 Krumplispogácsa készítése  Farsangi fánk készítése  „Csörögecsináló”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Avagy egy hét másképpen 2011/2012. tanév 5. évfolyam SZÜLŐFÖLDÜNK PROJEKT.
Advertisements

A Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Nagy Melinda 8. c
Gyere velem! Sétáljuk végig együtt az iskolámat!
A söjtöri Deák Ferenc Általános Iskola látogatása a Tömörkény István Munkaegységben.
Készítette:Tóth Nikolett
Június.
Baczkamadarasi-Kis Gergely Református Gimnázium
Fenyő utcai és Béketelepi játszóterek építése
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2.
Mondák, dalok útja Zsámbok.
BORZONTI TANULMÁNYI HÁZ. EL Ő ZMÉNYEK 2005-BEN AZ OTP FÁY ANDRÁS ALAPÍTVÁNY PÁLYÁZATOT HIRDETETT KÖZÉPISKOLÁSOK SZÁMÁRA. ENNEK CÉLJA AZ VOLT, HOGY OLYAN.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) /1-2. „Iskolai tehetséggondozás” című pályázatról Kecskemét, augusztusPapp Attila.
Napköziotthonos Óvoda Jánkmajtis
Kulturális rendezvény
Hunyadiváros. Hunyadiváros Kecskemét Hunyadivárosi Részönkormányzat 2010  A részönkormányzat évben eddig 6 alkalommal ülésezett és 44 határozatot.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
Az Ócsai Tájház.
Nagy László tanári öröksége Kazincbarcikán
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Jobbágy Piroska
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Galacz Adri
December.
A FONTOS SÁNDOR ÁLTALÁNOS ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNYBENA FONTOS SÁNDOR ÁLTALÁNOS ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNYBEN.
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
A Z IKCS TEVÉKENYSÉGE TÁMOP integrÁLOM Kovácsné Borbély Zsuzsa.
Kalotaszentkirály.
Nyitnikék Óvoda 3533 Miskolc, Andrássy út 53/a /fax: 46/
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 MIT KEZDÜNK AZ EU-VAL? Az unió megjelenési formái az oktatási intézményekben.
2013/2014. tanév Tanévzáró kollégiumi közgyűlés május 21.
Cinkefőző fesztivál Szatmárcseke Késztítette: Szilágyi Márió
Medvehagyma-fesztivál Orfű /17.. A programok színes palettájával, illetve gasztronómiai kuriózumokkal várja az érdeklődőket Orfű az áprilisban.
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság munkája, tapasztalatai Budapest, május 21.
Közösség és innováció Salgótarján, január 29. az Ongai Kulturális Egyesület szemszögéből Készítette: Takács László.
A Széchenyi István Általános Iskola igazgatójaként köszönetemet fejezem ki mindazoknak a magánszemélyeknek, vállalkozóknak, vállalatoknak, alapítványoknak,
Pankucsi Szilárd Mérnöktanár Mérnök Informatikus
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal
Az 1956-os forradalom a történész és a szemtanú szemével
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Szarka Zsuzsi
Iskolai Környezetvédelmi Világnap projektünk
A Magyar Atlétikai Szövetség és a Gyulai István és Zsivotzky Gyula Alapítvány a Magyar Atlétikáért Kuratóriuma első alkalommal rendezte meg a Hozd mozgásba.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Az ember külső élősködői Bevezető. Human ectoparasites Introduction.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Siketmisszió. Siketmisszió - Protestáns Teológiai Intézet Nagy hagyományokkal rendelkező 1888-ban alapított állami intézmény óvodát és iskolát valamint.
Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és AMI
Még kicsi ovis voltam amikor az óvónénikkel részt vettünk a szüreti felvonuláson. A nővérem már akkor a néptánc csoport tagja volt és természetesen.
A következőkben néhány képet láthatnak, amelyek bepillantást engednek a záró találkozó egyes eseményeibe, hangulatába, melyen 9 országból vettek részt.
Szakmai munkánk a pályázatban
Petőfi Sándor Emlékmúzeum
Jókai Mór Általános Iskola 3
Csíkszentdomokos Készítette: Szőcs Kurkó Sebestyén
Tanévnyitó szeptember 1.. Iskolánk szeptember 1-jén 8 órakor tartotta ünnepélyes tanévnyitóját, mely zászlóbevonulással kezdődött.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Erdei barátaink – Szakács Sándor.
„Építő közösségek a tényői IKSZT-ben”
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
Szakmai beszámoló TÁMOP B-13/ Partnerség és hálózatosodás „Az iskola közös ügyünk” „Ki tud többet Szorgalmatosról?”
10. alkalommal A 10. alkalommal megrendezett kiállításon a 74 kiállítót a 74 kiállítót 9 ezer több mint 9 ezer látogató nézte meg a két nap alatt.
Alliance Francaise-Debrecen Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola.
Pályaválasztást segítő, pályaorientációs program a gyermekotthonokban és lakásotthonokban nevelkedő gyermekek számára.
(Ohrady). -Nagyszombati kerület -Dunaszerdahelyi járás Dunaszerdahelytől 6 km-re keletre fekszik.
DÉL-KOREA ASAN, SZÖUL AUGUSZTUS  Augusztus között a dél-koreai Asanban, testvérvárosok számára szervezett táborban vettünk részt.
Tanévzáró ünnepség Nyárády Mihály Általános Iskola Ramocsaháza június 23.
Projekt hét a Békésyben decemberében „A globalizáció veszélyei, környezettudatos élet”
Jó együtt lenni! Idősek Otthona Bakonyszentlászló.
Idősbarát Jó Gyakorlatok Önkormányzati Konferencia
Kiadványok a helyismereti munkában
KÖRNYEZETVÉDELMI-EGÉSZSÉGVÉDELMI MUNKAKÖZÖSSÉG
A Kézmosás Világnapja A Kossuth Lajos Gimnázium Tiszaigari Általános Iskolájában
Generációk találkozása Készítette: Giricz Nikolett
Előadás másolata:

