Az INTERNET.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan jutunk információkhoz az interneten
Advertisements

Keresőrendszerek.
A számítógépes hálózatok és az Internet
HÁLÓZATOK.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 5 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
HÁLÓZATOK.
Készítette: Nagy Márton
Hálózati és Internet ismeretek
avagy a hálózatok hálózata
INTERNET 4 Az előadást készítette és előadja: 4 TAMASI ISTVÁNNÉ 4 Hegedüs Géza Általános Iskola.
1 Internet. 2 WWW  World Wide Web  Hivatkozásokkal összekötött hipermédia dokumentumok rendszere  Dokumentumok -> Weboldalak  A weboldalak hipertext.
INFORMATIKA I. 9. fejezet 2005 Széchenyi István Egyetem Internet.
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
Internet ismeretek II..
I NTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Tratnyek Csilla
INTERNET Tudatos Internet-felhasználó képzés Szolnok
Internet Felépítése, működése.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
Hálózatok.
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Számítógép hálózatok.
Hálózatok.
Az Internet elemei és hozzáférési technológiái Az Internet architektúrája.
HÁLÓZATOK.
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
Amit a HTML-ről érdemes tudni
Információ és kommunikáció
Internetes böngészőprogram használata, beállításai
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
Tájékozódást segítő eszközök a könyvtárban; katalógusok és adatbázisok
WSDL alapismeretek A WSDL (Web Services Description Language – Web szolgáltatások leíró nyelv) egy XML-alapú nyelv a Web szolgáltatások leírására és azok.
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Böngésző programok (Böngészés).
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
INTERNET.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
XHTML 1. óra. Miért térjünk át HTML-ről XHTML- re? HTML-szabványban tartalom és forma összemosódott HTML 4.0 szabványban stíluslapok használatát javasolták.
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
Az internetről.
Számítógép-kezelői tanfolyam VFMK
Hálózati alapismeretek
Az Internet alkalmazásai
Hálózatok Turócziné Kiscsatári Nóra. Hálózatok kialakulás Az első hatalmas méretű számítógépek csak néhány ember számára voltak elérhetőek. Felmerült.
Topológiák Hálózati eszközök
Az internetes keresési módszerek
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (
Számítógépes hálózat vezérlőegységei.  Hálózati adapterkártya.  Modem.  HUB, megfelelő címre küldő elosztó eszköz.  Repeater („ismétlő”), azonos típusú.
14. Szóbeli középszintű informatika tétel:
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
Bevezetés az informatikába 11. előadás Internet. Egyetlen nagy egységes elveken működő világhálózat hálózatok összekapcsolása nagy világhálóvá csomagkapcsolt.
Keresés fajtái Matching (szabadszavas)
Turócziné Kiscsatári Nóra
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Webszerkesztés. IP cím pl: Domain cím - DNS pl: ország nevehttp:// számítógép címe World Wide Web Webszerverre.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
A HTML alapjai Az internet és a web.
Információ és kommunikáció
A HTML alapjai Az internet és a web.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Internet és kommunikáció
Hálózatok.
Számítógépes alapismeretek 3. gyakorlat
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

Az INTERNET

Az INTERNET

Az INTERNET Mi is az az INTERNET? Olyan számítógépek csoportja, amiket TCP/IP protokoll köt össze hálózatba.

Az INTERNET Mi is az a HÁLÓZAT? Mi is az a PROTOKOLL?

A HÁLÓZAT A hálózatok önállóan is működőképes számítógépek elektronikus összekapcsolása, ahol az egyes gépek képesek kommunikációra külső beavatkozás nélkül.

A PROTOKOLL Az adatátvitel szabályait hívják így. Feladata: 1. Az adatokat elküldje 2. Az átvitelt ellenőrizze

Internet Protokoll cím IP cím PL.: Az ecdl.hu honlap IP címe: 195.70.36.180

Internet Protokoll cím Domain név www.ecdl.hu

Adatátviteli sebesség Fizikai kapcsolat Adatátviteli sebesség Sávszélesség Másodpercenként átvitt bitek száma bps

Fizikai kapcsolat Modemes kapcsolat A kapcsolt vonali csatlakozás hagyományos telefonvonalon történő adatátvitelt jelent. Olcsó, viszonylag kis mennyiségű adat átvitelére képes, csak ideiglenes kapcsolat fenntartására alkalmas. nélkülözhetetlen eszköze a beépített telefonos modem, 33 600, illetve 56 600 bps átviteli sebességű

Az ISDN (Integrated Services Digital Network) Fizikai kapcsolat ISDN Az ISDN (Integrated Services Digital Network) a hagyományos telefonvonalakhoz hasonló, ideiglenes kapcsolat, de digitális, nagyobb sebességű. két, úgynevezett csatornából áll, mely lehetővé teszi két telefonvonal, 64 Kbps sebességű internetkapcsolat fenntartását. - Drágább mint a modemes

Fizikai kapcsolat ADSL Az ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line – aszimmetrikus digitális előfizetői vonal) - a hagyományos analóg telefonvonal digitális vonallá alakítva, - az adatkommunikáció két irányának (feltöltés és letöltés) sebessége eltérő.

