Munkavédelmi világnap-2014.április 28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Dr. Grónai Éva főosztályvezető főorvos
BIZTONSÁGTECHNIKA ÉS MUNKAVÉDELEM I.
18. tétel.
A munkavédelem speciális kérdései
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkavédelmi képviselők fóruma
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
10. Tétel.
A vállalkozók partnere
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Kémiai biztonság 2006/2007. tanév II. félév
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Munkavédelem a gépiparban 2013
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Munkaszervezési ismeretek
2. tétel.
Munkavédelem 1. tétel.
6. tétel.
A munkavédelmi képviselő részvétele a munkabalesetek kivizsgálásában, a foglalkozási betegségek megelőzésében Némethné Márton Erika TVK Munkavédelmi Bizottság.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
MÁV ZRT. VEZÉRIGAZGATÓSÁG EBKO MUNKABIZTONSÁGI CSOPORT
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Egészség Betegség.
Tim Tregenza Hálózat-Manager Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Legyen Európa biztonságosabb, egészségesebb és produktívabb munkahely!
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
MUNKAVÉDELEM Fogalmi rendszer.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Simonné Szabó Katalin, Török Alajos, Dr. Pataki Olga
Segédlet a kollégiumi biztonság megőrzéséhez
Munkavédelem munkabiztonság - munkaegészségügy
„Jogszerű? Legyen!- JOGSEGÉLY+ Mini Szakmai Konferencia”
BIZTONSÁGTECHNIKA ÉS MUNKAVÉDELEM
BIZTONSÁGTECHNIKA ÉS MUNKAVÉDELEM I.
A munkavédelemről, munkavállalóknak

A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
1 TÁMOP A-13/ A villamosenergia-iparág területén dolgozó munkavállalók munkavédelmi, munkabiztonsági, munkahelyi egészségmegőrzés helyzete.
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
Soronics Krisztina Kémiai biztonság és munkahigiéne egészségügyi szakértő 06/ február 01.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A munkáltató munkavédelmi kötelezettségei Összeállította: Dr. Váró György.
MUNKAVÉDELEM Munkabaleseti statisztika, a baleset,munkabaleset,súlyos munkabaleset fogalma, a munkabaleset kivizsgálására vonatkozó szabályok Előadó: Horváth.
MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG 2. rész. MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK  A munkahelyi egészség és biztonság jelentősége 1ó  A munkakörnyezet és a munkavégzés.
Felkészülés a munkavédelmi ellenőrzésekre Összeállította: Szabó Béla munkavédelmi referens Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály.
Munkaegészségtan Dr. Juhász Ferenc április.
Tűz- és Munkavédelmi oktatás Immunológiai Intézet 2014.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
A munkavédelmi törvény évi legfontosabb változásai Dörner Rezső munkavédelmi szakmérnök.
Berszán Gábor jegyzete alapján Készítette: Kőszegi Lászlóné
Erőműszer Kft Erdőkertes, Jókai u. 22/a
Környezet és egészség.
Munkahelyi biztonság és egészség
A munkahelyi egészség és biztonság
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Munkahelyi egészség és biztonság
Miskolci Járási Hivatal
BIZTONSÁGTECHNIKA ÉS MUNKAVÉDELEM I.. 2 MUNKAVÉDELEM KIALAKULÁSA Mai értelemben vett munkavédelem a modern gyáripar kialakulásával jött létre. A „kapitalizmus.
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Előadás másolata:

Munkavédelmi világnap-2014.április 28. Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Mit értünk munkavédelem alatt? Az egészséges munkakörülmények biztosítása, ezek fenntartása, fejlesztése, a vezetés és az alkalmazottak együttműködése, a baleset és baleseti ártalmak megelőzése, ezek tárgyi és személyi feltételeinek megteremtése, bővítése, ellenőrzése és szankcionálása tartoznak a munkavédelem általános fogalmi körébe. A munkavédelem előírja a balesetek, foglalkozási ártalmak, megbetegedések megelőzésének módszereit. Szervezeti felépítését és ellenőrzését törvény szabályozza. A veszélyforrás a munkavégzés során vagy azzal összefüggésben jelentkező olyan dolog, amely a munkát végzőre vagy a munkavégzés környezetében tartózkodó személyre ártalmat vagy veszélyt jelent.

A veszélyforrások csoportjai A fizikai veszélyforrások, a leggyakoribbak -munkaeszközök, szállító-, anyagmozgató eszközök, sporteszközök, termékek és anyagok mozgása, stb., - szerkezetek stabilitásának megbomlása, alátámasztás elmozdulása, hiánya, billenés, súlypontváltozás, stb., - csúszós felületek, úttest, padló, stb., - éles, sorjás felületek, asztal- vagy szék-szélek, sarkok, papír, műanyagborító, stb., - tárgyak hőmérséklete, pl. felmelegedett főzőedény, villamos fűtőtest, lámpatest, gyertya, izzó füstölő, stb., - magasság, mélység, - a levegő nyomása, hőmérséklete, áramlása, - zaj és rezgés, - a nem megfelelő világítás, - az áramütés veszélye (i), - a közlekedési akadályok, - a poros levegő.

A veszélyforrások csoportjai Veszélyes anyag lehet többek között -         robbanó, robbanó keveréket alkotó-, -         gyúlékony, éghető, -         mérgező, -         maró (sav vagy lúg), -         fertőző, - egyéb egészségre káros anyag (pl. sugárzó).

A veszélyforrások csoportjai A biológiai veszélyforrások közül a legfontosabbak - mikroorganizmusok és anyagcseretermékük (pl. baktériumok, gombák), - makroorganizmusok (növények, állatok), - fiziológiai, idegrendszeri és pszichés igénybevételek (pl. monoton munka).

A munkavédelem feladatai   - a munkavédelmi szabályokat mindenkivel meg kell ismertetni, el kell sajátítatni, szükségességükről meg kell győzni, - megvalósítandóak és fenntartandóak a megelőzés helyi feladatait, ehhez műszaki és higiénés intézkedések és eszközök szükségesek, - meghatározandóak az általános és sajátos munkavédelmi követelmények, a követelmények kielégítésének módja és eszközei. Ehhez jogi és igazgatási szabályozás szükséges, amelyeket a gazdasági és társadalmi változások függvényében folyamatosan alakítani kell.

A munkavédelem területei 1, Munkabiztonság A munkakörülmények és a munkavégzés szabályait határozza meg, ill. ezek betartását ellenőrzi. Feladata: a balesetek megelőzése, a bekövetkezett balesetek kivizsgálása, intézkedések, hogy a baleset ne ismétlődhessen meg. 2, Foglalkozás-egészségügy(Munka-egészségügy): Feladata: a munkát végző ember egészségének védelme a munkahelyen, ill. a munka során fellépő ártalmakkal szemben.