Hatvan éve szentelték pappá Karol Wojtyłát

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ezért senki se kérkedjék az emberekkel. Hisz minden a tietek: Pál, Apolló, Kéfás, a világ, az élet, a halál, a jelenvalók, az eljövendők: minden a tietek.
Advertisements

Az Élet Igéje április.
Krisztus uralma alatt élni 3. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
Az Eukarisztia titkáról elmélkedve az első kérdés, amelyet szemlélünk, hogy mi is az
Eucharisztia liturgiája
A házasság még nem a mennyország
2009.jún. 19 – jún. 10. Ebben az időben az egyház a papokra emlékezik. Június 19.-e Jézus Szívének ünnepe, amikor a papokért is imádkozunk világszerte:
Liguori Szent Alfonz: Megegyezés Isten akaratával Jel Könyvkiadó 2011.
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
MI AZ IMÁDSÁG ? (Pecznyik Pál verse ).
A HÚSVÉTI IDŐ SZIMBÓLUMAI
Ádventi ráhangoló gondolatok
„pap vagy te mindörökké”
Szentlélek jöjj, a világ vár!. Egység Lelke Béke Lelke.
Úton böjtben.
Közösség Az Egyház – ecclesiola. Ő Átala, Ő Vele, Ő Benne.
AzÉletigéje március „Az én eledelem az, hogy annak akaratát tegyem, aki engem küldött, és hogy elvégezzem művét.” (Jn 4, 34)
JÓ REGGELT!.
Folyamodjatok az Úrhoz,
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
Az élet igéje november „Aki szeret engem, megtartja tanításomat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk és benne fogunk lakni.” (Jn 14,23).
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
Az Élet Igéje május Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. S én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki. ( Jn 14,21)
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
Az Élet Igéje január A világ nagy részén január 18. és 25. között rendezik meg az imahetet a keresztények egységéért, egyes helyeken pedig pünkösdre.
Azért, hogy az isteni kegyelem által megtaláljuk ezt az utat, nagyon segít, ha sok módon keresünk és próbálkozunk, hogy azon az úton járjunk, amely.
Novéna Jezsuita Hivatásokért november 6. Második nap.
Hallgatva ezt az önazonossági kérdést, amelyet Jézus szegez tanítványaihoz, eszembe jutott pár hasonló kérdést feltenni a mi Társaságunkkal kapcsolatosan:
Az Élet Igéje május „… Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!” (2Kor 5,20)
Az Élet Igéje április.
2013. június Az Élet Igéje „De ha jót cselekesztek és ugyanakkor türelmesen szenvedtek, ez értékes Isten előtt.” (1Pét 2,20)
Királyi papság – szentírási kifejezés : „Mint élő kövek, épüljetek lelki házzá, szent papsággá, hogy Istennek tetsző lelki áldozatokat ajánljatok fel…
Az élet igéje Az élet igéje január január.
Az Élet Igéje február „Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14).
„Szüntelenül imádkozzatok!” (1 Tessz 5,17) Az idén egy népes ökumenikus csoport választotta ki az igét az Egyesült Államokban, Szent Pálnak a tesszalonikai.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Az Élet Igéje szeptember.
Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Jézus hű Megváltó.
Kereszténység - nevelés
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Évközi 2. vasárnap Január 15. – „A” év.
Református istentisztelet
JÓ REGGELT !.
Urunk megkeresztelkedése
Évközi 3. vasárnap Január 22. – „A” év.
Harmatozzatok égi magasok
Áldozatkész szolgálat János 12,20-26
KRISZTUS FELTÁMADT - - VALÓBAN FELTÁMADT!.
A mennyei világ lelki áldásai 1. rész
Évközi 26. vasárnap Október 1. – „A” év.
Jézus hű Megváltó Isten áldott Szentje Égi Főpap, Úr és Király
A) Jézus Krisztus személye
A teremtő és gondviselő Atya
VIII. A Szentlélek Isten
Előadás másolata:

Hatvan éve szentelték pappá Karol Wojtyłát 1946-2006 Hatvan éve szentelték pappá Karol Wojtyłát

Pappá szentelésem olyan napon történt, amelyen nem szoktak ehhez hasonló szertartásokat tartani: november elsején, Mindenszentek ünnepén került rá sor, amikor az egyház liturgiája a szentek közösségének liturgiáját ünnepli és arra készül, hogy megemlékezzék az elhunyt hívekről. A krakkói érseki magánkápolnában egyedül engem szenteltek ekkor. Visszagondolva ismét látom magam abban a kápolnában… Megható pillanat!

