Harmadik országokból érkezettek a magyar munkaerőpiacon munkaértekezlet 2010. október 1. A MUNKAERŐ-PIACI INTEGRÁCIÓ KIHÍVÁSAI MAGYARORSZÁGON.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Advertisements

MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐPIAC A SAJTÓBAN ( )
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
Munkavállalás, munkavállalók Ausztriában egy kérdőív alapján Dr. Hardi Tamás tudományos munkatárs MTA RKK NYUTI.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
Migrációs folyamatok Magyarországon
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Migránsok Magyarországon LeCiM-projekt.
A személyek szabad áramlásának közpolitikai elemzése
A vállalkozások környezete
A Pécsi Tudományegyetem eredményei a Diplomás Pályakövetési Rendszer első évében DPR Szakmai fórum Pécsi Tudományegyetem április 12. Veroszta Zsuzsanna.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Vándorlásról összehasonlító tükörben. Folyamat vagy szám? Melegh Attila, Központi Statisztikai Hivatal SEEMIG projektvezető.
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐ MOBILITÁS
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Köztünk élnek. Ismered őket? EIA/2012/
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
Turizmus gazdaságtan 3..
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
HOGYAN KÉSZÜLNEK A MAGYAROK NYUGDÍJAS ÉVEIKRE?. A magyarok fele nem, vagy alig törődik a nyugdíjjal.
Koncepciók, dimenziók az integráció kutatásában
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.
Megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató akkreditált szervezetek vizsgálata.
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
Az Európai Unió országaiban élő külföldi állampolgárok
Készült Európai Migrációs Hálózat Nemzeti Ülésére
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Munkavállalás az Európai Unióban
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
A munkaerő-felmérés módszertana
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Életpálya-tanácsadás és mobilitás Az EURES szerepe a mobilitás akadályainak leküzdésében.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Napjaink „globális” migrációi (Amerika, DK-Ázsia és Ausztrália, valamint Európa), a közös és eltérő vonások, várható eredmények JAKAB DÁVID
Mire jók a munkapiaci előrejelzések a világban? Nemzetközi tapasztalatok és tanulságok Gács János, MTA-KTI
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Alapvető fogalmak és tények a bevándorlás megértéséhez
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Készítette: Farkasné Veres Edina
Életpálya-tanácsadás és mobilitás
Előadás másolata:

Harmadik országokból érkezettek a magyar munkaerőpiacon munkaértekezlet október 1. A MUNKAERŐ-PIACI INTEGRÁCIÓ KIHÍVÁSAI MAGYARORSZÁGON

 a munkaerő-piaci integráció a bevándorlók beilleszkedésének alapfeltétele  szakmai érvek döntéshozatal támogatása  a munkavállalási migráció kezelése alapvető gazdasági-társadalmi-politikai kérdés  a bevándorlás kérdése nem prioritás a közvéleményben  munkaerő-piac hazai forrásból ki nem elégíthető igényei (magas képzettséget, illetve képzettséget nem igénylő munkák) Van-e, mi a megfelelő migrációs politika? A kutatás háttere  216 ezer külföldi (BÁH, 2009 dec. 31.) (ennek kb. 1/3-a harmadik országbeli)  nemzetközi tapasztalatok: a migráció valós munkaerő-piaci problémákra reagál  módszertani problémák: pl. szabálytalan migráció/feketemunka

A kutatás háttere • Munkavállalási migráció változott (munka mennyisége, tevékenységi összetétel, résztvevők) • A változás okai: - globalizáció - az európai integráció kiteljesedése (Magyarország csatlakozása) - a magyar gazdaság és társadalom változásai - jogalkotás, politika - migránsok tapasztalata, hálózatok kiépülése - gazdasági válság

A kutatás célja Munkavállalási célú migráció okainak, szerkezetének és dinamikájának megismerése Hozzájárulás a migránsok politikai, munkaerő-piaci és társadalmi beileszkedését elősegítő társadalmi-politikai stratégia kialakításához Integráció elősegítése

