A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Advertisements

Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Létrehozásának körülményei és céljai Regionális fórum, Veszprém, november11. Dr. Szili Katalin, NFFT elnöke.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
A környezetvédelem története és alapfogalmai
A környezetjog elvei.
Természeti erőforrások védelme
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Létrehozásának körülményei és céljai Schmuck Erzsébet NFFT titkára.
Nagyvárosok a fenntartható a területfejlesztés szemszögéből Bihari Zsuzsa MTA RKK Térségfejlesztési Kutatások Osztálya.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Az EU többéves pénzügyi kerete
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS INDIKÁTORAI BÓDAY PÁL „Statisztika a mindennapokban, statisztika a mindennapokról” október 9.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
SKV MÓDSZERTAN ÉS FENNTARTHATÓSÁGI ÉRTÉKREND az Új Magyarország Vidékfejlesztési Tervre és Programra SKV Fórum Budapest, október 18. Env-in-Cent.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Környezetjogi alapelvek
Magyar Útügyi Társaság
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A muzeális intézményrendszer átalakítása
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
Civil Európa – civilek Európában
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Ember és környezetének viszonya
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
A fenntartható fejlődés fogalma, alapelemei, európai célkitűzései Nágel Ágnes JK1XC9 Klímaváltozás gyakorlat őszi szemeszter.
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Fenntartható fejlődés
Magyar Útügyi Társaság
Fenntartható Fejlődés
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia Fórum a fenntartható fejlődésről Miskolc, 2008. november 14. A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia Dr. Gergely Erzsébet Stratégiai Főosztály

A fenntartható fejlődés fogalma “A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket” (Közös Jövőnk, 1987)

A fenntartható fejlődés célja és tartalma A fenntartható fejlődés a tágan értelmezett életminőség javulását szolgálja – tényezői az anyagi javak mellett környezetminőség demokratikus jogok a természeti erőforrásokhoz, társadalmi szolgáltatásokhoz és intézményekhez való hozzáférés testi, lelki egészség szabadidő biztonság A természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodásnak együtt kell érvényesülnie a jólét elérését, megtartását elősegítő gazdasági fejlődéssel és a társadalmi igazságossággal, esélyegyenlőséggel.

Nemzetközi együttműködés 1972 Ember és Környezet Konferencia (Stockholm) 1984-1987 Brundtland Bizottság (Közös Jövőnk jelentés)  fenntartható fejlődés fogalma 1992 Környezet és Fejlődés Konferencia (Rio de Janeiro)  Feladatok a 21. századra 2002 Fenntartható Fejlődés Konferencia (Johannesburg)  2001 EU Fenntartható Fejlődési Stratégia Magyarország folyamatosan részt vett a nemzetközi együttműködésben

Intézményesítő törekvések Globális szinten ENSZ Fenntartható Fejlődés Bizottság (1993) Magyarország Fenntartható Fejlődés Bizottság (1993-2002) Ágazatközi együttműködés Fenntartható Fejlődési Tanács (2008)  jogköre: az Országgyűlés, továbbá saját kezdeményezésére napirendre tűzött kérdések megvitatása, azokra vélemény kialakítása, javaslat, ajánlás vagy állásfoglalás formájában közzététel

A hazai stratégiakészítés folyamata A stratégia szempont- és követelményrendszerének kidolgozása (Korm. határozat) A stratégia kidolgozásának tartalmi és szervezeti keretei (Korm. határozat) Széleskörű társadalmi egyeztetés 2007-ben a Kormány elfogadta a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégiát (1054/2007. (VII. 9.) Korm. határozat)

A Stratégia alapelvei Holisztikus megközelítés Nemzedéken belüli és nemzedékek közötti szolidaritás Társadalmi igazságosság Tartamosság Integráció Helyi erőforrások hasznosítása Társadalmi részvétel Társadalmi felelősségvállalás Elővigyázatosság és megelőzés A szennyező fizet

A Stratégia prioritási területei - társadalom  A fenntarthatóságot veszélyeztető társadalmi folyamatok kezelése,  a fenntartható folyamatok erősítése Népesedés (a gyermekvállalás és a gyermekek felnevelésének támogatása; generációk közötti, valamint hazai és migráns rétegek közti harmonikus együttélés) Egészségmegőrzés és betegségmegelőzés Társadalmi kohézió és a foglalkoztatás javítása (szociális biztonság, oktatás)

A Stratégia prioritási területei - környezet  A környezet eltartó-képességének megőrzése Természeti értékek védelme (természetes ökoszisztémák működőképességének és az élővilág sokféleségének megőrzése, természeti erőforrásokkal való gondos gazdálkodás) Éghajlatváltozás hatásainak csökkentése és alkalmazkodás (üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, előrejelzés, megelőzés, a károk mérséklése és a helyreállítás hatékonyságának javítása) Fenntartható vízgazdálkodás (takarékos, értékvédő gazdálkodás a vízkészletekkel, figyelemmel a következő generációkra)

A Stratégia prioritási területei - gazdaság  A gazdaság fejlesztése a fenntarthatóság követelményeinek megfelelően A versenyképesség és a fenntartható fejlődés alapelveinek, célkitűzéseinek integrációja Fenntartható termelési eljárások és fogyasztási szokások kialakítása, elterjesztése Az energiagazdálkodás átalakítása (üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, megújuló energiaforrások) Fenntartható mobilitás és térszerkezet kialakítása a lehető legkisebb tér- és környezethasználat mellett A gazdasági szabályozás fenntarthatóság szolgálatába állítása

A végrehajtás átfogó feladatai Szemléletváltás A fenntartható fejlődés szempontjai a tervezési, fejlesztési feladatok során Oktatás és szemléletformálás Kutatás, innováció és értékrend A természeti erőforrások takarékos használata Termelési folyamatok fenntarthatóbbá tétele A fogyasztói magatartás megváltoztatása Az éghajlatváltozást kiváltó tényezők elleni küzdelem és a változásokhoz való alkalmazkodás

A végrehajtás eszközei A tudásbázis növelése és a tudás megosztása Az állampolgári aktivitás és elkötelezettség növelése A közpolitikák fejlesztése, átalakítása Az intézményrendszer átalakítása A változások értékelése és az eredmények visszacsatolása Mutatószámok (indikátorok) alkalmazása és folyamatos fejlesztése az EUROSTAT rendszere alapján Ökológiai lábnyom: a széles nyilvánosság tájékoztatására

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!