timor Domini principium scientiæ 1 A hardver 1. rész.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Hardver, szoftver A hardver
Memória.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
A számítógép felépítése
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
Készítette: Diczházi Attila
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Alaplapra integrált csatlakozók
Háttértárak.
A számítógép felépítése
Ismétlés.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
A számítógép elvi felépítése és működése
a számítógép kézzelfogható részei.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
Diczházi Attila munkája alapján
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Háttértárak Informatika tananyag.
Vincze Alexandra Napjaink háttértárolói Felkészítő tanár: Bartha Katalin Kossuth Zsuzsa Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium 3300 Eger, Bem tábornok.
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Hardvereszközök Hardvereszközök I.rész. Hardvereszközök CPU Memóri a Input Háttértárolók Outpu t A számítógép felépítési elve Neumann elvek: 1.Soros utasításvégrehajtás.
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
A számítógép logikai és fizikai felépítése
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
A személyi számítógép részei:
Háttértárak és adathordozók
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése
Processzor, alaplap, memória
A számítógép tárolóeszközei
A háttértárak felépítése és működése
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
A számítógép részei Ismétlés-gyakorlás.
A számítógép felépítése
Háttértárak.
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
5. osztály Háttértárolók
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
A számítógép feladatai és felépítése
Hardver eszközök.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Az információ.
A számítógép tárolóeszközei
Tároló perifériák.
A számítógép feladatai és felépítése
Előadás másolata:

timor Domini principium scientiæ 1 A hardver 1. rész

timor Domini principium scientiæ 2 •A számítógép két fő részből áll: –Hardver (hardware): a számítógép valamennyi műszaki berendezése és alkotóeleme –Szoftver (software): a számítógép működéséhez rendelkezésre álló összes program

timor Domini principium scientiæ 3 1. Számítógépház •Maga a számítógép a házban helyezkedik el •Lehet álló, illetve fekvő ház •Legfontosabb eleme a tápegység

timor Domini principium scientiæ Alaplap •A házban található, és tartalmazza a számítógép működéséhez szükséges áramköröket, illetve ezen helyezkednek el a legfontosabb egységek (processzor, memóriák, illesztőegységek foglalatai, háttértárolók csatlakozóhelyei) •Ld.: 18. dia!!!Ld.: 18. dia!!!

timor Domini principium scientiæ Processzor (CPU - central processor unit) •A gép egyik legfontosabb egysége, a számítógép „agya”, amely az utasítások értelmezését és végrehajtását vezérli •három fő része van: –ALU (Arithmetic Logic Unit=aritmetikai-logikai egység): számolási és logikai műveleteket végez –CU (Control Unit=központi vezérlő egység): a számítógép egyes részeinek működését összehangolja –Regiszterek – speciális memóriák a processzorban •A processzor működését az órajel ütemezi, amely bizonyos feszültségimpulzusok gyakoriságát fejezi ki. Egy-egy impulzus hatására egy-egy áramköri folyamat játszódik le. Az órajelet Mhz-ben, sőt GHz-ben mérjük. Minél nagyobb az órajel, annál gyorsabb a számítógép.

timor Domini principium scientiæ 6 ÉRDEKESSÉG •Az órajel a PC munkaüteme, megaherztben (MHz) illetve gigaherztben (GHz) mérik. Egy herzt az a frekvencia, amely 1 másodperc alatt egy rezgést végez. A 8 MHz-es PC esetén ez azt jelenti, hogy másodpercenként 8 millió rezgés, illetve processzorművelet végrehajtása történik. Ez a rezgés határozza meg az utasítások végrehajtásának gyorsaságát. Ha az órajelet növeljük, akkor a processzor gyorsabban fogja végrehajtani az utasításokat. •!!!! 1 GHz = 1000 MHz

timor Domini principium scientiæ 7 A kétféle memóriatípus 1.3 A memória Integrált áramkörökből készített, adattárolásra használt egység. –ROM •A gép itt tárolja az indításhoz és működéshez szükséges adatokat és programokat •Többféle típusa van (pl.: PROM: tartalma nem változtatható meg; EEPROM: elektromos jelekkel tartalma módosítható) •Csak olvasható, kikapcsolás után megőrzi tartalmát (beállítások megőrzése!!!) –RAM •A gép itt tárolja működés közben az adatokat (pl.: ha egy levelet írok, a RAM-ban dolgozom) •Többféle típusa van (pl.: SDRAM, DDR) •Írható és olvasható memória, kikapcsolás után elveszíti tartalmát RAMEEPROM

