Fogyatékos emberek foglalkoztatása a gyakorlatban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A Munka-Esély Szövetség ajánlata munkaadók számára november.
Salva Vita Alapítvány 1081 Budapest, Népszínház u.17. Tel.: 06/ 1/ ; 06/1/ Támogatott Foglalkoztatás Szolgáltatás Integrált munkaerő-piaci.
TÁMOP C-09/ "Átlépjük az akadályt!" - Munkavállalásra felkészítő program értelmileg akadályozott személyek részére. Záró rendezvény.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
A koragyermekkori nevelésről
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Salva Vita Alapítvány Támogatott Foglalkoztatás szolgáltatás
A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása
A szociális szolgáltatásokhoz kapcsolódó foglalkoztatás tervezett átalakítása 1.Klasszikus határterületi kérdés szociális ellátástámogatott életvitel foglalkoztatás.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Az Aktív Műhely modell ismertetése.  : Országos felmérés a szociális intézményekben élő értelmi fogyatékos, autista emberek foglalkoztatási.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
Nappali ellátás célkitűzése: Mozgássérült emberek számára, komplex rehabilitációra irányuló szolgáltatások nyújtása, mely a társadalmi és munkaerő-piaci.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Beszámoló az elmúlt 1 év Munkájáról.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA KIEMELT PROJEKT TÁMOP Elítéltek több szakaszos, társadalmi.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Fogd A Kezem Alapítvány
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Támogatott Foglalkoztatás célcsoport specifikus ismeretek a foglalkoztatáshoz kapcsolódóan – értelmi sérültek TÁMOP Országos Hálózati Találkozó.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
Új utak? Új eszközök? Új kihívások?. A világ valamennyi országa – oktatáspolitika, oktatásfejlesztés Minőségi oktatás minden fiatalnak: kihívások, trendek.
Kitagolás – foglalkoztatás – életminőség Az intézményi kiváltás foglalkoztatási szempontú aspektusai.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Resztoratív módszerek az iskolában
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
Fogyatékosok gondozása
HU Phare program: A fogyatékkal élő emberek munkaerőpiacra jutásának elősegítése (A foglalkozási rehabilitáció eszköztárának rendszerszemléletű.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
A támogatott lakhatás kihívásai
Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia.
„Gondoljunk a jövőre!” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, június 22.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
A pályaorientációs konzultáció. A pályaorientáció fogalma: A pályaorientáció egy olyan folyamat, amely az igénybevevő egyéni igényeinek figyelembevételével.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
Szociális foglalkoztatás szerepe a rehabilitációban Csicsely Ágnes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Pécs, DECEMBER 15. Szellő János DDRMK FRO osztályvezető
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
ÚJ KIHÍVÁSOK, KAPCSOLÓDÁSI PONTOK A FOGLALKOZÁSI REHABILITÁCIÓBAN, KIEMELTEN A FOGYATÉKKAL ÉLŐKRE DECEMBER 18.
Készítette: Farkasné Veres Edina
„ÉLETREVALÓ – U4 LIFE” TPPA/2012/03/30
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Előadás másolata:

Fogyatékos emberek foglalkoztatása a gyakorlatban Előadó: Hoffmann Judit Gyógypedagógus Fogd a Kezem Alapítvány Pécs Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége

Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége Kezdet 1991 – Munka- és Terápia Otthon (Bicsérd) Mindig elsődleges volt a munka – műhelyek (asztalos, textil, kreatív) Mostanra valamelyest csökken – nyugdíj korhatár emelésével, és a megváltozott járaék és rokkantnyugdíj rendszerével. De a tartósan inaktív népességnek támogatásra van szüksége ahhoz, hogy új életpályát tudjon tervezni magának. Passzív-aktív: pl. fogyatékossági támogatás megítélésekor az aktív munkábajáró előnyt élvez. RÁT kérdése 2009.januárjától (szociális sgélyezések rendszere változott meg Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége

Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége 1999. Minőségi ugrást jelentett a saját ingatlanba költözés – Pécs-Patacs, Kovács Béla u. 10. Mostanra valamelyest csökken – nyugdíj korhatár emelésével, és a megváltozott járaék és rokkantnyugdíj rendszerével. De a tartósan inaktív népességnek támogatásra van szüksége ahhoz, hogy új életpályát tudjon tervezni magának. Passzív-aktív: pl. fogyatékossági támogatás megítélésekor az aktív munkábajáró előnyt élvez. RÁT kérdése 2009.januárjától (szociális sgélyezések rendszere változott meg Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége

Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége Minőségi váltás Aktív Műhely- tagként sikerült a gyertyaöntő műhelyt beindítani. Mostanra valamelyest csökken – nyugdíj korhatár emelésével, és a megváltozott járaék és rokkantnyugdíj rendszerével. De a tartósan inaktív népességnek támogatásra van szüksége ahhoz, hogy új életpályát tudjon tervezni magának. Passzív-aktív: pl. fogyatékossági támogatás megítélésekor az aktív munkábajáró előnyt élvez. RÁT kérdése 2009.januárjától (szociális sgélyezések rendszere változott meg Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége

Intézményen belüli foglalkoztatás 2007 óta van engedélyünk: Alapellátás 2 csoport munkarehabilitációs és 1 csoport fejlesztő felkészítő foglalkoztatás 2010-től normatív támogatás – pályázatos rendszer Mostanra valamelyest csökken – nyugdíj korhatár emelésével, és a megváltozott járaék és rokkantnyugdíj rendszerével. De a tartósan inaktív népességnek támogatásra van szüksége ahhoz, hogy új életpályát tudjon tervezni magának. Passzív-aktív: pl. fogyatékossági támogatás megítélésekor az aktív munkábajáró előnyt élvez. RÁT kérdése 2009.januárjától (szociális sgélyezések rendszere változott meg Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége

Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége Minőségi váltás Minőségi munkavégzés bevezetése munkaanalízis (saját tapasztalatok, később Módszertani Központ ajánlásai) Lantegi-felmérés elindítása-megfelelő munkára a megfelelő ember Mostanra valamelyest csökken – nyugdíj korhatár emelésével, és a megváltozott járaék és rokkantnyugdíj rendszerével. De a tartósan inaktív népességnek támogatásra van szüksége ahhoz, hogy új életpályát tudjon tervezni magának. Passzív-aktív: pl. fogyatékossági támogatás megítélésekor az aktív munkábajáró előnyt élvez. RÁT kérdése 2009.januárjától (szociális sgélyezések rendszere változott meg Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége

Munka az első, de csak úgy, ha szolgálja a fiatalok fejlődését! Lantegi-felmérés előnye: a fiatal képességeit hozzuk össze a munkakörök részfeladataival → ezt követi a pedagógiai fejlesztés: egyéni és kiscsoportos fejlesztés két irányú: A., Elsődlegesen a foglalkoztatáshoz szükséges készségek, képességek fejlesztése (manipuláció, figyelem, feladattudat, koordináció, stb.) B., A felnőttséghez kapcsolódó általános kompetenciák erősítése pl.: Jobwards program – Felnőttként a munka világában önérdek-érvényesítés tanulása (házi konferencia, Van véleményem program) felelősségvállalás, partnerség, döntés képességének fejlesztése Mostanra valamelyest csökken – nyugdíj korhatár emelésével, és a megváltozott járaék és rokkantnyugdíj rendszerével. De a tartósan inaktív népességnek támogatásra van szüksége ahhoz, hogy új életpályát tudjon tervezni magának. Passzív-aktív: pl. fogyatékossági támogatás megítélésekor az aktív munkábajáró előnyt élvez. RÁT kérdése 2009.januárjától (szociális sgélyezések rendszere változott meg Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége

Közelítés a piaci elvárások felé 3 éves stratégiai tervezés (piackutatás, feladatok tervezése) éves foglalkoztatási terv (forgatókönyv a termelésre és a szabadidő eltöltésére) egyéni gondozási terv (munkaképesség és általános képességfejlesztés érdekében) heti terv, napirend – rendszeres visszacsatolással (értékelés, önértékelés) Mostanra valamelyest csökken – nyugdíj korhatár emelésével, és a megváltozott járaék és rokkantnyugdíj rendszerével. De a tartósan inaktív népességnek támogatásra van szüksége ahhoz, hogy új életpályát tudjon tervezni magának. Passzív-aktív: pl. fogyatékossági támogatás megítélésekor az aktív munkábajáró előnyt élvez. RÁT kérdése 2009.januárjától (szociális sgélyezések rendszere változott meg Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége

Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége Eredmény Fiatalok részvétele a TF-programjában – elhelyezés nyílt munkaerőpiacon Munkavállalói tudat erősödése Önállóság, érdekérvényesítés, egyszerű élethelyzetekben döntés felvállalása Igény az önállósodásra – környezetükben való önálló lét, megélik, hogy egy nagy rendszer részei MEGBUKTUNK? Mostanra valamelyest csökken – nyugdíj korhatár emelésével, és a megváltozott járaék és rokkantnyugdíj rendszerével. De a tartósan inaktív népességnek támogatásra van szüksége ahhoz, hogy új életpályát tudjon tervezni magának. Passzív-aktív: pl. fogyatékossági támogatás megítélésekor az aktív munkábajáró előnyt élvez. RÁT kérdése 2009.januárjától (szociális sgélyezések rendszere változott meg Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége

Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége Nehézségek Módszertani ajánlások beszabályozták a rugalmas munkavégzés lehetőségét (egyszerűsített munkafelmérés, hol, hány órában fogl.) Munkarehabilitáció: munkamegállapodás Fejlesztő felkészítés: munkaszerződés 5 év után mi lesz? Nem látjuk az utat tovább Mostanra valamelyest csökken – nyugdíj korhatár emelésével, és a megváltozott járaék és rokkantnyugdíj rendszerével. De a tartósan inaktív népességnek támogatásra van szüksége ahhoz, hogy új életpályát tudjon tervezni magának. Passzív-aktív: pl. fogyatékossági támogatás megítélésekor az aktív munkábajáró előnyt élvez. RÁT kérdése 2009.januárjától (szociális sgélyezések rendszere változott meg Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége

Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége Nehézségek Utána lehetőség: 3 év akkreditációs munkahelyen, TF, MHGY ↕ támogatás csökken, TF jövője kérdéses, jövedelemkorlát, akkreditáció befagyasztva Felépült egy jó rendszer, de nincs folytatása Mostanra valamelyest csökken – nyugdíj korhatár emelésével, és a megváltozott járaék és rokkantnyugdíj rendszerével. De a tartósan inaktív népességnek támogatásra van szüksége ahhoz, hogy új életpályát tudjon tervezni magának. Passzív-aktív: pl. fogyatékossági támogatás megítélésekor az aktív munkábajáró előnyt élvez. RÁT kérdése 2009.januárjától (szociális sgélyezések rendszere változott meg Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége

Akadályozottak foglalkoztatása Közoktatás Munkaerő-piac Rehabilitációs Foglalkoztatás Védett Foglalkoztatás Fejlesztő Foglalkoztatás IMHGY-CSMHGY Munkahelyi Gyakorlat Támogatott Foglalkozta-tás Nyílt munkaerő-piac Szemlélet – emberi méltóság, munkához vaó egyenlő hozzáférés joga, szabad váasztás, társadalmi részvétel Tágan értelmezve GYES-ről visszatérő kismamák, hajléktalanok, szerfüggő emberek, stb. is a klienskörbe tartoznak. Szociális szféra Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége

Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége Nehézségek Nagyon kevesen tudnak utógondozás nélkül létezni Pályázati rendszerben a tavalyi támogatás 2/3-át kaptuk meg ↔ infláció, minimálbér nőtt, a feladat ugyanaz maradt Mostanra valamelyest csökken – nyugdíj korhatár emelésével, és a megváltozott járaék és rokkantnyugdíj rendszerével. De a tartósan inaktív népességnek támogatásra van szüksége ahhoz, hogy új életpályát tudjon tervezni magának. Passzív-aktív: pl. fogyatékossági támogatás megítélésekor az aktív munkábajáró előnyt élvez. RÁT kérdése 2009.januárjától (szociális sgélyezések rendszere változott meg Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége

Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége Kérdések Hol van az alapellátás és a foglalkoztatás határa? (Elvárás, hogy külön kezeljük) Fontos-e a képességek szerinti differenciálás? (Forráshiány miatt nem tudunk képesség szerint differenciálni, mindenki csak négy órás lesz) Fontos-e a fejlesztés? Valóban fontos-e a sérült ember foglalkoztatása? Mostanra valamelyest csökken – nyugdíj korhatár emelésével, és a megváltozott járaék és rokkantnyugdíj rendszerével. De a tartósan inaktív népességnek támogatásra van szüksége ahhoz, hogy új életpályát tudjon tervezni magának. Passzív-aktív: pl. fogyatékossági támogatás megítélésekor az aktív munkábajáró előnyt élvez. RÁT kérdése 2009.januárjától (szociális sgélyezések rendszere változott meg Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége

Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége Kérdések Fontos-e a fogyatékos, akadályozott ember? Mi a hazai foglalkoztatáspolitika valós elképzelése a fogyatékosok, akadályozottak foglalkoztatásáról? Mostanra valamelyest csökken – nyugdíj korhatár emelésével, és a megváltozott járaék és rokkantnyugdíj rendszerével. De a tartósan inaktív népességnek támogatásra van szüksége ahhoz, hogy új életpályát tudjon tervezni magának. Passzív-aktív: pl. fogyatékossági támogatás megítélésekor az aktív munkábajáró előnyt élvez. RÁT kérdése 2009.januárjától (szociális sgélyezések rendszere változott meg Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége

Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége Köszönöm a figyelmet! Hoffmann Judit Gyógypedagógus Integrált intézmény vezetője hoffmann.judit@fogdakezemalapitvany.hu +36/70/332-8809 Fogd a Kezem Alapítvány www.fogdakezem.hu Hoffmann Judit - A foglalkoztatás jelentősége