Tájvédelem, Épített környezet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Varga András NYUDU-NEKI 2013 márc.
Advertisements

Vízgazdálkodási fejlesztések a Felső-Tisza- vidéken ( )
A környezetszennyezés forrásai
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Élettelen természeti értékek megőrzése az Aggteleki Nemzeti Park területén KEOP projekt bemutatása Gruber Péter ANPI.
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Nyitott kert az EASTART Galériában PROGRAM BEMUTATÁS – ZÖLD FORRÁS REGIORIS KÖZHASZNÚ EGYESÜLET Lipcsei Ágnes – elnök Nyíregyháza, január.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Megújuló energia előállítás marginális területeken Az M2RES projekt Kéri Zsuzsanna REC for CEE március 21.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete
Kultúrtörténeti értékek védelme
A tatai Réti-8-as számú halastó természetes vízi élőhellyé történő rehabilitációja KEOP /
Tatai Mezőgazdasági Zrt. tavainak helyzete és jövőképe
ATOMENERGIA, NUKLEÁRIS HULLADÉKOK. AZ ATOMENERGIA-HASZNOSÍTÁS TERÜLETI MEGOSZLÁSA Kb. 30 országban 480 atomerőmű blokk.
Hogyan értékelhető a tájváltozás?
A táj esztétikai mérése
TÁJAK MONITOROZÁSA Dr. Kárász Imre egyetemi tanár Biomonitoring…/6.
Hidrológiai monitoringrendszerek
Természeti erőforrások védelme
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Talaj.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
FÖLDRÉSZEK.
BARTOS-ELEKES ZSOMBOR (BABEŞ–BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR) REGIONÁLIS ARÁNYTALANSÁGOK ROMÁNIÁBAN (TÉRKÉPÉSZETI FÖLDRAJZI ÁTVILÁGÍTÁS)
„Balaton” TÁMOP A-11/1/KONV Az egyedi tájértékek és kataszterezésük a Kaposvári Egyetemen Pál-Fám Ferenc Kazinczi Gabriella.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
Görögország vonzerői Andalits Alexandra.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Természetvédelem 2 Béres Csilla.
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Felszín alatti vizek védelme
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Dr. Boldogh Sándor - Gruber Péter ANPI
Az ökológiai gazdálkodás helyzete Magyarországon
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
ZENE: Ana Bashak (Amal-Maher) AUTOKLIKK A Bahrein Királyság államformája alkotmányos monarchia. Az Arab (Perzsa) öbölben, Szaud Arábiától keletre fekszik.
A tájvédelmi szakhatósági közreműködés 166/1999. (XI.19.) Korm.rendelet szerinti korábbi gyakorlat Kardos Mária Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2014.
Nemzeti Parkok.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Ember és környezetének viszonya
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Környezetvédelem.
Védett természeti területek
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezetvédelem.
A Szigetvári kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 6. Baranya Megyei Önkormányzat.
A Sásdi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 27. Baranya Megyei Önkormányzat.
Ócsai Madárvárta. Ócsai Madárvárta Táborok 2. Miközben a természettel ismerkednek, a résztvevők azt is megtanulják, hogyan tudják ellátni magukat és.
Környezet és egészség.
Településképvédelem2017.
Az elsivatagosodás.
MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulásra és találkozóra vasárnap
Talajok konkrét természetvédelme
A 2013-as országjelentés tapasztalatai, felkészülés a következőre
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Előadás másolata:

Tájvédelem, Épített környezet Tiszta világ Tájvédelem, Épített környezet

Föld bolygó - 2011

Tájvédelem A tájvédelem céljai: a táj jellegének megőrzése, a táj esztétikai adottságainak fenntartása, a természeti és táji értékek fennmaradásának biztosítása, az egyedi tájértékek és a természeti rendszerek megóvása, a műtárgyak tájba való illesztése, a felszíni tájsebek rehabilitációja.

