Munka/magánélet egyensúly

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Miért éri meg családbarátnak lenni?
Advertisements

CAFETERIA RENDSZER Employee Benefit Kft.
Béren kívüli jutatások 2012 IVSZ Badak Béla okl.könyvvizsgáló
CAFETERIA RENDSZER
Család – munka Dr. Ternovszky Ferenc.
To protect the confidential and proprietary information included in this material, it may not be disclosed or provided to any third parties without the.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
Foglalkoztatói nyugdíj
Nyerjünk együtt! TAMOP /
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
Harapjon rá a megtakarításra! Önkormányzati kiadások hatékony felhasználásának eszközei.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
KÖZKÉZEN Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Farkas Tamás tanácsadó.
A Budapest Bank vállalati gyakorlata
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Leukó Ferenc Vezetői coaching.
Első a piacon, első a Legjobb Munkahelyek között 2004.
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Strictly confidential Templates English version 11/
1 Az „ÁROP A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése pályázat” háttere „Helyi igényekre épülő szervezetfejlesztés a Zalakarosi Polgármesteri Hivatalban”
3. előadás.
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
Családi vállalkozás.
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 24. Budaörs.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
SZEMÉLYZETI MARKETING
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
Válságmenedzsment Magyarországon Mi a leghatékonyabb út?
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
A Grundfos Vállalatcsoport
A távmunkával szembeni munkáltatói beállítódások fontosabb jellemzői A közép-dunántúli régióban végzett kutatás előzetes tapasztalatai KESZI ROLAND MTA.
A válság HR tanácsadása – a HR tanácsadás válsága?
Lendületben az ország! 1 Kormányszóvivői tájékoztató A Prémium Évek Program bemutatása november 4.
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
2009. február 24. Holcim, mint felelős munkáltató.
Copyright by Republic 2007 Employer Branding BCCH - HR munkacsoport részére Készítette: Soltész Krisztina, Január 07.
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
Üdvözöljük a Waldviertelben. következetesség ● kézi munka ● tapasztalat ● bölcsesség ● megbecsülés.
E-számlázáshoz és e- dokumentumkezeléshez kapcsolódó pályázat a Támpont – Mester Kft. segítségével.
Megtakarítási módszerek a vállalatok gyakorlatában Berey Zita
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
2002. Július 10. HR CLUB. I.Alapítás:1977, North Carolina II.központ: Tampa, Florida III.5 kontinens, 15 ország, 42 call center IV.közel munkatárs.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
Családbarát munkahelyek és települések kialakításának támogatása Milyen értéket kínál a pályázónak a program?
A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.3. A nők munkaerőpiaci részvételének támogatása, a család és a munka összehangolásának segítése november.
ViaD’oro Közigazgatásfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Készült az Új Magyarország Fejlesztési terv Államreform.
Családbarát munkahelyek és települések kialakítása Budapest,
Biztos Kezdet Gyerekházak
Stratégiai emberi erőforrás gazdálkodás Hajdúnánás Város Önkormányzatánál (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a Hajdúnánási Közös.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
 Egy uniós kutatásban nyolc európai ország munkavállalóit kérdezték meg,hogy milyennek tartják munkájuk és magánéletük min ő ségét  Egy kiskereskedelmi.
Lényeges változás, hogy a kedvezményes juttatások ismét kapnak egy összevont korlátot évi Ft értékben A kedvezmény összege csökken évhez.
„A vállalati társadalmi felelősségvállalásban rejlő lehetőségek kis- és középvállalkozások számára” Konferencia november 10. Hotel Mercure Buda.
TÁMOP / „GYÖNGYÖSSOLYMOS ÖSSZEFOG A CSALÁDOKÉRT, A MUNKÁÉRT!”
A család és a gyerek érték A család és a gyerek érték Családbarát munkahely a Dunaújvárosi F ő iskolán Dr. Keszi-Szeremlei Andrea Dunaújváros 2013.Február.
Civil Partnerség V. Regionális Konferencia Felnőttképzés és esélyegyenlőség – civil lehetőségek Aranyi Magdolna „Lépj egyet előre!” projektmenedzser 2007.
Társadalmi tudatformálás
DI DDIV DIVERSITY SPECTRUM LYNN GARDNER HEFFRON
Egészségügyi szervezetek az egészségügyről
Nagyvállalatok nagy pályázati lehetősége!
Rugalmas munkavégzési lehetőségek a Grundfosnál
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
GYES-menedzsment a tapasztalatok tükrében
Rugalmas foglalkoztatási formák elterjedtsége a
Előadás másolata:

