Művelődésgazdaságtan

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Advertisements

Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Állóeszköz-gazdálkodás
A diákat készítette: Matthew Will
Állóeszköz-gazdálkodás
Vállalkozási ismeretek 1. előadás
Az üzleti terv.
Ingatlanbefektetések elemzése
Beruházási projektek dokumentációja
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Nagy zsolt istván – szakterületi tanácsadó
Üzleti terv.
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
Műszaki ellenőrképzés
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Vállalkozások szervezése Az üzleti terv II.
kötelező program, SZÁMONKÉRÉSEK
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Kettős könyvvitel példa
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Készítette: Magyar Orsolya
Vállalati pénzügyi döntések alapjai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Kérdések a ZH-hoz.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Kontrolling Kis- és Közép vállalatok esetén Készítette: Németh Rita YFVZUC KGKIEG.
Pénz 1. szakasz 2. szakasz 3. szakasz 4. szakasz 5. szakasz
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév II. félév.
Ingatlanértékelés II..
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Kérdések a második zh-hoz
Pénzügyi mutatószámok!
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Számvitel vizsgafeladat 2001 június 8/A MBA -Az elmúlt (2000.) év elején (január 22.-én) céltartalékot képeztem eFt értékben garanciális kötelezettségekre.
Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.
EGY SIKERES PROJEKT ISMÉRVEI ÖTLETTŐL A MEGVALÓSULÁSIG Vendler Balázs, ügyvezető.
IV. Terjeszkedés 2..
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A vállalkozási ötlettől az üzleti tervig
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A VÁLLALKOZÁSOK VAGYONA
1 Költségvetés tervezés 6. előadás. 2 Tartalom A tervezési renaissance Az éves operatív terv Mitől függ az éves operatív terv hatékonysága?
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
Hogyan, és miért gondolkozzunk vállalkozóként rendszerben az üzleti tervezés során és a gyakorlatban? „Ötletből pénzt”
2. Előadás Tervezés, Tényezőkre bontás
Vállalkozások szervezése Az üzleti terv I.
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
A családi költségvetés
A tananyag a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja és a Polányi Károly Alapítvány támogatásával készült Beruházási projektek értékelése Gazdasági.
Kérdések VIZSGÁHOZ. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez? Hasonlítsa össze a Kft-t és a Bt-t, mint vállalkozási formát! Melyiket,
1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG.
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan dr. Sz abó G ábor Cs aba
Pénzügyi tervezés, megtakarítások
Összehasonlító példák
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
Pénzügyi tervezés, megtakarítások
T Á J É K O Z T A T Ó a rekultivációs projekt előrehaladásáról KEOP-7
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez?
Üzleti terv.
Üzleti terv.
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

Művelődésgazdaságtan 1. előadás Szomor Tamás

Technikai tudnivalók A tanóra időpontjai: február 15. kedd 13.55 (4 óra) utána kéthetenként Összesen: 30 óra - Követelmény: lásd külön

Követelmények - teszt Az írásbeli teszt feladattípusai: fogalommeghatározás, feleletválasztás, igaz-hamis – mintát megoldunk 5. alkalommal – április 19-én vagy 26-án írjuk (még találkozunk utána, hogy lehessen javítani vagy pótolni!!!) 2 csoport Pótlás, javítás utolsó alkalommal (időpont: május 3. vagy 10. !!!)

Követelmények - házi Terjedelme: 5. o. Témája: Pályázat egy vállalkozás támogatására vagy üzleti terv-részlet egy vállalkozás létrehozására az alábbi területeken: művelődési házak, múzeumok, színházak, művészeti együttesek, könyv-, videó-, CD- és CD-ROM-kiadás, filmszínházak és filmforgalmazás, iskolai és iskolán kívüli felnőttoktatás, népfőiskolák, szórakoztató- és szabadidőipar

Követelmények – házi (folyt.) Tartalma: Ötlet, tevékenység rövid leírása Pénzügyi rész elkészítéséhez felhasznált előzetes feltételezések Mekkora forrásra van szükség? Források felhasználásának ütemezése (cash-flow)

Követelmények – házi (folyt.) Határidő: 5. alkalom, 2005. április 19-e vagy 26-a

Követelmények – házi (folyt.) Értékelési szempontok: Külalak Szakszerűség Ötlet újszerűsége, társadalmi hasznossága A kért feladatot készítette –e? Határidő: 5 pont v. 0 Eladások szerepe: Mivel nincs kötelező irodalom, ezért az előadásokon elhangzottak számítanak kötelezően megtanulandónak.

Tervezett témák Ismétlés: Telephelyválasztás és üzleti tervezés

TELEPÍTÉST BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK Beszerzési piacok hatása A telephely fizikai jellemzői Értékesítési piacok hatása (nem értékesítési helynél) Az értékesítési piacok hatása (értékesítési telephelynél) A kiválasztást befolyásoló helyi testületek, intézmények

T/1. FELADAT Milyen tényezőket venne figyelembe, ha egy könyvesboltot szeretne nyitni?

MEGOLDÁS Fizikai jellemzők, (helyiség nagysága, infrastruktúrája, esztétikussága stb.) Tömegközlekedési infrastruktúra, Népsűrűség Népesség kora, jövedelmi helyzete, iskolázottsága Közeli létesítmények jellege

A tervezés Jövőre vonatkozik. Folyamatos tevékenység. Tudatos tevékenység. Szinergia jellemzi. (Időben, elemeiben, szervezetileg.) A tervezés segít csökkenteni a kockázatot, bizonytalanságot!

