Nehezen gyógyuló sebek: holisztikus szemlélet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Az ulcus cruris hydrochirurgiai kezelésének lehetősége
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Sportolás hatása szervezetünkre
Szociális munka az onkológiában
A hepatitisz C ellátásának változásai:
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
Rheumatoid arthritis.
Alkoholizmus.
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
A PSZICHOSZOMATIKUS ORVOSLÁS JELENE,
Etikai alapelvek az ápolásban
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Gazdálkodási ismeretek 11. osztály
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
Veseelégtelen betegek pszicho-szociális problémái
Nephrológiai ápolók és dializált betegek
Sebkezelés a háziorvos szempontjai
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Szabad Gábor SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika
Nehezen gyógyuló fekély kezelése ezüstionos kötszerrel
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Pszichoszomatika Dr. Berghammer Rita SE Magatartástudományi Intézet
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Immunrendszer Betegségei.
Az emberi tanulás.
Cardiopulmonális resustitatión átesett 100 beteg nyomonkövetése osztályunk anyagában retrospektív vizsgálat útján Dr. Lévai Csilla, Dr. Katona Zsuzsa,
Megyeri Istvánné – Dr. Nagy Imre: Jávorszky Ödön Városi Kórház, Vác
Mi jellemzi az egyetemisták mobiltelefon használati szokásait? H1: A fiúk többet kommunikálnak SMS-ben, mint a lányok. H2: A diákok szociodemográfiai.
6. tétel.
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Demenciával küzdő idősek segítése a szociális alapellátásban Dr. Szabó Lajos 2010.
Mindennapi veszteségeink
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
DIAGNOSZTIKAI ALAPISMERETEK
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Tömeges krízishelyzetek a pszichológus szemével II.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Kutatásmódszertani dilemmák
Dr. Bányai Zsuzsa Az allergia (szó szerinti jelentése: a szervezet megváltozott reakciókészsége) E-AKADÉMIA.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
1 Egészségvédelem a munkahelyen II. Stresszmentes munkahelyek. Prof. Dr. Ungváry György.
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
2-es típusú diabetes mellitus: újdonságok
Dr. Füzi Miklós1, Prof. Dr. Ludwig Endre2, Prof. Dr.Szabó Dóra1
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Előadás másolata:

Nehezen gyógyuló sebek: holisztikus szemlélet dr. Kökény Zoltán (Bajcsy-Zsilinszky Kórház, Budapest) Nehezen gyógyuló sebek: holisztikus szemlélet

Nehezen gyógyuló sebek: holisztikus szemlélet Növekvő ismereteink és az egyre korszerűbb kötszerek és sebkezelő módszerek kifejlesztése ellenére is sokunk találkozik nehezen gyógyuló sebekkel, amelyek a rengeteg erőfeszítés ellenére is csak lassan vagy egyáltalán nem gyógyulnak.

Nehezen gyógyuló sebek: holisztikus szemlélet Ez minden érintett számára fokozott pszichés megterhelést jelent, szorongást okoz, és jelentős költségterheket ró az amúgy is pénzügyi gondokkal küzdő egészségügyre.

Holisztikus szemlélet A holosz görög szó és egészet, teljességet jelent. Holisztikus az a szemlélet, amely az embert a maga teljességében: testi, lelki, szellemi egységében vizsgálja és írja le. Holisztikus az a gyógyítási mód, melynél figyelembe veszik a beteg értelmi, fizikai és szociális állapotát is.

Nehezen gyógyuló sebek: holisztikus szemlélet Miközben a figyelem jó része a nehezen gyógyuló sebekben zajló biológiai folyamatok megértésére irányul, addig viszonylag csekély hangsúlyt fektettek a pszichoszociális tényezőkre. Az Európai Sebkezelő Társaság (EWMA: European Wound Management Association) 2008-as állásfoglalása ezen egyensúly helyreállítására törekszik, és azt vizsgálja, miként befolyásolhatják mindezek a tényezők a sebgyógyulást és a betegek életét.

A sebek komplexitása és a sebgyógyulás Az elmúlt két évtizedben a sebgyógyulás mechanizmusával kapcsolatban nyert ismereteink alapján lehetővé vált, hogy megközelítőleg megjósolhassuk egy adott seb teljes begyógyulásának várható időtartamát. A hatékony kezelés során az a legfontosabb, hogy a sebgyógyulásban résztvevő, seben belüli és azon kívüli tényezők komplexitása felismerésre kerüljön. A kihívást az jelenti, hogy minél előbb észrevegyük, ha egy seb lassan gyógyul.

A gyógyulási folyamat előrejelzése Fontos a seb rendszeres értékelése, a sebméret változásának követése (dokumentáció, fotó, szoftver!), a sebszéli hámosodás figyelemmel kísérése, a seb környékén lévő gyulladásos folyamatok, oedema, a sebalap jellegének, színének, a sebváladék mennyiségének, minőségének folyamatos értékelése.

