Mechanikai munka munka erő elmozdulás (út) a munka mértékegysége m m

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

A gyorsulás fogalma.
a sebesség mértékegysége
II. Fejezet A testek mozgása
Elektromos mező jellemzése
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
Mozgások I Newton - törvényei
Összefoglalás Fizika 7. o.
MUNKA, ENERGIA.
GÉP - MUNKA – ENERGIA - TELJESÍTMÉNY
EMLEKEZTETO ENERGIA , MUNKA.
GÉP - MUNKA – ENERGIA - TELJESÍTMÉNY
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
Energia a középpontban
Összefoglalás 7. osztály
A jele Q, mértékegysége a J (joule).
Testek egyenes vonalú egyenletesen változó mozgása
IV. fejezet Összefoglalás
VÁLTOZÓ SEBESSÉGŰ ÜZEM
DINAMIKAI ALAPFOGALMAK
VÁLTOZÓ SEBESSÉGŰ ÜZEM
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
Az energia fogalma és jelentősége
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Fizika 2. Mozgások Mozgások.
11. évfolyam A rezgő rendszer energiája
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Az erő.
Kölcsönhatások.
Az erő.
Egyenletesen változó mozgás
Energia, energiaváltozások
Összefoglalás Dinamika.
Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
I. Törvények.
A test mozgási energiája
Erőtan Az erő fogalma Az erő a testek kölcsönös egymásra hatása.
A dinamika alapjai III. fejezet
Az erő.
Munka, energia, teljesítmény
ELEKTROSZTATIKA 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
Legfontosabb erő-fajták
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
Hő- és Áramlástan Gépei
A dinamika alapjai - Összefoglalás
Munka.
Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.
Villamos teljesítmény, munka, hatásfok
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
Energia, munka, teljesítmény
Gyorsulás, lassulás. Fékút, féktávolság, reakció idő alatt megtett út
Munka, energia teljesítmény.
Fizikai értelemben akkor történik munkavégzés, ha egy testre erő hat, és ennek következtében a test az erő irányába elmozdul. Pl.: egy testet függőleges.
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
Energia: Egy test vagy mező állapotváltoztató képességének mértéke. Egy testnek annyi energiája van, amennyi munkát képes végezni egy másik testen,
GÉP - MUNKA – ENERGIA - TELJESÍTMÉNY
Munka, energia teljesítmény.
Mitől függ a vezetékek elektromos ellenállása?
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Az erőhatás és az erő.
Munka Egyszerűbben: az erő (vektor!) és az elmozdulás (vektor!) skalárszorzata (matematika)
egymáson elgördülve (diffúzió!)
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
Fizikai értelemben akkor történik munkavégzés, ha egy testre erő hat, és ennek következtében a test az erő irányába elmozdul. Pl.: egy testet függőleges.
Teljesítmény, hatásfok
a sebesség mértékegysége
Előadás másolata:

Mechanikai munka munka erő elmozdulás (út) a munka mértékegysége m m Munkavégzés történik, ha egy test helyzete, mozgási állapota, vagy alakja erő hatására megváltozik. Fizikai szempontból munkavégzés akkor történik, ha az erő hatására a test elmozdul. Az erő hatására a testnek nemcsak a mozgási állapota, hanem az energia állapota is megváltozik. m m Δv s F

az energia mértékegysége Energia egyéb megjelenési formái Mozgási energia hatása mozgási energia az energia mértékegysége Minden testnek a helyzetéből, mozgásából adódóan munkavégzőképessége, energiája van. A munkavégzés közben az erőhatással közölt energiával megváltozik a test energiaállapota is. A sebesség és a mozgási energia négyzetes arányban viszonyul egymáshoz, ami azt jelenti, ha a sebességet kétszeresére, háromszorosára növeljük, a mozgási energia négyszeresére, kilencszeresére nő. A felhalmozott mozgási energiának egy bekövetkező balesetnél óriási hatása van, ami leglátványosabban az alakváltozásban nyilvánul meg. Ezért van óriási jelentősége a sebesség helyes megválasztásának, vagy a sebességkorlátozás betartásának. A felgyorsított jármű fékezésekor a jármű mozgási energiáját kell a fékberendezésnek más energia fajtává átalakítania, miközben munkát végez. A munkavégzés nagysága a fékező erő nagyságától és a fékút hosszától függ. Ha a fékező erő állandó, akkor látható, hogy a kétszeres, háromszoros sebességnövelés mellett a fékút hossza négyszeresére, kilencszeresére nő. Az energiának a felsoroltakon kívül még számos megjelenési formája van. A munkavégzés közben a befektetett energia nem vész el, csak átalakul. Az elektromos motorba befektetett elektromos energia a gyorsítás közben mozgási energiává alakul. A fékezéskor ezt a mozgási energiát súrlódó fékek esetén hőenergiává alakítjuk át. Energia megmaradásának törvénye: energia nem vész el, csak átalakul. m m v0 vt s F

Helyzeti energia helyzeti energia h alapszint Meg kell említenünk a test helyzeti energiáját is, ami a tömegétől, a gravitációs gyorsulástól és a test magassági helyzetétől függ. h alapszint

a teljesítmény mértékegysége Egy gép által elvégzett munka és a munkavégzéshez szükséges idő hányadosa a gép teljesítménye, ami megmutatja azt, hogy a berendezés milyen gyorsan végezi el az adott munkát, tehát a munkavégzés „sebességére” utaló fizikai mennyiség. a teljesítmény mértékegysége

Hatásfok a hasznos és a befektetett energia aránya hatásfok A gép hatásfoka egy viszonyszám, ami megmutatja, hogy a gép működtetéséhez befektetett (munka) energia hányadrésze hasznosul. Általában százalékos formában adják meg. A befektetett és a hasznos (munka) energia különbsége a veszteség. Példaként: a gőzgép 4-7 %, a belsőégésű motor 30 %, az elektromos motor 80-90 % hatásfokkal működik. a hasznos és a befektetett munka aránya

4. rész vége

Munkavégzés történik, ha egy test helyzete, mozgási állapota, vagy alakja erő hatására megváltozik. Fizikai szempontból munkavégzés akkor történik, ha az erő hatására a test elmozdul. Az erő hatására a testnek nemcsak a mozgási állapota, hanem az energia állapota is megváltozik.

Minden testnek a helyzetéből, mozgásából adódóan munkavégző-képessége, energiája van. A munkavégzés közben az erőhatással közölt energiával megváltozik a test energiaállapota is. A sebesség és a mozgási energia négyzetes arányban viszonyul egymáshoz, ami azt jelenti, ha a sebességet kétszeresére, háromszorosára növeljük, a mozgási energia négyszeresére, kilencszeresére nő.

A felhalmozott mozgási energiának egy bekövetkező balesetnél óriási hatása van, ami leglátványosabban az alakváltozásban nyilvánul meg. Ezért van kiemelkedő jelentősége a sebesség helyes megválasztásának, vagy a sebességkorlátozás betartásának. A felgyorsított jármű fékezésekor a jármű mozgási energiáját kell a fékberendezésnek más energia fajtává átalakítania, miközben munkát végez. A munkavégzés nagysága a fékező erő nagyságától és a fékút hosszától függ. Ha a fékező erő állandó, akkor látható, hogy a kétszeres, háromszoros sebességnövelés mellett a fékút hossza négyszeresére, kilencszeresére nő.

Az energiának a felsoroltakon kívül még számos megjelenési formája van. A munkavégzés közben a befektetett energia nem vész el, csak átalakul. Az elektromos motorba befektetett elektromos energia a gyorsítás közben mozgási energiává alakul. A fékezéskor ezt a mozgási energiát súrlódó fékek esetén hőenergiává alakítjuk át. Energia megmaradásának törvénye: energia nem vész el, csak átalakul.

Meg kell említenünk a test helyzeti energiáját is, ami a tömegétől, a gravitációs gyorsulástól és a test magassági helyzetétől függ.

Egy gép által elvégzett munka és a munkavégzéshez szükséges idő hányadosa a gép teljesítménye, ami megmutatja azt, hogy a berendezés milyen gyorsan végezi el az adott munkát, tehát a munkavégzés „sebességére” utaló fizikai mennyiség.

A gép hatásfoka egy viszonyszám, ami megmutatja, hogy a gép működtetéséhez befektetett (munka) energia hányadrésze hasznosul. Általában százalékos formában adják meg. A befektetett és a hasznos (munka) energia különbsége a veszteség. Példaként: a gőzgép 4-7 %, a belsőégésű motor 30 %, az elektromos motor 80-90 % hatásfokkal működik.