Világörökség •A világnak már számtalan vidéke, természet és ember alkotta értéke nyerte el a világörökség címet elősegítve ezzel védelmüket és fennmaradásukat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A komlói andezit anyagminősítése és felhasználási területei
Advertisements

Készítette: Ötvös Zsolt 13DK. Oktober.6.án indultunk 6-an Németországba gyakorlatra Márton Zsuzsanna tanárnővel. Hosszú út után megérkeztünk észak-németországba.
A Várhegy gyomrában kialakított Sziklakórházat (ma múzeum) a főváros működtette 1939-től 1944-ig. Az építmény több szintből áll, váltakozó belmagasságú,
KIRÁNDULÁS ÓFALUBAN II. rész május 8.
A Jáki Önkéntes Tűzoltó Egyesület eddigi munkája.
Fenyő utcai és Béketelepi játszóterek építése
Rácalmási Jankovich kúria fejlesztései Konferencia központ és ökoturisztikai bázis kialakítása között Előadó: Dr. Györe Andrea Rácalmás jegyzője.
Vázlat tradicionális, kézi gyártású rönkházakról, öko-házakról
Borostyán Természetvédő Óvoda bővítés, felújítás Ideiglenes helyszín biztosításának lehetőségei a munkálatok ideje alatt.
Művészettörténet hazai tájon Kulturális emlékek és művészetek hazai tájon.
Zene: Mireille Mathieu & Alain Barriere - Tu t'en vas.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
1000 bringát Afrikának! Nem kisebb vállalkozásban kezdtek az utazóink, mint hálából az Afrikától kapott rengeteg örömért, élményért és segítségért, használt.
Manhattan a sivatagban
. Tölts 17 napot Magyarországon, járd körül nagy- és kisvárosait, ismerd meg múltunkat és járulj hozzá a jövő építéséhez! Mindehhez nem kell mást tenned,
Ellentétek. Ez a nap is úgy kezdődött Manófalván mint a többi, A fű még nedves volt, A ruhák már megszáradtak, a szélben, A kiszáradt fa oldala pedig.
Kritika érte a sajtót. Jogos kritika…?!?! Nem foglalkozik eleget a hazai piac burzsuj-ingatlanjaival. Valóban, igaz, nehéz megfelelő mélységű információhoz.
„s gondold hozzá e bús regét” Felvidéki várak
Vasszerkezetek A vas kora.
Élet a romok között A Haller utcától a Füvészkertig.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Karácsonyi óhaj.
Egy kis gesztus.
Projektzáró konferencia Balatonszentgyörgy TÁMOP „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” „Álmodtam.
„Kukaszépítő” – pályázat
India arany háromszöge: Delhi, Agra, Jaipur.
Budavári Palota funkciójának, struktúrájának fejlesztése
Irány a suliba…. Gazdaság informatika… Megkapjuk az évközi feladatot.
Magyarország világörökségei
Mikortól meddig; Voltam, Vagyok, Leszek?. ÉSZREVÉTLENÜL JELEN VOLTAM AZ ŐSEIMBEN MINDEN EMBERNEK VAN, VOLT, VAGY LESZ ANYJA. IGAZ EZ AZ ÁLLÍTÁS? TEGYÜK.
Tokaj turizmusa Készítette: Vaczkó Alex. Tokaji Borvidék A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék (röviden Hegyalja vagy Tokaj- Hegyalja)
AUTOMATIKUS VETITÉS ! A bőlcs öregkor akkor jön el, amikor annyira egyedül vagy,hogy csak magaddal tudsz vitatkozni.
Két súlyosan beteg ember feküdt egy kórteremben. Egyikük minden nap délután felült az ágyban egy órácskára, hogy ezzel megmozgassa a szervezetét. Az.
Norvégia pps..
Ingatlanértékelési módszerek
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A jövő lakóháza Szárföld.
Kultúránk és örökségünk mint turisztikai vonzerő Kaposvár, május 28.
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Mi így gyűjtjük a szemetet
ÖREGKORI RAVASZSÁGOK, ÉRDEKESSÉGEK! (Nem csak a 20 éveseké…)
2007. márc.15..
És ez így vagyon….
Munkamánia – „Kényszerelem” a munkahelyen
Készítette: Tóth Ildikó Ybl Miklós tervei szerint épült 1875 és 1883 között neoreneszánsz stílusban, a Várkert Duna felőli lezárásaképpen. Eredetileg.
BerekfürdőSzórványkonferencia  A Magyaratádi Református Egyházközséghez 3 gyülekezet tartozik (Igal, Kazsok és Büssü).  A Missziói Körzet.
Világörökség A világnak már számtalan vidéke, természet és ember alkotta értéke nyerte el a világörökség címet elősegítve ezzel védelmüket és fennmaradásukat.
Torockószentgyörgyi tapasztalatgyűjtő út február 5-6.
HARSÁNYI NAP április 3.. A Harsányi díj átadása A napot, az Igazgatónő által levezényelt, Harsányi-díj átadásával kezdtük. Harsányi Nap április.
A BŰNESET.
Júlia Alpok Azok a csúcsok, azok az árnyak, azok a völgyek, azok a tájak, a patakok, habos vízesések, valaha-volt múltamból idéznek. A bársonyos rétek,
Susann Nordströms Orkester - True Love
TÁMOP / Tartamfejlesztés – Hegyhát OrIGAMI(K) Pénzügyi előrehaladás.
Öregszünk, vagy örexünk
Lóska János elnök Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Társasházak felújítása Az ”Otthon Melege” program Előadó: Radnóti Ákos Alpolgármester.
Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Értékesítendő ingatlanok Készítette: dr. Zelenyánszki Miklós.
Mindent a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogramról Beruházás, eszközbeszerzés, haszongépjármű vásárlás 0%-os.
„ÉRTÉKEK, AMIÉRT ÉRDEMES MARADNI”- TOKAJBAN A BORKULTÚRA.
A LEADER program lehetőségei Gazdaságfejlesztés a Zala Zöld Szíve HACS as Helyi Fejlesztési Stratégiájában Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési.
Ócsai Madárvárta. Ócsai Madárvárta Táborok 2. Miközben a természettel ismerkednek, a résztvevők azt is megtanulják, hogyan tudják ellátni magukat és.
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
Projektzáró rendezvény
Háziorvosi rendelő fejlesztése Ásotthalmon
SZECESSZIÓ VICTOR HORTA
Az ivóedények jellemzői
FRAGMENTS of NATURE / TERMÉSZETI TÖREDÉKEK
Mára szinte már az egész falu kivirult a bonyolult, élénk mintáktól.
Előadás másolata:

