Internet alapú tanulás vidéki térségben. Székelyföldi tapasztalatok Kiss Adél Pro Educatione Egyesület – Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat, Csíksomlyó.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
E-learning alapú távoktatásos képzés
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
VI. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” szeptember 26–28. Balatonalmádi Dr. Biró A. Zoltán Sapientia Erdélyi.
GfK HungáriaMédia„ Egészségtudatos olvasók“. Bacher János Egészségtudatos olvasók,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
Szektorok közötti együttműködés tapasztalatai a kerékpáros érdekképviseletben Csikai Mária Nyíregyháza, május 27. A program.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Köszöntjük az Internet a tudás szolgálatában, avagy „ A jó pap is holtig tanul” - de nem mindegy hogyan ! című konferencia résztvevőit! Eger, május.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
E-learning alapú távoktatásos képzés
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
VII. NEMZETKÖZI MÉDIAKONFERENCIA „A MÉDIA HATÁSA A GYERMEKEKRE ÉS FIATALOKRA” SZEPTEMBER 25 – 27. BALATONALMÁDI Biró A. Zoltán Újratermelődik-e a.
Fiatalok motiválása a véleményformáló diáksajtósok bevonásával
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
A vidéki tér sikertényezői
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
A képzett szakemberekért Idegen nyelvi fejlesztések a programban Juhászné Víg Éva alprogram-vezető május 20.
Felnőttképzési bázisközpontok és hálózat fejlesztése projekt K o d o l á n y i János Főiskola.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
A szülők szerepe a fiatalok médiahasználati szokásainak alakításában Kiss Adél Pro Educatione Egyesület PARENTING - FIT FOR FUTURE április 17.
Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,
Fiatalok Lendületben Program Youth in Action Tineret in Acțiune.
FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
A felnőttkori tanulás motivációja és jellemzői Esettanulmány egy leghátrányosabb helyzetű kistérségben működő esti gimnáziumról Dr. Simándi Szilvia –
Internet a családban Székely Levente –
Felnőttképzés és felnőttoktatás a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra Eger 2011.
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
A kutatás a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával,
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Előadás másolata:

Internet alapú tanulás vidéki térségben. Székelyföldi tapasztalatok Kiss Adél Pro Educatione Egyesület – Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat, Csíksomlyó VII. Nemzetközi Média Konferencia Balatonalmádi, szeptember 25-27

Társadalmi kontextus I. A vidéki térség jellemzői -Az IT szektor fejlesztése később indult, lassabban haladt – fáziskésés -A látszat azt mutatja, hogy a média eszköztárának használatában a vidéki térségben szocializálódott fiatalok hamar behozzák a fáziskésésből adódó esetleges hátrányokat. -Megfigyeléseink alapján a gyermekek és fiatalok szemmel láthatóan sokkal otthonosabban mozognak az új média világában – a fiataloknak szerepe lehet a felzárkóztatásban Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat – Sapientia Egyetem, Székelyföldi média-kutatás 2012 Átlagosan napi 3 órát interneteznek Közösségi oldalakon vannak fent, chatelnek - netwörking Strukturált, célirányos érdeklődés – közel 20%

Társadalmi kontextus II. •A középkorosztály strukturális idegenkedése és distanciatermelése késleltetést okoz, a használat megreked az alapszintű, formális felhasználói ismereteknél – újabb szintű digitális megosztottság (média-használat módja, a felhasználói kompetenciák fejlettsége tekintetében) •E megosztottság eredménye, hogy a középkorosztály nem használja az új média eszközeit újító, innovációs céllal, sokkal inkább a „megszokott” életvezetési, kulturális minták területére (kapcsolattartás, információcsere, helyi tudás termelése, stb.) szűkíti a médiahasználatot. •Az új média használata sokkal inkább individuális jellegű, ott lépik egy magasabb – közösségi - szintre, ahol civil szerveződések, életstílus csoportok, hobbi csoportok explicite meghatározott non-formális tanulási céllal használják az új média eszköztárát.

Internet alapú tanulás •Új távlatokat nyit az információszerzés és tanulás területén •Az iskolán kívüli tanulás új formái vannak már jelen •Átalakul a formális és informális tanulás közötti viszony •Felnőttkori autonóm tanulás és tudáskorrekciós elköteleződés lehetőségeit hordozza

Felnőttképzési intézmények kínálata Pro Educatione Egyesület Felnőttképzési Hálózat – 15 belső tagszervezet, 35 külső partnerszervezet (hazai és külföldi szervezetek), többnyire civil szervezetek •2-3 szervezet, amely számítógép-felhasználói ismereteket oktat (középkorúaknak, időseknek) •1 hazai szervezet e-Learning programja, idegen nyelv tanulását segíti, HEFOP támogatásával került kidolgozásra – oktatási intézményeknek, önkormányzatoknak, cégeknek kínálják, de minimális az érdeklődők, igénylők száma •egy távoktatásos program – fiatal kutatók részére (téma: a társadalmi felzárkóztatást segítő programokban alkalmazott kutatási módszerek és eszközök). Rövid tananyag részek, kiegészítő olvasmányok, önellenőrző kérdése, fórum és chat lehetőség, moderátor… •Kísérlet egy szakmai tudástár létrehozására

Lakossági vélemények, álláspontok 2009/2010 – térségi kutatás - felnőttkori tanulás, felnőttképzésben való részvételt vizsgálta •Az iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben résztvevők aránya fokozatosan növekszik, a fiatal felnőttek (20-29 évesek) nyitottabbnak bizonyulnak a továbbtanulás kérdésében (különösen a magasabb iskolai végzettségűek, és azok, akik úgy vélekednek, hogy a tanulás az életben való boldogulás egy fontos eszköze), továbbtanulási tapasztalataik is sokkal szélesebb spektrumúak (bár e-learning vagy távoktatás még nem jellemző). •Főként a munkahely és az ismerősök tapasztalatai jelentenek információ-forrást a továbbtanulással kapcsolatos tájékozódásban, Internetről 3% tájékozódik (teljes minta), 6% a évesek közül •Az Internetet tanulásra használja: gyakran - 31%, alkalmanként – 30% (teljes minta), gyakran – 52,4%, alkalmanként 28,6% a évesek közül

Összegzés -Az Internet a kapcsolattartást, információ szerzést, helyi szinten a tudás-termelést ösztönzi és működteti, még nem tud a tanulást segítő aktív eszköz lenni - a felhasználói kompetenciákban vannak még hiányosságok (digitális írástudatlanság) -Néhány kezdeményezés van az internet alapú tanulás szorgalmazására – ezek is nehezen találkoznak fogadó közegekkel -Kettősség: közel van és távoli egyidőben -Tudatos, sokoldalú felhasználó, akinek az Internet instrumentális használata az új tartalmak elérését, az erőforrások, a tudás-tőke bővülését célozza.

Köszönöm a figyelmet!