A mezőgazdasági szakigazgatás átszervezése – a termelők és a méhészek lehetőségei Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
1 ‘Bakonyalja-Kisalföld kapuja’ Vidékfejlesztési Egyesület évi ÚMVP monitoring adatszolgáltatási kötelezettség Kisbér,
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Magyarország fejlesztési forrásai Aktuális hírek •2006. október 16. –OP társadalmi egyeztetése •2006. október 17. –ÚMFT parlamenti vitája.
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
Tájékoztatás a as EMVA társfinanszírozású vidékfejlesztési program évi éves végrehajtási jelentésben foglalt eredményekről ÚMVP MB 2013.
Nemzeti cselekvési terv
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI AKTUALITÁSOK Jordán László elnökhelyettes január 31.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Tájékoztató Fórum Észak Kelet-Pest Megyei Leader Egyesület 2170 Aszód Pesti út
LEADER nemzetközi együttműködés „A projekt útja” Parizán Anna Tanácsos Vidékfejlesztési Minisztérium Szeptember 26.
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI STRATÉGIA FELÜLVIZSGÁLATA 2013.
LEADER nemzetközi együttműködés „A projekt útja” Parizán Anna Tanácsos Vidékfejlesztési Minisztérium Szeptember 26.
Baranya Megyei Önkormányzat
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia EMCS rendszer Az adófelfüggesztéssel.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Agrárfejlesztési Főosztály december 13.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Tájékoztatás az ÚMVP TS keret felhasználásáról Szarvas, december 11.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Az ÚMVP intézményrendszere
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
DIT-ÚMVP III. és IV. tengelyét, illetve a TS intézkedést érintő programmódosítási javaslatok Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékf ejlesztési Főosztály.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Vasútszabályozási Osztály
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
Kitöltési segédlet a zöldség-gyümölcs termelői csoportok beruházási támogatásához kapcsolódó B0471 nyomtatványhoz Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
II. Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferencia
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

A mezőgazdasági szakigazgatás átszervezése – a termelők és a méhészek lehetőségei Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár országos főállatorvos Kaposvár, 2012. január 21.

A méhészeti ágazat jelentősége a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 1%-át, az állattenyésztésnek közel 3%-át adja hozzájárul a vidék népességmegtartó képességéhez szerepe van az ökológiai egyensúly fenntartásában A magyar méhészet a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 1%-át, az állattenyésztésnek közel 3%-át adja. A méhészeti ágazat jelenleg mintegy 16 000-18 000 család megélhetéséhez nyújt kiegészítő vagy fő jövedelemforrást, így közvetve hozzájárul a vidék népességmegtartó képességéhez, továbbá szerepe van az ökológiai egyensúly fenntartásában, ezért fontos az ágazat társadalmi szerepének erősítése, valamint e szerep erkölcsi és anyagi formában történő elismertetése.

Méhészeti Nemzeti Program tekintettel az ágazat jelentőségére az unió támogatási lehetőséget biztosít az uniós források igénybevételének feltétele a méhészeti nemzeti program megalkotása a 2010-2013-ig tartó támogatási időszakban a 47/2010. (XII. 31.) VM rendelet tartalmazza a támogatások igénybevételével kapcsolatos szabályokat Tekintettel a méhészeti ágazat jelentőségére, és sajátosságaira az unió a tagállamok által viselt kiadások 50 %-ával egyenértékű társfinanszírozással támogatási lehetőséget biztosít a méhészeti ágazat fejlesztése céljából. Az uniós források igénybevételének alapvető feltétele, hogy a tagállam megalkossa a Méhészeti Nemzeti Programot, amely a programban szereplő támogatásokon keresztül hozzájárul ahhoz, hogy a méhészkedésből származó haszon megélhetést és fejlesztési forrást biztosítson a méhészek számára. A 2011–2013 között a méhészek a Méhészeti Nemzeti Programon keresztül évi mintegy 1,2 milliárd Ft támogatáshoz jutnak. Hazánk először 2004-ben, azt követően 2007-ben, majd 2010-ben készítette el a támogatások feltételéül szolgáló Méhészeti Programot. A 2010-től 2013-ig tartó támogatási időszakra szóló Méhészeti Programban meghatározott célok megvalósításával összefüggő támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárási szabályokat a Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján a 2010-2013 közötti végrehajtási időszakokban a központi költségvetés, valamint az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének szabályairól szóló 47/2010. (XII. 31.) VM rendelet tartalmazza.

A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései a) technikai segítségnyújtás aa) a méhészeti képzés országos koordinálása, valamint méhegészségügyi ismeretek gyűjtése és terjesztése (a támogatás keretösszege 80 000 euró/végrehajtási év) Cél: Méhészképzés egységesítése, külföldi ismeretek megszerzése a méhészeti képzés országos koordinálása, valamint méhegészségügyi ismeretek gyűjtése és terjesztése (a támogatás keretösszege 80 000 euró/végrehajtási év) A jogcím célja a méhészképzés egységesítése, külföldi ismeretek megszerzése, a külföldi szaksajtó figyelemmel követése, a fordítások megszervezése és azok közzététele. A program keretében az OMME által elkészített kiadványon keresztül számos friss információ, kutatási eredmény, méhbetegségek leküzdését segítő új technológiai és állategészségügyi beavatkozás ismertetése jut el a méhészekhez.