 Krumplispogácsa készítése  Farsangi fánk készítése  „Csörögecsináló”

109 éves Besenyszög helységneve A Művelődési házzal közösen megrendezett iskolai napon honismerettel kapcsolatos kérdések sorozatai vártak az iskolás diákokra. Ezen vetélkedő alatt elhangzottak nagyban hozzájárulnak a résztvevők látókörének szélesítéséhez és otthonuk (Besenyszög) megismeréséhez. A rendezés során tekintettel voltunk a feladatok mennyiségének időben való megfeleltetésére, igaz kicsit túlterveztük magunkat. Szóval sok feladat volt és kevés idő, ennek ellenére hatalmas izgalmak követték az eseményt. Nyolc csapat volt és mindegyik csapathoz egy-egy segítőt sorsoltunk ki, akik a Kert barátkör hölgyeiből álltak, mindannyian nagyban hozzájárultak a csapatok erősítéséhez, összefogásához. A feladatok összessége - mint azt a cím is mutatja - Besenyszög honismeretére épült, így a különböző stílusú kérdések mégis egy irányba mutattak.

A Honismereti vetélkedő kérdései a következő témakörökre osztódott: Történeti - Puzzle kirakás emlékművekből Helytörténeti - Templom alaprajza: ki és mikor építette a templomot, hány harang található a templomban - Csutka Jenga - Kukorica morzsolás Természettudományi - Millér, Zagyva és a Tisza megnevezése adott térképen Néprajzi - Parasztház berendezése A feladatokhoz felhasználtuk a Muzeális kiállítás eszközeit, tárgyait is. A vetélkedő késő délutánig tartott, minden feladat pontot ért, a zsűrik döntöttek arról, melyik csapat hány pontot kap az adott feladatért.

A zsűri tagjai: Dr. Madaras László zsűri elnök (a szolnoki Damjanich János Múzeum történésze) Boros Lajos (a Besenyszögért Alapítvány alapító tagja) Boros István (a Besenyszögért Alapítvány alapító tagja) Kiszely Imréné (a Besenyszögért Alapítvány kuratóriumának tagja) Gazdag Csabáné (az iskola SZMK elnöke) Varga Józsefné (óvoda pedagógus) Nagy Gabriella (tanító) Borosné Válóczi Márta ( az Önkormányzati Hivatal Képviselője) Sedon Katalin (Igazgató helyettes) Az esemény végén, miután kiderült, ki hányadik helyen végzett, minden versenyző emléklappal térhetett haza, a dobogós csapatok pedig oklevélben részesültek.

Az 1-2. osztályosok az idős emberek visszaemlékezéseiből ismereteket szerezhettek a évvel ezelőtti játéklehetőségekről, és a hagyományos játékeszközök némelyikét elkészíthették és kipróbálhatták. A gyerekeknek gyermekkoráról mesélt Boros Antal és Boros Bálint Besenyszögről elszármazott írók.

A 3-4. osztályosok derelyét készítettek a Vehiculum-Ház konyhájában. Munka közben Besenyszög régi életéről mesélt Boros Antal és Boros Bálint.

Disznóvágás, mely alkalmával a régi besenyszögi ízeké a főszerep. A besenyszögi Kertbarátkör, nyugdíjas klub és a hagyományőrzés iránt érdeklődő diákok és tanáraik együttesen vágták le, dolgozták föl és ették meg az ajándékba kapott hízót. Vendégünk volt a szolnoki Rotary Club néhány tagja is, akik szintén részt vettek a munkákban.

2010. február 20-án került sor a hagyományőrző disznóvágásra az iskola udvarán, melyet a Besenyszögért Alapítvány kezdeményezésére a helyi Kert-barátkör, a besenyszögi hagyományok iránt érdeklődő falukutató diákok, a helytörténeti munkában résztvevő pedagógusok szerveztek. Vendégek is érkeztek hozzánk ez alkalommal: a szolnoki Rotary Klub tagjai, akik kivették a részüket a munkából is!

Elsőként az erős emberek megfogták a hízót, s a hagyományos szúrás után megperzselték, és jó alaposan átmosták az állatot. Minden munkafázisnak részesei lehettek a gyerekek. A gyengébb lelkűek e közben az iskola ebédlőjében megpucolták, és könnyek között felaprították a fokhagymát, vöröshagymát, melyet bő zsíron pirítottak, s összesütötték a felvett disznóvérrel. A vér mellett a máj is a reggeliző asztalra került. A Kert-barátkör hölgytagjai irányításával a diákok tésztát gyúrtak, „kőttkalácsot” sütöttek, csigatésztát készítettek és még rengeteg mást is. Stílusosan, még malac formájú kalácsok is készültek.