„Szeretnék egy egyszerű programot a vásárlók számláinak vezetésére.”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Objektumok a Word-ben Pék Ágnes © 2009.
Advertisements

Bankszámla és bankkártya
Lépj be az AlertPay oldaladra:
Lekérdezések SQL-ben Relációs algebra A SELECT utasítás
Gazdasági informatika
Hogyan készítsünk el egy COCO-t???
Thermos Új típusú kedvezmények az üdülésben.
7DayWealth regisztráció aktiválása AlertPay-n keresztüli fizetéssel Ennek három előfeltétele van: Legyen AlertPay számlád; Legyen meg a szükséges.
Alert Pay számlán keresztül bankkártyás befizetés a 7DW regisztrációkor ! Írd be a linkkeresőbe a következő linket
C++ programozási nyelv Gyakorlat hét
Gondolatok a jubileumi XX. Magyarországi Egészségügyi Napokról
Használata Készítette: Medve Tamás.
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Pénz kivétele AlertPay-ről bankszámlára Menj fel a oldalra Írd be a bejelentkezéshez szükséges azonosítóidat ( .
Pénz átutalása AlertPay számláról másik AlertPay számlára Pénz átutalása AlertPay számláról másik AlertPay számlára (ha például segíteni szeretnénk valakinek)
AlertPay Internetes Számlához Bankszámla hozzárendelése és pénz feltöltése az AP. -re Lépj be az AlertPay oldaladra:
Tovább lépéshez mindig nyomjon meg egy billentyűt!
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
Programozási alapismeretek 10. előadás
Hogyan lehet több millió Ft-ra szert tenni befektetés nélkül ! Figyelem ! Az egész rendszer egy vásárlói közösségre van ráépítve ! Az azonnali jövedelem.
Vizuális modellezés Uml és osztálydiagram UML eszközök
DEXTER Informatikai Kft ETR Pénzügyek. DEXTER Informatikai Kft Tartalom  Alapelvek  Fogalmak  A pénzügyi folyamat  Kifizetési és befizetési.
MI 2003/ Alakfelismerés - még egy megközelítés: még kevesebbet tudunk. Csak a mintánk adott, de címkék nélkül. Csoportosítás (klaszterezés, clustering).
Bemutató - Prezentation
Számviteli alapok.
TARTALOMJEGYZÉK LÉTREHOZÁSA
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
AlertPay internetes számlához bankszámla hozzárendelése és pénz feltöltése az AP -re Lépj be az AlertPay oldaladra:
AlertPay internetes számlához bankszámla hozzárendelése és pénz feltöltése az AP -re Lépj be az AlertPay oldaladra:
Hogyan készítsünk el egy COCO-t??? Ha választani lehet, inkább ezt a hegyet másznám meg!!!
Pénz átutalása AlertPay számláról másik AlertPay számlára Pénz átutalása AlertPay számláról másik AlertPay számlára (ha például segíteni szeretnénk valakinek)
A válság megelőzése és kezelése Készítette: Balázs Anna Dénes Gábor Kopasz Márta Romvári Frigyes.
WEB MES (webes gyártásirányító rendszer) Kiss Miklós (G-5S8)
Objektumok. Az objektum információt tárol, és kérésre feladatokat hajt végre. Az objektum adatok (attribútumok) és metódusok (operációk,műveletek) összessége,
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Environmental Compliance Inspection Course Helyszíni tevékenységek Helyszíni tevékenységek.
Sapientia - Erdélyi Magyar TudományEgyetem (EMTE) Csíkszereda IRT
Vásárló: Ingyenes tagság Meghívhat további felhasználókat, építhet hálózatot, de jutalékra nem jogosult Általános vásárló: Saját felhasználásra.
UML Unified Modelling Language Szabványos jelölésrendszer elemeivel írja le diagramok formájában a rendszer működését a különböző modell-nézetek szempontjából.
Specifikáció Specifikáció Követelményei: Tömör legyen, egyértelmű, precíz, jól formalizált, szemléletes, érthető Meg kell adni a program bemenő adatait.
Programozási tételek.
Lejárt tőkebetét kivétele, vagy újra befektetése Lejárt tőkebetét kivétele, vagy újra befektetése
Objektumvezérelt rendszerek tervezése
Adamkó Attila UML2 Adamkó Attila
GO! STORE® - MAGYARORSZÁG
A Digitális Pénz Kállay Petra Zsirkai Noémi.
Gyurkó György. Az állapotmodellezés célja Általánosságban ugyanaz, mint a többi dinamikus modellezési technikáé: Jobban megismerni a problémát. Finomítani.
UML modellezés 3. előadás
Programozási alapismeretek 10. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 10.2/  Kiválogatás + összegzés.
Gyurkó György. Az OO programozás és tervezés története 1960-as évek: SIMULA (véletlen folyamatokat szimuláló programok írása) az OO nyelvek őse 1970-es.
ICECUBE Intelligens h ű t ő szekrény szoftver tervezete.
»Profitál már a vásárlásaiból?« Ft /hónap fő Ft/hónap.
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
Google Confidential and Proprietary Az online vásárlási folyamat jobb megértése attribúciós modellezéssel nov. 6. Erdős Ádám Account Strategist,
Gazdasági informatika
Szűk keresztmetszet a banki digitalizációban
SZÁMVITEL.
Osztály neve, száma Oktató Csapattagok
Az ISO 9001 jelenlegi helyzete
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
Gazdasági informatika
Adatbáziskezelés.
Cím elrendezés alcím.
Ide kerülhet az előadás címe
A részletfizetés tranzakcióról általánosságban
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
3. osztályban.
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Rendszerfejlesztés gyakorlat
Előadás másolata:

„Szeretnék egy egyszerű programot a vásárlók számláinak vezetésére.”

I. Használati esetek leírása

Use Case Scenario • Az aktor szempontjából írja le a rendszer viszelkedését, a használati eset egy konkrét példáját írja le • Legyünk tiszták és lényegre törőek! • Ne legyenek feltételek! • Kezdjük ugyanonnan, de legyen a kimenetel különböző! (Primary/Happy – Secondary/Sad) • Ne menjünk bele az UI részleteibe, a „workflow”-t ismertessük! • Legyenek sikeres és sikertelen kimenetelű leírások is! • Összetettebb eseteket válasszunk! • Legyen eleje, közepe és vége a történetnek!

Egy HAPPY scenario A vendég bejön a kocsmába, kikér 10 fröccsöt. A fröccsöket ki kell fizetni, de a vendégnél nincs elég pénz, ezért számlára szeretne inni. Mari néni megkeresi a vendég számláját, de még nincs neki, ezért a vendég adatainak elkérése után létrehozza a számlát, és a tételeket ráterheli. A vásárlás sikeresen végbemegy.

Egy SAD scenario A vendég bejön a kocsmába, kikér 10 fröccsöt. A fröccsöket ki kell fizetni, de a vendégnél nincs elég pénz, ezért számlára szeretne inni. Mari néni megkeresi a vendég számláját, majd rá akarja terhelni a fröccsök árát, azonban a vendég elérte a Ft-os limitet. A vásárlás meghiúsul.

Egy másik Use Case A vendég bejön a kocsmába, kikér két fröccsöt, és 5000 Ft-ot ki is fizetne a számlájából. Mari néni megkeresi a vendég számláját, majd jóváirja az 5000 forintot, a jóváírás tételként feljegyzésre kerül. A vásárlás sikeresen végbemegy.

