Számítógép-szereléssel kapcsolatos kérdések

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nyitray Norbert 6. Tétel: Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb.
Advertisements

6.tétel Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb hardveres hibák.
Alaplap.
A számítógép összeszerelése
A számítógép műszaki, fizikai része
A személyi számítógép (PC) alapvető hardware eszközei
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
A számítógép felépítése
Videó kártyák újdonságai Készítette: Villás Tibor.
Vezérlőkártyák a számítógépben
BIOS A BIOS mozaikszó, a Basic Input/Output System rövidítése, magyar fordításban alapvető ki- és bemeneti rendszerként szokták emlegetni.
A számítógép felépítése
timor Domini principium scientiæ 1 A hardver 1. rész.
Az alaplapok felépítése
BIOS újdonságok és érdekességek
Hardver ismeretek-2.
A számítógép felépítése
I/O csatlakozók.
A számítógép felépítése
Alaplapra integrált csatlakozók
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
Microsoft Virtual PC 2007 Beszerzés, telepítés
Lemezkezelés, RAID, partícionálás, formázás, defragmentálás
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
Az alaplap.
A Processzor foglalata
SATA/PATA.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Mágneses háttértárolók
Maczkó Gyula.
Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. - Főnökétől azt a feladatot kapja, hogy egy számítógépes munkaállomáshoz az internetről letöltött árajánlatot.
Számítógép belső felépítése
A merevlemezes tároló Második rész.
Számítógép tápegységek
A számítógép felépítése
A számítógép elindítása
Alaplap Fő komponensek.
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése
Processzor, alaplap, memória
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
A számítógép felépítése
Mi a különbség a számítógépek és a Laptop-ok felépítése között?
Alaplap Az alaplap az elsődleges áramköre egy számítógépes rendszernek vagy más összetett elektronikai rendszernek.
Háttértárak.
Bios.
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Készítette: Atkári György
Ön egy oktatócég alkalmazottja. Berendeztek egy új oktatótermet
A számítógép felépítése
A processzorok (CPU).
Az alaplap Készítette: Z.Patrik.
A számítógépek felépítése
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Alaplapok.
BIOS Őze Norbert 9.c.
A számítógép modulokból (részegységekből) áll. Az alaplap A részek illesztését megvalósító elem:
MBR és a partíciós tábla Forrás: Wikipedia. MBR 1. A Master Boot Record (MBR) vagy más néven a partíciós szektor a merevlemez legelső szektorának (azaz.
A BIOS rendszerek Dr. Megyesi Martin. Miről fogok beszélni  Mi is lényegében a BIOS?  Hogyan működik/mit csinál?
Sz&p prof.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
Ilyen számítógépet szeretnék
Ilyen számítógépet szeretnék
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek, a számítógép részei
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
AZ ALAPLAP (1. rész ) Az alaplap formái (Form Factors) 2.
Előadás másolata:

Számítógép-szereléssel kapcsolatos kérdések Takács Béla 2010.

1. A szerelés előtt mit kell előkészíteni a munkaterületen? Ügyeljünk a megfelelő világításra, a jó szellőzésre és a kellemes szobahőmérsékletre. A munkapadnak vagy az asztalnak minden oldalról hozzáférhetőnek kell lennie. Kerüljük a szerszámok és alkatrészek rendetlenségét a munkapad vagy az asztal felületén.

2. Miért kell (célszerű) antisztatikus asztalborítást, szőnyeget alkalmazni a munkaterületen? Az antisztatikus szőnyeg használata segít az eszközök fizikai és elektrosztatikus (ESD) károsodásának megelőzésében. ESD = Electrostatic discharge - elektrosztatikus kisülés

3. Mit célszerű még viselni szereléskor? antisztatikus csuklópántot

4. A CPU foglalatok nagy része úgynevezett ZIF foglalat 4. A CPU foglalatok nagy része úgynevezett ZIF foglalat. Mit jelent a rövidítés? A ZIF foglalat elnevezés a [Zero Insertion Force]-t takarja, ami annyit jelent, hogy egy adott sok lábbal rendelkező integrált áramkört foglalatba helyezésekor nem szükséges erőt kifejteni, az alkatrész rögzítését általában egy kis, végállásban rögzülő kar biztosítja.

5. Mi a hővezető paszta feladata, és mivel kell előtte a foglalatot és a CPU-t megtisztítani? A hővezető paszta segít a CPU-t megfelelő hőmérsékleten tartani, azaz biztosítja a CPU és a hűtőborda között jó legyen a hővezetés. A CPU és a hűtőborda alját beszerelés előtt tiszta alkohollal kell megtisztítani!

6. Mi az alaplapon levő távtartók feladata? Műanyag vagy fém távtartók biztosítják az alaplap házhoz való rögzítését és a ház fémrészeivel való érintkezést, vagy éppen elszigetelését. 

7. A RAM beszerelése, de inkább a beszerzése előtt, mit célszerű ellenőrizni a gyártó weblapján vagy az alaplap leírásában? Mekkora memória szerelhető bele? A RAM kompatibilis-e az alaplappal, azaz beszerelhető-e az alaplapra?

8. Hogy hívják azt a csatlakozót, ami egy DVD-nek biztosítja a tápellátást, és az a kábelt, ami a alaplaphoz csatlakoztatja az optikai meghajtót? Az optikai meghajtó számára egy Molex csatlakozó biztosítja a tápellátást. Az alaplaphoz pedig egy PATA típusú kábelen csatlakozik az optikai meghajtó. MOLEX PATA és SATA csatlakozó

9. Hogy hívják azt a csatlakozót, ami egy FDD-nek biztosítja a tápellátást? Berg csatlakozó biztosítja a tápellátást a floppy egységnek. Berg csatlakozó

10. Mire alkatrészek csatlakoztatását biztosítják az ábrán látható csatlakozók? Bővítőkártyák csatlakoztatására szolgálnak: pl. az PCIe x1 lehet egy hálózati kártyához! A PCIe x16 pedig videokártyához!

11. Régebben milyen csatlakozót (sínt) használtak a videokártyák? AGP-t azaz Accelerated Graphics Port-ost

12. Mit kell tudni az alaplapi tápcsatlakozókról? Az ATX-es alaplap tápcsatlakozói 20 vagy 24 érintkezősek. A tápegység ezen felül rendelkezhet egy 4 vagy 6 érintkezős, az alaplaphoz csatlakozó kiegészítő (AUX) tápcsatlakozóval is. A 20 érintkezős csatlakozó az alaplapon található 24 érintkezős foglalatba illeszkedik.

13. Mit kell tudni a PATA adatkábelről? (1.) A PATA kábelt néha szalagkábelnek is nevezik, mivel széles és lapos. A PATA kábel 40 vagy 80 eres. A PATA kábel rendszerint három 40 érintkezős csatlakozóval rendelkezik. A kábel egyik végén lévő csatlakozó az alaplapra csatlakozik. A másik két csatlakozó pedig a meghajtókhoz kapcsolódhat.

14. Mit kell tudni a PATA adatkábelről? (2.) Ha több merevlemezes meghajtó van a gépben, a mester (master) szerepű meghajtó csatlakozik a végcsatlakozóhoz. A szolga (slave) szerepű meghajtó pedig a középső csatlakozóhoz csatlakozik. Az adatkábelen egy színes csík jelzi az 1-es sorszámú érintkezőhöz tartozó eret.

15. Mit kell tudni a SATA adatkábelről? A SATA adatkábel 7 érintkezős csatlakozóval rendelkezik. A kábel egyik vége az alaplaphoz csatlakozik, másik vége pedig valamilyen SATA csatlakozóval rendelkező eszközhöz csatlakoztatható.

16. Mit kell tudni a FDD adatkábelről? A hajlékonylemezes adatkábel 34 érintkezős csatlakozóval rendelkezik. Mint a PATA adatkábelnél is, a hajlékonylemezes adatkábelen is egy csík jelzi az 1-es érintkezőt. A hajlékonylemezes adatkábel rendszerint három 34 érintkezős csatlakozóval szerelik.

17. Mit történik, ha az FDD adatkábelt fordítva dugjuk be? A hajlékonylemezes meghajtó nem fog működni. A hibás összekapcsolás nem károsítja ugyan a meghajtót, de ilyenkor a meghajtó aktivitását jelző fény folyamatosan világít. (Tesztkérdés lehet!)

18. Soroljon fel legalább öt külső számítógép csatlakozó fajtát! Monitor Dsub, DVI Billentyűzet PS/2 Egér PS/2 USB Ethernet RJ-45 Tápfeszültség

19. Mi a POST? Amikor a számítógép elindul, az alapszintű bemeneti/kimeneti rendszer (BIOS) egy minden belső alkatrészre kiterjedő vizsgálatot hajt végre. Ezt a vizsgálatot nevezik bekapcsolási öntesztnek (POST). Power ON Self Test

20. Mi történik, ha az első bekapcsoláskor a BIOS a POST során hibát észlel? Ha egy eszköz hibásan működik, akusztikus hibajelzés - figyelmezteti a szakembert a problémára. Általában egy rövid sípolás jelzi a számítógép helyes működését. Hardverprobléma esetén a számítógép sípsorozatot bocsáthat ki. Minden egyes BIOS gyártó különböző kódokat használ az különféle hardver problémák jelzésére

21. Milyen áramköri eszközben tárolódnak a BIOS beállításai, és miért? Egy CMOS RAM-ban. Azért CMOS technológiájú eszközben, mert az keveset fogyaszt. Egyébként ma már szinte minden RAM CMOS technológiát használ. RAM-nak pedig azért kell lennie, hogy a felhasználó bármikor megváltoztathassa a beállításait.

22. Milyen fő beállítási lehetőségei vannak a BIOS-nak/ SETUP-nak? Main – Rendszeridő, dátum, HDD típusa, stb. Advanced – Infravörös port beállításai, párhuzamos port beállításai, stb. Security – A beállító program jelszavainak beállításai Others – Alacsony töltöttségű telep esetén riasztás, a rendszer sípkódjai, stb. Boot – A számítógép indítási sorrendje Exit – Kilépés a beállítási programból

Egyelőre ennyi, folyt. köv Egyelőre ennyi, folyt. köv! Jövő órán ezek a kérdések alkotják a dolgozat kérdéseket. 1 kérdés kb. 4,5% 2 hibás válasz még jeles, ha a többi 100%-os!