Legmélyebb rétegében minden papi hivatás nagy titok, ajándék, amely végtelenül felülmúlja az embert… (II. János Pál: Ajándék és titok)

Ezért, amikor különféle körülmények között – például papi jubileumok alkalmával – a papságról beszélünk, és tanúságot teszünk róla, nagy alázattal kell eljárnunk, annak tudatában, hogy Isten „szent hívással meghívott minket, nem tetteink alapján, hanem saját elhatározásából és kegyelméből (2Tim 1,9). Egyben számot kell vetni azzal, hogy az emberi szavak nem képesek elviselni a titok súlyát, amit a papság önmagában hordoz.

Papi hivatásom véglegesen a második világháború időszakában, a náci megszállás alatt érlelődött meg.

A második világháború nagy és szörnyűséges teátrumában a sors engem eléggé megkímélt. A Gondviselés megkímélt a legsúlyosabb tapasztalatoktól; annál többel tartozom tehát ismerőseimnek és a sokkal nagyobb számú ismeretlennek is - nemzetiségre és nyelvre való tekintet nélkül – akik a történelem oltárán hozott áldozatukkal hozzájárultak papi hivatásom megvalósulásához. Bizonyos értelemben ők vezettek engem erre az útra, mert megmutatták nekem az áldozat fényében Krisztus papságának legmélyebb és legalapvetőbb igazságát.

Az Eukarisztia bemutatása minden pap legmagasztosabb és legszentebb tevékenysége.

Számomra, papságom első éveitől kezdve az Eukarisztia ünneplése nemcsak a legszentebb kötelesség volt, hanem lelkem legbensőbb szükséglete is.

A pap, mint a fenti javak kiszolgáltatója, állandó, különleges kapcsolatban áll Isten szentségével.

A papnak, aki állandó kapcsolatban áll Isten szentségével, magának is szentté kell válnia.

A papnak mindenekelőtt az imádság emberének kell lennie A papnak mindenekelőtt az imádság emberének kell lennie. Legyen meggyőződve arról, hogy az Istennel való bensőséges találkozásnak szentelt idő a lehető leghasznosabb időtöltés, mert nemcsak személyesen neki, hanem apostoli munkájának is javára válik. Immár hosszú és annyiféle helyzetben szerzett tapasztalataim során egyre inkább meggyőződtem arról, hogy csak a papi életszentség talajából sarjadhat hatékony lelkipásztori munka.

Az általa szótlanul átélt szentmisének van két olyan mozdulata, amely számomra a szavainál is fontosabb. Ez két gesztus, és a pápa a gesztusoknak a mestere volt…. (Vértesaljai László SJ atya gondolatai a Szentszék által kiadott, II. János Pál pápa életének utolsó napjairól beszámoló dokumentum alapján)

Akkor, amikor a szentmisében elkövetkezik a kenyér és a bor megáldása, a pápa, aki addig egy teljes apátiában, mozdulatlanul, zárt szemhéjjal ott fekszik az oltár mellett, a konszekráció pillanatában benne föltámad a pap, és fölemeli a kezét és megáldja a kenyeret és a bort.

És ő veszi át a miséző paptól a funkciót, ő, a főpap, Róma püspöke, ő, aki misét mond. Nem arról van szó, hogy ő részt vesz egy paptestvérének a szentmiséjén, ahol ő, még így betegen is koncelebrál, hanem akkor ő ezzel a gesztussal főcelebránssá válik.

Amikor megtörténik a kenyér és a bor átváltoztatása, akkor a pápa visszasüllyed abba az állapotába, mint amiben korábban volt. Mozdulatlanul fekszik az ágyon. Egy jelét adja megint a jelenlétének, amikor imádkozza az a pár személy, aki a szentmisén részt vesz, az Úrfelmutatás után, hogy „Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj”, akkor ő, hatalmas erővel a kezét remegve felemeli, és a mellét veri.

Ő, a főpap, aki bemutatta a szentmisét és megáldotta a kenyeret és a bort (…) Ha valaki pap itt ebben a században közöttünk, akinek a papságában, a papi szolgálatában az egész világ nem kételkedett, hogy Isten őt erre választotta ki, ezt ő az utolsó tudatosan átélt szentmiséjén jelezte, hogy ő ezt a megszentelő tevékenységet Isten kegyelméből még egyszer így átélhette és szolgálhatott így, ugyanakkor ő, aki Isten nevében a kenyeret és a bort megáldja, önmagát bűnösnek vallja.

. Ezt hagyja ránk testamentumként, ezt a két mozdulatot, a konszekráló mozdulatot, amellyel a pásztor a nyájának ennivalót ad: a Szentek Szentjét, Urunkat, Jézus Krisztust. Ugyanakkor ő, aki ilyen magasztos cselekedetre érdemesült az Isten kegyelméből, ő, amikor saját magáról szól, azt mondja: „non sum dignus”, nem vagyok méltó…

az, ami bennem elpusztíthatatlan, tovább él…” „nem halok meg egészen, az, ami bennem elpusztíthatatlan, tovább él…” (II. János Pál pápa: Római triptichon)