Ökoturizmus és természetvédelem 2011 Dr. Rácz András Környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Értékőrző magtárak – Műemlékek a turizmus szolgálatában HUSK/0801/131/0046.
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
Szakpolitikai reflexiók a turizmusfejlesztés területi kohéziós szempontú értékeléséhez április 25. Dr. Nemes Andrea főosztályvezető NGM Turisztikai.
Képes Beszámoló Természetvédelem éve 2011 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk.
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Turizmuspolitika Turizmus irányítási eszközei: Turizmuspolitika
1. A Baradla-barlang aggteleki fogadótérségének fejlesztése Megvalósítás időtartama: Projekt összege: 108,3 MFt.
Tájékoztató a települési túraútvonalak létrehozásával kapcsolatos tapasztalatokról Márta Attila.
DAOP turisztikai pályázatok Előadó: Fekete Klára DARFÜ Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft július 29.
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság feladatai és tevékenységei.
A Balaton Felvidéki Nemzeti Park Turisztikai Hasznosítási Terve
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Ökoturizmus és helyi termékek a Dél-Dunántúlon
Elkülönített állami pénzalapok
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai
Aktív, falusi, ökoturizmus a Dél-Dunántúlon Endrédi Melinda.
MEGHÍVÓ Természetvédelem éve 2011 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk.
„ TEszedd ” ( 2011) „Önkéntesen a tiszta Magyarországért” Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság Budapest dr. Rácz.
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete
Az észak-magyarországi régió idegenforgalma
A Nemzeti Környezetügyi Intézet működése
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
Kutatás-fejlesztésért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala Miniszterelnöki Hivatal Dr. Kolber István, államtitkár Az első Nemzeti Fejlesztési Terv.
Környezeti szemléletformálás
Barlangok - Aggteleki Cseppkőbarlang
Hogy tennéd még vonzóbbá a Dél-Dunántúlt?
Településmarketing Értékaudit.
Mosonmagyaróvár november 25.
Az agrár-, és vidékfejlesztési igazgatás alapkérdései „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa” Az Európai.
A hajózás és az AIS Szalma Botond MAHOSZ
FŐVÁROSI OKTATÁSI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁST TÁMOGATÓ PORTÁL Horváth Csaba Főpolgármester-helyettes Sajtótájékoztató október 2.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Pest Megyei Közigazgatási Hivatal
Katasztrófavédelem a védelmi igazgatás rendszerében
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
MEGHÍVÓ Természetvédelem éve 2011 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk.
GKRTE Közgyűlés, április 20.
A tea varázslatos világa. 1. Célrendszer I.  Általános célok:  Élményszerzés nyújtása  Viselkedéskultúra fejlesztése  Szabadidő hasznos eltöltésére.
A Tvt. és a Ktv. V. ea.. A) Kvt évi LIII. tv. A környezet védelméről, hatályba lépés: dec. 19. Célja: - ember és környezet harmonikus kapcsolatának.
Karancsi Tamás - ügyvezető
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Balaton régió turizmusában
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
1 „Fenntartható fejlődés” Új tartalmak közös (informatikai) platformon Kovács Kálmán államtitkár Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabadka, 2008.
Védjük meg a környezetünket, hogy ilyen maradjon!
turizmusért felelős helyettes államtitkár
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
Erdészeti erdei iskolái TÖOSZ február 23.. Ahogy kezdődött… Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola Szakosztály megalakulása
Óvodai környezeti nevelési program megvalósításának tapasztalatai a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és Újbuda Önkormányzat közötti együttműködésben.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
„a gyakorlat a legjobb tanítómester, igazi gazdákat ez formál" (Tessedik Sámuel) Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár március.
Az új köznevelési rendszer jellemzői és várható eredményei
Előadó: Gyuris Ágnes Előadást összeállította: Szűcs Anikó Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola vezető.
Kristóf Ákos, osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Kutatás- és Oktatásszervezési Főosztály Ökoiskola címátadás Budapest, június 4.
A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes.
MAGYAR-ROMÁN EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A FALUSI TURIZMUSBAN Prof.Dr. Hanusz Árpád egyetemi tanár
A régészeti örökség védelmének intézményrendszere.
Az ökoturizmus szerepe és lehetőségei Dél- Dunántúl turizmusában Hegyi Zsuzsanna Magyar Turizmus ZRT Dél-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság Pécs,
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben
Minisztériumok, központi közigazgatás
Helyi védett értékek bemutatása a
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
Környezeti nevelés középiskolásoknak
Előadás másolata:

Ökoturizmus és természetvédelem 2011 Dr. Rácz András Környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár

2 Az ökoturizmus és természetvédelem kapcsolata •A természetvédelmi bemutatás jelentősége: környezeti szemlélet alakítása, a látogatóforgalom irányítása védett természeti területeken, a szabadidő hasznos és egészséges eltöltésének biztosítása •Bemutatás, környezeti szemléletformálás központú ökoturizmus •A védett természeti területek bemutatásában az állami természetvédelem meghatározó szerepe

3 Az ökoturizmus helye a minisztériumi struktúrában Miniszter Miniszteri Kabinet (Miniszteri kabinetfőnök) Miniszteri Titkárság Sajtóiroda Parlamenti államtitkár Vidékfejlesztésért felelős államtitkár Agrárgazdaságért felelős államtitkár Élelmiszerlánc- felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár Környezetügyért felelős államtitkár Titkárság Környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár Vízügyért felelős helyettes államtitkár Titkárság Környezetmegőrzési és - fejlesztési Főosztály Természetmegőrzési Főosztály Hulladékgazdálkodási Főosztály Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály Agrárharmonizációs és Vagyonkezelési Osztály Tájvédelmi és Ökoturisztikai Osztály Természetvédelmi Őrszolgálati és Kezelési Osztály Barlang- és Földtani Osztály Közigazgatási államtitkár Környezeti Fejlesztéspolitikai Főosztály

4 Központi szervezésű nagyközönségi és szakmai programok Magyar Nemzeti Parkok Hete „Értékek és élmények nyomában nemzeti parkjainkban” Ökoturisztikai Szakmai Napok (szakmai rendezvény)

5 Központi kiadványok, tájékoztató anyagok Nemzeti parki leporelló (MT Zrt-vel közös megjelenés)

6 TermészetBÚVÁR magazin – Vendégváró rovat Központi kiadványok, tájékoztató anyagok

7 Nemzeti parkok ökoturisztikai kínálata az interneten Minőség és garancia! – a nemzeti parki erdei iskolák közös megjelenése Nemzeti parki tanösvények (kereső funkcióval) Természetvédelmi látogatóközpontok - a nemzeti park igazgatóságok központi portálja

8 Együttműködésben a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Magyar Turizmus Zrt.-vel „Az év ökoturisztikai létesítménye” pályázat 2011 Levendula Ház Látogatóközpont Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény Tanösvény és látogatóközpont kategóriában

9 Ökoturisztikai és környezeti nevelési létesítmények A nemzeti park igazgatóságok ökoturisztikai kínálata Tanösvények számának alakulása 1999 és 2011 között

10 A nemzeti parkok és egyéb védett természeti területek látogatottsága Megjegyzés: a diagram csak a nemzeti park igazgatóságok kezelésében álló bemutatóhelyeken belépőjegyet váltott és fizetős szolgáltatást igénybe vevő látogatókat, továbbá az igazgatóságok működtetésében lévő szálláshelyek vendégeit tartalmazza; nem tartalmazza a tanösvények és egyéb nem fizetős bemutatóhelyek látogatóit, az ingyenes szakvezetéses túrákat és egyéb szolgáltatásokat igénybe vevőket, valamint a védett természeti területeken túrázókat, kirándulókat stb.

11 Új ökoturisztikai létesítmények, fejlesztések (2010, 2011) A nemzeti park igazgatóságok ökoturisztikai kínálata Mohácsi Történelmi Emlékhely megújításaLevendula Ház (Tihany)

12 Köszönöm a figyelmet!