Egyedi tájértékek Kultúrtörténeti értékek Természeti képződmények Településsel kapcsolatos egyedi tájértékek pl.: kúria, lakóház, harangláb, határkő, erőd, kastélykert, emlékliget Közlekedéssel kapcsolatos egyedi tájértékek pl.:út, mélyút, út menti fasor Termeléssel kapcsolatos egyedi tájértékek pl.: majorság, pince, halastó,táró, malom Történelmi eseménnyel vagy személlyel kapcs. egyedi tájértékek emlékmű, emléktábla, sírmező Természeti képződmények Biológiai egyedi tájértékek fák, facsoport, gyepsáv Föld(rajz)tudományi egyedi tájértékek földtani képződmény, sziklaalakzat, morotvák, dolinató Esztétikai egyedi tájértékek kilátópontok, egyedi látványképek,utcakép

Egyedi tájértékek felmérése Célja: a települések területén, az adott közösség számára fontos kultúrtörténeti, természeti értékek felkutatása,felvételezése, megfelelő kezelési előírások megadásával fennmaradásuk biztosítása, egész országra kiterjedő kataszter létrehozása. Felmérés: helyszíni bejárás → adatlap, fényképek készítése 2006 évben 553 település egyedi tájérték felmérése készült el, összesen több, mint 7000 egyedi tájelem felvételével

Érzékeny Természeti Területek (ÉTT) ÉTT bevezetésének célja: a természeti szempontból érzékeny földrészleteken természetkímélő gazdálkodási módok megőrzése, fenntartása, támogatással ösztönzött, önként vállalt korlátozások révén biztosítják az élőhelyek védelmét, a biológiai sokféleség, a tájképi és kultúrtörténeti értékek összehangolt megőrzését.

ÉTT kategóriák kiemelten fontos ÉTT: fontos ÉTT: tervezett ÉTT: nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő természeti, táji és kultúrtörténeti értékek, fennmaradása középtávon (5-10 év) is kétséges a természetkímélő gazdálkodás támogatása nélkül; fontos ÉTT: országos viszonylatban jelentős természeti, táji és kultúrtörténeti értékek, fennmaradása v. javítása érdekében a természetkímélő gazdálkodás támogatása szükséges; tervezett ÉTT: jelentős az extenzív mezőgazdasági hasznosítású földrészleteken található élőhelyek száma, az extenzív gazdálkodás ösztönzésével és támogatásával a terület természeti értéke növelhető, a környezet állapota javítható.

Sebek a föld testén Egymillió négyzetkilométernyi erdő tűnt el a Földről öt év alatt A világ erdőségeinek területe 3,1 százalékkal csökkent 2000 és 2005 között. Ennek egyharmadát az északi erdők teszik ki, ezt követik a trópusi vidékek erdőségei. A veszteséget természetes fogyás - például villámcsapás okozta tűzvészek - és emberi tevékenység egyaránt okozta. A teljes veszteség 1 011 000 négyzetkilométernyi fás területet jelent, a vizsgált öt év során évente átlagosan 0,6 százalékos a csökkenés. A vizsgálat kezdetén a világ erdőségeinek összterülete 32 688 000 négyzetkilométert tett ki.

Sebek a föld testén Erdőirtás Haitin Haitin folyik a világtörténelem egyik legsúlyosabb erdőirtása, ami gyakorlatilag akkor kezdődött, amikor 1492-ben Kolumbusz felfedezte a szigetet, és mára a sziget haiti oldalán szinte az utolsó fáig kiirtott minden erdőt. A NASA műholdfelvételein élesen látszik az országhatár: a dominikai rész zöld, a haiti kopár szürkésbarna. Az egykori erdős területek két százalékán maradt növényzet, ahonnan máig évi harmincmillió fát vágnak ki. Az erdőirtás fő célja a faszén termelése, Haiti az energiaszükségletének nyolcvan százalékát ebből a forrásból elégíti ki.

Sebek a föld testén / Magyarország

Táj-rehabilitáció Új-Zélandban 1990 bánya nyitás 1991-1998 aktív bányaüzem 2001 táj-rehabilitáció befejezése

Táj-rehabilitáció Új-Zélandban 1991 december - 1998 április időszakban 20,5 tonna aranyat és 52 tonna ezüstöt termeltek ki 430 millió dollár értékben. Ebben az időszakban a bánya 243 főnek adott munkát közvetlenül, további 750 főnek közvetve.

Táj-rehabilitáció Új-Zélandban Az aktív bányaüzem idejére víz-, és talaj megfigyelő monitoring rendszert építettek ki, 27 millió dollár értékben.

Táj-rehabilitáció Új-Zélandban

Épített környezet Épített környezet a környezetnek építési munka eredményeként létrehozott, illetve elhatárolt épített (mesterséges) része, amely elsődlegesen az egyéni és a közösségi lét feltételeinek megteremtését szolgálja.

Épített környezet Mesterséges szigetek Dubain Felhőkarcolók

Épített környezet Hidak Autópályák Lake Pontchartrain Causeway, - 38.4 km Autópályák

Tiszta világ VÉGE Az ötödik előadásnak