Néhány fontos terület a Kreatív Ipar fejlődéséhez

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
2003. november INFOtrend 2003 Váradi Tamás MTA Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti Osztály Nyelvi technológiákkal az információs.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
INFORMÁCIÓKERESÉS JELENTÉSREPREZENTÁCIÓ ALAPJÁN
A kulcskompetenciák.
A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon (TÁMOP-3. 1
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
T UDATOS INNOVÁCIÓ VAGY MÓKUSKERÉK ? Locsmándi Alajos Budapest, szeptember 25.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Tanulás és tanítás a kulturális evolúció rendszerében
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi adjunktus.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 3. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Bevezetés a robotok döntéshozatalának folyamatába és módszereibe Készítette : Fodor Bence II. Éves Programtervező Informatikus Nyíregyházi Főiskola V2.
Az IKTA/ számú pályázat alapján: Ügyfélbarát ügyintézést támogató informatikai rendszer prototípusának kialakítása (Elektronikus Polgármesteri.
ISMERETALAPÚ RENDSZEREK SZAKÉRTŐ RENDSZEREK
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
2009. november 16. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 10. előadás.
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
2009. október 19. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 7. előadás.
2009. október 5. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 5. előadás.
MCE Konferencia MMM – Hatékony kommunikáció MCE Konferencia Pécs MMM – A controller hatékony kommunikációja Megérteni Meggyőzni.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék
Ember-központú ágens kommunikáció Ambiens Intelligens környezetekben Ambiens Intelligencia (AmI) Számítástechnikai intelligencia beleolvad a lakott terek.
Budapest, június 28. Ontológia kezelő modul tervezése szöveges információt kezelő informatikai rendszer számára Förhécz András BME Méréstechnika.
Készítette: Terdik Sándor PTM IV. Ismeretszerzés természetes nyelvű dokumentumokból.
1 Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Célkitűzés: Információk téma-specifikus, különböző típusú forrásokból (internet, intranet.
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Az innováció forrásai.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Kompetencia alapú nyelvtanítás Projektindító szakmai értekezlet Sümeg2010.
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
IDMSYS projekt GOP Akkreditált innovációs klaszterek közös technológiai innovációjának támogatása, GOP pályázati ablak A.
HEFOP / /1.0 „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok az Észak-alföldi régió pedagógusképzésében” A „KOTTA” projekt SCHMERCZ.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Tartalmi szabályozók változásai a közoktatásban Reményi Zoltán Budapest
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
VÁLLALKOZÓI KOMPETENCIA-FEJLESZTÉS ALPROGRAM ELÉRT EREDMÉNYEI TÁMOP F-14/1/KONV Gazdaságtudományi Kar, 1c alprogram Projektzáró rendezvény,
Miből áll a tehetség? William Stern (1871–1938) hamburgi egyetem Intelligencia kvóciens: IQ =(mentális kor / biológiai kor )*100.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
Operációkutatás I. 1. előadás
Barcsák Marianna - KPSZTI
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Az innovációs modellek (az innovációk keletkezése Roy Rothwell)
Kérdések a második zh-hoz
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Néhány fontos terület a Kreatív Ipar fejlődéséhez

Kreatív ipar A kreatív iparágak azon tevékenységek, amelyek gyökere az egyéni kreativitásban, képzettségben és képességekben rejlik. Az emberi kreativitás a XXI. sz. gazdasági erőforrása. Az ipar egyre inkább függ a kreativitás és az innováció révén előállított tudástól.

A probléma Az iskola-rendszer kiöli a kreativitást és elfojtja a tehetség kibontakozását. Az iskola alapvetően munkaerőt és nem kreatív gondolkodókat, probléma megoldókat képez. Az iskola-rendszer lineáris evolúciója helyett revolúcióra van szükség.

Kapcsolati Háló Kreatív Ipar Információ- és tudás- Oktatás kezelés Megismerő (kognitív) rendszerek Ontológiák Természetes (írott és beszélt) nyelv kezelése

Organikus oktatási modell Az iskolarendszer újragondolása. Olyan szerkezetű és működésű modell kidolgozása, amely segíti a kreativitás kialakulását, a tehetség kibontakozását és támogatja az intelligencia különféle formáinak megjelenését. Individualizált integrált személyiségfejlesztés, A tevékenységi, információs és a szociális terek dinamikus egyensúlyának biztosítása. Költséghatékonyság a tömegoktatás keretében

Kognitív rendszerek Külső Környezet Visszatükrözési folyamatok HIM (tudásbázis) RIM Fogalmak Megfontolási Folyamatok Érvelés Állítások Kommunikáció (nyelv, Képek…) Előrejelzés, tervezés Érzékelés Akció Reaktív Folyamatok Érzékelők Hatóegységek Külső Környezet

Kognitív érvelési keretrendszer

Ontológia

Kommunikációs réteg A kognitív rendszerek nyelvi kommunikációs eszközeinek egységes kezelése – az írott és a beszélt természetes nyelven történő kommunikációt elősegítő technológia elvi és módszertani kérdéseinek kidolgozása.

Modellalapú Szemantikus Keresőrendszer Célkitűzés A projekt célja egy modellalapú szemantikus keresőrendszer kifejlesztése elsődlegesen angol és magyar nyelvű szabadalmakra és néprajzi szövegekre az Alkalmazott Logikai Laboratórium és a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja, valamint Könyvtártudományi Tanszéke együttműködésében.

Tartalmi keresés A MASZEKER keresőrendszer adaptált (statisztikai és szimbolikus alapú) technológiák és új megoldások kombinációja. A keresést végző felhasználó szemantikai kompetenciáját az eddigieknél nagyobb mértékben kiaknázva teszi lehetővé a természetes nyelvi szövegekben történő tartalmi keresést.

Működési diagram

Beszéd- és hangtechnológia

A kapcsolati háló

Demó rendszerek 1. Videó feliratozó és pozícionáló A demó rendszer videó file-ok képi anyagát szinkronizálja az elhangzott beszédből felismert szöveggel. 2. Nagyszótáras beszéd-. beszélő- és témafelismerésen alapuló többfunkciós hangoskereső Többfunkciós hangostári keresőnk lényegében az univerzális hangostári kereső, a témafelismerő, és a beszélőfelismerő szolgáltatásait kombinálja.