SZÜLŐK SZEREPE A TUDATOS PÁLYAORIENTÁCIÓBAN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
Advertisements

Érettségi utáni továbbtanulási lehetőségek
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | A KOM-PASSZ program ismertetése „KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program GEBAUER FERENC MFPI, március 7.
Mit mond a pályatanácsadás a családnak/ról?”
Pályaorientáció: a fiatalok minőségi munkaerő követelményeinek biztosítása a munkaerőpiacon A pályaorientáció jelenlegi helyzetének és a jövőre vonatkozó.
Tájékoztatás a munkaerő-piaci szolgáltatásokról
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
Pályaorientációs és álláskeresési tanácsadói szolgáltatások
KOMPLEX TANÁCSADÓI RENDSZER
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
Életpálya-építés fiatalkorban
D szekció, Mobilitás: a mozgás és változás TéT-je a felsőoktatásban
TOVÁBBTANULÁS 2012 Felvételi eljárás a középfokú intézményekbe a es tanévre.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
PÁLYAVÁLASZTÁSI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR SZEGED.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
1 Mi a pálya?” Szakképzéssel a régió fejlődéséért „Mi a pálya?” Szakképzéssel a régió fejlődéséértZárókonferencia Bikal, november 25. Dr. Tarrné.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
Brazzorottó Jenőné elnök-igazgató
FELVETÉSEK A SZAKKÉPZÉS ÁTALAKÍTÁSÁHOZ Előadó: Szymczak Judit.
Pályaorientáció Bikal, február 11. Bácskay András Országos Egyházi TISZK Nonprofit Kft. © Szöllősi és Társai Bt.
A kistérségi szereplők funkciója a pályaorientációban
Pályaválasztási szülői értekezlet Pályaválasztási szülői értekezlet Nagykanizsa, Borsos József Igazgató Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi.
PÁLYAISMERET.
Számítógéppel támogatott pályaorientáció. Számítógéppel támogatott orientáció szerepe a munka- pályatanácsadásban Előnyei: Előnyei: A kutatások nagy része.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Péter Katalin December 2. Aszód.  Hol dolgozik?  Hogyan?  Kikkel?  Milyen tevékenységeket végez?  Milyen eszközöket használ?  Mit szeret csinálni?
Képzés és végzettség szerepe a munkaerő-piaci elhelyezkedésben Képzés és végzettség szerepe a munkaerő-piaci elhelyezkedésben Cséfalvay Ágnes Szakképzési.
FELVÉTELI, avagy hogyan jelentkezünk középiskolába
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Pályaválasztást segítő, pályaorientációs program a gyermekotthonokban és lakásotthonokban nevelkedő gyermekek számára.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Kiss István.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
A Nemzeti Pályainformációs Portál Juhász Ágnes. Juhász Ágnes Az életpálya-tanácsadás kikötője ahonnan eljuthatunk minden információhoz.
„ÚT A JÖVŐBE” Pályaválasztást segítő, pályaorientációs program a gyermekotthonokban és lakásotthonokban nevelkedő gyermekek számára.
Új pályainformációs eszközök - filmek Czanik Gábor.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Tovább együtt eredményesen … A FELSŐ TAGOZAT ÍGY.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Kovács Tibor – portálfejlesztésért felelős (FSZH)
Középiskolai továbbtanulás 2016/17
Szinkronban Európával A nemzeti életpálya-tanácsadási rendszer február 21 Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors – programvezető, a Nemzeti Pályaorientációs.
A pályaorientációs konzultáció. A pályaorientáció fogalma: A pályaorientáció egy olyan folyamat, amely az igénybevevő egyéni igényeinek figyelembevételével.
A TÁMOP es projekt eredményei, lehetőségek és kilátások a jövőre nézve, a projekt keretében készült on-line eszközök használatának lehetőségei Borbély-Pecze.
Pályaválasztási tájékoztató szeptember. Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság képviselete Kapcsolattartás a kis- és középvállalkozások.
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
„Hol és mit?- avagy egy gimnazista a tanácsadáson”
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Rettegi Attila február 14.
A VAS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PÁLYAORIENTÁCIÓ MEGÚJÍTÁSA
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Pályaválasztási szülői értekezlet
„Hol és mit?- avagy egy gimnazista a tanácsadáson”
Fő épület 1. Oktatás módszertani megújulás Kooperatív tanulási módszer Projekt alapú módszer.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Kovács Tibor – portálfejlesztésért felelős (FSZH)
Amit egy nyolcadikosnak és szüleinek tudnia érdemes
Pályaválasztási szülői értekezlet
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Pályaorientáció lehetőségei az iskolában
Előadás másolata:

SZÜLŐK SZEREPE A TUDATOS PÁLYAORIENTÁCIÓBAN Czilinger Éva pszichológus Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja

Továbbtanuláshoz, pályaválasztáshoz kapcsolódó felmérés

Továbbtanuláshoz, pályaválasztáshoz kapcsolódó felmérés

Nehézségek Ellentmondások Abban az életkorban kell dönteniük a fiataloknak, amikor még alig van rálátásuk a munka világára. A középiskola-választás egyben életpálya-választást is jelenthet. A fiataloknak nincs pályaképük, leginkább az elvárt adottságokról és az adott szakma nehézségeiről hiányosak az ismereteik. A munkaerőpiac változásai kevésbé bejósolhatóak!

Szülői befolyásolás A választás előtt álló diák elsődleges motiváló közege a család. Családi tradíció továbbvitele (Régebben gyakrabban tetten érhető volt, hogy „apáról fiúra” szállt a szakma. Ma már többször találkozunk azzal, hogy a fiatalabb generáció jobbat, mást választ, mint szülei. ) – fontos a képességek figyelembevétele. Szülők álmainak megvalósítása – sem tudatosan, sem tudattalanul ne kényszerítsük a gyerekre a vágyainkat. Szabjunk határokat, ha a fiatal csak azért akar valamit tanulni, mert a legtöbb barátja azt teszi, de ő sosem volt erős azon a területen.

Mire lenne szükség a tudatos pályaválasztáshoz? Tudni kell mi érdekli a fiatalt - érdeklődési terület Meglévő készségek, képességek, tulajdonságok (reális önismeret szükséges) (Például, ha nagyon érdekel valakit az autók világa, akkor az érdeklődési körön belül az alábbi munkák lehetségesek – a teljesség igénye nélkül – : műszaki- vagy formatervezés, autógyártásban való munka, autókereskedő, autószerelő, biztosítási kárbecslő, sofőr stb. Ezek mind-mind más képzettséget, más-más készségeket igényelnek.) Pályaismeret - érdemes utána olvasni az egyes szakmáknak vagy/és az adott szakmában dolgozókkal elbeszélgetni. A munkaerőpiac igényeinek ismerete.

Amiben dönteni kell Gimnázium, szakközépiskola vagy szakiskola? Előnyök – hátrányok Közel vagy távol? Kollégium vagy ingázás

Érdemes átgondolni! Ahogy a szülő választását befolyásolja, hogy mit hallott az adott iskoláról, ugyanúgy a diákok is megbeszélik egymás között az információkat. A lehetséges iskolák megismerése (nyíltnapok stb.). Eltérés a szülő és a gyerek elképzelése között. Ne döntsünk helyette!

Pályaorientációt segítő szolgáltatások Foglalkozási és Információs Tanácsadó Iroda Önálló ismeretszerzési lehetőség Pályaismeret bővítését célzó szakmaismertető mappák, filmek Tájékozódás képzésekről Pályaorientációs tanácsadás (pszichológus segítségével) Beszélgetés, tesztek, kérdőívek felvétele (általában 3 találkozás)

Nemzeti Pályaorientációs Portál http://eletpalya.munka.hu/

Tudástár http://eletpalya.munka.hu/tudastar Foglalkozás-bemutató mappák (FEOR-08) - 150 db Foglalkozás-bemutató mappák (FEOR-93) - 374 db Szakmabemutató filmek Gyakran ismételt kérdések Kirendeltségek

Foglalkozás-bemutató mappák Funkció: öntájékozódás pályaismeret bővítése Felépítés: Feladatok és tevékenységek Követelmények Szakképzés Kereseti lehetőségek, elhelyezkedési kilátások Egyéb információs források Anyagmozgató gépek kezelői Feladat /Tevékenység Követelmények Szakképzés

Szakmabemutató filmek 127 db strukturált film Kb.: 10-15 perc/film Egy-egy foglalkozást vagy foglalkozás-csoportot dolgoznak fel Felépítés: Feladatok és tevékenységek Követelmények Interjúk Szakképzés

Önértékelő kérdőívek Három életkori csoport: A felmérő eljárások részben a hagyományos kérdőívekre épülnek (pályaérettség, pályaérdeklődés, képességek, készségek, kompetenciák, munkamód, értékek, motiváció feltárása), de új, életkori verziók is kidolgozásra kerültek (rövid és hosszú változat). Három életkori csoport: általános iskolás korosztály középiskolások és pályakezdők felnőttek

Hasznos honlapok még www.milegyek.hu www.palyanet.hu www.szakkepesites.hu www.mot.hu www.nive.hu www.palyasugo.hu

Köszönöm a figyelmet!