Az iskolai agresszió megelőzése, kezelése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Kapcsolattartás a szülői házzal
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Gondolkodj Egészségesen! Program OSZMK baleset-megelőzési konferencia szeptember 30.
GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
Szociális munka a börtönben
Az iskolai szociálismunka
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
KÖZKÉZEN Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Farkas Tamás tanácsadó.
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Eredmények és kételyek az iskolai agresszió megelőzésében Agressziókezelés a fővárosi fenntartású oktatási-, nevelési intézményekben október 6. NÉMETH.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
Peremen billegő fiatalok
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Alkoholizmus.
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon KÜLDETÉSNYILATKOZATA MUNKAANYAG: az augusztus i csoportmunkák, a vezetőségi együttgondolkodás,
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
FIATALKORI BŰNÖZÉS ÉS VIKTIMOLÓGIA
Mi is az a társadalmi integráció?
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
MIÉRT ÉS HOGYAN SEGÍTHETNEK A RESZTORATÍV MÓDSZEREK?
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
A lelki egészség védelme az iskolában
A kriminálpszichológia
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
Gyermekvédelmi szemlélet az edzői munkában
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.

Resztoratív megközelítés a konfliktuskezelésben
Lelkesedni lélekkel lehet Palágyi Kata
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A beiskolázás előkészítése
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A három pillér elve (vertikális) az elkövetővé válás esélyének csökkentése + az áldozattá válás esélyének csökkentése + a bűnalkalmak kontrollja „Bűnmegelőzés.
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
Az iskolai zaklatás jelensége alapfogalmai. Az agresszió fogalma pszichológiai háttere Agresszió minden olyan szándékos cselekvés, amelynek indítéka,
Picasso: Festival Mondial HUNGART © LEGE ARTIS Felnőttképzési Intézmény E – /2014 A „rossz osztály” Iskolai mediációs eset bemutatása 2015 október.
Járási jelzőrendszeri tanácsadó feladatai és tapasztalatai 2016
Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium
Az érzelmi zsarolás.
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Agresszív magatartásformák a közoktatási intézményekben
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Az iskolai agresszió megelőzése, kezelése „Vásott kölykök”? Az iskolai agresszió megelőzése, kezelése

Elgondolkodtató 50 év…  A hét leggyakoribb iskolai szabályszegés a pedagógusok szerint 1940-ben és 1990-ben (USA felmérés)   1940 1990 1. Feleselés 1. Kábítószer-fogyasztás 2. Rágógumizás 2. Alkoholizálás 3. Zajongás 3. Terhesség 4. Futkározás a folyosón, a hallban 4. Öngyilkosság 5. A sorbaállás rendjének megbontása 5. Nemi erőszak 6. Öltözködési szabályok megsértése 6. Rablás 7. Szemetelés 7. Verekedés Toch–Gest–Guttman 1993, 30.

Nem maradt Amerikában -tényadatok 2009: 112 testi sértés (ORFK) + 8-10 tanárverés évente

A 3 eset- gyermek-gyermek agresszió típusai

Az egészséges rangsorképző agresszió - a „kiskakasok” A rangsorképző agressziónál a fő motívum: legyőzni a másikat, „előrébb pozícionálni magamat” a csoportban. Néhány eleme valóban agresszív(nek tűnhet), de nem káros. Teendő: mindössze megkülönböztetni a valódi agressziótól, szélsőséges esetekben moderálni.

Az antiszociális agresszor Szociálisan hátrányos helyzetű családból jön. Nincsenek eszközei, nem ismeri a konfliktusok megoldásának más módjait. Ha feszült helyzetbe kerül, akkor „ütni kell”. Rendszerint maga is (családi) abúzus áldozata. Mindig népszerűtlen, agresszivitása miatt mindig a perifériára kerül.

A közösséget pusztító agresszor A hatalom érzésének vágya mellett a figyelem keresése és a dominancia a döntő motívum. Eszközei: csúfolás, elnyomás, megalázás vagy megfélemlítés szóban (lányoknál inkább pletyka, kiközösítés), fizikálisan vagy mindkét módon az iskolában és azon kívül, zsarolás, kifosztás. Rombolja, ellehetetleníti a közösséget, ő a pedagógus elleni erőszak jellemző tettese. 60 %-uk büntetett előéletűvé válik 24 éves korára

A pedagógus elleni erőszak Okai, kezelése A 3 lábú szék egyensúlya, stabilitása Hisszük, hogy a tanári nevelés a szülői szeretethez hasonlóan a legmagasabb rendű személyes kapcsolat, amely egy életre kihat. (Márta néni) Ennek megfelelően szükség lenne a pedagógus elismertségének helyreállítására, védelmére. Önök mennyire érzik megbecsültnek a hivatásukat? Arányosak a jogaik, a megbecsültségük? Létezik-e mester-tanítvány tisztelet? Vagy valahol végleg elveszett a rendszerváltás környékén? A demokrácia tényleg ezt jelenti? „Ki kell érdemelni?”