Feladatok  definíciók, fogalmak (migráció, integráció)  eddigi ismeretek, kutatások feltárása, értékelése  munkaerőpiac elemzése (külföldiek foglakoztatása iránti kereslet, hiányszakmák)  migrációs trendek munkaerő-piaci igények  kapcsolati hálók  munkakeresés, munkaközvetítés

Feladatok  migránsok és munkaadók motivációi, stratégiái  politikák, szabályozó mechanizmusok  migránsok munkaerő-piaci igényei, integrációs szükségletei  munkaerőpiac igényeinek várható alakulása (válság és kilábalás)  közpolitikai alternatívák, ajánlások

Hipotézisek Általános tendenciák  Magyarország továbbra is célország marad  a migráció egyre könnyebb és olcsóbb, de ez a beilleszkedést csak alig érinti  rövid távon: a magyar munkaerőpiac külföldiekkel kapcsolatos igényei lényegesen nem változnak  hosszabb távon: nő és differenciálódik a külföldi munkaerő iránti igény (magasan kvalifikált)  nő a kínálat távolabbi országokból (DDD és kvalifikált hiányszakmák is)

 szezonális munka alakulása bizonytalan  a jövőben is olyan szegmensekben találnak munkát, amivel nem versenytársai a hazai munkaerőnek  csökken a feketemunka  nő a migráns kisvállalkozók száma is, tevékenységük differenciálódik Általános tendenciák gazdasági helyzet Mo-n (mg., ép.ip.) gazdasági helyzet a küldő országban

A gazdasági válság hatásai  a migránsok általában is érzékenyebbek a válság hatásaira, mert 1. a gazdasági ciklusokra érzékenyebb ágazatokban túlreprezentáltak 2. gyengébb szerződési védelem, ideiglenes állások, kevesebb ideje dolgoznak 3. puffer szerepet töltenek be  a migránsok helyzete hosszú távon rosszabb lehet, mint a befogadó társadalomé  üzleti vállalkozásaikat kedvezőtlenül érinti a hitellehetőségek beszűkülése  a szakképzetlenek körében nagyobb a munkahely elvesztésének veszélye, a létbizonytalanság  a válság a harmadik országbeliek munkavállalásának korlátozására ösztönözhet, ám ez hosszú távon kedvezőtlen (gazdaság alkalmazkodási képessége, rugalmasság)  nem csökkennek a válság után sem a harmadik országbeliek foglalkoztatását indokoló hiányok)

Javaslatok  integrációt támogató politikai eszközök kialakítása  engedély nélküli munkavégzés visszaszorítása (szabályozás, rugalmas kezelés)  végzettségek elismerési rendszerének rugalmasabbá tétele  képességek és készségek hatékony értékelési módszereinek kidolgozása  antidiszkriminatív munkaerő-piaci szabályozás  migráns munkavállalók monitorozási rendszerének kialakítása  tájékoztatás (speciális igényeik figyelembe vételével)  kommunikációs stratégia a magyar lakosság felé

• migráció és munkavállalás bonyolult, érzékeny téma • vonatkozó adatok szegényesek, hiányosak • módszertani problémák, bizonytalan mérés • külföldi munkavállalók száma szabályos foglalkoztatásnál ismert • gazdasági hatások, résztvevők összetétele, integrációja feltáratlan A kutatás módszerei

módszertani sokféleség, kvantitatív és kvalitatív módszerek A kutatás módszerei Meglevő információk feldolgozása, másodelemzés Empirikus kutatás  Mélyinterjúk (szakértők, migránsok, foglalkoztatók)  Migránsok és szakértők kérdőíves megkérdezése

1. Meglévő információk áttekintése (másodelemzés)  A vonatkozó szakirodalom feldolgozása  Kutatások másodelemzése  Statisztikai adatok áttekintése

2. A migránsok megkérdezése - Mélyinterjúk Cél: mélyebb ismeretek munkaerő-piaci stratégiákról, az integráció sikereiről vagy kudarcairól. Az interjúk témakörei: • külföldi munkavállalás, a Magyarországra jövetel okai, motivációi; • külföldi munkavállalók életszínvonala, társadalmi és anyagi körülményeik; • végzett munka jellege; munkaerő-piaci helyzetük jellemzői; tapasztalatok, konfliktusok és problémák; • mi segítené elő magyarországi integrációjukat

 személyes demográfiai jellemzők  végzettség, szakma  munka a származási országban  migráció okai, a Magyarországra érkezés körülményei  munkatörténet Magyarországon  jelenlegi munka - miből származik jövedelme? - hogyan találta a munkát? - foglalkozás, a munka szakképzettségi igénye - munkahely jellemzői - munkaidő, kereset, munkafeltételek 2. A migránsok megkérdezése – Kérdőív Témakörök

 anyagi helyzet, jövedelem, lakás (lakhatás, költségek, életszínvonal megítélése, hazautalások)  szabadidő, kapcsolatok Magyarországon  a magyarországi munkavállalással kapcsolatos ismeretek, azok forrása  diszkrimináció, integráció (hátrányok, esélyek)  engedélyek, ügyintézés (tartózkodás, munkavállalás, hivatalok)  migrációs szándékok, tervek, helyzetértékelés (elégedettség, problémák) Kérdőív: témakörök

Kérdőív - Alapsokaság A hazánkban 3 hónapot meghaladó ideig tartózkodó munkavállalási korú külföldi állampolgárok és a közelmúltban honosított személyek  célcsoport - harmadik országok állampolgárai  kontrollcsoport: EU állampolgárok (munkaerő-piaci helyettesíthetőség, összehasonlítás)

A kérdőíves felvétel mintája  az alapsokaság jellemzői nem ismertek pontosan  reprezentativitás helyett a sokféleség, belső dinamika megismerése  differenciált tipológia  csoportképző ismérvek:  származási hely, nemzetiség  lakóhely (régió, településtípus)  tartózkodás és tevékenység jellege

Mintanagyság: 400 fő KSH, ÁFSZ és OEP adatok alapján (19-60 év, saját jogon biztosítottak) 1. Származási hely (csoportonként fő) Harmadik országok: - Ukrajna, Kína, Mongólia, Vietnam, Törökország, - délszláv államok, más poszt-szocialista, fejlett országok, arab, latin amerikai, más afrikai, más ázsiai országok. EU országok: - Románia, Szlovákia, EU15, volt szocialista országok A kérdőíves felvétel mintája

2. Munkavégzés jellege - alkalmazottak - önfoglalkoztatók - vállalkozók 3. Földrajzi jellemzők - régió - településtípus 4. Életkor - három korcsoport (20-24, 25-39, 40-59) A kérdőíves felvétel mintája

Kérdezés kockázatai és kiküszöbölésük Kockázat:  Soknyelvűség  Kulturális heterogenitás  Bizonytalan elérhetőség Kiküszöbölés:  Anyanyelvi kérdezőbiztosok  Kérdezettek egy része a kérdezők ismeretségi köréből kerül ki  Hólabda módszer

3. Szakértők és kulcsszemélyek megkérdezése  munkaerő-piaci szakértők  munkaadói érdekképviseletek, kamarák  munkavállalói érekképviseletek  államigazgatás, politikusok  ellenőrző szervek (OMMF, Határrendészet, APEH)  kutatók, munkaerő-piaci szakértők  civil szervezetek, sajtó  munkaadók

Mélyinterjúk  mélyinterjú készül  ennek, illetve az értekezlet tanulsági alapján kerül kidolgozásra a szakértői kérdőív 3. Szakértők és kulcsszemélyek megkérdezése

Kérdőív 100 főt kívánunk megkérdezni A kérdőív témakörei:  Általános munkaerő-piaci jellemzők  Munkavállalók összetétele  Okok, hatások  Munkakeresés, szervezés  Munkaerőpiaci verseny  Feketemunka  Integráció, diszkrimináció  Értékelés, szükséges intézkedések  Tapasztalat, trendek 3. Szakértők és kulcsszemélyek megkérdezése