Mi az üzleti terv? Az üzleti terv írásbeli összefoglaló arról, hogy a vállalkozó mit szeretne elérni a vállalkozásával és ennek eléréséhez hogyan kívánja különböző erőforrásait felhasználni.

Az üzleti terv célja A leendő vállalkozó vagy a vállalkozó a saját magának elkészített üzleti terv segítségével eldöntheti, érdemes-e belevágni egy új vállalkozásba. Az üzleti terv alapján külső partnerek – befektetők, bankárok -- is megítélhetik a vállalkozás életképességét, eldönthetik érdemes-e a vállalkozásba befektetni, érdemes-e a vállalkozásnak forrást nyújtani.

Az üzleti terv célja (folyt) Az üzleti terv segít a vállalkozónak, hogy a vállalkozás működése során informálja a vállalkozót arról, hogy az elképzeléseket a gyakorlatban mennyire sikerült megvalósítania. Az üzleti terv az ellenőrzés, értékelés eszköze.

Az üzleti terv felépítése 1. „Az alábbi séma megfelel az általános követelményeknek, de más szerkezeti vázzal szemben rendszerező, statikusabb szemléletű. 1.      Bevezető oldal 2.      Összefoglaló fejezet 3.      Az ágazat bemutatása 4.      A vállalkozás bemutatása 5.      Termelési/kereskedelmi foly. terve

Az üzleti terv felépítése 1. (folyt) Marketingstratégia terve Szervezeti terv Kockázatok becslése Pénzügyi terv Függelék”

Az üzleti terv felépítése 2. Saját célra készített terv: Alkalmas vagyok-e vállalkozónak? Üzleti ötlet Marketing-terv Pénzügyi terv

Az üzleti terv felépítése 3. Következtetések: Nincs egységes felépítés Az üzleti terv felépítése függ az üzleti terv készítésének céljától A célok függvényében megadhatók általános sémák (lásd formanyomtatvány, saját cél)

Lásd www.mva.hu/programok/mihi/mihi_info.php Formanyomtatvány Lásd www.mva.hu/programok/mihi/mihi_info.php

További alkalmazandó ismeretek Formaválasztás szempontjai Szegmentálás és célpiac kiválasztása

Alapfogalmak Telephely, üzleti terv

Pénzügyi terv felépítése 1. Saját célra készítendő üzleti terv esetén: Mekkora tőkére lesz szükségem? Mennyi lesz a várható eredmény? Mikor válok nyereségessé? Hogyan áramlik a pénz a vállalkozásban?

Pénzügyi terv felépítése 2. Kívülállóknak készülő üzleti terv esetén: Nyitómérleg (zárómérleg) Eredménykimutatás Fedezeti pont számítás Pénzforgalmi kimutatás

Fontos! A pénzügyi terv adatai az üzleti terv többi részében leírtakból következnek. Többféle változatot célszerű készíteni, (pesszimista, realista, optimista változat) 1-3 évre célszerű általában a részletes tervet kidolgozni. Érdemes követni, aktualizálni az adatokat.

Cash-flow készítése Mi a cash-flow kimutatás? Készpénz áramlás (bevételek és kiadások) követésére alkalmas Mi a célja? Lesz-e havonta elegendő készpénz a kiadások finanszírozására? Tudja-e a váll. vállalni az idegen forrás terheit?

KÉTFÉLE CÉL  KÉTFÉLE FELÉPÍTÉS! Cash-flow felépítése KÉTFÉLE CÉL  KÉTFÉLE FELÉPÍTÉS!

A cash-flow összefüggései A) Hó elején meglévő készpénz B) Bevételek (+) C) Kiadások (-) D) Havi eredmény (B – C) E) Hó végén meglévő készpénz (D+A) F) Következő havi nyitótétel (F= E)

FAGYIZÓ Tölcsér Kata egyéni vállalkozóként a nyári szezonban (májustól szeptember végéig) fagyizót szeretne üzemeltetni. Katának 250 000 Ft készpénze van. Egy gombócot 70 forintért fog árulni. A piackutatás alapján májusban és szeptemberben havonta 2 000 gombócot, nyáron 4 000 gombócot tud eladni. Nyáron 50 000 Ft egyéb bevétele is van havonta. Egy gombóc előállítására (fagyipor, tölcsér) 40 forint jut. A szállítás minden hónap végén történik, az értékesítés függvényében. Készpénzben kell fizetni. (A berendezést a beszállító biztosítja, cserébe azért, hogy tőle vásárol.)

FAGYIZÓ (folyt.) A helypénzt előre ki kell fizetni, a szezonra 160 000 forintot. Egyéb költségek: havi 45 000 Ft (villany, vízdíj hozzájárulás, TB). Mindig a következő hónap 12-ig kell befizetni a járulékot, a hozzájárulást a következő hónap második felében kell kiegyenlíteni. 1) Lesz-e likviditási problémája Katának? ------------------------------------------------------------- 2) Ha a szezonra tekintettel májusban megemelik a fagyipor árát, ezáltal egy gombóc előállítása 45 forintba fog kerülni, milyen következményekkel jár?

Követelmény: A pénzügyi terv felépítése A cash-flow összefüggései