A pedagógusi hivatás értéke - Az iskola nem kabátmegőrző, és a pedagógus nem ruhatáros. Egyenrangú kapcsolat a szülőkkel, a közösséggel – lásd közösségi iskola szüleink idejében. Hogyan és mi állítható helyre belőle 2011-ben? (USA) A pedagógus értéke napjainkban - Hippokratészi eskü Közfeladatot ellátó személy – mint a mentős, a postás, stb. Van-e olyan fontos, mint a postás? Akkor érdemel-e ugyanúgy szakmai/jogi képzést, eszköztárat? Sir Arthur és a hering esete

Több mint megtorlás - gyógyítás A resztoratív – „helyreállító” szemléletű eljárások jellemzői Az okozott kár és érzelmi sérülés helyreállítása az elsődleges célja, nem a puszta megtorlás. De nélkülözhetetlen a beismerés és a felelősség vállalása. Az érintett személyek és a közösség egyaránt közvetlenül részt vesznek benne. Megállapodás születik a jóvátétel tartalmáról, módjáról, menetéről.

Cél: a helyzet közös meggyógyítása Az érintettek szükségleteiből indul ki (szabályalkotás, közösségi fórum létrehozása). A család és az intézmény (szakemberek, hatóságok), és az érintettek közös tervezése a problémák megoldására. Megérteni, mi a cselekmény súlya, milyen hatása van a sértett(ek)re, hogyan lehet jóvátenni, hogyan lehet a jövőben elkerülni, hogyan kaphat segítséget valamennyi érintett (beleértve az áldozatot és az elkövetőt is).

Elmélet – vagy működő program? Célunk: a pedagógusi munka köré felállított teljes, professzionális támogatói rendszer kialakítása - valamennyi szereplő fokozottabb átvilágításával és megerősítésével, egy minden szereplőt érintő komoly program keretében: diákok: világos, határozott szabályok közös kimunkálása, motivációjuk, felelős bevonásuk az erőszakmentes környezet kialakításába. A program közös propagálása, ellenőrzése és fenntartása.

Elmélet – vagy működő program? pedagógusi kollektíva: „külső szem” – szakembe-rek támogatásával közösen programot kialakítani az erőszakot kiszorító iskolai légkörre, szabály-rendszerre, azok folyamatos működtetésére, asszertiv kommunikációs technikák oktatása a szülőkkel való sikeresebb békés kommunikációban, tréning az agresszió hatékonyabb leszerelésére, jogi tájékoztatás, képzés a jogszerű elhárítás és erőszak-kezelés megismertetésére, a jövőbeni perek és kellemetlenségek megelőzésére.

Elmélet – vagy működő program? család: jobb kommunikációs rendszer kialakítása, Problémák esetén olyan kommunikációs technikák alkalmazása, amelynek következtében a szülők is átérzik, hogy a probléma részesei, az érdemi megoldásokban kikerülhetetlen szerepük van. Pozitív bevonási technikák az iskola életébe, (pl. a családok bevonása közösségi akciókba), újszerű együttműködési felületek kialakítása.

Elmélet – vagy működő program? közösség: a helyi civil közösség erőforrásainak, lehetőségeinek közös felkutatása és rendszerbe állítása. „Szélesítsük a védelmet” – alakítsunk közösségi mediációs fórumot a komolyabb esetek kezelésére, vonjuk be az elérhető ifjúságvédelmi és egyéb szakembereket, civileket, a lelkészt, stb., hogy az agresszorok és szüleik komolyabban érezzék tettük súlyát, amikor egy egész fórum elé kell állniuk. A védett, biztonságosabb környezet érdekében az iskola fokozottabb összekapcsolása a civil környezettel – pl. iskolai önkéntes rendszer.

Elmélet – vagy működő program? fizikai környezet: az iskola „klímájának” felmérése, a környezet (kritikus csomópontok, közlekedők, játszóhelyek, világítás, stb.) egyszerű átalakítása, kreatív dekorációja a stresszt, agressziót fokozó tényezők csökkentésére. Elhanyagolt, rosszul kialakított intézményi állapotok között a statisztikák szerint mérhetően gyakoribb az erőszak is.

Építkezés – az erős ház alapjai Mint láttuk, az agresszió rombolja a közösséget, a jó közösség építése viszont kiszorítja az agressziót. Egy értékvesztett, anómiás társadalomban élünk. De minden épület olyan szilárd, amilyen alapokra épül. ÖNÖK, és az Önök erős, értékes munkaközösségei lehetnek alapjai egy olyan iskolának, amely az erőszakkal és az értékvesztéssel szemben a helyi lakóközösségeik békés, értékes szigetei lehetnek, ahonnan kikerülhetnek a jövő értékesebb, tisztább szívű szakemberei és vezetői. Az a kérdés, hogy Önök - MI - hiszünk-e még benne? Ezt a hitet - és sok sikert, jó egészséget kívánok munkájukhoz, életükhöz!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Bármilyen kérdésükre, megkeresésükre örömmel válaszolok. E-mail: bankilajos@emberizona.org