A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései a) technikai segítségnyújtás ab) regionális rendezvény, kongresszus szervezése, az azokon való részvétel, nemzetközi rendezvényen való részvétel és elméleti ismeretterjesztés (a támogatás keretösszege 180 000 euró/végrehajtási év) Cél: a méhészek szakmai ismereteinek bővítése, fejlesztése, illetve szinten tartása regionális rendezvény, kongresszus szervezése, az azokon való részvétel, nemzetközi rendezvényen való részvétel és elméleti ismeretterjesztés (A támogatás keretösszege 180 000 euró/végrehajtási év) A jogcím célja a méhészek szakmai ismereteinek bővítése, fejlesztése, illetve szinten tartása, elméleti felkészültségének növelése elsősorban előadások tartásával. Az intézkedés alapján több ezer méhész vethet részt a helyi/regionális/országos rendezvényeken, juthat el külföldön megrendezett hasonló programra. Az intézkedés sokrétű és az eltérő érdekeltségű méhészek is megtalálják a számukra hasznos programot. A helyi szinten megszervezett szakmai napok, foglalkozások a méhészek szakmai ismereteit bővítik, szinten tartják.

A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései a) technikai segítségnyújtás ac) szaktanácsadó-hálózat működtetése (a támogatás keretösszege 470 000 euró/végrehajtási év) Cél: folyamatos tájékoztatás a piaci viszonyokról, támogatási lehetőségekről, az új technológiákról, érdekképvislet szaktanácsadó-hálózat működtetése (a támogatás keretösszege 470 000 euró/végrehajtási év) A szaktanácsadó hálózat a gazdálkodó méhészek számára folyamatosan nyújt tájékoztatást a piaci viszonyokról, a támogatási lehetőségekről, a méhészetben alkalmazott, illetve alkalmazható új technológiákról, a vándoroltatás, pergetés és egyéb szakmai tevékenységek hatékonyabb ellátását támogató információkról. A szaktanácsadó hálózat helyi szinten segít képviselni a gazdálkodó méhészek érdekeit a tevékenységüket felügyelő hatóságoknál, fenológiai megfigyelésekkel, adatgyűjtéssel, és az adatok közlésével hozzájárul egyes méhészeti tevékenységek eredményesebb végrehajtásához.

A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései a) technikai segítségnyújtás ad) bemutató méhészetek látogatása (a támogatás keretösszege 70 000 euró/végrehajtási év) Cél: egy-egy kaptártípus technológiájának ismertetése, egyéb ismeretek átadása bemutató méhészetek látogatása (a támogatás keretösszege 70 000 euró/végrehajtási év) Az intézkedés célja egy-egy kaptártípus technológiájának megismertetése, egyéb ismeretek átadása és gyakorlati bemutatókon keresztüli oktatása. A méhészetek kijelölése a jól működő méhészek számára lehetőséget teremt, hogy az alkalmazott ismereteiket megmutathassák másoknak, az odalátogató méhészek pedig megismerhetnek bevált, jó gyakorlatot, sok esetben új technológiát, egyes gyakorlati fogásokat.

A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései a) technikai segítségnyújtás ae) méz kinyeréséhez szükséges új eszközök beszerzése (a támogatás keretösszege 130 000 euró/végrehajtási év) Cél: méz kinyeréséhez szükséges eszközök beszerzése (mézpergető, méz-szivattyú, fedelezőgép) méz kinyeréséhez szükséges új eszközök beszerzése (a támogatás keretösszege 130 000 euró/végrehajtási év) Az intézkedés célja a méz kinyeréséhez szükséges eszközök beszerzése. Ennek keretében mézpergetők, méz-szivattyúk és fedelezőgépek támogatás igénybevételével történő beszerzésére kerülhet sor. A méz kinyeréséhez szükséges új eszközök beszerzésének támogatása korszerűbb eszközökkel, gyorsabb, hatékonyabb és élelmiszer-biztonsági szempontból is megfelelő pergetést, valamint az ahhoz kapcsolódó munkafolyamatokat teszi lehetővé.

