Birkás György birkasgy@enternet.hu Makroökonómia 1. előadás Birkás György birkasgy@enternet.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
Advertisements

Kereslet rugalmassága
A keynesiánus makromodell
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
3.tétel GDP,GNI.
Makroökonómia.
A nemzetgazdasági Teljesítmény mérése
Makroökonómia.
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
Előadás 1 MAKROÖKONÓMIA Előadás 1.
Makroökonómia 5. előadás.
Makroökonómia gyakorlat
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Vállalat kínálati magatartása
MAKROÖKONÓMIA „Lehetetlen a részeket az egész nélkül megismerni, és nem ismerjük az egészet addig, amíg minden részt egyenként meg nem ismertünk.” Pascal.
* C * A A közgazdaságtan tárgya és az alapfogalmai
A piac Szakiskola.
Kereslet és kínálat alakulása
A piaci alapfogalmak - Piac, kereslet, kínálat, ár - A kereslet
Fogalma, összefüggések
A gazdasági fejlettség mutatói
A munkapiac és az összkereslet
Makroökonómia Árupiaci egyensúly.
Makroökonómia 3.előadás.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 2. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 1. előadás 1 A kurzus programja előadás: kedd 14-16, TIK nagyelőadó előadók:Czagány László, docens –
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
Piaci kereslet és kínálat
Makroökonómia Mundell-Fleming.
Makroökonómia Feladatmegoldás.
A makrgazdasági munkakínálat:
Gazdaságstatisztika Jogász képzés. Néhány fontos makrogazdasági index GDP volumenindexe Ipari termelői index Mezőgazdasági felvásárlási és termelői árindexek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
* C * A A közgazdaságtan tárgya és az alapfogalmai
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Modern monetarizmus Új klasszikus makroökonómia
Makroökonómia 1. ea..
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard V.Előadás Makrogazdasági egyensúly Április.
Kereslet-rugalmassági számítások
Makroökonómia I. ea. Gazdasági szektorok és jövedelemáramlás, nemzetgazdasági teljesítmény számbavétele, nominál és reál kategóriák.
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Makroökonómia II. ea. Munkakereslet és munkakínálat. Munkapiac a neoklasszikus modellben. Neoklasszikus árupiac.
A termelés költségei.
Makroökonómia Keynesiánus modell összefoglalása.
A termelés költségei.
Universität Miskolc, Fakultät für Wirtschaftswissenschaften, Istitut für Wirtschaftstheorie Mikroökonómia Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Miskolci.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
A nemzeti kibocsátás mérése
A piac és a piacgazdaság
Makroökonómia 11. szeminárium Az IS-LM-modell
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
A munkaerő-keresleti rugalmasságok
Néhány közgazdaságtani ismeret átismétlése
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
Előadás másolata:

Birkás György birkasgy@enternet.hu Makroökonómia 1. előadás Birkás György birkasgy@enternet.hu

Kötelező irodalom Solt Katalin: Makroökonómia Bock-Czigány-Nagy: Makroökonómia feladatok Somogyi Ferenc: Metaökonómia

A közgazdaságtan tárgya A közgazdaságtan annak módját és törvényszerűségeit igyekszik feltárni, ahogyan az egyének és a közösségek felhasználják a szűkösen rendelkezésükre álló erőforrásokat, és elosztják a felhasználás során keletkező értékeket.

A közgazdaságtan két ága A mikroökonómia az egyes gazdasági szereplők álláspontjáról kiindulva vizsgálja a gazdasági rendszer működését, kérdésfeltevéseiben az egyén számára adott erőforrások optimális felhasználásának feltételeire koncentrál A makroökonómia az összgazdaság álláspontjára helyezkedik, és aggregált(összevont) mutatók segítségével vizsgálja ugyanazon gazdaság működését.

Makroökonómia A makroökonómia feltárja azokat a törvényszerűségeket, amelyek a gazdaság egészének mozgását jellemzik. A makrogazdaságtan foglalkozik a nemzetgazdaság teljesítményét meghatározó tényezőkkel, a pénzfolyamatokkal, az árszínvonal alakulásával, a munkanélküliség okaival, a gazdasági ingadozások sajátosságaival, a kormányzati gazdaságpolitika lehetőségeivel és hatásaival.

Gazdasági szektorok a gazdálkodás folyamatban azonos szerepet betöltő gazdasági egységek összességét gazdasági szektornak nevezzük vállalati szektor háztartási szektor állami szektor külföld magánszektor

A vállalati szektor azon gazdasági egységek összessége, amelyek értékesítés céljából árukat (termékeket és szolgáltatásokat) termelnek. Tevékenységük célja a profitszerzés. A háztartási szektor azon gazdasági szereplők összessége, amelyek fő célja a szükségletek minél teljesebb kielégítése, a fogyasztás. - magánháztartások - nem profitorientált szervezetek Az állami szektorba a nemzetgazdasági szintű feladatokat ellátó intézmények tartoznak, kiadásaikat adókból és egyéb állami bevételből fedezik. Külföldinek tekintjük mindazokat a természetes és jogi személyeket, akik nem állandó lakói az adott országnak, illetve nem integrálódtak a nemzetgazdaság belső gazdasági folyamataiba.