timor Domini principium scientiæ Illesztőegységek (bővítőkártyák) •Az alaplapon található foglalatokba illeszkednek •Az alaplapon többféle foglalat található (PCI, AGP, PCI Express) •A számítógép(házon) kívüli eszközök az illesztőegységek segítségével kapcsolódnak az alaplaphoz (pl.: a monitor videokártya segítségével kapcsolódik az alaplaphoz)

timor Domini principium scientiæ Háttértárolók •Olyan tárolóeszközök, amelyek hosszú távon, nagy mennyiségű adatot képesek tárolni •Ebbe a csoportba tartoznak a következők: –Floppy (kislemez) –Winchester (merevlemez) –Cd lemez –DVD lemez –Blu-ray lemez –Flash memória

timor Domini principium scientiæ Háttértárolók •Működésük szerint három csoportba sorolhatók: –Mágneses elven működő tárolók –Optikai elven működő tárolók –Elektromos elven működő tárolók •Ezek az eszközök is az alaplapra csatlakoznak, mégpedig speciális kábelek segítségével

timor Domini principium scientiæ Mágneses elven működő háttértárolók A., Kislemez, floppy -3 ½ inch méretű -Kapacitása: 1, 44 MB -Az adatokat mágnes- korong őrzi,amely kon- centrikus körökből (sáv) épül fel. A körök logikailag kisebb egysé- gekre (szektor) vannak osztva

timor Domini principium scientiæ Mágneses elven működő háttértárolók B., Merevlemez (HDD) -Az adatokat mágnes- korongok őrzik. Ezek a korongok hasonlóan a kislemezhez sávokból illetve szektorokból épülnek fel -Az adatokat író, olvasó fejek kezelik -Kapacitása GB-ban mérhető (Napjainkban gyakori a GB nagyságú)

timor Domini principium scientiæ Optikai elven működő háttértárolók A., CD lemez -Az adatokat lézersugár írja fel és olvassa ki -700 MB vagy 650 MB kapacitású -Lehet CD-R, vagy CD-RW -Az adatok nem koncentrikus körökben helyezkednek el, hanem körkörös spirálvonal mentén -Max. 52x-es írás

timor Domini principium scientiæ Optikai elven működő háttértárolók B., DVD lemez -Az adatokat lézersugár írja fel és olvassa ki -Legelterjedtebb 4,7 GB kapacitású -Lehet DVD-R, vagy DVD-RW (kb szer írható újra) -Az adatok nem koncentrikus körökben helyezkednek el, hanem körkörös spirálvonal mentén

timor Domini principium scientiæ 15 ÉRDEKESSÉG •A DVD-n és CD-n is kis mélyedések (pit) őrzik az információt. Mivel a DVD esetén a pit-ek finomabbak, ezért egy ugyanakkora méretű lemez nagyobb mennyi- ségű információt tud tárolni pit-ek

timor Domini principium scientiæ Optikai elven működő háttértárolók C., Blu-ray lemez -Az adatokat (kék) lézersugár írja fel és olvassa ki GB kapacitású -Az adatok nem koncentrikus körökben helyezkednek el, hanem körkörös spirálvonal mentén

timor Domini principium scientiæ 17 ÉRDEKESSÉG DVD-RAM lemez •Koncentrikus sávokban tárolja az adatokat •Maximálisan 9,4 GB •Kb szer újraírható •Mágneses és optikai elven működik (magnetooptikai tárolás elvén)

timor Domini principium scientiæ Elektromos elven működő tárolók -Elektromosan törölhető és elektromosan újraírható memória -Flash drive -Speciális, nemfelejtő RAM-ok

timor Domini principium scientiæ 19 Számítógépház Alaplap Processzor hűtőventillátorral RAM memória RAM memória bővítőhelyek (3 db) PCI illesztőfoglalatok Tápegység Merevlemez és optikai meghajtó csatlakozóhelyei Merevlemez CD-ROM Csatlakozózsinórok a merevlemezhez és CD- ROM-hoz

timor Domini principium scientiæ 20 •Források: •Dési Imre, Nagy Imre, Informatikai fogalmak kisszótára [A-ZS]. Bp., •Hans Breuer, SH atlasz Informatika (ford.: Ungvárai János és Ungvárainé dr. Nagy Zsuzsanna). Bp., • •