Tájékozott ügyfél – felkészült közvetítő FBAMSZ X. Jubileumi Konferencia 2013. szeptember 24. Szalay György MNB, Pénzügyi kultúra központ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Változások az iskola pedagógiai programjában (2013/14-től): 1.Nem lesz es rendszer (azaz NYEK-be nem jelentkezhetnek a mostani 5-8. osztályos tanulók)
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
A biztonságos netes bankolás Pap Gyula Gyermekmentő szolgálat, Médiakonferencia szeptember 26.
Pénziránytű – Alapítvány a Tudatos Pénzügyekért
Szalay György MNB, Pénzügyi kultúra központ
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Megtakarításokról közérthetően mindenkinek
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
„XXI. S ZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Bánkuti Zsuzsa (OFI) és Lukács Judit (OFI)
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Pénziskola Az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
„ A kompetencia-alapú pedagógusképzés programjainak disszeminációja a Nyugat-Dunántúlon ” HEFOP /0 8 / /1.0 A projekt eredményei.
Miért fontos a fiatal korosztályok pénzügyi jártasságának fejlesztése? Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke október 6.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Tudatos Pénzügyekért Alapítvány – célok és tervek dr. Várhegyi Éva az alapítvány kuratóriumának elnöke Konferencia a tudatos pénzügyekért Budapest, 2008.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Az idegen nyelvekről a NAT-BAN
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
IKT eszközök az oktatásban, digitális pedagógia
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TARTALMAK AZ OKTATÁSBAN A képzés célkitűzései.
Pénziránytű pénzügyi ismeretterjesztő honlap fiataloknak Háttér információk Szalay György Pénzügyi Kultúra Központ november 27.
A gazdaságról, a mindennapi pénzügyekről egyszerűen a évfolyamon tanító pedagógusoknak című akkreditálás alatt álló tanártovábbképzésről Szűcs Tamás.
Alakulóban az ekoiskolák (?) hálózata MNB Tanárszeminárium, április 17.
Pénziránytű – Alapítvány a Tudatos Pénzügyekért
Dr. Istvánovics Éva ügyvezető igazgató - Piacfelügyeleti igazgatóság A PSZÁF pénzügyi fogyasztóvédelmi tevékenysége és a témához.
Megtakarítás, befektetés, öngondoskodás Dr. Mohai György Budapesti Értéktőzsde Zrt. Konferencia a tudatos pénzügyekért Budapest, október 2.
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Szalay György december 12.
Mit tesz az MNB a pénzügyi kultúra fejlesztéséért?
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A kerettantervek fejlesztése
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A 2008/2009-es tanév 6 iskola közösségi életének szervezésével kezdődött.
PÉNZÜGYI ISMERETEK A SULINETEN Dávid Zsuzsa Pénzügyi Kultúra Központ november 27.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Tartalmi szabályozók változásai a közoktatásban Reményi Zoltán Budapest
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
1 A Világ – Nyelv Program és a nyelvi előkészítő évfolyam július 07.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Előadás másolata:

Tájékozott ügyfél – felkészült közvetítő FBAMSZ X. Jubileumi Konferencia szeptember 24. Szalay György MNB, Pénzügyi kultúra központ

Az elmúlt évek főbb tendenciái a lakossági pénzügyi szolgáltatások piacán • Komoly piaci pozíciók kiépülése => agresszív verseny a szolgáltatók között • Gyorsuló innovációs folyamatok (termék, értékesítési csatorna) • Számos új és komplex termék megjelenése • Piaci kockázatok lecsapódása a fogyasztóknál (deviza alapú eladósodás következményei) • A pénzügyi-gazdasági válság máig tartó hatásokkal

A „tipikus” magyar háztartás •A magyar lakosság többsége semmilyen pénzügyi és gazdasági oktatásban nem részesült => hiányoznak a megfelelő alapismeretek •Nincsenek számottevő „piacgazdasági” tapasztalatai => tapasztalati úton sem tud tudást átadni •Új ismereteket nehezen fogad be, és ezektől idegenkedik A pénzügyi ismeretek szintje az elmúlt évek során alig változott, miközben a kínálati nyomás erősödött, és számos bonyolult, új termék jelent meg

Kutatási tapasztalatok • A nem használt banki szolgáltatások iránti minimális érdeklődés és ismeret • Passzív, felhasználói attitűd • Bizalmatlanság a pénzügyekkel és a szolgáltatókkal szemben • Az ismerethiány gátolja a modern értékesítési csatornák igénybevételét • A pénzügyi szolgáltatás választását megelőzően kevesen tájékozódnak alaposan • Hosszú távú pénzügyi tervezés (anyagi öngondoskodás) hiánya

Következmények • Az ügyfelek rövid távú szempontok alapján, gyakran a tényleges kockázatok ismerete nélkül döntöttek • Növekedett a pénzügyi ismeretek és a felvállalt kockázatok közötti rés • Előzetes, körültekintő tájékozódás és megfontolt döntéshozatal esetén a jövőbeni problémák jelentős része elkerülhető Tudatos vásárlói magatartásra van szükség a pénzügyi szolgáltatások piacán is! Pénzügyi képzés szükségessége

Fogyasztóvédelem és pénzügyi kultúra fogyasztóvédelempénzügyi kultúra jogi és szabályozási eszközökoktatás döntéshez szükséges információ átadása a döntéshez szükséges információ megértése meggátolja a szolgáltatók erőfölénnyel való visszaélését (versenysemlegesség) a felkészült fogyasztó nagyobb versenyre készteti a pénzügyi közvetítőket védelmet nyújt, aminek az ára lehet a csökkenő választási szabadság és mozgástér lehetőséget kínál a kibővült, de kockázatosabb mozgástér előnyeinek kihasználására Egymást kölcsönösen erősítő eszközök!