Munka/magánélet egyensúly

A Hewitt „névjegye” FÓKUSZ Komplex Humán Erőforrás fejlesztésre szakosodott globális vezető tanácsadó cég MOTTÓ „Üzleti eredmények elkötelezett emberekkel” ALAPÍTVA 1940 TANÁCSADÓK 22,000 tanácsadó FORGALOM 2.824 milliárd USD (2005) RANGSOR 14. legnagyobb tanácsadó a világon KÖZPONT Lincolnshire, Illinois, USA IRODÁK 100 iroda 46 országban MAGYARORSZÁGON 1997 óta képviselve a Hewitt Humán Tanácsadó Kft. által, 25 tanácsadóval *Vezetésfejlesztés és tehetségmenedzsment *Szervezeti változás és növekedés *Elkötelezettség vizsgálatok és HR benchmarking *HR hatékonyság és szervezet *Munkahelyi nyugdíj és egészség megoldások

Mi az Cafeteria? A választható béren kívüli juttatások rendszere olyan - választható elemekből összeállított - juttatási csomag, melyből egy adott dolgozó a számára meghatározott keret erejéig, igényei szerint szabadon válogathat. Miért jó a Cafeteria? A munkavállalók számára előnyös, hiszen maguk határozhatják meg, hogy a rendelkezésükre álló keretet milyen szolgáltatásokra költik. A munkáltatók számára egyrészt jelentős megtakarítást jelent, hiszen kedvező feltételekkel adható, másrészt hatékony eszköze a motiválásnak. Juttatási elemek (a teljesség igénye nélkül) Étkezési utalvány Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás Önkéntes egészségpénztári hozzájárulás Kultúra utalványok Sporttevékenység támogatása Iskolakezdési támogatás

Juttatások Magyarországon a Hewitt Átfogó Kompenzációs Kutatás adatbázisa alapján Forrás: Hewitt Átfogó Kompenzációs Kutatás 2005 A Hewitt Átfogó Kompenzációs Kutatásában résztvevő cégek 59%-a biztosít üdültetést/üdülési csekket alkalmazottainak. A vállalatok 50%-a kínálja minden dolgozónak, a többiek leginkább egyéb kritériumok alapján adják a munkavállalóiknak. 10% nyújtja vállalati üdülő, 80% üdülési csekk és 10% üdülő, nyaraló bérlésének formájában ezt a juttatást.

Munka élet egyensúly a Legjobb Munkahely Felmérés tapasztalatai alapján A Hewitt Legjobb Munkahely Felmérésében a dolgozók elégedettségének és elkötelezettségének vizsgálata mellett a vállalatok humán gyakorlatait is górcső alá veszi. Kevesebb mint minden második a felmérésben résztvevő munkavállaló érzi, hogy képes megteremteni az egyensúlyt a munkája és a magánélete között

Munka/magánélet egyensúly a Legjobb Munkahely Felmérés tapasztalatai alapján 10 magyar munkavállalóból öt aggódik amiatt, hogy sikerül-e megteremtenie a munka és magánélet közötti összhangot, és hogy hogyan tud teljes mértékben megfelelni a családtagok és a munkahely által támasztott elvárásoknak egy időben; A felsővezetők mindössze 3%-a dolgozik heti negyven órát vagy kevesebbet, 23% dolgozik heti 40-49 órát, 54% minimum 50-59 órát tölt hivatali elfoglaltságaival, a maradék húsz százalék még ennél is többet, 60-80 órát tölt munkával egy héten! A magyar munkavállalók saját bevallásuk szerint átlagosan 43 órát dolgoznak egy héten. Munkahelyen kívüli munkavégzéssel töltött idő hetente átlagosan 6,8 órát tesz ki. Ha a részmunkaidős (4, 6 órás) foglalkoztatást vizsgáljuk, akkor is azt látjuk, hogy a cégek többsége (68%-a) él vele elméletileg, de csak a dolgozók egészen szűk, kiváltságos körének elérhető (0,05%).

