Együttműködési lehetőségek az NRSZH

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A rehabilitációs szakigazgatási szervek működési folyamatai
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
A szociális rehabilitáció szerepe a komplex rehabilitációban
Az ORSZI minősítési rendszerének változásai és tervezett fejlesztései előadó Dr. Benkovics László.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az ÁFSZ szervezetfejlesztési törekvései különös tekintettel.
„A családi napközi kettős szerepe a női foglalkoztatásban” – 2011
1. Szakmai célkitűzések  az egészségkárosodáson alapuló ellátások rendszerének felülvizsgálata  ellátási kategóriák számának csökkentése, átláthatóságának.
A Rehabilitációs Foglalkoztatás lehetőségei
1 SCHIFFER SÁRA GRUNDFOS Magyarország Gyártó Kft. Üzemi szociális munkás „SZOCIÁLIS MUNKA A PIACI SZEKTORBAN”
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
A komplex minősítés tapasztalatai az ORSZI Dél-dunántúli Regionális Igazgatóságánál előadó Dr. Benkovics László.
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szerepe a komplex rehabilitációban Balog Lajos Rehabilitációs főreferens,foglalkoztatási szakértő
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
A rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítása
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
TÁMOP /A
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Szociális igazgatási-szociális szolgáltatási ismeretek
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
Humánszolgáltató Központ, Nagykőrös
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Családi napközi.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Segélyezési rendszer átalakítása
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Horvát-Magyar Szakértői Akadémia szeminárium megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása, rehabilitációs projektek.
Az egészségkárosodáson alapuló nyugellátásban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők ellátásainak átalakítása Jogszabály helyek ▫ évi CXCI. törvény.
Közösségi ellátók mint facilitátorok
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
Fogyatékos munkavállalók foglalkoztatásának magyarországi keretei Előadó: Tatosné Takács Andrea június 23.
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
Megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató akkreditált szervezetek vizsgálata.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
HU Phare program: A fogyatékkal élő emberek munkaerőpiacra jutásának elősegítése (A foglalkozási rehabilitáció eszköztárának rendszerszemléletű.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
Családtámogató ellátások
Az ORSZI szociális szakértői tevékenységének eddigi tapasztalatai Sánta Erzsébet ORSZI Szociális Főosztály.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
SZOCIÁLIS HÁLÓ SIÓFOKON Szociális gazdaság Készítette: Potocskáné Kőrösi Anita Siófok Város alpolgármestere december 4.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az ORSZI szociális szakértői tevékenységének eddigi tapasztalatai
Tájékoztatás jogszabály változásokról
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Előadás másolata:

Együttműködési lehetőségek az NRSZH Szociális - Rehabilitációs Főosztályával Kiss Györgyi főosztályvezető

Az NRSZH új feladatai 331/2010. (XII. 27.) Korm. rend. a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalról, valamint eljárásának részletes szabályairól Szociális Főosztály – szociális igazgatási, ellenőrzési feladatok, szolgáltatások pályázataihoz, finanszírozásához kapcsolódó feladatok, nyilvántartások vezetése, névjegyzékek vezetése Rehabilitációs és Akkreditációs Főosztály – megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához rehabilitációs költségtámogatások finanszírozása, rehabilitációs munkahelyek akkreditációja, ellenőrzése Jogvédő Főosztály – betegjogi, ellátottjogi, gyermekjogi képviselet

Az NRSZH szervezetei

SZAKHATÓSÁGI ÁLLÁSFOGLALÁSOK, SZAKVÉLEMÉNYEK Több, mint 30 féle jogcímen szakhatósági állásfoglalást, illetve szakvéleményt adunk ki, többek között: rokkantsági, baleseti nyugellátás, rehabilitációs járadék, rokkantsági járadék, rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék, fogyatékossági támogatás, súlyos fokozatú demens megbetegedés, fogyatékos személyek alapvizsgálata és gondozási felülvizsgálata, szociális foglalkoztatási alkalmassági vizsgálat és felülvizsgálat, átfogó rehabilitációs vizsgálat és felülvizsgálat.

A SZOCIÁLIS - REHABILITÁCIÓS FŐOSZTÁLY FELADATAI A vizsgálatokban közreműködő szociális szakértők munkájának szakmai irányítása: tájékoztatás, koordináció, egységes eljárások, protokollok, módszertani feladatok, a szociális szakértői tevékenység bizottsági munkába történő integrálásának segítése.

MÓDSZERTANI FELADATOK a rehabilitációs, valamint a szociális ellátások és szolgáltatások iránti szükségletek felmérése és az értékelés szempontjainak kidolgozása, a Hivatal feladat- és hatáskörébe tartozó vizsgálatok szakmai szabályainak, a szakértői véleményezés szakmai rendszerének kidolgozásában való közreműködés.