Az oktatási rendszerrel szembeni kihívások Uniós elvárások: • Tudásalapú társadalom megteremtése • Korszerű tudás és folyamatos tanulási képesség megszerzése A pénzügyi ismeretek megítélése a diákok szemszögéből: • Praktikus, pénzre váltható tudás iránti igény • Az előző generációknak fontos tantárgyak vesztettek jelentőségükből. • Legfontosabbnak ítélt tudásanyag: idegen nyelv, informatika, matematika és a pénzügy ismeretek A pénzzel való bánásmód a diákok vélekedése szerint megtanulható és erre igényük is van.

Gazdasági ismeretek az eddigi NAT verziókban 1995: - Állampolgári és gazdasági ismeretek A háztartás, Vállalkozás, A munka világa - Életvitel – Háztartástan - gazdálkodás 2003: - Kiemelt fejlesztési feladatok: Felkészülés a felnőtt lét szerepeire - Életvitel: ennek részeként gazdálkodáskultúra 2007: - Kulcskompetencia: Kezdeményezőképesség és vállalkozói kompetencia, - Kiemelt fejlesztési feladat: Gazdasági, pénzügyi nevelés

A NAT évi felülvizsgálata • február - Vitaanyag társadalmi vitája – véleményezési lehetőség -Javaslatcsomag kidolgozása középiskolai tanárok bevonásával • Fő elemek:  Egy éves, minimum heti 2 órás gazdasági és pénzügyi ismeretek önálló tantárgy bevezetése;  Az érintett műveltségterületen megjelenő gazdasági és pénzügyi ismeretkörök összehangolása;  Akkreditált továbbképzési programok kidolgozása és indítása;  Oktatási és módszertani anyagok kidolgozása (elmélet + gyakorlat).

MNB - Pénziránytű – MAF munkacsoport • Gazdasági és pénzügyi nevelés kerettanterv javaslat kidolgozása • OFI felkérés alapján • 5 panel:  Gazdasági és pénzügyi kultúra I és II és évfolyam számára heti 1 tanórás keretben  Vállalkozzunk! I és II és évfolyam számára heti 1 tanórás keretben  Munkapiac évfolyam számára heti 1 tanórás keretben

Pénzügyi ismeretek a megújult NAT-ban – hol tartunk most? Továbbra sem önálló kötelező tantárgy Az ismeretanyag elszórtan több, kötelező tantárgyban megjelenik A szabad órakeret terhére választható jelleggel lehetőség nyílik tantárgyi keretek közötti oktatásra is

Hogyan tudja segíteni az MNB a hazai lakosság pénzügyi jártasságának fejlesztését?

Miért fontos ez a jegybank számára? •Kockázattudatos fogyasztó = > alacsonyabb stabilitási kockázat •Ismeretterjesztés és szemlélet formálás •Várható jóléti és stabilitási hatások: tudatos vásárlói fellépés → minőségi verseny nő → innováció élénkül (hatékonyság nő) → pénzügyi közvetítés mélyül •MNB → független, hiteles, szakmailag megbízható forrás

Pénz beszél kiadvány • Valamennyi hazai középiskola minden 11-es diákja számára • Tájékoztatás azokról a pénzügyi termékekről, amelyekkel a éves korosztály kapcsolatba kerül • Cél a pénzügyi szemléletformálás 14

MNB Látogatóközpont • Múzeum és oktatási központ • Elsődleges célcsoport: éves diákok és tanáraik • Évente kb. 40 ezer látogató • Az ország második legnagyobb bankjegy- és érmegyűjteménye • 80 ezer kötetes szakkönyvtár 15

Pénziránytű honlap • Közérthető nyelvezetben mutatja be a jegybank tevékenységét, és ezek hatását a napi életünkre (infláció, készpénz-kímélő fizetési módok, bankjegykibocsátás stb.) • Legfontosabb háztartási pénzügyi döntések szempontjai és háttere • 16

„Okostelefon” alkalmazások 17 • Én Pénz-M: bankjegybiztonsági elemeket bemutató interaktív alkalmazás • MNB Árfolyamok: a hivatalos deviza- középárfolyamok lekérdezésére szolgáló alkalmazás • A legnépszerűbb operációs rendszerekre MNB ÁrfolyamokÉn Pénz-M

18 Pénzügyi Oktatási Program (POP) • Internet alapú, pályázati rendszerben működő oktatási program • A 2012/13-as tanévben 70 középiskola bevonásával • A 2008-as indulás óta több, mint 12 ezer diák részült képzésben Program elemei: • 29 gazdasági-pénzügyi témakört felölelő törzsanyag leoktatása 1 tanéven keresztül • Oktatási segédanyagok, játékok, kalkulátorok • Tanulmányi Verseny • 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzés

19 Pénziránytű Iskolahálózat • Azon iskolák elismerésére és összefogására, melyek törekszenek a gazdasági és pénzügyi kultúra elterjesztésére • Cím elnyerése pályázat útján, 3 éves időtartamra • Jelenleg 104 középfokú oktatási intézmény a tagja • Tagintézmények összesített tanulólétszáma megközelíti a 100 ezret • Minden POP iskola egy hálózati tagintézmény is

20 • Gazdasági, pénzügyi témákkal foglalkozó Facebook oldal • 1 éves pilot, 3500 rajongó • Elsődleges célcsoport: középiskolások, de mindenki számára hasznos lehet • Cél: a diákok gazdasági alapfogalmakkal kapcsolatos tudásának megalapozása Pénzbook a facebookon

21 Köszönöm a figyelmet! Kapcsolat: