Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Református – szeretem.” Tiszaparti Római Katolikus Általános

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Református – szeretem.” Tiszaparti Római Katolikus Általános"— Előadás másolata:

1 „Református – szeretem.” Tiszaparti Római Katolikus Általános
Kelemen Kristóf Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Szolnok

2 A református címerünk:
A címeren a fő hangsúlyt a bárány és a Biblia kapja! A bárány Jézus. Mivel a bárány a Bibliá(ko)n áll, ezért úgy érzem,nekem is fő helyre kell tennem az életemben! Tetszik a címerünkben, hogy sok jelképet hordoz, és nagyon kifejező, beszédes is. Egy keresztyén, nem református hívő is sok üzenetére rá tud jönni. A bibliát, nekem is fő helyre kell tennem az életemben!

3 Templomunk „Én csak kis fatornyú templom vagyok,
Nem csúcsíves dóm, égbe szökkenő...” A mi templomunk Tószegen nagyon egyszerű, mégis gyönyörűnek látja a szemem.

4 A kazettás mennyezet, a faragott szószék, középen(olyan jó, hogy nálunk, reformátusoknál az van középen!) az úrasztala, úrvacsorakor pedig rajta a mi csodaszép, több mint 300 éves kelyhünk. Épp az melengeti meg az emberek szívét, hogy a templom milyen egyszerű, az odajáró emberek pedig milyen szeretettel figyelnek egymásra.

5 A palást: Szerintem egyszerűsége kifejezi, hogy a református ember inkább hisz a szó erejében, mint a kép, a látvány erejében. A palást egyszínű fekete, sújtásokkal gombolható, külön tetszik nekem, hogy a magyaros jelleget hordozza.

6 Olyan szép,olyan igaz! – Az embert áldás és békesség kísérje útjain és Isten dicsőségében gyönyörködjön! Az idézet Pál apostol több leveléből, pl. Róm.1,7

7 Énekek 25. zsoltár, 42. zsoltár, 315. dicséret, 471. dicséret
Szép,dallamos zsoltárok és dicséretek vannak a református énekeskönyvben. Legkedvesebb ifjúsági énekeim:- Hozzád száll az énekem...- Rejts most el...- Mint szarvas hűs víz forrásra...Szívesen éneklem ezeket a barátaimmal és a felnőtt testvérekkel egyaránt.

8 Gyermek istentisztelet:
A testvéreim mindig szívesen mesélnek ezekről az alkalmakról. ( Az istentiszteletek végén a lelkésztől kapunk cukrot.) Én csak ritkán járok erre a foglalkozásra,mert egy időben van a felnőtt istentiszteletekkel és én a „felnőttre” járok. De úgy vélem, az a legjobb, ha a gyerekek kicsi koruktól fogva hallják az Igét. Kézműveskednek, énekelnek, miközben az Igét hallgatják. A testvéreim mindig szívesen mesélnek ezekről az alkalmakról. ( Az istentiszteletek végén a lelkésztől kapunk cukrot).

9 Családias gyülekezet:
Mivel vasárnap általában csak kb.30-an jövünk el a templomba, ezért közelebbről megismerhetjük egymást. Úgy érzem, jobb így , hogy személyesen, név szerint ismerjük a másikat. Kedvesebb, otthonosabb,családiasabb a légkör.

10 Úrvacsora: A mi gyülekezetünkben húsvétkor, pünkösdkor, az új kenyér és a reformáció ünnepén, valamint karácsonykor van. A férfiak veszik először az úrvacsorát, ez Jézus korára emlékeztet engem, és figyelmeztet a hagyományok tiszteletének fontosságára. Mivel az utolsó vacsora eseményeit idézi, nevezetes útmutatás. Egy évben csak ötször veszik a hívek, ezért mindig különösen ünnepi alkalom. Mi, gyerekek nagy megtiszteltetésnek érezzük, mikor kiállhatunk édesanyánk mellett, és kapunk a kenyérből.

11 Búcsúkézfogás: Az istentisztelet végén a lelkész mindig kiáll az ajtóba és kezet fog mindenkivel! A lelkipásztornak különösen fontos szerepe van a gyülekezet összetartásában, és ez a személyes, közeli gesztus is ezt erősíti. Jó éreznem azt, hogy a mi lelkészünknek is fontosak ezek a pillanatok.

12 Az iskolában: Reformátusként római katolikus iskolába járok.
Minden nap megélem, hogy egymást elfogadjuk, befogadjuk, ha más felekezetből érkeztünk is. Hittan órán 3 fős a csoportunk, így is megélem a családiasságot. Ráadásul több idő jut egymás meghallgatására és saját gondolataink, érzéseink, véleményeink megosztására.

13 Református ünnepeink:
Valamennyi ünnep közül a húsvét ünnepét várom leginkább. Megvan az ünnep egyházi oldala, és amellett örömmel veszek részt a húsvéti népszokásban, a locsolkodásban is.

14 A jótékonysági est: Azért szeretem az estet, mert eljönnek olyanok is, akiket ritkán, vagy talán sosem lát vasárnaponként a gyülekezet. Vagy mert más felekezethez tartozik, esetleg nem hívő. Ismerkedési alkalom ez számomra is. A szolgálatban örömömet lelem. Legutóbb úgy fogalmazott a vendég lelkész, olyan volt a szolgálatom, mint egy tanúságtétel.

15 Közösségi alkalmak Kézműveskedés: Évente kétszer a gyülekezeti házunkban tartanak kézműves hétvégét. Nyári hittantábor: tiszavárkonyi gyerekekkel együtt 50-en is együtt vagyunk. Kedves közösségi alkalmaink a kézműves hétvége és a nyári hittantábor.

16 Felhasznált források Biblia Református énekeskönyv
Internet (képek): ,8,12,13,. dia, dia, 7.dia, 9. dia. képek letöltve február 20.

17 Köszönöm a figyelmet! Áldást, békességet! Kelemen Kristóf
Köszönöm, hogy meghallgattak!


Letölteni ppt "„Református – szeretem.” Tiszaparti Római Katolikus Általános"

Hasonló előadás


Google Hirdetések