 Az érint ő képerny ő egy olyan vizuális megjelenít ő és egyben adatbeviteli felület, amelyet megérintve meghatározza az érintés koordinátáit és ez alapján.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az érintőképernyők.
Advertisements

A világ legértékesebb márkájaként az Apple 185 milliárd dollárt ér, míg legközelebbi versenytársa, a Samsung a globális lista 30. helyét foglalja el, 21.
Grafikus felhasználó felület Windows alatt
Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Interaktív táblák Bevezetés.
Billentyűzet és egér.
IMIR monitoring és információs rendszer
Hegyközi Dorina Damján Evelin Zsák Regina
Hardver ismeretek: Hordozható számítógépek.
Személyi számítógépek
Készítette : Barati István Médiatechnológus asszisztens
Készítette: Alko-soft Bt A Braille eszközök általános jellemzői.
Fontos fogalmak az informatikában.
A MEK szolgáltatásai a mobil világ számára
A Beszéd- és Rehabilitáció-Technológiai csoport tevékenysége
Interaktív tábla használata a gyakorlatban. Az oktatás, nevelés olyan aktív folyamat, amely során különböző eszközök segítségével próbáljuk mi pedagógusok.
Készítette: Takács Krisztina
A Windows xpTörténeteA Windows xpTörténeteA Windows xpTörténeteA Windows xpTörténete.
Okostelefonok. A PDA gyártók egy része felismerte, hogy a piacon maradáshoz muszáj integrálni a tenyér számítógépekbe is a telefon részt. Miért van erre.
Bevezetés IKT információs és kommunikációs technológiák
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Interaktív tábláról röviden. Részei Az interaktív tábla 2 részb ő l áll: -magából a táblából -a rajta mozgatható adóból.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Informatikai alapismeretek
Memóriák.
Számítógépes alapismeretek Beadandó 2010
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Vezeték nélküli hálózatok eszközei F ű rész Attila Salamon Róza (felkészít ő tanár) 8.A Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola,
Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokban
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
Takács Béla Operációs rendszerek 2.. „Néhány” fontos operációs rendszer EgyfelhasználósTöbbfelhasználós DOS (Microsoft)UNIX MS-DOS (Microsoft)LINUX.
E-book-ok, könyvtárak, OSZK Networkshop 2011 Kaposvár, április 27.
Elektronikus könyvtárak a mobil világban „BESZÉLJÜNK EGYMÁSSAL, TANULJUNK EGYMÁSTÓL!” Könyvtárak összefogása a tudásért Országos Könyvtári Napok
Hordozható médialejátszók napjainkban
Készítette : Vasas László. AZ első PC-t, Harvard Egyetemen készítették ben. Howard Aiken vezetésével elkészült a Mark I. Bár a háborús időkben.
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
A számítógép története
A számítógép felépítése
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Mai számítógépes perifériák Lovász Áron. A periféria Kibővíti a számítógép lehetőségeit. Vannak kötelezőek és opcionálisak. Lehet külső vagy belső csatlakozású.
Országos Mentőszolgálat A TETRA rádió szerepe az OMSZ új mentés irányító rendszerében 7. Professzionális Mobiltávközlési Nap „Fókuszban a növekedés” 2014.
A PDA felhasználási területei, jellemzői
Okostelefon (smartphone) Gyakran PC-szerű funkcionalitást nyújtó mobiltelefon. Teljes értékű operációs rendszere szabványosított interface-eket és platformot.
A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A XIX. század végétől napjainkig zajló kémiai, mérnöki és elektronikai fejlesztések lehetővé teszik számunkra,
PDA és Okostelefon.
Kedvenc mobilom Készítette: Orsós Martin
Az iOS 8 egy ideje már elérhet ő - aki már frissítette az Apple készülékét (vagy vett egy újat), az már sok apró trükkre rájöhetett az aktuális almás.
iPhone Készítette: Egri Dóra
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
Kedvenc mobilom Készítette: Király András Felkészítő: Vitézné Szabó Hajnalka Bán Zsigmond Ref.Ált.Isk.AMI és Óvoda Tiszafüred Fő út
A KÖZHÁLÓ PROGRAM minden közoktatási intézmény szélessávú Internet elérést kapott megjelent az interaktív táblákra is fordítható Informatikai Normatíva.
Kedvenc szerkesztő szoftverem: WORD Készítette: BODOR PÉTER Felkészítő tanár: RAVASZ IMRÉNÉ Iskola: HERENDI NÉMET NEMZETISÉGI NYELVOKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA.
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
Az én kedvenc telefonom… Készítette: Szamosi Rozina Felkészít ő tanár: Kiss Csaba Iskola: Hernád-Pusztavacs Általános Iskola Pusztavacsi Tagintézménye.
Tablet-pc.
Legelterjedtebbek bemutatása.  Alapelvek már 1970-ben kialakultak  Igény a grafikus felületekre, adatbevitel közvetlenül, egér és billentyűzet nélkül.
Számítógépes képmegjelenítők Készítette: Gonda Attila QNVC5C.
Digitális tábla az oktatásban Class Mate PC és a digitális tábla alkalmazása az iskolai tanórán.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
„Szezon előtt” – Turisztikai programok, fejlesztések összehangolása Információs Technológiák a Turizmusban Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara HKIK.
Hardver ismeretek: Hordozható számítógépek.
Az érintőképernyő napjainkig.
VPN kapcsolat a Központi Könyvtár honlapján
SZOFTVEREK (programok)
Mikroszámítógépek az MNB-ben
VPN kapcsolat a Központi Könyvtár honlapján
Kiviteli eszközök.
VPN kapcsolat a Központi Könyvtár honlapján
VPN kapcsolat a Központi Könyvtár honlapján
Előadás másolata:

