DIREKTÍVÁK AZ EURÓPAI UNIÓBAN és ezek hatása a magánbiztosításra Dr. Marczi Erika.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az esélyegyenlőségről és a hátrányos megkülönböztetés tilalmáról
Advertisements

EGYENLŐ BÁNÁSMÓD A FOGLALKOZTATÁSBAN
Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
Életkor és diszkrimináció
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
1 Esélyegyenlőségi Terv a Paksi Atomerőmű Zrt-nél Készítette: Schwarcz Anita HUFO.
Kulinyi Márton, a szerkesztő bizottság elnöke. Miről is van szó? Egyenl ő bánásmód Hátrányos megkülön- böztetés Egyenl ő hozzáférés el ő ítélet.
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
E-KERESKEDELEM SZABÁLYOSAN
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Életbiztosítási Program
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
1 Tartalékok értékelése a QIS4-ben Somlóiné Tusnády Paula március 20.
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
Másság-tisztelet vagy személyi méltóság: a társadalompolitika válaszútja Kővári János
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Védtelen „védett csoportok” A nemi és az etnikai diszkrimináció sajátosságai Kovács Edina.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A szociálpolitika aktuális kérdései
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Miért szeressük a Biztosítókat? A biztosítók több ezer éve létező, valós ügyféligényt elégítenek ki (ma közel 12 millió szerződést kezelnek). A biztosítások.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
ViaD’oro Közigazgatásfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Készült az Új Magyarország Fejlesztési terv Államreform.
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Ki, Hova fordulhat?. Jogorvoslati lehetőségek az egyenlő bánásmód követelményének megsértése esetén.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Alapfogalmak.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Az Ebktv. különös rendelkezései Az egyenlő bánásmód követelménye a munka- és más jogviszonyokban.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
GENDER.
Salgótarján május 8.. Mit értünk érdekvédelem alatt? Milyen feladatokat jelenthet? Kik védenek érdeket? Hogyan lehet érdeket védeni? Alkossuk.
Fogyasztók diszkriminációja az EU-ban Bak Pál Európai Köz-és Magánjogi Tanszék
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Civil Partnerség V. Regionális Konferencia Felnőttképzés és esélyegyenlőség – civil lehetőségek Aranyi Magdolna „Lépj egyet előre!” projektmenedzser 2007.
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Esélyegyenlőség a Szent István Egyetemen
Esélyegyenlőségi képzés
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

DIREKTÍVÁK AZ EURÓPAI UNIÓBAN és ezek hatása a magánbiztosításra Dr. Marczi Erika

EU direktívák Európa Tanács évi Nizzai Konferenciája Nemi diszkrimináció: munkavégzés terén  majd javakhoz és szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés 2

EU direktívák 2000/43/EK és a 2000/78/EK irányelv a személyek közötti faji- vagy etnikai származásra való tekintet nélküli egyenlő bánásmód elvének alkalmazásáról és a foglalkoztatás és munkavégzés során alkalmazott egyenlő bánásmód általános kereteinek létrehozásáról 3

EU direktívák Az Európai Unió Tanácsának 2004/113/EK irányelve (2004. december 13.) – 3 év „GENDER direktíva” A nők és férfiak közötti egyenlő bánásmód elve az árukhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés, valamint azok értékesítése, illetve nyújtása tekintetében 5. § az opt out (eltérő tagállami szabályozás lehetősége) 4

EU direktívák A GENDER A direktíva lényegi eleme, hogy a december 21. után kötött valamennyi új szerződésben a biztosítási, illetve azzal kapcsolatos pénzügyi szolgáltatások alkalmazásakor a díjak és juttatások számításában a nemi hovatartozás tényezőként történő számbavétele az egyének díjaiban és a szolgáltatásban nem eredményezhet különbséget. 5

EU direktívák Nemtől függő tarifák a biztosítás területén  Élet-, nyugdíj- és egészség (betegség) biztosítások  Nyugdíjpénztári járadékszolgáltatások  Autóbiztosítások 6