Fizikai kapcsolat Bérelt vonal nagy sebességű, állandó internetkapcsolat adatátviteli sebessége 64 Kbps-tól 2 Mbps-ig terjed. drága sávszélességtől és adatforgalomtól függően 100 ezer és 1,5 millió forint között mozog,

Fizikai kapcsolat TV - kábel Hasonló az ADSL – hez, csak TV kábelen keresztül jön. olcsó, gyors

Fizikai kapcsolat Mobil telefon (WAP)

Címzés az Interneten URL Általános formája: Az internetes erőforrások helyét meghatározó címet (útvonalat) URL-nek (Universal Resource Locator) nevezzük. Általános formája: protokoll://szerver.szervezet_neve.körzet/könyvtár/fájlnév Például: http://www.ecdl.hu/oktatas/m7.html

Kapcsolódás az internetre Számítógép Szolgáltató Böngésző program

Az INTERNET szolgáltatásai WWW (World Wide Web) - WWW szervereken HTML–oldalakon találhatjuk meg az információkat. A HTML (HyperText Markup Language) egy dokumentumleíró nyelv. dokumentumaink szerkezetét írja le, amelyet a böngészőprogramok jelenítenek meg. nemcsak szöveges állományokat, hanem egyre több multimédiás elemet – képeket, hangokat, animációkat – is tartalmaznak. állományainak a továbbítására szolgáló protokoll a HTTP (HyperText Transfer Protocol).

Elektronikus levelezés Az INTERNET szolgáltatásai Elektronikus levelezés - továbbítását a levelezőszerverek végzik. a felhasználók egyedi azonosítóval rendelkeznek, ezt nevezzük felhasználói névnek. egy e-mail cím a felhasználónévből és az elektronikus postaládát tartalmazó domain nevéből tevődik össze. E két elemet @ – angolul at – jel köti össze.

Elektronikus levelezés Az INTERNET szolgáltatásai Elektronikus levelezés - Protokollok: Az SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) egyszerű levéltovábbítási protokoll, amely a hálózaton az elektronikus levelek továbbításáért felelős. A POP (Post Office Protocol) a hálózat központi levelesládájába beérkező üzeneteknek a helyi felhasználók címére történő szétosztásáért felelős protokoll. A mailto protokoll is egy levelezési protokoll, mely megnyitja a levelezőszoftver ablakát, hogy üzenetet küldhessünk egy megadott e-mail címre.

Az INTERNET szolgáltatásai FTP FTP (File Transfer Protocol) Segítségével az FTP-szervereken található adatokat a helyi hálózatunkon keresztül érhetjük el. Az FTP-szerverekre minden esetben be kell jelentkeznünk, ehhez érvényes felhasználói névre és jelszóra van szükségünk.

Böngészők

Levelezés Outlook Expressz

Az INTERNET EXPLORER

Az INTERNET EXPLORER

Keresés az interneten

- szöveges állományokat Mit kereshetünk a Weben? - szöveges állományokat - képeket - hang állományokat - mozgóképeket,animációkat

- Tematikus keresőkkel Hogyan kereshetünk a Weben? - Tematikus keresőkkel - Meta keresőkkel - Szabadszavas keresőkkel

Start oldalak www.startlap.hu www.linkcenter.hu www.items.hu Tematikusan gyűjtik össze a weboldalakat Kombinálja a témakör és tartalom szerinti keresést Példa: www.startlap.hu www.linkcenter.hu www.items.hu

kategóriákba vannak rendezve Tematikus keresők A weboldalak címei kategóriákba vannak rendezve A kategóriák egyre szűkülnek Hátránya: kevesebb eredményt ad a keresés Előnye: a keresések eredménye pontosabb Példa: www.yahoo.com http://keresozona.hu

Tematikus keresők Abban az esetben használjunk katalógust, amikor pontatlan az elképzelésünk a dokumentumról és hasznos lehet a témakör hierarchiáján végigpásztázni. ha folyóiratlistákra keresünk, ha egy betegségről szeretnénk széleskörű információt gyűjteni. ha olyan termék után keresünk, melynek nem tudjuk a pontos nevét, csak azt tudjuk, hogy milyen jellegű.

Meta keresők A keresendő dolgot több keresőnek küldik el Rendszerezik a találatokat és azt jelenítik meg. Példa: www.net.hu/search

www.google.hu www.altavista.com Szabadszavas keresés Példa: pontos fogalom meghatározás több szó megadása keresőoperátorok használata AND ( + ), OR NOT ( - ), NEAR ( ~ ) idézőjel használata ( „ „ ) speciális keresés Példa: www.google.hu www.altavista.com

Speciális keresés

Speciális keresés II.

Fájl formátumok - szöveges állományok doc xls rtf txt PDF html

Levelezés Outlook Expressz

Outlook Expressz

Wikipédia www.hu.wikipedia.or g nyílt tartalmú lexikon 250 nyelven olvasható közel 90.000 magyar szócikk bárki által szerkeszthető pontatlan lehet

Lexikonok Pallas Nagylexikon: http://www.mek.iif.hu/porta/szint/egyeb/lex ikon/pallas/html/ Magyar Életrajzi Lexikon: http://mek.oszk.hu/00300/00355/html/inde x.html Magyar Virtuális Enciklopédia: http://www.enc.hu/enc.htm Kulturális Enciklopédia: http://enciklopedia.fazekas.hu/index2.htm 2017.04.03.