 Az érint ő képerny ő egy olyan vizuális megjelenít ő és egyben adatbeviteli felület, amelyet megérintve meghatározza az érintés koordinátáit és ez alapján vezérelhet ő az érint ő képerny ő vel ellátott eszköz. Az érint ő képerny ő r ő l akkor beszélhetünk, ha nem használunk közvetít ő perifériát (pl.: egér vagy érintés érzékeny rajzpad) hanem közvetlenül érintjük meg a képerny ő t ujjal vagy egy passzív segédeszközzel.

 Egy megjelenít ő felület -LCD, Plazma, LED stb. monitor – és egy touch szenzor (érzékel ő lap) kombinációja. Az érint ő képerny ő egy adatbeviteli eszköz, amely a megjelenít ő felület elé szerelve, vagy arra integrálva biztosítja az érintési pontok észlelését. Az érintési pontok egy kontroller segítségével biztosítanak feldolgozható információt – általában soros vagy USB porton keresztül - számítógépeinknek.  A felület érintési pontjait meghatározó érint ő képerny ő s eszközök nemzetközileg elfogadott gy ű jt ő neve a touchsceen elnevezés, amely tucatnyi különböz ő eljárást takar. A megoldások általában egy érint ő felületet, kontroller kártyát és a hozzájuk tartozó kábelkészletet takarják.

 1965 és 1967 között E. A. Johnson  1971 dr Sam Hurst (nem átlátszó)  1974 Elographics cég (átlátszó érint ő képerny ő )  1977 els ő igazi rezisztív technológia  1983-ban megjelent HP- 150 az els ő kereskedelmi forgalomban is kapható érint ő képerny ő s személyi számítógép  1984 Bob Boie els ő többérintéses (multitouch) érint ő képerny ő je

Az els ő, kereskedelmi forgalomban is kapható érint ő képerny ő s számítógép a HP-150-es volt, 1983-tól árusították. Érdekessége, hogy nem volt IBM PC-kompatibilis, bár MS-DOS-sal ment. A processzora 8 MHz-es volt, amely az akkori színvonal majdnem dupláját jelentette. A képerny ő a szó szoros értelmében nem volt érint ő képerny ő, az ujjak közelítését infravörös érzékel ő k figyelték. Az érzékel ő k hajlamosak voltak eldugulni, de ez a probléma egy egyszer ű porszivózással orvosolható volt.

 1993 Apple Newton PDA  1993 IBM Simon personal telefon  2002 Microsoft táblagépe érint ő ceruzával  2007 iPhone Apple cég

 PDA (personal digital assistant: digitális személyi asszisztens)  GPS-t használó érint ő képerny ő s navigátorok: PNA (portable navigation assistant: hordozható navigációs asszisztens  Okostelefonok (Smartphone)  Hordozható médialejátszók és táblagépek

 Mindenki ismeri az érzést, amikor a keszty ű b ő l ki kell venni kezünket, hogy a telefonunkat nyomkodni tudjuk. Duplán nehéz ez érint ő s telefonok esetén, amikor a hideg miatt egyébként is lassabban reagál a mobil. A Dots Gloves erre a problémára alkotta meg a "pöttyös" keszty ű t. Minden ujján van ugyanis egy kis gomb, amellyel imitálhatjuk az ujjal böködést.

New York-ban: a DoITT (Department of Information Technology and Telecommunications) legújabb ötlete: lecserélik a régi telefonfülkéket, érint ő képerny ő s, információs kioszkokra. Els ő körben öregesked ő fülkét cserélnek le New York belvárosában. Az óriási iPad-ra emlékeztet ő szerkezet a telefonáláson kívül id ő járás jelentést, híreket, és ingyenes internetet is szolgáltat majd, a felület és az információk tíz nyelven lesznek elérhet ő ek.

 A Stanford egyetem pályázatot ír ki nyaranta az amerikai diákoknak, hogy dolgozzanak ki minél innovatívabb komputeres megoldásokat. Az idei gy ő ztes csapat vakok számára készített érint ő képerny ő t, egyfajta Braille- írást hozott el a tabletekre. A látásukban károsult emberek eddig olyan megoldásokat használhattak, ahol egy passzív médiummal (pl. Braille-írásos könyv) találták szemben magukat. Most viszont életre kel a kezük alatt a tablet. Ha megrázzák, azonnal a menübe kerülnek, s elég, ha ráteszik a kezüket az érint ő képerny ő re, a menüpontok jönnek a kezük alá, amir ő l egy robothang tájékoztatja ő ket.