A SZOCIÁLIS SZAKÉRTŐI TEVÉKENYSÉG A szociális szakértők az NRSZH vizsgálataiban vesznek részt: bizottsági tagként, illetve előadó szakértőként. Feladatuk: a szociális szakmai szempontok érvényesítése a bizottsági munka során. Szakértők száma: 23 szociális szakértő dolgozik első fokú bizottságokban a kirendeltségeken, 7 szociális szakértő a regionális igazgatóságokon másodfokú eljárásokban.

MILYEN VIZSGÁLATOKBAN VESZ RÉSZT A SZOCIÁLIS SZAKÉRTŐ? Fogyatékos személyek alapvizsgálata és gondozási felülvizsgálata, Szociális foglalkoztatási alkalmassági vizsgálat és felülvizsgálat, Átfogó rehabilitációs vizsgálat és felülvizsgálat, Komplex minősítések.

JOGSZABÁLYI HÁTTÉR A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, 92/20008.(IV.23.) Korm. rendelet a fogyatékos személyek alapvizsgálatáról, a rehabilitációs alkalmassági vizsgálatáról, továbbá a szociális intézményekben ellátott személyek állapotának felülvizsgálatáról, 2007. évi LXXXIV. tv. a rehabilitációs járadékról 321/2007. (XII.5.) Korm. rendelet a komplex rehabilitációról 331/2010.(XII. 27.) Korm. rendelet a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalról, valamint eljárásának részletes szabályairól.

EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A SZOCIÁLIS ELLÁTÓRENDSZERREL

PROBLÉMÁK A SZOCIÁLIS FOGLALKOZTATÁSBAN Nem mindíg épül a személyes képességekre, az NRSZH-tól nem kell szakvéleményt kérni abban az esetben, ha fejlesztő-felkészítő foglalkoztatásra alkalmas személyt az intézmény munka rehabilitációban foglalkoztatja, a finanszírozás intézményi „csomagok” alapján történik, amely lehetővé teszi az átcsoportosítást. Ritkán látható tényleges különbség a munkarehabilitációs és a fejlesztő – felkészítő tevékenységek között. Önálló rendszer, független a nyílt munkapiactól.

PROBLÉMÁK A SZOCIÁLIS FOGLALKOZTATÁSBAN A nyílt munkaerőpiacra az ellátottak nem, vagy csupán kevés eséllyel tudnak kilépni. Ez a szociális intézményeknek nem is érdeke. A védett munkahelyekre nehéz belépni, mivel nem érdekeltek új munkaerő beléptetésében. A termékek nagy része nem piacképes. A piacképes termékek külső értékesítési háttere hiányzik, hiányzik a piaci tudás, a kapcsolatrendszer, a marketing tevékenység.

EGYÜTTMŰKÖDÉS Vizsgálatokkal kapcsolatban tájékoztatás, Rendszeres párbeszéd, Vizsgálati módszerek és eljárási protokollok egyeztetése, Részvétel a szociális szakma rendezvényein, Akkreditált képzések szervezése, Kiállítások szervezése.

FOGLALKOZTATÁSI ALAPÚ REHABILITÁCIÓ KOMPLEX MINŐSÍTÉS, FOGLALKOZTATÁSI ALAPÚ REHABILITÁCIÓ

NYUGDÍJBAN, NYUGDÍJSZERŰ ELLÁTÁSBAN RÉSZESÜLŐK SZÁMA 2010. XII. 31-ÉN Öregségi nyugdíj 2.100.537 Korbetöltött öregségi nyugdíj 1.461.630 Korhatár alatti öregségi nyugdíj 239.506 Korbetöltött rokkantsági nyugdíj 384.086 Korengedményes és bányásznyugdíj 15.315 Korhatár alatti rokkantsági nyugdíjak 339.628 Rehabilitációs járadék 23.662 Nyugellátások összesen 2.689.504 Nyugdíjak, nyugdíjszerű ellátások mindösszesen 2.925.449

FOGLALKOZTATÁSI ALAPÚ REHABILITÁCIÓ Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási alapú rehabilitációja. Nem a hiányzó, hanem a meglévő, fejleszthető képességeken alapul. Cél: segély helyett az aktivitás támogatása! Munkahelyek teremtése szükséges.

A REHABILITÁCIÓ FOLYAMATA Orvosi rehabilitáció Szociális rehabilitáció Foglalkoztatási rehabilitáció Egyéb:pedagógiai, pszichológiai, jogi rehabilitáció Nem különálló, hanem egymásba kapaszkodó elemek Fókuszában az aktív egyén áll!

KOMPLEX MINŐSÍTÉS Az NRSZH komplex rehabilitációs eljárás keretében végzi a vizsgálatot. Komplex minősítést végző bizottság: 2 orvos, 1 szociális szakértő, 1 foglalkoztatási szakértő. Szakhatósági állásfoglalás Minősítések (össz – szervezeti egészségkárosodás) 50% - 79 %-ig komplex rehabilitáció vagy III. csoportú rokkant, 79% - 90%-ig II. csoportú rokkant, 90% - 100%-ig I. csoportú rokkant.

