Dr. habil. Benczik Vilmos főiskolai tanár, ELTE TÓK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1. A kommunikáció fogalma, fajtái folyamata
Advertisements

A diskurzusok alatt lezajló tudati folyamatokról Kántor Gyöngyi PTE, Alkalmazott Nyelvészeti Doktori Iskola.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Az információszerzés.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
A kommunikációról általában
Szemiot i ka.
Kommunikációs stratégiák
Kommunikáció- nyilvánosság- részvétel
3. tétel: A nyelvek típus szerinti felosztása
Tanulás és tanítás a kulturális evolúció rendszerében
Verbális és non-verbális kommunikáció
1. tétel: A JELEK ÉS A NYELV
Kommunikáció.
A kommunikáció általános modellje
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
A kommunikáció elmélete és gyakorlata
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
Stílus és jelentés /társalgási stílus, publicisztikai stílus, tudományos-szakmai stílus, hivatalos stílus /
Bárdi Tamás előadására építve
Oltványi Gábor József Önálló laboratórium 1 – beszámoló
Kommunikációs politika Összefoglaló feladatok
Dr. habil. Benczik Vilmos főiskolai tanár, ELTE TÓK
10. tétel Az 1–3 éves gyermek beszédérzékelésének jellemzői
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Dajkanyelv - Az anyai beszédmagatartás néhány aspektusa
Zöngétlenedés: beszélőfüggő paraméter? Gráczi Tekla Etelka, MTA Nyelvtudományi Intézet II. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencia, Budapest,
Adatbázisrendszerek világa
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
A verbális, nonverbális- és metakommunikáció
A kommunikáció nem nyelvi kifejezőeszközei
A kommunikációs folyamat funkciói és tényezői
Térképészet és térinformatika
Többváltozós adatelemzés
A nevelő munka tervezése intézményi szinten
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Elégedett ügyfél – sikeres üzlet Terjesztési konferencia Disicimus Üzleti Akadémia 2004.május 28.
A „diszes” problémák korai jelei
A kommunikáció.
Jegyzetelő Alkalmazás Táblagépekre Farkas Tamás /7 OE-NIK Farkas Tamás.
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
Az alapvető kommunikáció
Kommunikációs Rendszerek
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Kommunikáció Mátyás Viktor KOMMUNIKÁCIÓ Az emberek közti interakció nagyrészt üzenetek szabályozott cseréjéből, azaz kommunikációból áll. Kommunikáció:
Vigyázat: minden üzenet!
Informatikai alapfogalmak
Szociálpszichológia 2. Illés Anikó. A kommunikáció folyamata Feladó Üzenet Vevő Csatorna Kód Kontextus.
1.Gyógyszeripari kommunikáció célcsoportja 2.Direkt mail és mérési lehetőségei 3.Direkt és alapfogalmak 4.Direkt mérési lehetőségei 5.Direkt.
PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán A kommunikáció folyamata Készítette: Piacsek László Zoltán.
A kommunikáció alapjai. Nem lehet nem kommunikálni Többcsatornás: verbális, nonverbális Többszintű: információközlés, viszonymeghatározás. Körkörösen.
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 3. alkalom október 21.
Kommunikáció Boda Klaudia 12.c. Mi a kommunikáció? A kommunikáció tájékoztatás, információk cseréje közlése valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
METAKOMMUNIKÁCIÓ Vigyázat: minden üzenet!!!. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja,
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
A kommunikációs folyamat tényezői és funkciói
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Bevezetés a nyelvtudományba
Lelkivezetés elmélete
A KOMMUNIKÁCIÓ FUNKCIÓI A SZERVEZETBEN
METAKOMMUNIKÁCIÓ. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja, hanem az, aki „veszi”.
Könyvtári protokoll. Kommunikáció Folyamat, amelyben az egyén információt továbbit azzal a céllal, hogy más egyént befolyásoljon. Folyamat, amelyben.
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Kommunikáció típusai.
A nonverbális kommunikáció. A kommunikáció eloszlása Forrás: C3%A1ci%C3%B3&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ah.
A nyelv és beszéd fejlődése
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
A KOMMUNIKÁCIÓ ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA
Kommunikációs gyakorlatok Koncz Katalin egyetemi tanár
Szabó Krisztina & Szemere Alexandra
Előadás másolata:

Dr. habil. Benczik Vilmos főiskolai tanár, ELTE TÓK 2. tétel: KOMMUNIKÁCIÓ ÉS NYELV A közvetlen emberi kommunikáció szintjei Dr. habil. Benczik Vilmos főiskolai tanár, ELTE TÓK Kommunikáció és nyelv

Vázlat: A kommunikáció és a nyelv A közvetlen emberi kommunikáció Hymes kommunikációs modellje

I. A kommunikáció és a nyelv A nyelvet a kommunikációs igény hozta létre, s ez az igény határozza meg a nyelv fejlődését is, mind a törzsfejlődés, mind az egyedi fejlődés szintjén. Potenciálisan minden nyelv egyenlő: minden nyelv arra alkalmas, amire használják – nincsenek ‘primitív’ nyelvek. A kommunikáció által létrehozott és alakított nyelv jelentős mértékben meghatározza az egyén mentális világát, pl. fogalomkészletét is. „A kommunikáció tudatunknak a testünkön kívülre helyezése” – McLuhan.

II. A közvetlen emberi kommunikáció Közvetlen emberi kommunikáción (‘face to face communication’) azt értjük, amikor két vagy több ember egy időben, egy térben a hangzó nyelv révén – technikai segédeszközök nélkül – kommunikál egymással. A közvetlen emberi kommunikáció az emberi kommunikáció alapformája (protoformája), s minden létrehozott kommunikációs technológia (írás, telefon, rádió, film stb.) arra törekszik, hogy – tágítsa ennek a kommunikációnak a térbeli és időbeli hatókörét – megőrizze ennek a kommunikációs formának az értékeit.

A közvetlen emberi kommunikáció szintjei: Extralingvális (‘nyelven kívüli’) jelek Szupraszegmentális nyelvi jelek Szegmentális nyelvi jelek

Extralingvális (‘nyelven kívüli’) jelek: Az extralingvális jelek a nyelvi határokon túlterjednek, de kultúrkörönként jelentős eltéréseket mutatnak. Zömükben folytonos, kisebb részben diszkrét jelek. Általában indexek vagy szimbólumok. mimika gesztusok testtartás proxemika (kommunikációs távolság) érintések (kézfogás módja, simogatás stb.) nem nyelvi hangadás (köhintés, csettintés stb.)

Szupraszegmentális nyelvi jelek: A szegmentumok (az elkülöníthető nyelvi egységek) ‘fölötti’ jelek – intonáció, beszéddallam. Zömükben folytonos jelek, legtöbbször indexek. Nyelvenként jelentős eltéréseket mutathatnak. hangfekvés (hangszín) és változásai hangerő (intenzitás) és változásai időtartam (beszédtempó) és változásai

Szegmentális nyelvi jelek: A nyelv ún. ‘testes’,terjedelmükben körülhatárolható elemei. beszédhangok szótagok szavak mondatok

FONTOS! A három szint súlya a kommunikációs aktusban a téma és a kommunikációs helyzet függvényében jelentősen eltérő lehet. Oldott társalgásban barátok között extralingvális 65%, szupraszegmentális 20%, szegmentális 15%; elvont témájú beszélgetés ismeretlenek között: extralingvális 15%, szupraszegmentális 25%, szegmentális 60%.

A három szint alapesetben tartalmilag egységben van A három szint alapesetben tartalmilag egységben van. Ha az egyes szintek között tartalmi eltérés mutatkozik, elsősorban az extralingvális szintnek, másodsorban a szupraszegmentális szintnek, harmadsorban a szegmentális szintnek hiszünk. (Szavakban a legkönnyebb hazudni, hanghordozással nehezebb, mimikával, gesztusokkal, testtartással a legnehezebb.) Az extralingvális és szupraszegmentális szint szerepe kiemelten fontos lehet akkor, ha kisgyermekeknek, illetve nagyszámú hallgatóságnak beszélünk.

Az írás a három szint közül csupán a szegmentális szint teljes rögzítésére képes – a szupraszegmentális szintet csak részlegesen (pont, vessző, kérdőjel stb.) tudja megragadni. Az extralingvális kommunikáció szintjét az írás közvetlenül nem képes rögzíteni.

III. Hymes kommunikációs modellje

FONTOS! A modell egyaránt alkalmas a köznapi és a tudományos kommunikáció mellett a művészi kommunikáció leírására is, mivel külön kezeli a formai és tartalmi elemeket. A kód beékelődik a feladó és a címzett közé – nem létezik semleges kód!