A tanulók társas készségeinek fejlesztése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Szociális munka a börtönben
Differenciált tanulásszervezés 3. Szervezési módok, munkaformák
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Hogyan tovább, kollégiumpedagógus? Vopaleczky György
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
Értékelés a pedagógiában
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
MAG Megelőzés Alkalmazkodás Gondoskodás Készítette: Fidler Mária
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Az agressziókezelés elmélete és gyakorlata
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Rokszin Mónika Pszichológus
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Egyéni döntések a szervezetben
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
Soft skills.
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
A TESTÜLETI VEZETŐK ÉS TESTÜLETI TAGOK PROAKTIVITÁSÁNAK FEJLESZTÉSE (A FLOW ELMÉLET GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TESTÜLETI MUNKÁBAN) FLOW AKTIVITÁS EURÓPAI.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A lelki egészség védelme az iskolában
A családi támogatás hálója megtart, fenntart, benn tart vagy behálóz? Dr. Purebl György SE Magatartástudományi Intézet.
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A szociális képességek fejlesztése módszertana
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
2007.okt. 4. Biztonságos iskola... konferencia
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Az érzelmi intelligencia
Speciális gyermekvédelem
Érzelmi intelligencia
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Reflektív gondolkodás
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Készítette:Tóth Sándorné
Együtt az egészséges fiatalokért a Thanban Balogh Tiborné Than K. Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola.
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
Képes Érzelmi Intelligencia Teszt a éves korosztály számára
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése AGRESSZIÓ.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Barcsák Marianna - KPSZTI
A szakiskola jelene és jövője
Tervezési folyamat.
Pedagógiai kísérés és reflexió az iskolai közösségi szolgálatban Szontagh Katalin Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium, Esztergom.
Kakusziné Körtvélyesi Anikó
Szociális kompetencia
A diszfunkcionálisan működő család
Előadás másolata:

A tanulók társas készségeinek fejlesztése

Erős érzelmek kimutatása Anómia a társadalomban A viselkedés következménynélkülisége A televízió, a film és az internet mintakínálatának kérdése A pedagógia válsága és elerőtlenedése A család „magára maradása” a gyermek problémáiban Segítő szolgáltatások hiánya A korrektív nevelés és a rendvédelem tehetetlensége (Buda, 2003)

A gyermek kapcsolatrendszerei – iskolai helyzetben Mennyire lehet/kell, hogy egyenrangú legyen a kapcsolat? Érzelmek helye, szerepe az iskolai kapcsolatokban Melyek a kapcsolat megjelenési formái Kortárs csoport – szocializációs szerepének felértékelődése Szülők – szülőkép eltűnése Nevelők - tekintélyelv válsága Felnőttek – generációs különbsége és konfliktusok (Buda, 2003)

Az iskola mint szocializációs tér Az iskola szerepe az érzelmek kezelésének megtanulásában, a munkahelyi sikeresség elősegítésében A közösség mint nevelő erő – a lehetségesnél kisebb szerep Gyerekek negatívan viszonyulnak az iskolához (unalom, sivárság, személytelenség, emberközpontú közösségek hiánya) Erőszak, deviancia terjedése Kiszolgáltatottság, autonómia igénye vs. manipuláció veszélye (Szekszárdi, 2001)

Az érzelmi intelligencia fejlesztésének lehetőségei az iskolában Érzelmi intelligencia elemeinek kialakítása az első életévekben Iskolai évek alatt tovább fejlődnek, de a már meglévő alapokra épülnek rá Az érzelmi hiányosságok növelik egy gyermek veszélyeztetettségét, de ha idejekorán jön a segítség, a viszonyulás megváltoztatható

A jó iskolai előmenetel lehetséges okai Tanulmányi eredmények vagy érzelmi és társas megnyilvánulások következménye? A jó iskolai előmenetel megjósolható: Ha a gyerek Magabiztos Érdeklődő Ellenáll a helytelenkedés csábításainak Képes várni, utasítást követni, segítséget kérni Kijön a többiekkel Megnyerő Öntudatos Kudarctűrő Könnyen alkalmazkodik Könnyen megtanul olvasni Jól számol Nagy tárgyi tudású (Goleman, 1997)

Az érzelmi hiányosságok jelei, veszélyei Figyelemfelhívó, szélsőséges reakciók Szélsőséges befelé fordulás Bizalomhiány, visszahúzódás, magány Visszajelzések alkalmával zavarba jön Sikertelenség esetén dac, harag Túlzott segítségnyújtás Túlfűtött érzelmi kötődés a bizalmas személyhez Sztereotípiák, elhamarkodott ítélkezés Előítéletesség Rejtőzködés, titokzatosság, bizalmatlanság Harsányság, váratlan reakciók

Mit tehet az iskola, a pedagógus? „Azok, akik a legkeservesebb kutyaszorítóból is kivágták magukat, többnyire rendelkeznek bizonyos kulcsfontosságú érzelmi készségekkel.” (Goleman, 1997) Nem elég tájékoztatni a tanulókat: aktív összetevőkre alapozva tréningszerű foglalkozások keretében begyakoroljuk az érzelmi intelligencia komponenseit idéző készségeket

Érzések felfedezése, kifejezése A gyermek, ha beszél érzéseiről, pillanatnyi lelkiállapotáról: tisztába jön önmagával, megértik mások foglalkozik az érzéseivel a többi embert is megértheti, magyarázatot találhat egyes negatív viselkedésekre. Érzések kifejezése: biztonsági, feszültség- levezető szelep Szerep a lelki problémák megelőzésében (M. Csóti, 2006)

Az érzelmi intelligencia „Kutatási eredmények bizonyítják, hogy életünk majd minden területén fontosabb szerepet játszik az EQ, mint az IQ. Ez a törvényszerűség fokozatosan érvényesül napjainkban, amikor a kontrollra épülő ipari korszakból átlépünk a motivációra épülő információs korszakba. Az éntudatosság, az önmotiváció és az önmenedzselés kulcs összetevője az empátiának és a társas kapcsolatoknak." (Dr. Stephen Covey)

Személyes érzelmi kompetenciák Pozitív és negatív érzések észlelése, azonosítása – önmegfigyelés Önállóság, autonómia Az érzelmek kimutatásának, megértésének és irányításának képessége Identitás, hitelesség, önszabályozás, belső kontroll A vágyteljesítés késleltetése, kitartás Siker- és kudarctűrés, stressz és szorongás kezelése Az érzések és cselekedetek közötti különbségek felismerése (jobb érzelmi döntés, cselekvési késztetés megfékezése, következmények azonosítása – indulati kontroll)

Társas érzelmi kompetenciák Mások érzelmeinek felismerése Odafigyelés Negatív hatásoknak való ellenállás Empátia Kapcsolatépítő, kapcsolatirányító, kapcsolatkezelő képesség Meggyőző erő Kommunikáció Konfliktuskezelés Együttműködés Segítségkérés

Melyek a foglalkozások újszerűségei? Kooperativitás (párhuzamos interakciók, építő egymásrautaltság, egyéni felelősség, egyenlő részvétel) Aktív, bevonó tanulás Megváltozott tanár- diák szerepek Árnyalt értékelés (Szöveges Komplex visszacsatolás Gyerekre szabott Önértékelés, egymás értékelése, csoportos értékelés szerepe)

Hagyományos és személyiségközpontú foglalkozások Tanár- és ismeretközpontú Individualizált Érzelmi semlegesség Teljesítmény Nem átlátható szabályrendszer Elszigetelt feladatok Diák- és cselekvésközpontú Egyéni és csoportos tevékenységek Érzelmi bevonódás Folyamat Világos szabályrendszer Komplexitás Projektek, témahetek

Felhasznált irodalom - Dr. Buda Béla: Az iskolai nevelés a lélek védelmében Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2003 Marianna Csóti: A gyermek társas készségeinek fejlesztése Pro Die Kiadó, 2006 Daniel Goleman: Érzelmi intelligencia Háttér Kiadó, Budapest, 1997 Szekszárdi Júlia: A konfliktuskezelés gyakorlata Új Pedagógiai Szemle, 2001/5

Köszönöm a figyelmet Simon Gabriella 2009