Mit tanítsunk? Változó szakmai kompetenciák, változó szakmai elvárások…. Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület ISKOLASZÖVETSÉG 2012.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZOCIÁLPEDAGÓGIA INTÉZETI TANSZÉK
Advertisements

Jánosi Beatrix szeptember 08.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
„Reflektív szociális képzési rendszer a 21
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
A tanácsadó képzés regionális munkaerő-piaci hatásai
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Nyerjünk együtt! TAMOP /
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
A koragyermekkori nevelésről
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Pécs, április 19.. „Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2-C/ „A TANANYAGTARTALMAK FEJLESZTÉSE EREDMÉNYEINEK.
Fact Intézet A szociális városrehabilitációs program készítésének tapasztalatai Pécsett (2008) „Résztvevő megfigyelésen” alapuló esettanulmány-
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
A NEMZETI TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSI STRATÉGIA INDIKÁTOR RENDSZERÉRŐL Roma Koordinációs Tanács, november 23.
A 2014/15. tanévben a vasvári középiskolába lehet tanulni. Vas megyében az elsők között hirdetjük meg a nappali és ingyenes képzést.
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Tanuló szervezet.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
A Magyar Köztársaság kormánya
„Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2/C Vojtek Éva Képzésfejlesztési referens december 9.
Emberi Erőforrás Menedzsment Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében EEM. 02.
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
Az EEM helye a menedzsmentben
A szociális csoportmunkában alkalmazott csoportok típusai
Öko tudatos szakképzési „jó gyakorlatok” a Krúdyban.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Új paradigmák a FSZ képzés kereskedelmi szakmáiban Medvéné dr Szabad Katalin november 30.
P E D A G Ó G I A I K A R. Alapképzési (BA) s z a k o k Nappali tagozat SzakKöltségtérítésKépzési idő (félév) Andragógia Ft6 Gyógypedagógia 110.
A szociális szakmák alakítása képzéssel, valamint más eszközökkel
Életmód – Harmónia - Egészségtanoda „Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani!” (G.B.Isnaw)
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A hazai szociális képzések helyzete a változó környezeti feltételek között „Jósolni bélből” TÁMOP /2-C Patyán László DE EK.
Brettner Zsuzsanna PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Jövőkutatás - Tóth Attiláné dr. Jövőkutatás Tóth Attiláné dr.
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive.
Petrou Thessalia, spanyoltanár MA_LMK
ESÉLYTEREMTŐ OKTATÁSI MODELL A TÁRSADALMI MEGBECSÜLÉSÉRT HEFOP P /2.0.
„Küzdelem a munka világából történő kirekesztődés ellen” A program komplexitásának pozitív tapasztalatai és megvalósításának nehézségei Kiss Imre - szakértő.
Új modulok a szakképzésben Projektmenedzsment – MS Project 2007 Szentirmai Róbert.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
„2007 a médiaszabályzás kezdete” 12. Televízió és hangtechnikai konferencia Budapest, május 2-3. Dr. Sarkady Ildikó MeH, Médiapolitikai Főtanácsadó.
Javaslatok a következő tanodaciklusra Szűcs Norbert Motiváció Oktatási Egyesület.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ , 0012.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
Wiegersma: a tanácsadás szintjei
RÁCZ ANDREA DEBRECENI EGYETEM, SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK Hatékonyságmérések a gyermekvédelmi szakellátásban.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Közösségszervezés BA.
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
A Diplomás pályakövetŐ rendszer megújítása
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
Előadás másolata:

Mit tanítsunk? Változó szakmai kompetenciák, változó szakmai elvárások…. Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület ISKOLASZÖVETSÉG November 16.

Régi dilemmáink  Elmélet és gyakorlat integrációja  Általános vagy specifikus ismeretek átadása

Új kérdések  Ki a megrendelő?  Értékek, kérdések, szakmai irányok  Szociális szakma társadalmi küldetése?  A szociális munka szakma szereti a jóléti és a demokratikus berendezkedést….

Szakmafejlődés  Alkalmazott szociális munka (szolgáltatás, gondozás, adminisztráció, kötelezés, intézkedés)  Nem annyira módszer-specifikus (a módszertani fejlődés elmaradt), sokkal inkább eljárás specifikus

Társadalmi és intézményi környezet  Szegénypolitikai elemek előretörése (hatósági, kontroll, kötelezés)  Heterogén szakmai értékrendszer  Heterogén szakmakép  A szociális kérdés társadalmi újragondolása elmaradt, s most már nem is könnyű ilyenről beszélni….  A társadalmi jelző funkciók, társadalompolitika alakító (szakértő) funkciók gyengülése

Milyen szakember kell és mire?  Kell – e a diplomás?  Mire jó a diplomás?  Kell – e az FSZ?  Mire jó az FSZ?  És mire jó az OKJ-s?

Kompetenciák szociális munka  A képzés célja olyan szociális munkások képzése, akik felkészültek az emberi viselkedésről és a társadalmi rendszerekről szóló elméletek felhasználásával, az emberi jogokon és a társadalmi igazságosság elvein alapuló, a társadalmi integrációt, a demokratikus viszonyok erősítését szolgáló szakmai szociális munka végzésére.  Képesek az ember és a társadalmi környezete közötti harmónia kialakítására és megőrzésére, a feszültségeket hordozó viszonyok, szociális problémák megelőzésére, szakszerű kezelésére.

Kompetenciák szociális és ifjúsági munka asszisztens  A szociális munka szakirányon végzettek részt vesznek az alapvető emberi jogokon, a társadalmi igazságosságon alapuló, korszerű szociális munka tervezésében és kivitelezésében.  Önismeretet és alapkészségeket szereznek a szociális munka alapértékeinek gyakorlati megvalósításához.  Ismerik és használják a szakmában alapvető, releváns információforrásokat és az adminisztrációt.

Egyebek…  Menedzsment kompetenciák – ez a szociális munka része, vagy attól teljesen eltérő?  Mi a különbség a bachelor és a master között a kompetenciákban?  Mit akar ma a szakma?