Időszakosan használt harctéri eszközök biztonság szintjének elemzése diszkrét – diszkrét Markov modellel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vagyonvédelemtől a katasztrófavédelemig.
Advertisements

A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Anstelle der grauen Fläche
Kvantitatív módszerek
Elektronikus készülékek megbízhatósága
Minőségtechnikák I. (Megbízhatóság)
A szoftver minősége A szoftverfejlesztési folyamat azt igényli, hogy a fejlesztők és felhasználók ugyanazokat a minőségi jellemzőket használják a szoftver.
Nemlineáris és komplex rendszerek viselkedése
BMEEOVKMKM4 Házi feladat megoldás áttekintés
Szennyezőanyagok légköri terjedése Gauss típusú füstfáklya-modell
Szilárd anyagok elektronszerkezete
13.a CAD-CAM informatikus
Csoportosítás megadása: Δx – csoport szélesség
EKG kapuzott (ECG gated) szív vizsgálat
Új klasszikus makroökonómia
Véletlen logikai hálózatok. Bevezető Logikai változó: Bináris változó. Két lehetséges értéke van: 0 és 1, néha ±1 {σ 1, σ 2,..., σ N }, σ i : {0,1}, i.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Közúti és Vasúti járművek tanszék. Célja:az adott járműpark üzemképes állapotának biztosítása. A karbantartás folyamatait gyakran az üzemeltetést is kiszolgáló.
Állam munkavédelmi feladatai
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Műszaki okú kockázatok kezelése a közlekedésben
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Vezeték nélküli technológiák
Szoftvertechnológia Ember-gép rendszerek. Mit értünk rendszer alatt? Kapcsolódó komponensek halmaza – egy közös cél érdekében működnek együtt A rendszer.
1 TARTALOM: 0. Kombinatorika elemei (segédeszközök) 1. Eseményalgebra 2. A valószínűség: a) axiómák és következményeik b) klasszikus (=kombinatorikus)
FERMENTÁCIÓS GYAKORLAT
Növekedés és termékképződés idealizált reaktorokban
Hogyan valósíthatja meg a vállalat fő céljait a TPM segítségével? A.A. Stádium Kft. Péczely Csaba.
Partner Dr. Czira Zsuzsanna, egyetemi adjunktus BME VET VM A megbízhatóság alapjai Villamosenergia-minőség Szaktanfolyam Megbízhatóság.
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Gyártási eredetű folytonossági hiányok szerepe a reaktortartályok biztonságának elemzésében Dr. Trampus Péter 3. AGY Tengelic,
Mi lesz a roncsolásmentes vizsgálat után? Prof. Dr. Trampus Péter Dunaújvárosi Főiskola 6. AGY, Cegléd,
MAGYAR HONVÉDSÉG LÉGIJÁRMŰ JAVÍTÓÜZEM Új évszázad, új technológia Gripenek a magyar Légierőben A roncsolásmentes anyagvizsgálatok (NDT) szerepe és jelentősége.
A villamos jel analízis módszer alkalmazása forgó gépek energetikai és diagnosztikai vizsgálata céljából Gyökér Gyula okl. vill. mérnök.
ELEMI FOLYAMATSZAKASZOK VIZSGÁLATA Válóczy István.
excel, (visual basic) makrók gyorstalpaló
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: fázismérésen alapuló relatív helymeghatározás különbségképzéssel.
Nagy rendszerek biztonsága
Ipari katasztrófáknyomában 6. előadás1 Mélységi védelem Célok: Eszközök meghibásodása és emberi hibák esetén bekövetkező meghibásodások kompenzálása A.
BME Közlekedésautomatikai Tanszék
Geotechnikai feladatok véges elemes
Szervopneumatika.
ACTIA ® : Know How Megfelel az EU 3821/85 szabvány 1B mellékletének* Az EU szabvány szerint a digitális tachográf augusztustól, a 3,5 tonnát meghaladó.
CCD spektrométerek szerepe ma
Rendszerek megbízhatósága
13 – as Tétel! Vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse.
Közúti és Vasúti Járművek Tanszék. A ciklusidők meghatározása az elhasználódás folyamata alapján Az elhasználódás folyamata alapján kialakított ciklusrendhez.
Dr. Rácz Ervin Óbudai Egyetem
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
PPKE ITK 2008/09 tanév 8. félév (tavaszi) Távközlő rendszerek forgalmi elemzése Tájékoztatás 4.
Informatikai eszközök
Robotok üzembehelyezése. A minimális biztonsági távolságot az érvényes szabványok adják meg. Ha a veszélyes területen a veszély alacsony, a minimális.
ASIMO Fejlesztésének története Felépítése, specifikációi
Védelmi technikák: fizikai védelem UPS RAID
JELZÉSI RENDSZEREK Követelmények, osztályozás 2.Jelzők műszaki jellemzői 22 A jelzők vezérlése és ellenőrzése 3.Jelzési rendszerek alapelvei 4.Redundancia,
Karbantartás.
Növekedés és termékképződés idealizált reaktorokban
Kockázat és megbízhatóság
A NUBIKI Nukleáris Biztonsági Kutatóintézet Kft. részvétele a
Elektromos kéziszerszámok, kisgépek érintésvédelmi ellenőrzése
Földmunkagépek emelőgép üzemmódban
Kockázat és megbízhatóság
Egyenletek.
Projekt neve Cég neve Előadó neve
6 szigma.
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
Kockázat és megbízhatóság
JELENÉRTÉKSZÁMÍTÁS-TECHNIKA
VDSL 2 Vektorozás ELEKTR NIKA
VDSL 2 Vektorozás ELEKTR NIKA
Előadás másolata:

Időszakosan használt harctéri eszközök biztonság szintjének elemzése diszkrét – diszkrét Markov modellel

Időszakosan használt eszközök (harctéri érzékelők, felderítő robotok, stb.) Három eltérő üzemmód  Huzamos ideig (több hónap, esetleg év) energia mentesen tárolt  Az időszakos teszt korlátozott időtartamú és műveletterjedelmű  A bevetés rövid (5 – 10 nap) időtartamú, és folyamatos üzemű Tipikus irányító rendszer  DI, 6-8 DO, RF adó/vevő

Biztonság sérthetetlenség szint (IEC Safety Integrity Level - SIL ) Működési igény Alacsony Magas SIL1SIL2SIL3SIL ≥λ [1/év] > ≥λ [1/év] > ≥λ [1/év] > ≥λ [1/év] > ≥λ [1/óra] > ≥λ [1/ óra ] > ≥λ [1/ óra ] > ≥λ [1/ óra ] >10 -9 (Mean Time To Failure) MTTF = 1/λ

Az időszakosan működtetett, energiamentesen tárolt eszközök biztonság sérthetetlenség szint vizsgálatának alapfeltevései  Az energiamentesen tárolt állapotban az eszköz meghibásodás valószínűsége ugyanúgy változik, mint az alacsony működésigényű rendszerekké.  A folyamatos üzemmód magas működésigényű, nem javítható rendszerként vizsgálható.  Az időszakos teszt hatása hasonlóan vizsgálható, mint a magas működésigényű, működésközben javítható, redundáns rendszerekké.

A meghibásodás valószínűségének változása az idő függvényében Az exponenciális görbe egyenlete P(t)=1-e -λt +λe -λt Az egyenes egyenlete P K (t)=λ–λ(1- λ)t P(t): A meghibásodás valószínűsége R(t)=1-P(t): A berendezés megbízhatósága

diagnosztikai kártya 1 diagnosztikai kártya 2 Az 1002D irányítási struktúra

Az 1002D struktúra előnyei  Költséghatékony  A kezelhető λ S és a veszélyes λ D hibákra egyaránt javítja a megbízhatóságot λ=λ S + λ D = λ=λ S + λ D = ={λ DA *λ DB +λ A *λ B }+{(λ DA +λ DB )*(λ A +λ B )} ={λ DA *λ DB +λ A *λ B }+{(λ DA +λ DB )*(λ A +λ B )}  Az eredő biztonság sérthetetlenség szint jobb, mint az összetevőké külön-külön. Ha λ A =λ B ≤5*10 -2 az irányítási ágak SIL1, λ DA =λ DB ≤5*10 -3 diagnosztikai kártya SIL2, akkorλ<3,6*10 -3, SIL2

1002D Markov gráf modell 0Normal 1R_DDR_DS 2R_UD 3R_US λ NSD0 +λ NDD0 λ NDU0 4EmergencyStop 5DetectedDanger 6UndetectedDanger λ FDU0 λ DU3 λ DU2 +λ SU2 λ FS0 +λ FDD 0 λ S1 +λ DD1 λ DD2 +λ SD2 λ DD3 +λ S3 λ DU1 μ5μ5μ5μ5 μ4μ4μ4μ4 μ1μ1μ1μ1

