REFORMÁTUS TEMPLOM TÁKOS © National Geographic Online

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kapcsolatok hiánya Kulturális környezet Kicsi a terem.
Advertisements

Kis történet kedves embereknek!.
A Szentcsalád nyomában
Nagy Istenem, ha nézem a világot, Mit alkotott te szent „Legyen” szavad; Ha látom én sok milljó alkotásod, Kiket vezetsz és táplálsz egymagad.
Barcánfalva – Bârsana az Iza-völgy legnagyobb községe, impozáns építménysorozatával a vidék igazi gyöngyszeme. A település 1720-ban épült fatemplomát,
Hahó, itt az új év ! Boldog 2014-et !.
„Református – szeretem.” Tiszaparti Római Katolikus Általános
Folyamodjatok az Úrhoz,
A pasaréti református templom írásos úrasztali terítője
Csillagászati földrajzzal kapcsolatos feladatok
NYON 1.
Harang csendül, Ének zendül, Messze zsong a hálaének
Kis történet kedves és kedvetlen embereknek!. Két utazó angyal megállt, hogy az éjszakát egy tehetős család házában töltse el. A család udvariatlan volt,
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Ádventi ráhangoló gondolatok
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Kis történet kedves embereknek! Space- billentyűvel tovább…
Óbarok Forrás: Saját képek.
Kis történet kedves embereknek!. Két utazó angyal megállt, hogy az éjszakát egy tehetős család házában töltse el. A család udvariatlan volt, és megtagadta.
Ady Endre: Karácsony Webgabona Kft.
A középkori világ 7 csodája
Óföldeáki erődtemplom
Advent Készítette: Nagy Krisztián
Advent Bihari Gusztáv.
ADVENT Salmani Krisztián.
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Az Isten országában Annyi-annyi hely van, Mind befér, kit fed a vér. Én is bent vagyok már Krisztus vére árán, Elkísér utamon a fény. Az Isten országában.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
A Mennyben fenn a trónusnál a Krisztus értem közbenjár
Te vagy az, akibõl élet árad,
A fény Királya Õ, fenségbe öltözött
Nagy Istenem, ha nézem a világot,
Az élet igéje december „Ám azoknak, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekeivé legyenek.” (Jn 1,12).
Ókeresztény Sírkamrák
ISTEN hozott köztünk!.
Bőcs Község Készítette: Csege Kornélia.
DEBRECEN I. RÉSZ.
Szigetszentmiklós Készítette: Bárány Lilla.
Az Úrnak hála, tisztelet, Csak néki, senki másnak!
Folyamodjatok az Úrhoz,
Jézus az igazi kincs.
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Adj hálát Istennek Szívvel, szájjal, élettel, Ki most is mindent jól Cselekszik mindenekkel! Csak jót ad nekünk is Mi bölcsőnktől fogva, Nagy irgalmasságát.
1. Halld meg a hívást, Jézusodét! Még ma kövesd Őt fogva kezét!
A csarodai református templom Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Zengjen az ének, vígan szálljon Hálaadás az Úr elé! Örvendező szent szolgálattal Menjen eléje, ki övé, És a föld, tudja meg: Alkotó Isten, Ő az Úr! Menjetek.
Református istentisztelet 2014 december 21 advent negyedik vasárnap.
Jöjj, ha éhes vagy.
Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság lett.
Áldjad, én lelkem, a dicsőség örök Királyát!
Református istentisztelet 2014 december 28 óév utosló vasárnap.
Zemplénagárd.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz. Egyedül Isten ajándékozhat meg szeretettel, de te is bizonyságát adhatod szeretetednek.
KIVONULÁS KÖNYVE 3:6 – 3:20 exodus az elhívás. ISTEN JELENLÉTÉBEN - Angyalok: Abban az esztendőben, amikor Uzzijjá király meghalt, láttam az Urat. Trónján.
2010 Názáret Názáret. Indulás Názáretbe… Szállás helyünk a ferencesek által irányított vendégházban volt.
Református templom dad
„MEZÍTLÁBAS NOTRE DAME” REFORMÁTUS TEMPLOM TÁKOS
Harang csendül, Ének zendül, Messze zsong a hálaének
Te adtad nékem lelkemet,
„Eljön az az idő – így szól az Úr –, amikor új szövetséget kötök Izráel és Júda házával.” … „…ilyen lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával fogok kötni,
A fény Királya Ő, fenségbe öltözött, örüljön a Föld, örüljön a Föld
Rád bízom magam Uram, a szívem csak Tiéd
REFORMÁTUS TEMPLOM TÁKOS © National Geographic Online
Előadás másolata:

REFORMÁTUS TEMPLOM TÁKOS © National Geographic Online

A tákosi templom és haranglába Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

„A világörökség egy icike-picike része” A tákosi templom igazi ékszerdoboz. December 24-én délben itt a fény a napnyugati rész első padjának támlájára, a faragott turulmadárra esik. Bár alig nagyobb, mint egy kisebb parasztház, mégis „Mezítlábas Notre Dame”-ként emlegetik a Vásárosnaménytól alig tíz kilométerre keletre található tákosi templomot. És a jelző nem túlzás, méltán hasonlítják az apró beregi református templomot Európa talán leghíresebb templomához: belső tere ugyanis lenyűgöző élmény.