EU direktívák Élet- és nyugdíjbiztosítás  A valószínűség-számítás terepe  Vannak jól megfigyelhető paraméterek, amik erősen korrelálnak a kockázattal, ilyen a nemek szerinti halandóság  Vannak rosszul és drágán megfigyelhetőek: pl. alkohol, jövedelem 7

EU direktívák Mit „takart” el a halandóság?  Dohányzás, alkoholfogyasztás  Túlsúly, magas vérnyomás  Iskolai végzettség, jövedelem Mi marad és mérhető?  BMI + haskörfogat + testzsír és testvíz érték  Védőoltások, éves ellenőrzések megléte  Mozgó labor: vérnyomás, vizelet és vérminta  ?????? 8

EU direktívák 9 KSH 2002

EU direktívák 10 Csak halálesetre szóló, 1 éves tartamú Ft-ra szóló életbiztosítás havi díjai: ÉletkorférfiNő

EU direktívák november: megszületett a magyar törvény (módosítás), aminek értelmében továbbra is (5 év) lehet női-férfi tarifákat alkalmazni! (2003. évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról)

EU direktívák 12 Az Európai Bizottság július 2-án új, horizontális irányelv elfogadására tett javaslatot, mely a diszkrimináció minden formájának tiltását szolgálná többek között a szolgáltatásokhoz való hozzáférésben, amennyiben a megkülönböztetés az életkoron, valamely fogyatékosságon, vallási meggyőződésen vagy szexuális irányultságon alapszik.

EU direktívák 13 A biztosítótársaságok, mint pénzügyi szolgáltatók érintettek a jogszabály által. Érintett területek lehetnek: élet, baleset, egészség, utas, gépjármű.

EU direktívák 14 Az Európai Bizottság álláspontja szerint a biztosítók által alkalmazott, a valós kockázati különbségeken alapuló differenciálást nem tekintik diszkriminációnak. DE!

EU direktívák 15 „A tagállamok a pénzügyi szolgáltatások a pénzügyi szolgáltatások nyújtása esetén engedélyezhetik az arányos megkülönböztető bánásmódot, amennyiben az érintett termék esetében az életkor vagy a fogyatékosság meghatározó tényező a fontos és pontos biztosításmatematikai vagy statisztikai adatokon alapuló kockázatértékelésben.”

EU direktívák 16 Mi a probléma ezzel?  Miért bízzák ismét a tagállamra a döntést?  Hol vannak az orvosi kutatások, jelentések és tapasztalatok? Kifejezetten nem említik, hogy figyelembe lehet venni a díjképzés során!  Mit jelent az, hogy meghatározó tényező?  Mi a fontos?  Mi a pontos?

EU direktívák 17 A diszkrimináció fogalmának kiterjesztése a „társítás útján történő diszkrimináció”-ra (discrimination by association). A módosító javaslatot egy ECJ jogügy (Coleman) inspirálta. A diszkrimináció azon formájáról van szó, amikor valakit egy másik személyhez fűződő kapcsolata miatt diszkriminálnak (pl. fogyatékos gyermeket nevelő szülő). Egyelőre még nem tudni, hogy ez miképp érintheti a biztosítási szektort.

EU direktívák 18 A hátrányos megkülönböztetés fogalma  Közvetlen – a felsorolt 4 ok valamelyike  Közvetett – semlegesnek tűnő szabály  Zaklatás – szóbeli, írásbeli, gesztusok  A megfelelő intézkedés megtagadása

EU direktívák 19 Ellenvélemények  Ez nem közösségi hatáskör  Bürokratikus és drága  Új díjképző faktorokhoz nincsenek múltbéli idősorok  A költségeket végül is a fogyasztókra terhelik, és ezáltal egyre kevesebb fogyasztó fér hozzá a szolgáltatáshoz

EU direktívák 20 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!