A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései b) varroa atka elleni védekezés ba) varroa atka elleni gyógyszeres védekezés (a támogatás keretösszege 2 165 000 euró/végrehajtási év) Cél: elősegíti, hogy a méhészek által korábban gyakran használt, ellenőrizetlen és kevéssé hatékony szerek helyett engedélyezett gyógyszerkészítményeket használjanak, jelentős mértékben elősegíti a méhegészségügyi helyzet javulását varroa atka elleni gyógyszeres védekezés (a támogatás keretösszege 2 165 000 euró/végrehajtási év) Ez a Nemzeti Program legnagyobb keretösszegű jogcíme. A Varroa atka elleni gyógyszeres védekezés keretében az atkaölő készítmények mellett a kezelések hatékonyságát növelő répacukor- és takarmánykiegészítő-szer költségek támogathatók. A Varroa atka elleni gyógyszeres védekezés támogatása elősegíti, hogy a méhészek által korábban gyakran használt, ellenőrizetlen és kevéssé hatékony szerek helyett engedélyezett gyógyszerkészítményeket használjanak a Varroa atka elleni védekezésben. A támogatás alapja az engedélyezett készítmények és a kezelés kiegészítéséhez adható cukor beszerzése, felhasználása. A fertőzöttségtől való teljes mentesség ugyan nem érhető el, de a támogatás jelentős mértékben elősegíti a méhegészségügyi helyzet javulását.

A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései b) varroa atka elleni védekezés bb) varroa atka elleni alternatív védekezés és a kapcsolódó ellenőrző rendszer működtetése (a támogatás keretösszege 25 000 euró/végrehajtási év) Cél: információ az atka-fertőzöttségről, illetve egy-egy kezelést követően annak hatékonyságáról varroa atka elleni alternatív védekezés és a kapcsolódó ellenőrző rendszer működtetése (a támogatás keretösszege 25 000 euró/végrehajtási év) A program keretében higiénikus aljdeszkára pályázhatnak a méhészek. A támogatás feltétele között szerepelt az atkára vonatkozó kötelező adatszolgáltatás. Az adatokat felhasználva az OMME kialakította az országos atka-monitoring rendszert, amelynek eredményeit évente közzé teszi. A külföldi tapasztalatok alapján a teljes állomány 10-20%-a alá helyezett higiénikus aljdeszkákkal reális kép kapható az atka-fertőzöttségről, illetve egy-egy kezelést követően annak hatékonyságáról.

A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései c) vándoroltatás korszerűsítése ca) kaptárok, méhészeti felszerelések azonosítási rendszerének kialakítása, a rendszer fenntartása (a támogatás keretösszege 80 000 + 30 000 euró/végrehajtási év) Cél: az azonosítási rendszer kialakítása, majd fenntartása, működtetése kaptárok, méhészeti felszerelések azonosítási rendszerének kialakítása, a rendszer fenntartása (a támogatás keretösszege 80 000 + 30 000 euró/végrehajtási év) A méhegészségügyi nyomon követhetőség érdekében, valamint vagyonvédelmi szempontból indokolt a méhészetek, illetve az értékesebb méhészeti felszerelések azonosítása és nyilvántartása. A támogatás célja az azonosítási rendszer kialakítása, majd fenntartása, működtetése.

A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései c) vándoroltatás korszerűsítése cb) vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzése (a támogatás keretösszege 200 000 + 150 000 euró/végrehajtási év) Cél: hatékonyabb, korszerűbb eszközök beszerzése vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzése (a támogatás keretösszege 200 000 + 150 000 euró/végrehajtási év) Hazánkban eredményesen méhészkedni, biztos megélhetést biztosítani csak vándorlással lehetséges. Egy évben akár 6-8 alkalommal kell mozgatni a méhészetet. Ez gyorsan, hatékonyan, balesetmentesen csak nagyobb beruházással történhet. A vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzésének támogatása révén a vándoroltatás korszerűbb eszközökkel, gyorsabban, egyszerűbben és hatékonyabban zajlik.

A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései d) méz fizikai-kémiai tulajdonságainak elemzése (a támogatás keretösszege 200 000 + 150 000 euró/végrehajtási év) Cél: a forgalomban lévő mézek minőségének folyamatos vizsgálata méz fizikai-kémiai tulajdonságainak elemzése (a támogatás keretösszege 200 000 + 150 000 euró/végrehajtási év) Az OMME folyamatosan figyelemmel kíséri a kereskedelmi forgalomban lévő mézek minőségét. A mézek vizsgálatára hazai, és EU-n belüli laboratóriumokban kerül sor. A vizsgálati eredményeket az OMME megjelenteti, ezáltal a kereskedelmi láncok fokozottabb figyelmet fordítanak a polcaikon lévő mézek minőségére.

A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései e) méhcsaládok számának szinten tartása (a támogatás keretösszege 200 000 + 150 000 euró/végrehajtási év) Cél : az állomány mind állategészségügyi, mind genetikai szempontból történő cseréje a hatékony méhészkedés alapvető feltétele a méhállomány szinten tartása párzott és párzatlan méhanyákkal, anyabölcsőkkel méhcsaládok számának szinten tartása (a támogatás keretösszege 200 000 + 150 000 euró/végrehajtási év) Hazánk őshonos méhfajtája a krajnai méh. Kizárólag hatóságilag ellenőrzött, regisztrált méhtenyésztő, anyanevelő hozhat forgalomba méhanyákat. Kizárólag az ilyen anyanevelő telepről származó párzott, petéző anyákkal történő, illetve e telepekről származó egyéb állománypótlás támogatható. A méhészek az állomány mind állategészségügyi, mind genetikai szempontból történő cseréjét a hatékony méhészkedés alapvető feltételének tekintik.

A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései f) méhészettel, méhészeti termékekkel kapcsolatos alkalmazott kutatás fa) fenológiai és meteorológiai méhészeti megfigyelő hálózat kialakításához és működtetéséhez; tartása (A támogatás keretösszege 40 000 euró/végrehajtási év) Cél: az országos megfigyelőhálózat létrehozása működtetése elősegíti a termelő méhészek logisztikai-méhészeti munkájuk tervezését fa) fenológiai és meteorológiai méhészeti megfigyelő hálózat kialakításához és működtetéséhez; tartása (A támogatás keretösszege 40 000 euró/végrehajtási év) Cél: az országos megfigyelő-hálózat létrehozása működtetése elősegíti a termelő méhészek logisztikai-méhészeti munkájuk tervezését.

A Méhészeti Nemzeti Program intézkedései f) méhészettel, méhészeti termékekkel kapcsolatos alkalmazott kutatás fb) méhegészségügyi és környezetterhelési monitoring vizsgálathoz. (A támogatás keretösszege 70 000 euró/végrehajtási év) Cél: a vizsgálatok olyan irányú fejlesztésére van szükség, amelyek alapján a fogyasztók jobb tájékoztatása biztosítható új típusú vizsgálati módszer támogatása, természetes mézek védelme méhegészségügyi és környezetterhelési monitoring vizsgálathoz. (A támogatás keretösszege 70 000 euró/végrehajtási év) Méhészettel kapcsolatos kutatás: országos megfigyelőhálózat létrehozása működtetése elősegíti a termelő méhészek logisztikai-méhészeti munkájuk tervezését. A megfigyelőhálózat mindenki számára elérhető adatai az időjárási körülményekről (csapadék, hőfok, szél stb.), az adott méhlegelő fenológiájáról adnak tájékoztatást. Méhészeti termékekkel kapcsolatos kutatás: a mézforgalmazásban a minőségi vizsgálatok alapján megállapítható, hogy új mézminőségi problémák jelentek meg a kiskereskedelemben lévő mézek esetében. A vizsgálatok olyan irányú fejlesztésére van szükség, amelyek alapján a fogyasztók jobb tájékoztatása biztosítható. Magyarország új típusú vizsgálati módszer dolgozását kívánja támogatni, amely a természetes mézek védelmét szolgálja.

Nemzeti Vidékstratégia a Nemzeti Stratégia egyik területe a Fenntartható agrárszerkezet- és termeléspolitika a méhészeti ágazathoz kötődő nemzeti stratégiai programok: Ökológiai gazdálkodás program Az ökológiai gazdálkodás fokozott támogatása, különös tekintettel az ökológiai állattenyésztés és méhészet fejlesztésére; a gazdálkodók ökológiai gazdálkodásra való átállásának, illetve az ökológiai gazdálkodás ellenőrzésével és tanúsításával kapcsolatos költségek támogatása. Állattenyésztés-fejlesztési program fontos alprogram a Méhészeti alprogram cél a Magyar Méhészeti Nemzeti Program folytatása a Nemzeti Stratégia egyik területe a Fenntartható agrárszerkezet- és termeléspolitika a méhészeti ágazathoz kötődő nemzeti stratégiai programok: Ökológiai gazdálkodás program Az ökológiai gazdálkodás fokozott támogatása, különös tekintettel az ökológiai állattenyésztés és méhészet fejlesztésére; a gazdálkodók ökológiai gazdálkodásra való átállásának, illetve az ökológiai gazdálkodás ellenőrzésével és tanúsításával kapcsolatos költségek támogatása. Állattenyésztés-fejlesztési program fontos alprogram a Méhészeti alprogram - cél a Magyar Méhészeti Nemzeti Program folytatása.

Mézek hatósági ellenőrzése az előadás második része: mézek hatósági ellenőrzése

A következő diákon a 2008-2011. október 31-ig beérkezett adatokat foglaltuk össze. Elmondható, hogy az ellenőrzött, vizsgált méztételek száma 2011-ben a korábbi évekhez képest számottevően nagyobb, ezzel együtt a kifogásolt tételek száma is nőtt, azonban ha az arányokat nézzük nem tapasztalunk számottevő növekedést. A mézet körülvevő médiaérdeklődés miatt továbbra is fokozott figyelmet fordítunk a méztételek vizsgálatára, ahogy a vizsgálati számokból is látszik.

A mézcsomagoló létesítmények számában évről évre csökkenés látható, amely valószínűleg a gazdasági helyzet nehézségeiből fakad. 2009 év - létesítmények száma: 66 2010 év - létesítmények száma: 50 2011 év – létesítmények száma: 47

A Hatóság a 2011-es év során kereskedelemben, valamint termelőnél vett mézmintát antibiotikum tartalmának megvizsgálása céljából. Mintavétel 108 db különböző mézből történt (pl.: akácméz, repceméz, selyemfűméz, hársméz, szelídgesztenyeméz, virágmézek), amelyek közül 26 db-ban találtunk antibiotikumot.

Összességében a laboratóriumok a 108 db mézből vett mintákra 3299 vizsgálatot végeztek el antibiotikum kimutatás céljából, amelyből 49 db vizsgálat eredménye mutatott pozitív eredményt, vagyis a vizsgálatok 1,5 %-a.

A farmakológiai hatóanyagokra vonatkozó jogszabályok Az Európai Parlament és Tanács 470/2009/EK rendelete (2009. május 6.) az állati eredetű élelmiszerekben előforduló farmakológiai hatóanyagok maradékanyag- határértékeinek meghatározására irányuló közösségi eljárásokról, a 2377/90/EGK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről, és a 2001/82/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv, valamint a 726/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról szóló rendelet A Bizottság 37/2010/EU rendelete (2009. december 22.) a farmakológiai hatóanyagokról és az állati eredetű élelmiszerekben előforduló maximális maradékanyag-határértékek szerinti osztályozásukról A farmakológiai hatóanyagokra vonatkozó jogszabályok: Az Európai Parlament és Tanács 470/2009/EK rendelete (2009. május 6.) az állati eredetű élelmiszerekben előforduló farmakológiai hatóanyagok maradékanyag- határértékeinek meghatározására irányuló közösségi eljárásokról, a 2377/90/EGK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről, és a 2001/82/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv, valamint a 726/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról szóló rendelet A Bizottság 37/2010/EU rendelete (2009. december 22.) a farmakológiai hatóanyagokról és az állati eredetű élelmiszerekben előforduló maximális maradékanyag-határértékek szerinti osztályozásukról.

A jogszabályok alapján a mézben nem fogadható el antibiotikum Pl. a szulfonamidokra és a trimetoprimre a méhek ill. a méz esetében nincs határérték megállapítva, a mézben jelenlévő maradékanyagok nem kerültek osztályozásra, ezért jelenlétük a mézben nem felel meg a közösségi jogszabályoknak. Kivételt az jelentene, ha e rendelet alapján az említett hatóanyag tekintetében intézkedési referenciapont került volna megállapításra, és a maradékanyagok mennyisége nem éri el vagy haladja meg ezt az intézkedési referenciapontot. Ilyen referenciapont azonban nem került megállapításra (ezt az intézkedési referenciapontot a Bizottság határozhatja meg, a tagállamok ezt nem tehetik meg.) A jogszabályok alapján a mézben nem fogadható el antibiotikum: Pl. a szulfonamidokra és a trimetoprimre a méhek ill. a méz esetében nincs határérték megállapítva, a mézben jelenlévő maradékanyagok nem kerültek osztályozásra, ezért jelenlétük a mézben nem felel meg a közösségi jogszabályoknak. Kivételt az jelentene, ha e rendelet alapján az említett hatóanyag tekintetében intézkedési referenciapont került volna megállapításra, és a maradékanyagok mennyisége nem éri el vagy haladja meg ezt az intézkedési referenciapontot. Ilyen referenciapont azonban nem került megállapításra (ezt az intézkedési referenciapontot a Bizottság határozhatja meg, a tagállamok ezt nem tehetik meg.)

Méhészetet is érintő várható jogszabály-módosítások A mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 228/1996. (XII. 26.) Korm. Rendelet A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés feltételeiről és szabályairól szóló 341/2007. (XII. 15.) Korm. rendelet A Magyary Program Egyszerűsítési Programjának elfogadásáról szóló 1304/2011. (IX. 2.) Korm. határozat 1. mellékletének 77. pontja a mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal kapcsolatos kormányhivatali munkavégzés egyszerűsítését írja elő, amely által olyan jogszabályi módosítások kerülnek a közeljövőben bevezetésre, mellyel a méhészkedéssel foglalkozó őstermelők igazolványának kiváltása és érvényesítése egyszerűsödhet. Jelenleg módosítás alatt van – ugyan a méhészkedést nem közvetlenül érintő – a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés feltételeiről és szabályairól szóló 341/2007. (XII. 15.) Korm. rendelet is, amely által szintén egyszerűsödni fog az ügyintézés.

Uniós szintű méhegészségügyi aktualitások 2011. április 1.: Megkezdte működését a Méhegészségügyi Európai Uniós Referencialaboratórium (Franciaország) 2011. május 17.: Elfogadásra kerültek a Magyar EU Elnökség alatt kidolgozott „Tanácsi következtetések a méhek egészségi állapotáról” 2011. szeptember: Magyarország is részt kíván venni az EURL által szervezett önkéntes kísérleti felügyeleti programban, mely a méhek egészségi állapotának felmérésére irányul, ezért benyújtottuk programtervezetünket az EU Bizottsága felé. A 2012. január 1-jétől 2013. június 30-ig tartó programra összesen 20 tagállam nyújtott be programtervezetet. Az EU Bizottsága által a programok társfinanszírozására szánt keretösszeg: 3 750 000 EUR. Még nem született döntés arról, hogy az egyes tagállamok pontosan mekkora összegre számíthatnak. Jelenleg minden résztvevő tagállamot közvetlenül keres meg a Bizottság a végrehajtandó program további részleteire vonatkozóan. Uniós szintű méhegészségügyi aktualitások 2011. április 1.: Európai Uniós Referencialaboratórium a méhek egészségéért. A Bizottság által eddig elért egyik legfőbb eredmény a méhek betegségeit vizsgáló közösségi-referencialaboratórium felállítása, mely hivatalosan 2011. április 1-jével kezdte meg működését. A 87/2011/EU Bizottsági Rendelet melléklete pontosan meghatározza a referencialaboratórium működésének feltételeit és feladatait. 2011. május 17.: Tanácsi következtetések a méhek egészségi állapotáról A Magyar EU Elnökség alatt, a méhegészségügyi dosszié keretén belül végzett munka eredményeként sikerült mind a 27 Tagállam egyetértésével elfogadtatni a méhek egészségi állapotáról szóló tanácsi következtetéseket. A jövőben ezen Tanácsi Következtetések adnak iránymutatást az Európai Bizottság részére, hogy melyek azok a méhegészségügyi prioritások, amelyek a Tagállamok véleménye alapján sürgős közösségi szintű fellépést igényelnek. Tekintettel arra, hogy a 27 Tagállam szakminisztere egyöntetűen szavazta meg a Tanácsi Következtetéseket, az abban foglaltakat a Bizottságnak kötelezően figyelembe kell vennie a méhegészségügyben folytatott jogalkotó munkája során. 2011. szeptember: Méhegészségügyi Kísérleti Felügyeleti Program Országunk is részt kíván venni az Európai Uniós Referencialaboratórium által szervezett önkéntes kísérleti felügyeleti programban, mely a méhek egészségi állapotának felmérésére irányul, ezért 2011 őszén benyújtottuk programtervezetünket az Európai Bizottság felé. A 2012. január 1-jétől 2013. június 30-ig tartó programra összesen 20 tagállam nyújtott be programtervezetet. Az Európai Bizottság által a programok társfinanszírozására szánt keretösszeg: 3 750 000 EUR. Még nem született döntés arról, hogy az egyes tagállamok pontosan mekkora összegre számíthatnak. Jelenleg minden résztvevő tagállamot közvetlenül keres meg a Bizottság a végrehajtandó program további részleteire vonatkozóan.

Uniós szintű méhegészségügyi aktualitások 2. 2011. november 15.: Az Európai Parlament elfogadta „A méhegészségügyről és a méhészeti ágazat előtt álló kihívásokról” szóló magyar EP képviselői jelentést. Az EP jelentés Bizottság számára címzett főbb megállapításai a kutatás és a tudományos ismeretek elterjesztése tárgykörben: - a méhek egészségi állapotával kapcsolatos kutatásokra szánt támogatások szintjét emelni szükséges; - szükség van a méhkaptárak egységes, nemzeti szintű azonosítási rendszerére és nyilvántartására; - ún. „referenciaméhészetek” európai hálózatának létrehozásának támogatása; - a méhek egészségi állapotát veszélyeztető tényezőkre vonatkozó ökotoxikológiai vizsgálatokra vonatkozó információk tagállamok, laboratóriumok, méhészek, gazdálkodók és a tudósok közötti megosztásának elősegítése (weboldal minden tagállami nyelven). 2011. november 15-én az Európai Parlament elfogadta „A méhegészségügyről és a méhészeti ágazat előtt álló kihívásokról” szóló, magyar EP képviselő (Dr. Tabajdi Csaba) által készített jelentést. Az EP jelentés figyelembe vette többek között az előbb említett Tanácsi Következtetésekben hangsúlyozott teendőket. A következő diákon a különböző tárgykörökre bontott EP jelentés Európai Bizottság számára címzett azon megállapításai kerülnek kiemelésre, amelyek közvetlenül is érinthetik a magyar méhészeket. A kutatás és a tudományos ismeretek elterjesztése tárgykörben: A méhek egészségi állapotával kapcsolatos kutatásokra szánt támogatások szintjét emelni szükséges: Az EP felhívja a Bizottságot, hogy a következő pénzügyi keretben emelje a méhek egészségi állapotával kapcsolatos kutatásokra szánt támogatások szintjét. A kutatások elsődleges irányai legyenek technológiai fejlesztések: a betegségek megelőzése és ellenőrzése érdekében (különös tekintettel a környezeti tényezők által a méhkolóniák immunrendszerére gyakorolt hatásra és a betegségek közötti kölcsönhatásra) fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok kialakításával és a nem vegyi jellegű megoldások előtérbe helyezésével; állatgyógyászati termékek kifejlesztésével az Unió méhállományának jelenlegi megbetegedéseit előidéző tényezők (elsősorban a Varroa destructor méhatka) ellen. Az EP támogatja az olyan tenyésztési programokat, amelyek a betegségekkel és a kártevőkkel szembeni tűrőképességre összpontosítanak (különösen a Varroa-atka kór tekintetében). Szükség van a méhkaptárok egységes, nemzeti szintű azonosítási rendszerére és nyilvántartására: Az EP kéri a Bizottságot, hogy a méhész szervezetekkel való együttműködésben segítse elő megfelelő nemzeti felügyeleti rendszerek létrehozását és alakítson ki uniós szintű követelményeket az összehasonlítás lehetővé tétele érdekében. Az EP hangsúlyozza, hogy szükség van a méhkaptárok egységes, nemzeti szintű azonosítási rendszerére és nyilvántartására, amelyet évente felülvizsgálnak és frissítenek. Az azonosítás és a nyilvántartás finanszírozása ne a méz Európai Unión belüli termelésének és forgalomba hozatalának fejlesztésére irányuló, már létező programokból származzon (1221/97/EK rendelet). Ún. „referenciaméhészetek” európai hálózatának létrehozásának támogatása: Az EP felszólítja a Bizottságot, hogy a környezeti feltételek és a méhészeti és mezőgazdasági gyakorlatok által a méhek egészségére gyakorolt hatás nyomon követése céljából támogassa a „referenciaméhészetek” európai hálózatának létrehozását. Az EP kéri a Bizottságot a méhek egészségi állapotát veszélyeztető tényezőkre vonatkozó ökotoxikológiai vizsgálatokra vonatkozó információk tagállamok, laboratóriumok, méhészek, gazdálkodók és a tudósok közötti megosztásának elősegítésére. A Bizottság a vonatkozó weboldalát az érintett tagállamok valamennyi hivatalos nyelvén tegye elérhetővé.

Uniós szintű méhegészségügyi aktualitások 3. Az EP jelentés Bizottság számára címzett főbb megállapításai az állatgyógyászati termékek vonatkozásában: - közös iránymutatások bevezetésének szükségessége az ágazatban alkalmazott állat-egészségügyi kezelésekre vonatkozóan (különös tekintettel a Varroa-atkára); - az elővigyázatosság elvét követve az egész EU-ban be kell tiltani a neonikotinoid alapú növényvédő szerek használatát mindaddig, amíg független tudományos vizsgálatok nem bizonyítják használatuk veszélytelenségét; - rugalmasabb szabályokat kell kidolgozni a méhek egészségi állapotával kapcsolatos állatgyógyászati termékek engedélyezése és rendelkezésre bocsátása tekintetében; - gyógyszerhasználat maximális maradékanyag-határértékeinek bevezetése. Az EP jelentés Bizottság számára címzett főbb megállapításai az állatgyógyászati termékek vonatkozásában: Közös iránymutatások bevezetésének szükségessége az ágazatban alkalmazott állat-egészségügyi kezelésekre vonatkozóan (különös tekintettel a Varroa-atkára); Az elővigyázatosság elvét követve az egész EU-ban be kell tiltani a neonikotinoid alapú növényvédő szerek használatát mindaddig, amíg független tudományos vizsgálatok nem bizonyítják használatuk veszélytelenségét: Különös figyelmet kell fordítani a szisztemikus jellemzőkkel bíró peszticidekre, amelyek emésztési, hormonális és idegrendszeri zavarokat okozhatnak (pl. a neonikotinoid-félék, a fenilpirazolok stb.). Az EP felszólítja a Bizottságot, hogy tartsa tiszteletben az elővigyázatosság elvét és az egész EU-ban tiltsa be a neonikotinoid alapú növényvédő szerek használatát mindaddig, amíg független tudományos vizsgálatok nem bizonyítják, hogy használatuk nem jár a méhek toxinoknak való krónikus mértékű kitettségével, illetve hogy használatuk nem jelent veszélyt a környezetre és az emberi egészségre. Rugalmasabb szabályokat kell kidolgozni a méhek egészségi állapotával kapcsolatos állatgyógyászati termékek engedélyezése és rendelkezésre bocsátása tekintetében: Az EP felhívja a Bizottságot, hogy dolgozzon ki rugalmasabb szabályokat a méhek egészségi állapotával kapcsolatos – többek között a természetes eredetű és egyéb, a rovarok egészségét nem befolyásoló – állatgyógyászati termékek engedélyezése és rendelkezésre bocsátása tekintetében. Az EP üdvözli az állatgyógyászati készítményekre vonatkozó irányelv felülvizsgálatára irányuló bizottsági javaslatot, ugyanakkor megjegyzi, hogy az, hogy a hozzáférés az ilyen termékekhez jelenleg korlátozott, nem indokolhatja a méhcsaládokat érintő egyéb opportunista kórokozók kezelésére szolgáló antibiotikumok bejegyzését/forgalomba hozatalát, mivel ez hatással van a méhek által előállított termékek minőségére és az ellenálló képességre. Gyógyszerhasználat maximális maradékanyag-matárértékeinek a bevezetése: Az EP üdvözli az Európai Bizottság azon szándékát, hogy a megbetegedett méhek kezelését akadályozó jelenlegi jogbizonytalanság felszámolása érdekében az úgynevezett lépcsőzetes eljárás keretében be kívánja vezetni a gyógyszerhasználat maximális maradékanyag-határértékeit.