Európa egyetlen paticstemploma De kezdjük a furcsa jelzővel, hogyan is lett „mezítlábas” a templom? Miből is építhettek az emberek 1700-ban, amikor a templom épült, meg 1766-ban, amikor a napkeleti, illetve 1784-ben és 1808-ban, amikor a napnyugati rész bővült? Hát abból építkeztek, amit találtak! Mocsaras, agyagos, erdős területen épült a falu, így az emberek vesszőt szedtek, amelyből sövényt fontak. Majd agyagos földet áztattak be, törekkel pelyvával megszórták, és mezítláb megtaposták. Ebből vetették a vályogtéglát, amivel aztán a sövényt két oldalról megtapasztották. Ezt hívják paticsfalnak – meséli ízes beregi tájszólással Baráth Menyhértné, Erzsi néni, aki immár hat éve a templomba érkezők vezetője. A paticsfal miatt a tákosi templom Európában egyedülálló. „Bátran mondhatjuk, hogy a tákosi templom a világörökség egy icike-picike része” – teszi hozzá a templomos néni büszkeséggel a hangjában.

Mesélő kazetták A templom döngölt agyag padlózata felett, szinte kézzel elérhető magasságban lebeg a kazettás deszkamennyezet. Lándor Ferenc, Erdélyből származó asztalosmester, „mennyfestő” készítette a napkeleti rész kazettáit 1766-ban, fel is véste az egyikre nevét. „Én Asztalos Lándor Ferenc Tsináltam Jóisten Segedelme Által.” De ezzel nem elégedett meg, egy gyönyörű gyalut is rajzolt fölé. Hátha valaki nem tudja elolvasni, az következtethet: Gyalu? Az csak asztalosmester lehet! A napnyugati részben lévő kazettákat ugyancsak Erdélyből származó két asztalosmester készítette, de ők nem jegyezték fel a nevüket, csak az esztendőt: 1784 majd 1808. Így az 58 kazettát Lándor Ferenc neve fémjelzi. Alapvetően kevés motívum jelenik meg a virágcsokros, játékosan vidám kazettákon, mégis az 58 közül nincs kettő egyforma. A kazetták készítőjének szakmai tudására bizonyság a szószék és a gazdagon festett hangvető korona is.

Az igazi fény A templom műemlék, de nem múzeum, élő gyülekezete, saját lelkésze van, aki szintén a községben él. „Kicsi a templom, kicsi a község, de közel vannak az emberek egymáshoz.”„Gyönyörű itt egy karácsonyi istentisztelet” – meséli Erzsi néni. Kiváltképp a 2001-es volt emlékezetes. Az árvíz Tákoson 166 házban tett kárt: 132 teljesen újjáépült, 34-et pedig feljavítottak. „És decemberre 24-ére esett, amikor pontosan 12 órakor az igazi fény a templom ablakán a turulmadarat világítja meg, Tákoson az utolsó hat család is beköltözhetett az új lakásba. Az igazi fény pedig Jézus születése. 2001-ben Karácsony szentestéjére Tákos újra felépült, és az emberek együtt adtak hálát a mindenható Istennek, a kilencvenedik zsoltárral: Benned bíztunk eleinktől fogva, Isten akkor is ád az embernek, amikor elvenni látszik.”

Fazsindelyes tetőzet Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

A napnyugati rész Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

December 24-én délben a fény a turulmadárra esik Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

Baráth Menyhértné Erzsi néni, a templom gondnoka Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

Virágmotívumos fakazetták Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

Életfa Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

A napnyugati rész Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

Asztalos Lándor Ferenc névjegye Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

A templomot a református szent eklézsia építtette Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

A napkeleti rész Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

Egykor a kántortanító és családja ült abban a padban, ahol ma legtöbbet a "templomos néni" tartózkodik Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

Az 58 kazetta között nincs két egyforma Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

A gazdagon díszitett szószék szintén Asztalos Lándor Ferenc munkája Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

A hangvető koronán Ézsaiás próféta szavai olvashatók Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

VÉGE