Örkény István: Tóték.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

A mondatelemzés modern útjai
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Meg akarjuk védeni a munkahelyünket, hogy lehessen és legyen nyugdíjunk!
A TESTÜLETI VEZETŐK ÉS TESTÜLETI TAGOK PROAKTIVITÁSÁNAK FEJLESZTÉSE (A FLOW ELMÉLET GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TESTÜLETI MUNKÁBAN) FLOW AKTIVITÁS EURÓPAI.
LEONARDO DA VINCI - ARÁNYOK
Dr. Ternovszky Ferenc A nemzeti kultúra szerepe, jelentősége.
Orosz realizmus Összefoglalás.
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
A személyiség.
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
Várna i Péter március. „… hogy Ő szolgáljon” (Mt 20,28)
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
Itt csak és kizárólag profi, sokat edzett és gyakorolt mozdulatok jelennek, meg melyeket kíváló harcosaink mutatnak be. Ezeket a mozdulatokat csak sok-sok.
REALIZMUS.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
A munka világával kapcsolatos tudás
VEZETÉSI STÍLUS A STÍLUS FOGALMA a VEZETÉSI stílus fogalma,
Örkény István és a groteszk
A HÚSVÉTI IDŐ SZIMBÓLUMAI
A felvilágosult abszolutizmus
A kognitív önszabályozás perspektívája
Szentlélek jöjj, a világ vár!. Egység Lelke Béke Lelke.
Családi vállalkozás.
A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések A szervezetek strukturális és funkcionális kérdései (a szervezetek felépítettségére vonatkozó kérdések). A.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Irány a suliba…. Gazdaság informatika… Megkapjuk az évközi feladatot.
Egyéni döntések a szervezetben
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Az abszurd dráma. Mit takar a fogalom? Elsősorban egy ír szerző, Samuel Beckett életműve tartozik ide (mások mellett) Fő műve: Godot-ra várva (En attendant.
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
EGYETEMES ÉS MAGYAR AGRÁRFEJLŐDÉS DR KOVÁCS JÁNOS.
A romantika.
Mi jellemzi az egyetemisták mobiltelefon használati szokásait? H1: A fiúk többet kommunikálnak SMS-ben, mint a lányok. H2: A diákok szociodemográfiai.
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Fenntarthatatlan gazdaság avagy a „politikai korrektség” diszkrét bája.
A válság százada (III.sz.)
1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése
Tiéd vagyok, tiéd életem. Uram, Te vagy kegyelmes erős Isten
Realizmus.
A hippokratészi eskü értelmezése
Az élet igéje április „Testvérek, ne panaszkodjatok egymásra…” (Jak 5,9)
Európa az első világháború után
Tiziano – III. Pál fivérei körében Portré értelmezés.
Színész Szerep Nézők  Színház lényege, ami nélkül, nincs színház  Nincs színház  Színész / szerep-be lépés,  Néző (közönség), több ember  Közös.
Kompetencia alapú oktatás elterjesztése Hajdú-Bihar megyében Herpai Imre igazgató, HBMPI.
Antropológa IV. rész Az emberi ismeret. Az ismeret fontossága Van-e kapcsolat a külvilág és a gondolat közt? (Mátrix) Van-e lét, van-e igazság? - a lét.
HURO/1001/138/2.3.1 Egy határon átívelő magyar- román idegen nyelvi dráma tehetségprogram megvalósítása.
Gaudium et Spes: Kihívások és kilátások Szeptember 10. Előadó: Dr. Tomka Ferenc.
És ez így vagyon….
A NEVELÉS TERÜLETEI.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Isten szeretetének szabad szerető viszonzása nem lehet pusztán spekulatív vagy elméleti. Az elméleti elveknek mindenáron döntő cselekvéshez kell vezetniük:,,a.
Egyéni és közösségi panaszénekek az Ószövetségben és a mezopotámiai szövegekben.
Engedelmesség Milgram kutatása A kísérleti személyek 2/ 3-a úgy volt irányítva, hogy azt higgyék sérülést okoznak más emberi lénynek Az eredmények megismétlődtek.
IDEGEN A FILMEN Etnográfiai szöveg és mozgókép közös nehézsége(i) A kulturális idegen ábrázolásának kihívása 1. Hogyan ábrázoljuk az idegent, a másik kultúrát?
Thomas Mann (Lübeck, 1875– Zürich, 1955)
 A Pécsi Püspöki Könyvtárat Klimo György pécsi püspök ( ) alapította meg ben  Eredetileg a püspöki palota dél-nyugati szárnyában volt.
Hol használjuk? küldő jel csatorna fogadó Partner háttérismeretei Partnerrel való viszonyunk Partner motivációja Kiegészítő mechanizmusa Hely Idő.
Hátrányból előnyt! - a gazdaságfejlesztés lehetséges útjai a kistelepüléseken Murakeresztúr IKSZT november 24.
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Emlékeztető Fizika.
Készítette: NoNameTeamAnonymus csapat, 2. forduló, 3.feladat
A kulturális és társadalmi tőke erősítése a fiatalok közösségeiben Kistokaj április 15.
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
1. A „két történet” összevetése /1. ( Ter 1,  Ter 2, 4-9 (10-14) ) a) H ASONLÓSÁGOK : – Az ember Isten „alkotása”, „teremtménye”. – A férfi.
A romantika.
A 8. parancsolat Ne lopj! (2Móz 20,15).
Előadás másolata:

Örkény István: Tóték

Örkény István „Az élet jelenségeit legjobb tudásom szerint igyekeztem realista eszközökkel, realista módon megmagyarázni, de egyre jobban éreztem, hogy mindez nem elég”. Tehát a realizmus már kevés arra, hogy a 20. század „irracionalitását” bemutassa.

Az abszurd és a groteszk A 20. század alapvető esztétikai minőségei: Abszurd: a fantasztikum azon szélsőséges válfaja, amikor a képzeletbeli jelenségek és a közöttük levő kapcsolatok ábrázolása felborítja a köznapi fantázia logikáját groteszk: szélsőségesen össze nem illő elemek társítása, ami nevetséges és borzongató hatást kelt; Örkény a magyar groteszk egyik nagy alakja.

Örkény és a groteszk Groteszk lényege (Örkény szerint): mindent több oldalról kell megvizsgálni; a világot akár fejjel lefelé…, mindennek több oldala van (ha elfogadjuk a groteszk alaphelyzetet, onnantól akár reális is lehet)

Tóték 1964-ben írta meg a kisregényt, egyik első groteszk szemléletű műve kisvárosban játszódik a II. világháború alatt mondanivalója: a kisember kritikai nélkül elfogadja a társadalmi hierarchiában felette állót

Tóték – elemzési lehetőségek az őrnagy a háború tébolyát jelképezi a fasizmus és a kisember viszonya jelenik meg; hogyan lehet befolyásolni az eredetileg egészséges gondolkodású embereket a „parancsra cselekedtem” magatartás (börtönös, áramütéses szociálpszichológiai kísérletek)

Tóték – elemzési lehetőségek kommunizmusra utal: az őrnagy tulajdonképpen jót akar a dobozolással – társadalmi mértékben kéne megszervezni hatalom és áldozat viszonya kisebb közösségekben, családban, munkahelyen is kialakulhat a konzervatív hierarchikus viszony veszélyeit mutatja be

Tóték – elemzési lehetőségek hogyan vált a hatalom hatalmaskodásba, és az elnyomott hogyan hiteti el magával, hogy ez jó (kognitív disszonancia redukciója) függő helyzetben hogyan torzul el egy ember (akár egy vezető is lehet ám függő helyzetben)

„Az embernek a cselekvés az utolsó és egyetlen reménye „Az embernek a cselekvés az utolsó és egyetlen reménye. Ez, ha átteszem a groteszk közegbe, úgy fogalmazható, hogy cselekedni kell még akkor is, ha a cselekvés már értelmetlen és céltalan.”

A film A művet dramatizálta, 1967-ben volt a bemutatója. Nagy sikerű filmet rendezett belőle Fábri Zoltán (Isten hozta, őrnagy úr!) Sinkovits Imre és Latinovits Zolán főszereplésével.

Feladat Vitatkozzatok! Tehet-e az áldozat arról, hogy áldozattá válik?