Méhészeti támogatások 1. – 3/2011. (I. 18.) MVH Közlemény A 47/2010. (XII. 31.) VM rendelet alapján igényelhető méhészeti támogatások: méhészeti képzés országos koordinálása, méhegészségügyi ismeretek gyűjtése és terjesztése, regionális rendezvény, kongresszus szervezése, és az azon való részvétel, nemzetközi rendezvényen való részvétel, elméleti ismeretterjesztés, szaktanácsadó-hálózat működtetése, bemutató méhészetek látogatása, méz kinyeréséhez szükséges új eszközök beszerzése, varroa atka elleni gyógyszeres védekezés, varroa atka elleni alternatív védekezés és a kapcsolódó ellenőrző rendszer működtetése, kaptárak, méhészeti felszerelések azonosítási rendszerének kialakítása és fenntartása, vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzése, a méz fizikai-kémiai tulajdonságainak elemzése, a méhcsaládok számának szinten tartása, fenológiai és meteorológiai méhészeti megfigyelő hálózat kialakítása és működtetése, méhegészségügyi és környezetterhelési monitoring vizsgálata A 47/2010. (XII. 31.) VM rendelet alapján az alábbi méhészeti támogatásokat igényelhetik a termelők: méhészeti képzés országos koordinálása, méhegészségügyi ismeretek gyűjtése és terjesztése, regionális rendezvény, kongresszus szervezése, és az azon való részvétel, nemzetközi rendezvényen való részvétel, elméleti ismeretterjesztés, szaktanácsadó-hálózat működtetése, bemutató méhészetek látogatása, méz kinyeréséhez szükséges új eszközök beszerzése, varroa atka elleni gyógyszeres védekezés, varroa atka elleni alternatív védekezés és a kapcsolódó ellenőrző rendszer működtetése, kaptárak, méhészeti felszerelések azonosítási rendszerének kialakítása és fenntartása, vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzése, a méz fizikai-kémiai tulajdonságainak elemzése, a méhcsaládok számának szinten tartása, fenológiai és meteorológiai méhészeti megfigyelő hálózat kialakítása és működtetése, méhegészségügyi és környezetterhelési monitoring vizsgálata

Méhészeti támogatások 2. – 3/2011. (I. 18.) MVH Közlemény A támogatási kérelmeket jogcímenként külön kell benyújtani. Előfeltétel: MVH ügyfél nyilvántartásában „pénzügyi kapcsolattal rendelkező ügyfél” státusz Szükséges nyomtatványok, benyújtandó mellékletek: 3/2011. (I. 18.) MVH közlemény 1-17. sz. mellékletei Benyújtás helye: Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Támogatás kifizetése: a határozat közlésétől számított tizenöt munkanapon belül, de legkésőbb I. időszak (2010. szeptember 1. – 2011. augusztus 31.) esetében: 2011. október 15-ig II. időszak (2011. szeptember 1. – 2012. augusztus 31.) esetében: 2012. október 15-ig III. időszak (2012. szeptember 1. – 2013. augusztus 31.) esetében: 2013. október 15-ig Ellenőrzési formák: adminisztratív ellenőrzések és/vagy helyszíni ellenőrzés A támogatási kérelmeket jogcímenként külön kell benyújtani. Előfeltétel, hogy a pályázó az MVH ügyfél nyilvántartásában „pénzügyi kapcsolattal rendelkező ügyfél” státuszban szerepeljen. Szükséges nyomtatványokat, benyújtandó mellékleteket a 3/2011. (I. 18.) MVH közlemény tartalmazza (1-17. sz. mellékletek) Benyújtás helye: Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Támogatás kifizetése: a határozat közlésétől számított tizenöt munkanapon belül, de legkésőbb I. időszak (2010. szeptember 1. – 2011. augusztus 31.) esetében: 2011. október 15-ig II. időszak (2011. szeptember 1. – 2012. augusztus 31.) esetében: 2012. október 15-ig III. időszak (2012. szeptember 1. – 2013. augusztus 31.) esetében: 2013. október 15-ig Ellenőrzési formák: A támogatási feltételek teljesítését az MVH az adminisztratív ellenőrzések mellett helyszíni ellenőrzés keretében is vizsgálhatja.

Köszönöm a figyelmüket!