A SZOCIÁLIS REHABILITÁCIÓ CÉLJA Az egyén, illetve családja korábbi társadalmi pozíciójának, egzisztenciális biztonságának megőrzése, A megváltozott élethelyzetből adódóan a kieső jövedelem pótlása, Kapcsolati háló megőrzése, bővítése, családi, baráti, lakókörnyezeti kapcsolatok erősítése.

AZ NRSZH SZOCIÁLIS SZAKÉRTŐJE: Vizsgálja az igénylő szociális szükségleteit, A szociális rehabilitáció lehetőségeit, A rendelkezésre álló szolgáltatásokat, A rehabilitációt befolyásoló körülményeket, A közvetlen és tágabb fizikai és társadalmi környezetet, A szűkebb környezet, legtöbbször a család rehabilitációt segítő vagy gátló tényezőit.

IGÉNYBE VEHETŐ SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK Pénzbeli, természetbeni ellátások, Társadalombiztosítási ellátások, Gyermekvédelmi ellátások Alapszolgáltatások: Étkeztetés, Házi segítségnyújtás, Családsegítő szolgálat, Támogató szolgálat, Közösségi pszichiátriai, illetve szenvedélybetegek ellátása, Nappali ellátás. Szakosított ellátások: Bentlakásos intézmény, Rehabilitációs intézmény, lakóotthon.

INTERPROFESSZIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSEK NRSZH – szociális rehabilitációs szükséglet feltárása, Munkaügyi Központ, mentor (esetmenedzser) – rehabilitációs terv, melynek része a szociális rehabilitáció, Együttműködés a szociális szervezetekkel az egyén szociális rehabilitációjában.

A REHABILITÁCIÓ AKADÁLYA A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rehabilitációjának jelentős akadályát képezik a szociális problémák. Sok esetben a közvetlen családtagok szociális helyzete, egészségi állapota akadályozza a rehabilitációt. Rontja a rehabilitációs esélyeket az is, hogy a szociális ellátórendszer nem készült fel a megváltozott munkaképességűek problémáinak kezelésére, illetve a szolgáltatások nem érhetőek el számukra. Ahol a legrosszabbak a körülmények, ott a leghiányosabb a szolgáltatási háló is!

„A komplex rehabilitációs vizsgálatban résztvevők szociális szükségletei, motivációi és az igénybe vehető szociális ellátások” KUTATÁS Vizsgált kérdéscsoportok: Lakókörnyezet, Iskolai végzettség, Munkaviszonyban eltöltött idő, beosztás, Alapszükségletek, Önellátási képesség, Közlekedés, Közösségi kapcsolat, Motiváció, Szociális támogatások szükségessége.

A kutatás célja Képet kapni: a komplex rehabilitációs vizsgálatokban résztvevő, megváltozott munkaképességű személyek szociális szükségleteiről, a megváltozott munkaképességű személyek motivációjáról és motiválatlanságának okairól. Annak felmérése: hogy a megváltozott munkaképességűek lakókörnyezetében rendelkezésre állnak-e a feltárt szociális szükségletek megoldását segítő ellátások, ismerik-e a településen elérhető szociális ellátásokat és igénybe veszik-e azokat.

Mintavétel módja, nagysága Módszer: - struktúrált interjú készítés Mintavétel nagysága: - az éves tervezett vizsgálatszám több, mint 10%-a, 16.431 személy, - 30 szociális szakértő végezte az interjúzást. - Jelenleg zajlik az elemzés.

ALAPSZÜKSÉGLETEK alapszükségletek önállóan kielégített segítséggel kielégítetlen étkezés 12.858 78,3% 2.996 18,2% 577 3,5% lakhatás 11.893 72% 3.886 24% 652 4% ruházat 13.746 83,6% 2.176 13% 509 3,1% gyógyszer 10.538 64,1% 4.440 20,4% 1.447 9% összesen 49.035 74,6% 13.387 3.121 5%

Rehabilitációhoz szükséges támogatások támogatási forma számára szüks. hozzátartozó összes szüks. pénzb. term. 9.099 952 10.051 csal. seg. 4.030 516 4.546 házi sgny. 370 351 721 falugondnok 209 24 233 étkezés 3.895 322 4.217 tám. szolg. 651 96 747 közösségi ell. 837 49 886 nappali 207 84 291 bentlakásos ell. 139 65 204 rehab. ell. 1.648 132 1.780 egyéb 314 77 391 összesen 21.399 2.668 24.067

A REHABILITÁCIÓ AKADÁLYA Az ügyfelek tájékozatlanok, félnek az újtól, motiválatlanok a változásra, gyakori, hogy az NRSZH szakértői bizottságában találkoznak először szociális szakemberrel, a szociális szolgáltatásokat nem ismerik, illetve nincs a lakókörnyezetükben. Jól működő természetes támaszok esetén az egyén és környezete a nehéz problémákat is megoldja. Amennyiben a szociális szükségletek tartósan kielégítetlenek, az egyén és a család belső erőforrásai felőrlődnek. A mesterséges támaszok, ellátórendszerek belépése esetleges, külső segítség nélkül azonban mélyülnek a problémák, az egyén önerejéből nem lesz képes helyzetén javítani.

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET