Az IT jövője Dr. Derera Mihály Mottó Ha nem ismerjük a jövőt, akkor alkossuk meg! (Gábor Dénes)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

A könyvtár és az Internet mindenkié A világ a könyvtárban, a könyvtár a világban.
M UNKAVÉGZÉS A XXI. SZÁZADBAN. A 21. században lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat nem a munkahelyen, hanem otthon végezzük el. Ezt röviden távmunkának.
„e-NIVÓ – együttműködõ NõI VállalkozÓk hálózata a valóságban és virtuálisan” 1 Emlékszel rá? 1. Hogyan megy a regisztráció? 2. Mire való a regisztráció?
Hardver alapok I. 10. osztály.
Jövő hálózati megoldások – Future Internet
INTERNET.
© 2006 Avaya Inc. All rights reserved. Kommunikáció bárhol, bármikor! Rohály Gábor ügyvezető igazgató.
AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG
Az információszerzés.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Autonóm mérésadatgyűjtő és telemetriai rendszer
I. Informatikai alapismeretek Dabas, november 18.
Európai Uniós távmunka programok és tredek Wesselényi Andrea
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Gimnázium Óbecse Információs társadalom. Gimnázium Óbecse Az információ technológia (IT) az információ kezelésében, visszakeresésében, feldolgozásában,
Informatikai alapfogalmak
Számítógép részei.
Nagy Gábor MF01-M2.
MOKSZ és a Semmelweis Egyetem kari / tanszéki könyvtáros értekezlet, Korszerű könyvtári szolgáltatások tanszéki, klinikai vetülete Áncsán Gizella.
Településhálózatunk a falvak és a tanyák.
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi adjunktus.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 3. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
A virtuális technológia alapjai Dr. Horv á th L á szl ó Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A gazdasági szuburbanizáció mérése,
Számítógéppel segített minőségbiztosítás (SPC és SQC)
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
1. tétel Ön a munkahelyén az iroda kialakításáért felel. Tervezze meg az irodában milyen eszközök szükségesek ahhoz, hogy adminisztrációs munkáit pontosan.
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Termelésmenedzsment Production Management
Nyelv-ész-gép Új technológiák az információs társadalomban.
Dr. Papp Zoltán K S H T Á V M U N K A P R O J E K T.
EGYENLŐ ESÉLYEK Tapasztalatok, teendők, tervek Dr. Derera Mihály igazgató MEOSZ Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézet.
(ágazati) Lehetőségek és kihívások a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia december 6.Eszes Gábor.
Intelligens közlekedési rendszerek az ÁAK zrt. hálózatán Jákli Zoltán hálózatkezelési igazgató 37. Útügyi Napok, Sopron, szeptember 9-10.
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
IKT struktúra.
Számítógéppel támogatott pályaorientáció. Számítógéppel támogatott orientáció szerepe a munka- pályatanácsadásban Előnyei: Előnyei: A kutatások nagy része.
A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS FEJLESZTÉSE Farkas Endre Projekt Iroda vezető.
Hálózati alapismeretek
Mérnökök szerepe a gazdaság fejlődésében AGTEDU tudományos konferencia Kecskemét Rónay István Elnök Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara.
A szoftver, szoftvertípusok
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Tömegspektrométeres automatizált ipari szivárgásvizsgálók
Szimmetria Szimmetria figyelhető meg a legapróbb atomi elemektől egészen a galaxis méretű világokban is. Szimmetria létezhet: geometriában biológiában.
2020: HR a virtuális térben A humán erőforrás menedzsment jövője.
Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Okostelefon felhő Prof. Dr. Gyimóthy Tibor Szegedi Tudományegyetem.
ELTE informatikus vegyész szak
Globalizáció és környezeti problémák
E-Learning, E-Kereskedelem, és E-Gazdaság fejlődései
A Nyelv- és Beszédtechnológiai Platform egy éve Váradi Tamás MTA Nyelvtudományi Intézet Nyelvi áttörés A nyelv- és beszédtechnológia mint húzóágazat.
A hagyományos és a hagyományos médiumoktól különböző, informatikai eszközöket alkalmazó lehetőségek, azok felhasználása. Czékmány Ilona.
Informatika (Bevezetés az informatikába)
Az innovációs modellek (az innovációk keletkezése Roy Rothwell)
Személyes információmenedzsment
Felhő alapú vállalati rendszerek
BS es Információ Biztonsági Irányítási Rendszer bevezetési és üzemeltetési tapasztalatai Potóczky András Pénzjegynyomda Rt., számítástechnikai.
A jövő Készítette: Bodó Beáta
Hálózatok.
Termelés tervezési és irányítási rendszer SQL alapon
Nagy Roland | Robotika PMB2530, PMB2530L Nagy Roland |
A Tudásrégió közösségi színterei
17. ÚJ TUDOMÁNYOS TECHNOLÓGIAI FORRADALOM.
Globalizáció.
14-16 óra Rendszerek irányítása. Szabályozás és példával A szabályozás a kibernetikában az irányítás egyik fajtája: az irányítás lehet vezérlés (open.
Előadás másolata:

Az IT jövője Dr. Derera Mihály

Mottó Ha nem ismerjük a jövőt, akkor alkossuk meg! (Gábor Dénes)

Fejlődési utak – már holnap így lesz  Természetes alkalmazás lesz fix hálózati és mobil eszközök öszekapcsolása információ, hang és kép integrált továbbításával.  Természetes lesz az intelligens ház eszközeinek összekapcsolása helyi működés szabályozására és távoli működtetésre (pl. energia takarékosság miatt is).  Természetes lesz információn alapuló adatkereskedelem fizikai kivitelezési formáinak megszűnése (CD, DVD, könyv, újság).  Természetes lesz az analóg továbbító eszközök host-á alakulása (TV, Rádió).

(F RIDRIK S ZABOLCS : A MÉDIA JÖVŐFORMÁLÓ EREJE, MTA, 2004)

Fejlődési utak – 20 éves távlat •Természetes lesz gyártó eszközök működtetésének egyedi igény szerinti vezérlése (pl. gyógyszergyártás) •Természetes lesz ma emberi értelem által működtetett eszközök részbeni működtetésének IT átvétele (gépkocsi, traktor) •Természetes lesz az egyedül munkálkodás helyett az együttes tevékenység szerepének növekedése állandó információ cserével (pl. tudomány)

Fejlődési utak – 30 éves távlat Nanotechnológiai berendezések (A genetika mellett a 21.szd ipari fejlődésének motorja lehet az atomokból történő gyártás és a molekuláris méretű gépek előállítása, pl nanoméretű computerek izommozgatás vezérlésére, nanoszenzorok, mesterséges izmok)

Fejlődési utak – éves távlat

– Agykutatási eredmények (biológia és gép) – Mesterséges intelligencia kifejlesztése – Agyvezérlési problémák kiküszöbölése (mesterséges érzékelés, mesterséges output irányítás) A gép Darwini fejlődésen megy keresztül Nem az ember tanulja a gépet, hanem a gép az embert.

HOMO COMFORTABILIS Virtuális élettér megnövekedése Valóságos élettér szűkülése

HOMO COMFORTABILIS •Értékrend változás (kérdés: az elme követi-e a technikát – rétegek leszakadása) •Emberi kapcsolatok változása (információs túlcsordulás, fizikai kontaktus elemek hiánya, vaslóság-ember kapcsolat torzulása) •Ország kapcsolatok változása (emberi és természeti erőforrás átrendeződése, technológiai szint átrendeződése – van-e különbség elmék és fajták között?)

A TÁVMUNKA VILÁGA

Egy vélemény •Sziasztok! •Én is otthon dolgozom - hála Istennek már harmadik éve - de előtte lehúztam több mint 20 évet kutatás-fejlesztésben. Azóta szakértői munkákat, információ-brókerkedést, fordításokat vállalok a szakterületemen, de ahhoz hogy megéljek egyrészt a Gondviselés kegyelme másrészt az a tapasztalati, kapcsolati tőke is kell, amit munkám során összeszedtem. Ez egy frissen indulónak, vagy aki csak úgy utácra kerül és nem készül rá, ez nem megy. Ha valaki ilyesmire akarja adni a fejét és van módja rá, jobb, ha először kiegészítő tevékenységként űzi (részmunkaidőben) és csak akkor nyergel rá át, ha úgy tűnik, hogy érdemes. Ez csak arra az esetre vonatkozik, ha valakinek van rá módja, hogy megtegye ezt...

ESZKÖZÖK •A TÁVMUNKÁS ESZKÖZEI –TELEFON •Optimális kapcsolat kialakítása •IP telefoning –FAX •Faxolás faxgépen •Faxolás számítógépen • fax –SZÁMÍTÓGÉP •Számítógépes szövegszerkesztés •Szkennelés •Adatfeldolgozás •Adatbiztonság –ADATTOVÁBBÍTÁS •CD ROM készítés •Internetes adattovábbítás •Adattovábbítás kapcsolt vagy bérelt vonalon •Adattovábbítás programozott időben •Adatmentés, archiválás

MÓDOK •Alkalmazott •Vállalkozó •Freelancer