Munka élet egyensúly a Legjobb Munkahely Felmérés tapasztalatai alapján Megvizsgáltuk annak a 10 cégnek a humán gyakorlatait, ahol az alkalmazottak leginkább elégedettek a munkája és magánélete közötti egyensúllyal, és ezeket az eredményeket összevetettük a többi cég értékeivel. Ezen vállalatoknál, ahol az alkalmazottak leginkább meg tudják teremteni a munkájuk és a magánéletük közötti egyensúlyt, a cégek 67%-a biztosít korlátozottan rugalmas munkaidőt az alkalmazottak egy részének, szemben a többi vállalat 25%-os értékével. 44%-uk ad lehetőséget minden alkalmazottjának a rugalmas munkaidőben való munkavégzésre, míg a gyengébb munka/magánélet eredményekkel rendelkező vállalatoknál ez a mutató csupán 22%. 33%-uk lehetőséget ad távmunkára és 22%-a fokozatos munkába állásra, míg a többi vállalatnál ez utóbbi érték 8%. Azok a vállalatok, ahol nagyobb a munka/magánélet egyensúllyal való elégedettség, nagyobb százalékban nyújtanak különböző juttatásokat, mint például árengedmény a cég termékeikre, szolgáltatásaira, számítógép és internethasználat, szabadság/további szabadnapok és üdülési csekk.

Családbarát munkahelyek és település/lakókörnyezet kialakítás2006 február– 2008 június A családbarát pályázat/tender története Az Irányító Hatóság 2005 októberében írta ki a tendert A Hewitt Humán Tanácsadó Kft-t által vezetett konzorciumot 2005 novemberében hirdette ki győztesnek az Irányító Hatóság A különlegessége a projektnek, hogy a végső kedvezményezettek (cégek, települések) az elnyert pályázat esetében nem pénzt, hanem szolgáltatást kapnak a pályázaton nyert konzorciumtól Két komponens: 1. családbarát munkahelyek, 2. családbarát települések/lakókörnyezet Cél: Megteremteni a harmóniát a munka és a család között disszeminálni azokat a legjobb humán gyakorlatokat, melyek segíthetnek olyan új típusú humánerőforrás gyakorlatokat kialakítani, amelyek hozzájárulnak a harmónia megteremtéséhez. Hozzásegíteni a településeket ahhoz, hogy úgy tudják kialakítani a szolgáltatásaikat, hogy azok igazodjanak a hosszú munkaórákhoz, családokat támogató intézményi rendszer kialakítása a településeken Eredmény: 2006-ban 8 pályázat érkezett be, 4 darab cég és 4 darab település

Főbb szolgáltatási területek A projekt során segítünk kialakítani: Szabadságolási rend,extra szabadságok szabálya, szülési szabadság, GYES apáknak(paternity leave) Rugalmas munkamódszerek bemutatása, távmunka Iskolák, óvodák nyitvatartási idejének harmonizálása (települések esetében) Képzési terv a visszatérő kismamáknak, illetve a hosszabb ideig betegállományban lévőknek Esélyegyenlőségi terv elkészítése, valamint annak implementációja Rugalmas béren kívüli juttatások rendszere Belső kommunikációs rendszer felülvizsgálata, annak fokozása

Munka/magánélet egyensúly partnerség a sikerért Miért jó ez a cégeknek? Üzleti szükségletek Üzleti célok elérése, azok túlteljesítése Tehetségek vonzása Kulcsmunkaerő megtartása Elkötelezetté tenni a munkaerőt Többet kevesebbel Tisztelni és értékelni az individuumot Olyan struktúra kialakítása, amely támogatja a vezetést Üzleti eredmények Innováció Gyors, hatékony, minőségi termelés Pénzügyi teljesítmény Elkötelezett munkaerő Munka/magánélet egyensúly partnerség a sikerért Dolgozói eredmények Jobb időgazdálkodás Munka/magánélet egyensúlyban tartása Csökken a stressz Nagyobb elégedettség a munkával, elkötelezettebb, lojálisabb dolgozók Vezetői támogatás Dolgozói szükségletek Érdekes munka Gondoskodni a családról Időgazdálkodás Munkán kívüli tevékenységekben való részvétel Csökkenteni a stresszt Élvezni az életet

Munka/magánélet egyensúly Európában