Az erdélyi középiskolások digitális műveltsége és részvétele az új médiakommunikációban TŐKÉS GYÖNGYVÉR Sapientia – EMTE Médianevelés Kolozsvár, 2011.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 A felkereső ifjúsági munka gyűjtőfogalom, amely mindazon megközelítéseket magában foglalja, amelyek során az ifjúságsegítők, a fiatalokkal foglalkozók.
Advertisements

Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
2014. június 28. Hálózati tanulás Hálózatok Internet Web 2.0.
Néhány fontos terület a Kreatív Ipar fejlődéséhez
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Mindenki Ságvári Bence másképp VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. Az internethasználat jellegzetességei, a kockázatok.
IKT az oktatásban február 25. Körmendy Zsolt
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Könyvtárhasználati verseny
Képességszintek.
Dr. Élő Gábor július 9. MKE HKSZ 15. Országos Konferenciája
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Drajkó László Microsoft Magyarország
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
A munka világával kapcsolatos tudás
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
AZ INFORMÁCIÓ Forrás: Dr. Haig Zsolt: Hadviselés az információs hadszíntéren [Zrínyi Kiadó]
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Metaverzum A jövő virtuális univerzuma. Videójátékok, virtuális világok, web 2.0, Földet ábrázoló online térképek kereszteződése Szimuláció és realitás.
Közösségi oldalak használata
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Digitális világ – interaktív táblán
Digitális világ MediaSmart Hungary.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia Balatonalmádi, szeptember 26.
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
1 Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Célkitűzés: Információk téma-specifikus, különböző típusú forrásokból (internet, intranet.
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
Námesztovszki Zsolt Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka A TANÍTÓK MEGVÁLTOZOTT SZEREPKÖRE AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOMBAN.
A szövegértési feladatok összeállítása
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Digitális, vagy információs? Műveltség! Koltay Tibor.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,
1 Egy HEFOP projekt tapasztalatai Farkas András február 26. Digitális tanulási környezet alkalmazása az informatikai kompetenciák.
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
Tartalmi szabályozók változásai a közoktatásban Reményi Zoltán Budapest
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
A kapcsolati hálók szerepe a tudásháló építésében Kis Márta Heller Farkas Főiskola A konnektivizmus a tudásszervezés új paradigmája MAFIOK XXXIII. országos.
ICT (Information and Communication Technologies) IKT (Információs és Kommunikációs Technológiák) IKT pedagógiai értelmezése ○ Informatika tantárgy ○ Más.
Digitális generáció az iskolapadban Bedő Ferenc
Új technológiák alkalmazási lehetőségei a mentori munkában Készítette: Lőrinczné Tasi Zsuzsanna.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
A mozgókép kultúra és médiaismeret tantárgy lehetőségein keresztül
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
dr. Geges József Ovidius Co. Ltd.
INFOÉRA 2006 Miért tanítsunk informatikát?
Előadás másolata:

Az erdélyi középiskolások digitális műveltsége és részvétele az új médiakommunikációban TŐKÉS GYÖNGYVÉR Sapientia – EMTE Médianevelés Kolozsvár, 2011. március 18–19.

Az előadás szerkezete A médiaműveltség és egyéb fogalmak: hagyományos műveltség, audiovizuális műveltség, digitális műveltség, információs műveltség A médiaműveltség mérésének kritériumai Digitális műveltség a Web 2.0 korában Európai fiatalok digitális műveltsége (EU Kids Online 2010) Adatok erdélyi magyar fiatalok digitális műveltségéről (2009) Konklúziók

A médiaműveltség és egyéb fogalmak Történeti áttekintés a médiaműveltség fogalmának megértéséhez Hagyományos műveltség: olvasás + írás + megértés: fogalmazási és íráskészség, szövegértés Audiovizuális műveltség: az elektronikus média – film, rádió, televízió – megjelenésével válik fontossá. Digitális műveltség: a számítógépek és a digitális technológia megjelenésével hozható kapcsolatba.

A médiaműveltség és egyéb fogalmak Médiaműveltség: a média-konvergencia (az elektronikus média és a digitális média összefonódása) jelenségével hozható kapcsolatba. Mindenik műveltséghez háromféle szakértelem tartozik: kódolási és dekódolási kompetenciák, technikai-instrumentális kompetenciák, kulturális értelmező kompetenciák, kritikai gondolkodás.

Információs műveltség Információs műveltséggel rendelkezik az, aki: felismeri, hogy mikor van szüksége információra, ismeri, hogy miként szerveződik az információ, hogyan található meg, hogyan használható fel, hogyan értékelhető, információ-felhasználásának célja az ismeretek megszerzése vagy kibővítése. Az információs műveltség mindenik műveltségformával összekapcsolódik.

Információs műveltség Az információs műveltség kulturális eszköztudásnak, amelynek lényege az önálló tanulás eszközeinek ismerete és használata. Az információs műveltség eleme a kritikai gondolkodás. A kritikai gondolkodás magában foglalja: a megbízható források keresését és megtalálását, a tények és vélemények közötti különbségtételt, a manipulatív érvelés felismerését.

Médiaműveltség A médiaműveltség magába foglalja a korábbi műveltségi formákat és részben az információs műveltséget is. Médiaműveltség annak a képessége, hogy a különböző médiumok közvetítésével kapott információkat értékeljük, kritikusan kezeljük, felismerjük, mikor van szükségünk információra, megtaláljuk és szintetizáljuk az információkat, és hatékonyan használjuk fel.

Médiaműveltség A médiaműveltség annak képessége, hogy a médiakommunikáció különböző formáihoz hozzáférjünk, ezeket a formákat elemezni, értékelni és előállítani is tudjuk.

A médiaműveltség mérésének kritériumai Kompetencia Tevékenység Készség Cél Egyéni Használat A médiaeszköz használatához szükséges technikai készségek Megfelelő használat Kritikai megértés Kódolás / dekódolás, elemzés, értelmezés A médiarendszer és a médiatartalom megértése, médiatudatosság Társas Kommunikáció Kapcsolatok kialakítása és fenntartása, hálózati részvétel Hálózati részvétel, közéleti részvétel, tartalomgyártás

Digitális műveltség / írástudás a Web 2.0 korában Web 1.0 (1990–2000): írott web, statikus, webmesterek írják Web 2.0 (2000–2010): írott-olvasott web – új alkalmazások, az egyszerű kezelői felületek kifejlesztése → fokozott információcserét, felhasználói tartalomgyártását (UGC), együttműködést és kommunikációt. Web 3.0 (2010–2020): szemantikus web

Web 2.0 Új technológiai megoldások→ a felhasználók új magatartásformákat alakítanak ki az internet használatában: aktív magatartás, a felhasználói tartalomgyártást és tartalommegosztást, a közösségi együttműködést és interaktivitást, az internet az önkifejeződés és önmegjelenítés színterévé válik. Virtuális tér.

Webnapló, szöveg + megjegyzés Virtuális terek Platform Leírás Példák Blogok Webnapló, szöveg + megjegyzés Blogger LiveJournal Wordpress Wikioldalak Honlap, amelyen a felhasználók fel-és letölthetnek, közösen átírhatnak tartalmakat Wikipedia Google docs /Writely

Virtuális terek Platform Leírás Példák Közösségi hálózati oldalak Egyéni profil, a tagok kapcsolati hálózata Facebook Hi5 MySpace Közösségi tudásszerv., népi indexelés Címkézés, összekapcsolás, a tudás közösségi rendszerezése Delicious Technorati

Virtuális terek Platform Leírás Példák Virtuális világok Mesterséges virtuális környezet, ahol a tagok „élhetnek” / játszhatnak Second Life Entropia Univers MMORPG Fálj-cserélő oldalak A tagok különböző tartalmakat osztanak meg egymással BitTorent Youtube

Digitális műveltség / írástudás a Web 2.0 korában Digitális műveltség: magába foglalja az információs műveltséget, a korábbi műveltségformákat, valamint az információs és kommunikációs technológiák (IKT) hatékony használatát. Hozzá tartozik: írás, olvasás, szövegértés, kritikai gondolkodás, információ keresési stratégiák alkalmazásának készsége, az információforrások és a talált információ értékelése, kritikus kezelése,

Digitális műveltség / írástudás a Web 2.0 korában a hagyományos tömegkommunikációs eszközök által nyert információk kritikus kezelése, a számítógépek használatához köthető tudás és képesség, az új média-megnyilvánulásokban való részvétel és kommunikáció.