Szószedet (a fejlesztés során folyamatosan bővül) KifejezésDefiníció TételEgy valamilyen időpontban megvásárolni kívánt termék, aminek ára és neve van, például egy üveg sör. VásárlóA tételeket fogyasztami kívánó személy. SzámlaOlyan tételek listája összegzéssel, limittel, ami egy vásárlóhoz van rendelve. LimitÉrtékhatár, ami fölött nem nem lehet a számlára terhelni. …

(Lebutított) Use Case form A használati esetek részletes elemzésére ElemLeírás NévA használati eset neve Leírás1-2 soros rövid leírás Aktor(ok)Releváns aktorok listája Előfeltételek és feltételezésekTeljesülendő feltételek ahhoz, hogy a használati eset „ismert ” módon végződjön Bővítési pontok (Extension Points)Lista a bővítési pontokról Bővített esetek (Extends)Lista a bővített használati esetekről TriggerMi indítja el a használati esetet? Események sorozataA használati eset lezajlásának menete a főbb akciók és események alapján Alternatív események sorozataLehetséges egyéb lefutások UtófeltételekOlyan feltételek, amiknek használati eset lefutása után is teljesülnie kell Üzleti szabályokAlkalmazandó szabályok listája JegyzetekEgyéb kiegészítő infó

ElemLeírás NévFizetést lebonyolít LeírásAz aktor elkéri egy vagy több tétel ellenértékét AktorMari néni Előfeltételek és feltételezésekA vásárló rendelkezik pénzzel Bővítési pontok (Extension Points)Számlán jóváír Bővített esetek (Extends)- TriggerA vásárló fogyasztani szeretne egy tételt Események sorozata1: A vásárló fizetni szeretne egy tétel után [A1] 2:Mari néni elvégzi a tranzakciót 3: A használati eset befejeződött Alternatív események sorozataA1: A tétel a vásárló számláján van. Bővítési Pont: Számlán jóváír Utófeltételek- Üzleti szabályokBR1: Nulla vagy negatív összeggel nem lehet fizetni. Jegyzetek-

ElemLeírás NévSzámlán jóváír LeírásA vásárló számláján az aktor befizetett összeget ír jóvá AktorMari néni Előfeltételek és feltételezésekA számlaellenőrzés sikeres (van számla) Bővítési pontok (Extension Points)- Bővített esetek (Extends)Fizetést lebonyolít TriggerA számlán összeget kell jóváírni Események sorozata1: Mari néni leellenőrzi a számlát (Számlát ellenőriz)[A1] 2:Az összeg jóváírásra kerül. 3:A tranzakció tételként feljegyzésre kerül. 4:A használati eset befejeződik. Alternatív események sorozataA1: A számlaellenőrzés hibát jelez. Ugrás a 4. használati esetre. Utófeltételek- Üzleti szabályok- Jegyzetek-

Use Case leírása Activity Diagram-mal • Események sorozatát írja le • Kezdetük és végük van • Leírhat egyidejű cselekményeket • Átadhatunk objektumokat

Kulcsabsztrakciók meghatározása • Egy olyan osztály vagy objektum, ami leírja a problémakör „szótárának” egy részét • A jelölteket egy adatlapba írjuk, majd szűkítjük a kört • (Főleg) főnevek gyűjtése a – Használati eset leírás fő és alternatív lefolyásából – Use Case Scenariokból – Szószedetből – Kiegészítő dokumentációkból (pl. témabejelentő)

Kulcsabsztrakció-jelöltek űrlapja Kulcsabsztrakció-jelöltElhagyás okaVálasztott komponensnév Mari néniAz aktort a rendszerben nem reprezentáljuk - Használati esetIrreleváns- Tétel-Tetel Számla-Szamla Vásárló-Vasarlo SzemélyUgyanaz, mint a vásárló- IdőpontNem objektum, hanem tulajdonság - Kocsma- …

Osztálydiagram felállítása • A kulcsabsztrakciókból osztályok létrehozása – Attribútumokat és műveleteket listázni • Az együttműködő osztályok összekötése asszociációval • Szerepek és kapcsolataik azonosítása, dokumentálása • Multiplicitások azonosítása és dokumentálása

És még az objektumdiagram… 