A Markov gráf P valószínűség mátrixa 1-λ 0  NSD0 + NDD 0  NDU0  NSU0  FS-0 + FDD0 0  FDU0 μ1μ1μ1μ1 1-λ 1 00  S-1 + DD1  DU λ 2 00  -D2  -U2 P=000 1-λ 3  S-3 + DD3 0  DU3 μ4μ4μ4μ λ 4 00 μ5μ5μ5μ λ

Állapotvalószínűség vektor  Az S állapotvalószínűség vektor t=0 kezdeti értéke a P valószínűség mátrix első sora.  Kellően sűrű mintavétel esetén minden jel kvázi folytonos. A alkalmazható az analitikus egyenletek idő diszkrét alakja. S(k+1) = S(k)*P  Az állapotvalószínűség vektor az egyes üzemi állapotokban tartózkodás valószínűségét adja meg az idő függvényében. 1002D struktúra állapotvalószínűség vektora S(t)= S 1 (t) S 2 (t) S 3 (t) S 4 (t) S 5 (t) S 6 (t) S 7 (t)

Az IMET eszközök állapotvalószínűség vektorát leíró egyenletek sajátóságai  Lehet szakadás az S állapotvalószínűség vektor értékeiben az üzemmódok váltásakor, mert eltérő a három üzemmódban a P valószínűségi mátrix.  Az energiamentesen tárolt állapotban, a javítható- ság valószínűség (μ) értékek nullák a hibaarány (λ) dimenziója [1/év]. A valószínűségi mátrix P E.  A folyamatos üzemmódban a javíthatóság valószí- nűség (μ) értékek nullák. A (λ) hibaarány dimen- ziója [1/óra]. A valószínűségi mátrix P F.  Az időszakos teszt alatt a javíthatóság valószínű- ség (μ) értékek nem nullák. A (λ) hibaarány, és a (μ) javíthatóság valószínűségdimenziója [1/óra]. A valószínűségi mátrix P T.

Állapotvalószínűség vektor számítása energiamentes állapotban A P E valószínűség mátrix elemei a teljes irányító rendszer, javíthatóságot figyelembe nem vevő, elemzésével határozható meg.  A S(k+1)=S(k)*P E műveletet végrehajtva egy évnyi változást kapunk.  Egy évnyi változás lineárisnak tekinthető. Az S(k+i)=S (k)+i*ΔS(k), ahol az i a mintavételezések száma/év, és a ΔS(k) = S(k+1)-S(k)

Állapotvalószínűség vektor számítása folyamatos üzemmódban A folyamatos üzemmód elemzéséhez az állapot- valószínűség vektor értéket konvertálni kell.  A S(k+i) állapotvalószínűség vektor, és a P E valószínűség mátrix elemeiben a hibaarányok (λ j ) értékeket f = 8760-nal osztani kell. (1 év = 8760 óra)  m < 200 órányi változás lineárisnak tekinthető. A hibaarány (λ) értékeket lehet m/f faktorral beszorozni.  Az energiamentesen tárolt állapotba való visszatéréskor P E valószínűség mátrix elemeiben a hibaarány (λ) értékeket 8760-al, illetve f/m-el, kell beszorozni.

Állapotvalószínűség vektor számítása időszakos teszt állapotban Az időszakos teszt elemzéséhez az állapot- valószínűség vektor értéket konvertálni kell.  A S(k+i) állapotvalószínűség vektor, és a P E valószínűség mátrix elemeiben a hibaarány (λ) értékeket m/f-el be kell szorozni.  Ezt kővetően meg kell határozni a (k+i) idő- ponthoz tartozó javíthatóság valószínűség (μ) értékeket.  Korrigálni kell a P valószínűség mátrix főátló elemeit az adekvát javíthatóság valószínűség (μ) értékekkel.

A javíthatóság valószínűség meghatározása  Az időszakos teszt alatt az 1, 4, 5 állapotok hibájára derülhet fény. Ha javítható, akkor az állapot legfeljebb az eredeti S 1 (0), S 4 (0), S 5 (0) állapotokba juthat vissza. μ j = δ*(S j (k+i)-S j (0)), ahol j=1,4,5, és δ≤1.  Nem tudható, hogy aktuálisan melyik hiba következik be, de hosszabb idő függvényében az előfordulás arányos a valószínűséggel, így S 0 (k+i+1)=S 0 (k+i)+1/3(μ 1 +μ 4 +μ 5 ), és S j (k+i+1)=S j (k+i)-1/3μ j, ahol j = 1, 4, 5.  A fenti algoritmussal a javíthatóság elemzés, csak az δ érték meghatározásához kell.