A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.1 intézkedésének támogatásával A romák részvétele a munkaerő-piaci programokban Sasvári Gábor „2007 – Egyenlő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft.
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
KIÚT A HÁTRÁNYOS HELYZETBŐL Modell értékű program a Zalaegerszegi kistérségben Molnár Máté programigazgató Foglalkozta Társ – Társ a foglalkoztatásban.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az ÁFSZ szervezetfejlesztési törekvései különös tekintettel.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ TÁMOP – „Út a munka világába”
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
általános főig. helyettes
Szőke István Szakmai igazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Dél-dunántúli régió Szakképzési Konferencia Pécs, június 26. A régió munkaerő-piaci helyzete és kapcsolata a szakképzéssel.
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Kék Madár Alapítvány bemutatása
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
A FOGLALKOZTATÁSBŐVÍTÉS ATIPIKUS FORMÁI ATYPICAL FORMS OF EMPLOYMENT EXPANSION Experience of the Visegrad Countries International Conference Pécs, March.
MUNKÁLTATÓI FÓRUM Ösvény Esélynövelő Alapítvány /Füzesgyarmat/ Békéscsaba, június 06.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Munka és rehabilitáció nemzetközi konferencia A munkaadói kapcsolattartás jelentősége a program végrehajtása.
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
OFA Hálózat évi tevékenységei
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
A Baranya Paktum Fórum Előadó: Dr. Tótsimon Péter november 3.
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
„Gondoljunk a jövőre!” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, június 22.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1. „Komplex munkaerő-piaci programok a munkanélküli és inaktív emberek foglalkoztatásáért” intézkedés TÁMOP /
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Tájékoztató a HEFOP 1.1 „A munkanélküliség megelőzése és kezelése” című intézkedés eredményeiről Rózsa Zoltán ESZA Kht. programvezető november 29.
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
Pályaválasztást segítő mentortanár és közösségfejlesztő program
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.1 intézkedésének támogatásával A romák részvétele a munkaerő-piaci programokban Sasvári Gábor „2007 – Egyenlő Esélyek Mindenki Számára Európai Év” konferencia Pécs, október 30.

Munkaerő-piaci programok a Dél-Dunántúlon: „A munkanélküliség megelőzése és kezelése” – HEFOP 1.1 „Telepek, telepszerű lakókörnyezetek rehabilitációja, élhetőbbé tétele” közhasznú foglalkoztatási program „TE IS” (Tolerancia Erősítő Innovatív Szövetség) program- EQUAL „Patrónus” program (Pályaválasztást segítő és mentor- tanárok) Foglalkoztatás-szervező menedzserek alkalmazása „Herbal Network” program – INTERREG IIIA Lépj egyet előre– I.” program

A munkanélküliség megelőzése és kezelése A Humánerőforrás- fejlesztés Operatív Program 1.1 intézkedése keretében támogatott munkaerő-piaci program

A program forrása A megvalósítandó programot az Európai Unió (az Európai Szociális Alap), valamint a Magyar Állam közösen finanszírozta a Nemzeti Fejlesztési Tervben megfogalmazott célokkal összhangban.

A program keretösszege A Dél-dunántúli Régióban összesen: Ft. Baranya megye: Ft Somogy megye: Ft Tolna megye: Ft

A program célja A munkaerőpiac leghátrányosabb rétegei számára nyújt új lehetőséget munkaerő-piaci pozíciójuk erősítése, foglalkoztatási esélyeik növelése, a munka világába történő be-, illetve visszakerülésük elősegítése érdekében.

A program számszerűsíthető célja I. A Dél-dunántúli Régióban 3050 fő foglalkoztathatóságának és foglalkoztatottságának növelése. Baranya megye: 1250 fő Somogy megye: 1075 fő Tolna megye: 725 fő

A program számszerűsíthető célja II. •A résztvevők 80%-a sikeresen fejezze be a programot, •közülük 50% munkaerő-piaci szempontból pozitív eredményt, az elhelyezkedési esélyeinek jelentős növekedését érje el, •a pozitív kimenettel rendelkezők 2/3 része a program befejezése után is tartósan munkaviszonyban álljon.

Kik vehettek részt a programban? 1.Célcsoport Fiatalok 16 és 30 év között 2.Célcsoport 30 év feletti tartós munkanélküliek 3.Célcsoport 30 év feletti tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek

Mit nyújtott a program? •Egyénre szabott szolgáltatásokat, mentorálást •Piacképes, szakmai végzettséget adó, vagy betanító jellegű képzés támogatását •Képzés alatti megélhetés támogatását •A programokban való részvételhez kapcsolódó utazási költségek támogatását •Munkagyakorlat szerzés támogatását •Munkába helyezést elősegítő szolgáltatást

Eredmények Dél-Dunántúl, szeptember

A romák aránya a bevont résztvevők között Dél-Dunántúl

A romák aránya a bevont résztvevők között megyei bontásban BaranyaSomogyTolna

A romák aránya célcsoportok szerint Dél-Dunántúl

A terv / tény adatok a bevont roma célcsoportra vetítve Dél-Dunántúl, szeptember

A legjellemzőbb képzési szakirányok a roma célcsoport számára Baranya megyeSomogy megyeTolna megye •7-8. osztály és parkgondozó •Kőműves •Betanított csontozó •Sütőipari munkás •Ács-állványozó •Asztalos •ABC eladó •7-8. osztály és parkgondozó / erdőművelő •Település- karbantartó •Szerkezet- lakatos •Roma családsegítő •Hegesztő •Motorfűrész- •kezelő •Lakatos •Takarító •Könnyűgép- kezelő •Nehézgépkezelő •Szakács

„Telepek, telepszerű lakókörnyezetek rehabilitációja, élhetőbbé tétele” közhasznú foglalkoztatási program

Települések mellett, vagy azok közelében folyamatosan létrejövő és bővülő „vad- telepek”. Volt uradalmi puszták, településtől távoli munkás-kolóniák (bánya, téglagyár, stb.) Régről maradt telepek. Cs- és Szocpolos-telep, vagyis 1965 után létrejött, eredetileg nem telepnek gondolt telep. Városi szegregátumok Elcigányosodó falvak Telep, telepszerű lakókörnyezet definiálása:

A regionális közhasznú foglalkoztatási program célja: a Dél-dunántúli Régióban a telep- és telepszerű lakókörnyezetben, valamint a városi kolóniákban élők életminőségének javítása, 190 fő foglalkoztatásának átmeneti elősegítésével, a lakókörnyezeti és település rehabilitációs intézkedések megvalósítása érdekében. (út- és járdaépítés, vagy karbantartás, felújítás, csapadékvíz elvezetés, hulladékszállítás megoldása, illegális hulladéklerakók felszámolása, közterület rendezés, az egészséget veszélyeztető tényezők visszaszorítása, parlagfű mentesítés, stb.)

„TE IS” (Tolerancia Erősítő Innovatív Szövetség) Az EQUAL által támogatott program célja, hogy elősegítse a hátrányos helyzetű munkanélküli célcsoportok (a megváltozott munkaképességűek, fogyatékkal élők, a munkaerő-piacra visszatérni szándékozó nők, valamint a romák) munkaerő-piaci integrációját. A projekt célkitűzései: A hátrányos helyzetű munkavállalók nyílt munkaerő-piaci integrációjának elősegítése az esélyegyenlőséget szolgáló és a diszkrimináció mentességet biztosító szolgáltatási rendszer megvalósítása, és a foglalkoztathatóság növelése.

Felmérés és elemzés készítés a munkaerőpiac szereplői megkérdezésével, különös tekintettel a munkaerő-piaci diszkriminációra. Szolgáltatásfejlesztés, módszertani fejlesztés a képességek alapján történő munkaerő kiválasztás vonatkozásában. Az új munkaerő-piaci szolgáltatás bevezetése és működtetése. Tananyag és tréning program fejlesztés diszkriminációmentes ügyfélszolgálat bevezetésére. Belső képzés, tréning a fejlesztési partnerség tagjainál. Tevékenységek a „TE IS” program keretében:

Fizikai- és kommunikációs akadálymentesítés a diszkriminációmentes ügyfélfogadás érdekében A felmérésből és a módszer alkalmazása kapcsán szerzett információk alapján a célcsoport képességfejlesztésére irányuló képzési- és tréningprogramok kidolgozása, képzések megvalósítása. A célcsoport munkába segítése. Utógondozás a befogadó munkahelyeken.

„Patrónus” program (Pályaválasztást segítő és mentor-tanárok) Álláskereső pedagógusok elhelyezkedésének elősegítése az óratervi órán kívüli, az iskola által felvállalt, alább ismertetendő feladat ellátása érdekében. A hátrányos helyzetű, lemorzsolódással veszélyeztetett, tanulási nehézségekkel küzdő, 7-8. osztályos, illetve osztályos tanulók esélyegyenlőségének növelése, felzárkóztatásuk elősegítése, és az iskolából való lemorzsolódásuk arányának csökkentése, pályaorientációjuk, pályaválasztásuk elősegítése. Az oktatás/szakképzés és a munka világa közötti kapcsolatok erősítése,

Foglalkoztatás-szervező menedzserek A munkaügyi szervezetben 3 fő roma foglalkoztatás- szervező menedzser dolgozik, határozatlan idejű köztisztviselői státuszban.

Főbb feladataik: a kistérségekben folyó, a cigányságot érintő, a foglalkoztatásukat, munkaerő-piaci integrációjukat segítő programok figyelemmel kísérése, a programokban való aktív közreműködés, a foglalkoztatást elősegítő intézményrendszer és a civil szervezetek együttműködésének segítése, helyi partnerség kialakítása, a célcsoport igényeinek feltárására irányuló szükséglet-felmérésekben való közreműködés

Köszönöm a figyelmüket! Sasvári Gábor Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Foglalkoztatási Programok Osztálya 7621 Pécs, Király u. 46. Tel: 72/ Mobil: 30/ Fax: 72/