A gyógyulási folyamat előrejelzése Számos szerző különböző ajánlásokat tesz, pontrendszereket alkalmaz a gyógyulási folyamat követésére, melyek időben felhívhatják a figyelmet arra, hogy egy seb lassan gyógyul. De a sebgyógyulási sebességben lévő egyéni különbségeket és az ezt befolyásoló számos tényetőt is fel kell tudni ismerni.

A seb komplexitása és a gyógyulás folyamata A seb komplexitásának jelentős hatása van a gyógyulás folyamatára, és az ebben résztvevő tényezők alapvetően négy csoportba sorolhatók: - a beteggel kapcsolatos tényezők, - a sebbel kapcsolatos tényezők, - a kezelést végző szakember képzettsége, tudása, - a források és a kezeléssel összefüggő tényezők.

A seb komplexitását és a nehezen gyógyuló státuszt befolyásoló tényezők

A beteggel kapcsolatos tényezők A sebre számos testi (pl. alapbetegség, kísérőbetegség), pszichológiai és szociális tényező befolyással van.

A seb komplexitását és a nehezen gyógyuló státuszt befolyásoló tényezők

A beteggel kapcsolatos testi, fizikális tényezők A diabetes, az elhízás, a malnutríció, az idősebb kor, a csökkent perfúzió, a perifériás érbetegség, a malignus alapbetegség, a csökkent mobilitás, stb. mind hátráltatja a sebgyógyulást. Az immunrendszert érintő betegségek, illetve az arra ható kezelések szintén hatnak a sebgyógyulásra.

A beteggel kapcsolatos testi, fizikális tényezők Az inflammáció az akut sebgyógyulási folyamat integrált részét képezi. Az ebben bekövetkező zavarok elsődleges okai lehetnek a seb krónikussá válásának. A korábban alkalmazott kötszerek, a gyógyszerérzékenység, az egyéb allergia determinálhatja a seb komplexitását, és a felhasználható kezelési lehetőségek beszűkítésével befolyásolhatja a kezelés végeredményét.

A beteggel kapcsolatos pszichoszociális tényezők Az olyan pszichoszociális tényezők, mint a beteg elszigetelődése a családjától, a környezetétől, a beteg neme, az anyagi háttere, a sebfájdalom individuális megélése bizonyítottan befolyásolja a sebgyógyulást. Ezen tényezők hatásának felismerése különösen fontos idős betegek makacs, vénás eredetű lábszárfekélyeinek kezelése során.

A beteggel kapcsolatos pszichoszociális tényezők A stressz és a depresszió összefügg az immunfunkciókban bekövetkező változásokkal, így hátrányosan befolyásol számos fiziológiás folyamatot, így a sebgyógyulást is.

A beteggel kapcsolatos pszichoszociális tényezők „A krónikus betegség a betegnek szenvedést okozhat, veszélyeztetheti az életet, munkaképtelenséghez vezethet. A betegség el nem fogadása, a betegszerep elutasítása, az új helyzethez való alkalmazkodás képtelensége súlyos életkrízist jelez.” A krónikus betegség a beteg megküzdési (coping) képességét teszi próbára, ezért a betegek különböző megküzdési stratégiákat alakítanak ki. dr. Égerházi Anikó: Krónikus betegségek lelki terhei, Hippocrates, 2007, IX. évf., 3. szám

A beteggel kapcsolatos pszichoszociális tényezők Egy kis számú betegcsoporton végzett vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy a beteg kezelésbe és gyógyulásba vetett hite és bizodalma befolyásolhatja a sebgyógyulást. A betegek egy része szinte „szakértővé” képzi ki magát a betegségével kapcsolatosan (internet!), megpróbálják a kezelési tervet az elvárásaiknak megfelelően alakítani, feljegyzéseket készítenek a kezelésükről (monitoring típusú coping).

A beteggel kapcsolatos pszichoszociális tényezők A coping másik típusa a fásult, nemtörődöm (blunting) beteg . Noha akut helyzetekben ez hasznos coping stratégia, krónikus esetekben ez a terápiás utasítások be nem tartásához, a kezelés elutasításához, el nem fogadásához vezethet.

A seb komplexitását és a nehezen gyógyuló státuszt befolyásoló tényezők

A sebbel összefüggő tényezők Fennállásának időtartama, „elöregedése”: - replikációra nem vagy alig képes sejtpopulációk kialakulása. Mérete (felület, mélység): - diabeteses fekélyekre, nyomási fekélyekre, vénás fekélyekre egyaránt igaz, hogy a kisebb, sekélyebb, rövidebb ideje fennálló sebek gyorsabban gyógyulnak. A sebalap állapota: - közismert, hogy a sebalapon lévő nekrózis gátolja a sebgyógyulást, növeli a fertőzés veszélyét.

A sebbel összefüggő tényezők Gyulladás: - krónikus sebek esetén fokozott a túlzott inflammatorikus válaszra való hajlam. Nagyobb mennyiségben termelődnek a proinflammatorikus citokinek, reaktív oxigéngyökök, proteolitikus enzimek (egyes MMP-ok, elasztáz, plazmin). Ehhez még csökkent inhibitor-felszabadulás társul (pl. TIMP - Tissue inhibitors of metalloproteinase). Ezek eredményként a képződő kollagén és ECM lebomlik, a növekedési faktorok inaktiválódnak.

A sebbel összefüggő tényezők Infekció: - infekció, kevert fertőzések, multidrug- rezisztens törzsek, biofilm kialakulása gyakoribb, mint korábban gondoltuk, in vitro a biofilmben lévő baktériumok védettek az ezüstionokkal szemben. Ischaemia: - az elhúzódó sebgyógyulás leggyakoribb oka.

A sebbel összefüggő tényezők Anatómiai lokalizáció: - ha a seb nyomásnak kitett helyen vagy ízület közelében van, gondot okozhat a kötés rögzítése. Meg kell őrizni a végtag funkcióját, a kötszer speciális tulajdonságait, és meg kell előzni az esetleg felgyűrődő kötszerből adódó szekunder nyomási károsodásokat. Ez különösen igaz a neuropathiás diabeteses fekélyek esetén. Szükség lehet tehermentesítésre (lábfekély, decubitus), ablakos gipszre, stb.

A sebbel összefüggő tényezők Terápiás válasz: - bizonyított, hogy a kezelésre adott kezdeti válaszreakcióból megbízhatóan megjósolható a gyógyulási idő. A terápiás válasz a szövet életképességének és a gyógyulási potenciálnak is az indikátora lehet. Így a kezelés megkezdése után 2-3 héten belül kb. 75%-os valószínűséggel meg lehet jósolni, hogy a seb reagáló vagy nem reagáló lesz-e.

A seb komplexitását és a nehezen gyógyuló státuszt befolyásoló tényezők

A kezelést végző szakember képzettsége, tudása Nyilvánvaló, hogy a kezelést végző szakember képzettsége, tudása, attitűdje nagymértékben hozzájárul a seb komplexitásának helyes megítéléséhez. A nem gyógyuló sebbel kapcsolatos kérdéseket eddig jórészt csak a beteg szempontjából vizsgálták. Kiderült azonban, hogy az ellátást végző is tehetetlennek érezheti magát, szoronghat, ha az általa kezelt sebek nem gyógyulnak kellő arányban és sebességgel, hisz konfrontálódhat a beteg növekvő elvárásaival, a hozzátartozókkal, de akár az egészségügyi ellátó rendszerrel is (pl. nem hozzáférhető, bár ismert kezelési módok, nem támogatott kötszerek, terápiás módszerek).

A kezelést végző szakember képzettsége, tudása Egy vizsgálat szerint a kezelést végző szakembert emocionálisan megviselheti, ha szembesül a ténnyel, hogy nem képes begyógyítani egy sebet. A nem gyógyuló seb kapcsán megélt szakmai sikertelenség, tehetetlenség-érzés defenzív viselkedéséhez vezethet. Ez megnyilvánulhat például a kezelések ritkításában, a kezelés folytatása alóli kibúvók keresésében, a beteg szenvedésére adott emocionális válaszok eltompulásában, a beteg hibáztatásában. Ezek a mechanizmusok védelmet jelenthetnek a kezelést végző számára, ugyanakkor kifejezetten negatív hatást gyakorolnak a betegre.

A kezelést végző szakember képzettsége, tudása Ezt elkerülendő: fel kell ismerni a beteg szükségleteit és félelmeit, fel kell ismerni a sebgyógyulás esetlegesen gátló tényezőket, szükség esetén szakmai segítséget kell kérni, az egész beteget kell kezelni.

A seb komplexitását és a nehezen gyógyuló státuszt befolyásoló tényezők

A források és a kezeléssel összefüggő tényezők Egyre több, a fekélyen belüli és a seb környezetében lévő fizikai és biokémiai jellemzőt ismertünk meg, és ez a folyamat folytatódik még. Ilyenek például a proteáz-aktivitás, az oxidatív-stressz, a bioburden. Ezek új terápiás célokat jelentenek, és új terápiás stratégiák kifejlesztéséhez vezetnek. A jövőben ezek olyan lehetőségeket biztosítanak majd, amelyekkel hatékonyabban és korábban felismerhető és kezelhető a komplex seb. Az ezekhez az új módszerekhez, technikákhoz való hozzájutás azonban a képzéssel és a forrásokkal kapcsolatos további kérdéseket vet fel.

A források és a kezeléssel összefüggő tényezők Több szerző kihangsúlyozza a sebellátást végzők képzésének jelentőségét, mivel ők rendelkeznek a megfelelő kezelés elindításához, valamint sebkezelési protokollok megalkotásához szükséges szakértelemmel. A kezelés azonban túl gyakran tradíciókon és megszokáson, a döntés pedig szubjektív információkon alapul.

Összefoglalás A sebgyógyulás a beteggel és a sebbel összefüggő tényezők, az alkalmazott kezelés és a kezelést végzők képzettsége és tudása közti komplex kölcsönhatás eredménye. Csakis a gondos első vizsgálattal és a kezelés folyamatos, újbóli értékelésével biztosítható a megfelelő gyógyulás. A szakemberek számára a kihívást a hatékony kezelési stratégiák időben, és költséghatékony módon történő megkezdése jelenti.