Európai fiatalok médiaműveltsége /digitális műveltsége EU Kids Online II – 2010 25 ország 25.142 fő 9-16 éves korú gyerekek egyik szülő

EU Kids Online

A használat helye

A használat eszköze

A használat elkezdése

Internetezéssel eltöltött idő

A digitális műveltség mérése Online tevékenység végzése: 17 Digitális készségek és kritikus információkezelési készségek : 8 Pl. címkézni egy oldalt, letiltani egy nemkívánatos felhasználót, biztonsági beállítások egy közösségi oldalon, különböző oldalakon talált információk összevetése, szűrések stb. Szubjektív megítélése a saját digitális műveltségének

Gyerekek digitális műveltsége

Szülők és gyerekek napi internet-használata

Online tevékenységek

Online tevékenységek

Profil közösségi oldalon

Az EU Kids Online következtetései Összefüggés: online tevékenységek + digitális műveltség között. Összefüggés a tevékenység között. Lehetőségek kihasználása. Életkor. Minél fiatalabb a gyerek, annál kevésbé rendelkezik a kritikai gondolkodás készségével. Társadalmi helyzet. A digitális műveltség egyenlőtlenül oszlik meg a különböző társadalmi hátterű gyerekek között. Nem. A fiúk képzettebbek, és más tevékenységeket végeznek.

Erdélyi magyar fiatalok digitális műveltsége 2009 júniusában empirikus méréseket végeztük Erdély három megyéjének (Brassó, Kolozs, Maros) tíz iskolájában, azzal a céllal, hogy – többek között – felmérjük a diákok digitális műveltségét. 852 diák, 10-19 év: 3-4, 7-8, 11-12 Kérdőív: hozzáférés, az internetezés leggyakoribb helyszíne, az internetezés helye a médiahasználatban, a számítógépes és online tevékenységek gyakorisága és a hozzáértés szintjének szubjektív megítélése.

Hozzáférés

Hozzáférés

Végzett internetes tevékenységek

Végzett internetes tevékenységek

Végzett internetes tevékenységek

Nagyon jól értek hozzá (szubjektív megítélés)

Nagyon jól értek hozzá (szubjektív megítélés)

Összegzés Társadalmi helyzet és a település: Médiaműveltség és a hozzá tartozó kompetenciák Virtuális terek Az Európai Unió fiataljainak digitális szokásai Erdélyi magyar fiatalok digitális szokásai Az erdélyi minta eddigi eredményei: életkor meghatározza a hozzáférést és a végzett tevékenységeket, a 7-8 = 11-12 Társadalmi helyzet és a település:

Összegzés A gyerekek digitális műveltsége alacsony – főleg a passzív befogadás jellemzi őket (böngészés, csettelés), kevésbé az aktív, alkotó magatartás (blog, honlap, közösségi oldal, tartalomgyártás) A szülők digitális műveltsége is alacsony. Minél több online tevékenységet végez, annál magasabb szintű a digitális műveltsége. (korreláció) Lehetőség, veszély, az iskola szerepe.

Forrás Koltay Tibor (2009): Médiaműveltség, média-írástudás, digitális írástudás. Médiakutató, Tél EU Kids Online. http://www2.lse.ac.uk/media@lse/research/EUKidsOnline/EUKidsII%20%282009-11%29/home.aspx Study on Assessment Criteria for Media Literacy Levels. http://ec.europa.eu/culture/media/literacy/docs/studies/eavi_study_assess_crit_media_lit_levels_europe_finrep.pdf