A nemzetgazdasági teljesítmény statisztikai mutatószámai Output: kibocsátás a gazdaság egészének termelése értékesítés+saját termelésű készletek állományváltozása reálkibocsátás (mennyiség) nominális kibocsátás (pénz) Árszínvonal P a termékek árainak súlyozott átlaga az árszínvonal reciproka a pénz vásárlóereje GDP: bruttó hazai termék az országban adott évben előállított, végső felhasználásra kerülő anyagi javak és szolgáltatások összessége

NDP: nettó hazai termék GDP-értékcsökkenés GNI: bruttó nemzeti jövedelem az ország állampolgárai által adott évben realizált összes elsődleges jövedelem GNDI: rendelkezésre álló jövedelem a másodlagos jövelemelosztás eredménye, az adott évben felhasználható bruttó jövedelem NEW: nettó gazdasági jólét GDP korrigálva háztartási munka, fekete munka, szabadidő, környezeti károk, fegyverkezési kiadások stb.

Gazdasági körforgás (újratermelés) fogyasztás C háztartások vállalatok jövedelem Y output beruházás I

Kétszektoros gazdaság Háztartások és vállalatok Y kibocsátás C fogyasztás I beruházási kiadások S megtakarítás A megtermelt mennyiség megegyezik az eladott mennyiséggel Y = C + I I = S A jövedelem felhasználása Y = C + S

Háromszektoros gazdaság T adó Tr transzfer G kormányzati áruvásárlás Y = C + I + G YDI = Y + Tr - T YDI = C + S

Háromszektoros gazdaság T adó Tr transzfer G kormányzati áruvásárlás Y = C + I + G YDI = Y + Tr - T I - S = T - G - Tr YDI = C + S költségvetés egyenlege szufficit, deficit Magánszektor megtakarításainak kell fedeznie a magánberuházásokat és a költségvetési deficitet.

Négyszektoros gazdaság Im Import X Export Y + Im = C + I + G + X I = SH + SV + SÁ + SK

X külföld árupiac Im Y C I SK SH I TH SV Tr háztartások állam pénzpiac Y kibocsátás C fogyasztás I beruházás S megtakarítás G állami kiadások T adók L munka w bér X külföld árupiac Im Y C I SK SH I TH SV Tr háztartások állam pénzpiac vállalatok SA TV L L G munkapiac w w

Piac A piac a tényleges és potenciális eladók és vevők találkozásának színtere, illetve e szereplők kapcsolatainak rendszere, a keresletet és a kínálatot összehozó intézmény A kereslet az a mennyiség, amelyet a vevők hajlandók és képesek megvásárolni A kínálat az az árumennyiség, amit egy időszak alatt az eladók megvételre felkínálnak.

A keresleti függvény A keresleti görbe megmutatja, mekkora a keresett mennyiség bármely lehetséges ár esetén, az egyéb tényezők változatlansága mellett. ÁR, P DP = f(P) A P0 B P1 D0 D1 KERESETT MENNYISÉG, D

A kereslet árrugalmassága A kereslet árrugalmassága megmutatja, hány százalékkal változik a kereslet az ár egy százalékos változására. EP = 0 teljesen rugalmatlan kereslet 0 < EP < 1 rugalmatlan kereslet EP = 1 egységnyi keresletrugalmasság EP > 1 rugalmas kereslet EP = végtelenül rugalmas kereslet 8

A keresletrugalmasság lehetséges esetei

A kínálati függvény A kínálati görbe A kínálati görbe a piaci ár és a termelők által eladni kívánt mennyiség közötti kapcsolatot mutatja bármely lehetséges ár esetén egyéb tényezők változatlansága mellett. SP = f(P)

A kínálat árrugalmasságának lehetséges esetei

A kínálati görbe eltolódásai elmozdulás a görbén változik az ár a görbe eltolódása áron kívüli tényezők időjárás technikai haladás termelési tényezők árváltozása más javak árváltozása adók termelési támogatások

Marshall-kereszt D S ÁR PE MENNYISÉG QE

A „láthatatlan kéz”

Az idő szerepe a piaci folyamatokban nagyon rövid időtáv: a termelés nem tud reagálni a külső eseményekre teljesen rugalmatlan kínálat rövid táv: a termelési tényezők egyikének (a munkának) a mennyisége megváltoztatható rugalmatlan kínálat hosszú táv: valamennyi erőforrás mennyisége megváltoztatható rugalmas kínálat Pillanatnyi egyensúly Rövid távú egyensúly Hosszú távú egyensúly