Készítette: Bátori Béla 12.k

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Szervezet, hálózat.
HÁLÓZATOK.
• Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere • Két számítógép akkor összekapcsolt, ha információcserére képesek • Az összekapcsolás többféle módon történhet,
Hálózati alapismeretek
HÁLÓZATOK.
Kliens-szerver architektúra
Hálózati ismeretek.
INTERNET 4 Az előadást készítette és előadja: 4 TAMASI ISTVÁNNÉ 4 Hegedüs Géza Általános Iskola.
I NTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Tratnyek Csilla
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
Számítógépes hálózatok alapfogalmak
Hálózatok.
Számítógépes hálózatok
Hálózatok A hálózatok története HHHHatalmas méretű számítógépek. KKKKis helyen, de hogyan? TTTTöbb felhasználós, párhuzamosan több embert.
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Számítógép hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei
Hálózati architektúrák
Mekkora lehet egy hálózat?
Hálózatok.
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
HÁLÓZATOK.
HÁLÓZATOK.
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
Információ és kommunikáció
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
A Hálózatok csoportosítása…
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
Számítógépes hálózatok
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Hálózati és Internet ismeretek
Takács Béla Eset: Egyenrangú (peer-to-peer) hálózat Mi kell hozzá? A számítógépekben (PC-kben) legyen hálózati kártya (Network Interface Card)
INTERNET.
A hálózati kapcsolat fajtái
PC Hálózatok.
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Hálózati ismeretek ismétlés.
Hálózati alapismeretek. 2 Chuck Norris születése óta a fordulórúgások általi halálozások száma %-kal nőtt.
Az internet.
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Hálózat továbbítás közege
Hálózati alapok 1. Fejezet. A számítógépes hálózat definíciója A számítógép hálózat olyan függőségben lévő vagy független számítógépek egymással összekapcsolt.
Hálózatok.
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Hálózatok osztályozása
Számítógép hálózatok.
Hálózatok a mai világban
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Topológiák Hálózati eszközök
Hálózatok Készítette: Tomik Ádám 11.a
Hálózatok és hatlépésnyi távolság
Szerver(Szolgáltató) PC LAPTOP Telefon ROUTER Wi-Fi.
A számítógépes hálózatok
Fájlcsere: Technikai megoldások
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Számítógép-hálózatok
Számítógépes hálózatok
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Internet és kommunikáció
Hálózati alapismeretek
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

Készítette: Bátori Béla 12.k Hálózati ismeretek Készítette: Bátori Béla 12.k

Mit nevezünk számítógépes hálózatnak ? 2 vagy több számítógépet összekapcsolunk egy hálózatba Feladat: Erőforrás megosztás. Pl: fájlok, nyomtatók. Egy hálózatban van általában egy kiemelt gép, mely a kiszolgáló, a szerver. Ennek feladata a munkaállomásokról érkező feladatok végrehajtása, továbbküldése. Hálózaton keresztül megoszthatjuk az internetet is.

Hálózatok csoportosítása Helyi hálózat (LAN): egy épültben-telephelyen lévő hálózat. Maximum 1 km-es kiterjedésű lehet. Városi hálózat (MAN): LAN-ok összeköttetéséből kialakuló hálózat, 50 km-es kiterjedésű is lehet. Ilyen például a kábel TV. Világháló (WAN): Az internet az egész világra kiterjedő hálózat, lényege hogy egy pontjából bármelyik másikra el lehet jutni.

Kliens A kliens olyan számítógép vagy azon futó program, amelyik hozzáfér egy (távoli) szolgáltatáshoz, amelyet a hálózathoz tartozó másik számítógép (a szerver) nyújt. A kifejezést először olyan eszközökre alkalmazták, amelyek nem rendelkeztek saját, önálló programmal, de hálózaton keresztül kapcsolatba tudtak lépni távoli számítógépekkel. Ezek voltak a buta terminálok, amelyek időosztások nagyszámítógépek (Mainframe) kliensei voltak. Az interneten ma is használják a kliens-szerver modellt, amikor a felhasználó a hálózathoz való kapcsolódással internet protokollon keresztül egy távoli szolgáltatást vesz igénybe. Kliensek például a webböngészők is, mert webszerverekhez kapcsolódnak amelyekből weblapokat képesek megjeleníteni a monitorokon.

Vastag kliens A vastag kliens képes arra, hogy önmaga hajtson végre nagyobb adatmennyiségekkel feldolgozásokat, amikor a szerver inkább elsődleges tárolóként viselkedik. A kifejezés a számítógép szoftverére vonatkozik, és egyre inkább alkalmazzák hálózati számítógépek esetén.

Vékony kliens A vékony kliens egy minimális eszközökkel rendelkező kliens. Ez a kliens típus a szükséges erőforrásokat is a távoli gépen veszi igénybe. Egy vékony kliens feladata többnyire kimerül az alkalmazásszerver által küldött adatok grafikus megjelenítésében; a tényleges, nagy mennyiségű adat mozgatását, kezelését igénylő feladatot az alkalmazás szerver végzi el.

Topológia A számítógépek hálózatba rendezésekor különböző topológiákat alakíthatunk ki. Ez a gépek elrendezését jelenti. Ez fogja meghatározni hogy mennyibe fog kerülni a hálózatunk kialakítása, illetve hogy mennyire lesz hatékony, biztonságos.

Sín (BUS) Lényege, hogy az egyes számítógépek “sorosan” vannak összekötve, egy közös kábelre. Előnye, hogy könnyű kiépíteni, olcsó, könnyű bővíteni, viszont hátránya, hogy érzékeny a hibára és ezt a hibát nagyon nehéz meglelni.

Csillag (Star) Lényege, hogy a számítógépek egy elosztóponthoz, egy úgynevezett HUBhoz csatlakoznak. Ez a fajta hálózat sok UTP kábelt igényel és szükségünk van egy HUBra is. A kábelek miatt költséges a kiépítése, mégis sok intézményben ezt használják, mivel könnyebb kiépíteni, jobban át lehet látni, s ha meghibásodik, akkor könnyebb javítani is.

Gyűrű (Ring) A számítógépeket gyűrű alakban kapcsoljuk össze. Tulajdonságai: érzékeny a hibára, ha az egyik gép tönkre megy, az egész hálózat leáll, viszont olcsó és könnyen bővíthető.

Fa (Tree) A hálózatnak van egy fő vonala, s ebből routerek segítségével osztódik a hálózat. Előnyei: könnyű kiépíteni, s könnyű a hibakeresés. Hátránya, hogy a vonalak terhelése néha nagy, és nagyon drága a kiépítése. Ilyen hálózatok vannak nagyobb intézményekben: iskolákban, hivatalokban.

Teljes (Full) Minden gép össze van kötve azzal a géppel, amelyikkel kommunikálni kíván, ezért rendkívül jó üzemelési biztonságot nyújt, nagy a hibatűrése. Jelentős hátránya viszont, hogy már néhány gép esetén is rendkívül nagy a hardverigény (hálózati csatoló és kábel). Ezért jobbára csak több szervert tartalmazó hálózat részeként, a szerverek összekötésére használják.