BEENGEDTEK? BEENGEDÜNK?! AZ EMBEREK ATTITŰDJE AZ AUTISTÁKKAL SZEMBEN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Útvesztő számukra a világ…
Advertisements

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Az Oltalom Karitatív Egyesület 1989 óta működik. Célja a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben lévő különféle.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Az egészségstílus Szegmentáció és barométer a hatékony egészségügyi kommunikáció támogatásához Szonda Ipsos.
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
Az egészséget támogató kommunikáció lehetőségei és eszközei
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
A honvédtisztjelöltek lelkiállapotának vizsgálata
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
A fizika világ- és Isten-képe
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
„NE HAGYD MAGAD!” Antidiszkriminációs program Kedvezményezett: Kézenfogva Alapítvány A projektet támogatta az Európai Unió
Szociális munka az onkológiában
Nemzetközi tárgyalási technikák
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Készítette: Tóth Enikő 11.A
A skizofrénia megítélése
„A gyermek évszázada” Szabolcs Éva.
A munka világával kapcsolatos tudás
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
Ápolásetika.
Anamnézis, interjú. Rajzteszt
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
TÁMOP /A/ számú pályázat Projektzáró előadás
A Szent István Társulat marketingtervének előkészítése Készítette: Orbán Eszter Konzulens: Dr. Pitlik László egyetemi docens.
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
SZÜLŐK LÁZZAL, LÁZCSILLAPÍTÁSSAL KAPCSOLATOS ISMERETEI
Küldő intézmény: Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Véleménymegosztó szubkultúrák: EMO Készítette: Starcsevics Nikoletta Témavezető:
NYME-AK Neveléstudományi Intézet Gyógypedagógia Intézeti Tanszék Állatasszisztált terápiák a gyógypedagógiai rehabilitációban Témavezető: Taufer Ildikó.
Közigazgatási kommunikáció
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A hazai és a nemzetközi hadtudományi kutatások műhelyei, főbb képviselői, a legfontosabb hadtudományi kutatási témák GŐCZE ISTVÁN ZMNE, Gőcze.
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
Magatartástudományi Intézet
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
Pszichológiai Ismeretek
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Iszony vagy viszony - Magyarország megítélése az Európai Unió tagállamaként - Pavlics Tamás -
Szoftverfejlesztés az Informatikus Szakigazgatási Agrármérnök szakon Bakó Mária Várallyai László DE, Gazdaságtudományi Kar.
Egyenlő Bánásmód Hatóság TAPASZTALATÁTADÓ TALÁLKOZÓ Diszkrimináció és autizmus
Harmadik matematikakönyvem
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
Speciális gyermekvédelem
Marketing információs
Tévhitek az autizmusról előadások nem csak szakembereknek
A támogatott lakhatás kihívásai
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Dr. Tokár-Szadai Ágnes Adjunktus Miskolci Egyetem, Gazdálkodástani Intézet VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. (ISBN.
11. Érzelmek és kogníció, autizmus Bircher Julianna Affektív Pszichológiai Tanszék
IBD betegek életminőségét befolyásoló objektív és szubjektív körülmények felmérése Június MCBBE egyesület beteg tagjai között végzett kérdőíves felmérés.
Az egészségstílus Szegmentáció és barométer a hatékony egészségügyi kommunikáció támogatásához Szonda Ipsos.
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
Eredetileg a statisztika matematikai eszközöket igénybe vevő államháztartástant jelentett, vagyis azon módszerek gyűjteményét és elméletét, amelyek segítségével.
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei december 1.
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
A légzőszervi betegségben szenvedők ismeretei a gyógyszerhasználatról és a rehabilitációs programokról CSMÖ MELLKASI BETEGSÉGEK SZAKKÓRHÁZA, DESZK Farkas.
Előadás másolata:

BEENGEDTEK? BEENGEDÜNK?! AZ EMBEREK ATTITŰDJE AZ AUTISTÁKKAL SZEMBEN JELIGE: RAINOLD BEENGEDTEK? BEENGEDÜNK?! AZ EMBEREK ATTITŰDJE AZ AUTISTÁKKAL SZEMBEN Beengedtek? Beengedünk?! X. Országos Egészségügyi és Szociális Tudományos Diákkonferencia, Szeged, 2007.

Michelangelo: pl.: a Dávid szobor Albert Einstein: relativitás elmélet Charles Darwin: evolúciós elmélet Isaac Newton: differenciál – és integrálszámítás alapjai

Amiről beszélni szeretnék Az autizmus A kutatásunk Kutatásunk eredményei Összefoglalás (Hipotézisek igazolása)

értelmi fogyatékosság Az autizmus Nem betegség – pervazív (furcsa) fejlődési zavar. Jellemzői Az autizmus nem gyógyítható, de az autisták fejleszthetők. A sérült területek közül – szociális viselkedés, kommunikáció, rugalmas gondolkodás – legtöbb probléma a szociális interakciókban fedezhető fel. lehet önálló társulhat hozzá viselkedési vagy kommunikációs zavar társulhat hozzá értelmi fogyatékosság

A kutatás A kutatás célja: a környezetünkben élő emberek ismereteinek, attitüdjeinek felmérése az autistákkal szemben. Munkamódszer: zárt kérdésekből álló kérdőíves felmérés Mintavétel: ismeretlen valószínűségű, lehetőségfüggő technika A minta száma: 183 fő

Hipotézisek I. Az emberek hiányos ismeretekkel rendelkeznek az autizmusról: leginkább a „csodabogár-effektus” figyelhető meg. Legtöbben az „Esőember” c. filmben látottakat vetítik az autistákra, általában nem ismerik fel őket. II. Az emberek többsége előítéletekkel viseltetik az autistákkal szemben.

A kérdőív kérdéscsoportjai I. Az emberek autistákra vonatkozó általános ismeretei. II. Az emberek autistákhoz kapcsolódó attitüdjei. III. A mintában szereplők hogyan látják a többi ember magatartását.

A kutatás eredményei I. Az emberek autistákra vonatkozó általános ismeretei

II. Az emberek autistákhoz kapcsolódó attitüdjei Hogyan reagálna, ha a buszon Ön mellé ülne egy autista, aki különösen viselkedik?

II. Az emberek autistákhoz kapcsolódó attitüdjei

II. Az emberek autistákhoz kapcsolódó attitüdjei Ha egy termék megvásárlásával autistákkal foglalkozó intézményt segíthet, megvásárolná-e a megszokott helyett?

III. A mintában szereplők hogyan látják a többi ember magatartását Ön hogyan látja, mennyire fogadja be a társadalom az autistákat?

Összefoglalás Hipotézisek igazolása: I. A „csodabogár-effektus” alátámasztást nyert, megfigyelhető volt, hogy akinek az Esőember című film jutott először az eszébe a szóról, azok a tulajdonságok között elsősorban a „valamiben való kiemelkedő képességüket” és a „szokásaik rabjaikat” jelölték meg. II. Megerősítést nyert, hogy az emberek hiányos ismeretekkel rendelkeznek, mert éppen e miatt nem tudják hogyan segíthetnék őket. Leszűrtük továbbá, hogy az emberekben a segítségnyújtás szándéka megvan, de ez a támogatás inkább anyagi, mintsem erkölcsi természetű lenne.

Csodatévő halacskák a valóságban nincsenek!

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!