Világörökség •A világnak már számtalan vidéke, természet és ember alkotta értéke nyerte el a világörökség címet elősegítve ezzel védelmüket és fennmaradásukat.

Tarcal is a világ ezen rangos területei közé tartozik

Őseink, amikor idejöttek ezt így fogalmazták meg: A világ kertjének aranyos szeglete.

A HELYSZIN MÚLTJA. Nem is olyan régen, úgy egy éve még ilyen állapotban voltak az épületek. A régi vegyes bolt, majd húsbolt, a szolgálati lakások tároló épülete, a jegyző házából kialakított szolgálati lakások, a volt tanács elnöki ház és fogorvosi rendelő, az orvosi rendelő és lakás gazdasági épülete.

AZ ELNYERT MUNKA. •Mert dolgozni sem lehet csak úgy. •Azt is ki kell érdemelni. •Amikor pályázat útján elnyertük a 175 millió Ft-os támogatást, elkezdődött a munka. • Akkor még nem tudtuk mi lesz a belőle, csak a rengeteg törmeléket, szemetet, rombolást láttuk.

A „6 Puttonyos Borfalu” •Végül elkészült a mű. Két polgármester és még jó pár ember kitartó munkája meghozta gyümölcsét. •Amikor bejártam a falut, a „borfalut”, örömmel láttam, hogy az egykori jegyzői rezidencia nem csak megmenekült a pusztulástól, de a változás, a fiatalodás csak a javára vált. A régi épületek mind megmaradtak és a világörökség szelemének megfelelő, a turizmushoz, a borászathoz kapcsolódó funkciókat kaptak.

A régi üzlet, húsbolt a borinfónak, a borgalériának ad helyet.

A jegyzői lakásból alakult ki a Borok Háza a konferencia termekkel és alatta a borlovag teremmel.

A korábbi szolgálati lakásból a szakmai szervezetek háza lett.

Az egy korábbi melléképületből kemencés házat építettek.

A régi pincéből és borházból lett a borfalu pincészete.

Az egykori gazdasági épületből alakították ki a borászati múzeumot.

A részletek •Az épületegyüttest járva érdemes az egyes épületeken belül is egy sétát tenni és elmerülni a régi és az új összhangjában, felfedezni a részleteket, megérinteni a beépített elemeket, kitapintani a megmunkált fa erezetét, érezni a faragott kő érdes felületét, tekintetünkkel kísérni a kovácsolt vas mintáinak ritmusát és gyönyörködni a törékeny üveg és a rugalmas acél harmóniájában.