 Mi a térinformatika és mi a jelentősége? Mire és hogyan használhatók a térinformatikai rendszerek?  A valós világ elemeinek, eseményeinek, jelenségeinek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Keresés a számítógépes katalógusokban
Advertisements

Koordináták, függvények
Valóban azt látjuk, ami a retinára vetül? Dr. Kosztyánné Mátrai Rita Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Informatika Tanszék.
Bakos Károly ESRI Magyarország
ADATBÁZISOK.
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
Informatika I. 6. Adattábla függvények, érzékenységi vizsgálatok.
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
Belváros-Lipótváros Polgármesteri Hivatal egységes szerkezetű rendezési terveinek publikálása, karbantartása ASP szolgáltatás keretében Cselovszki Zoltán.
Speciális adatgyűjtés hadtörténeti GIS-hez
Szabó József CadMap Kft.
Térinformatika (3. diasorozat)
INFRASTRUKTÚRA MENEDZSMENT
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Térinformatikai elemzések. Megválaszolható kérdések Pozíció - mi van egy adott helyen Feltétel - hol vannak …? Trendek - mi változott meg? Minta - milyen.
SQL – DQL (Data Query Language ) adat lekérdezések
Weben publikált térképek a földrajzi kutatásokban Ádám Eszter Geográfus MSc hallgató.
Információ kezelés Az információ visszakeresésének lehetőségei.
A számítástechnika és informatika tárgya
Térinformatika Irodalom:
Térinformatika (GIS) Házi feladat Keressen hibát a Google Earth vagy Maps adataiban, pl. az objektum jelölése nem esik egybe a műholdképen látható hellyel,
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
Műszaki tudományok az interneten
Térinformatika Bornemisza Imre egyetemi adjunktus PTE TTK Informatika és Általános Technika Tanszék  Térinformatika 2007.
A virtuális technológia alapjai Dr. Horv á th L á szl ó Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Informatikai Nyílt Nap Mi a térinformatika? Angol elnevezés: Geographic Information Systems (GIS) Röviden: Digitális térképek összekapcsolása adatokhoz.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzés-alapú vizsgálat a COCO módszer használatával Készítette: Péter Gábor
Google earth és a térinformatika kapcsolata
Microsoft Excel Függvények VII..
Operációkutatás eredete
1 A beszerzett szoftverek bemutatása és alkalmazásuk a gyakorlatban József Attila – Jankó Zoltán Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Access XP Kifejezés-szerkesztő Összehasonlító operátorok:
Kiinduló megállapítás: a valós világ végtelenül bonyolult és tele van meglepetésekkel:
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Kifejezések a Pascalban Páll Boglárka. Ismétlés: Ahogy algoritmikából láttuk, a kifejezések a Pascal nyelvben is operátorokból és operandusokból állnak.
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
Képek beillesztése. A beszúrandó képnek abban a mappában kell lennie, ahol a html oldalad forráskódja található! Először mindig a képet szúrjuk be, majd.
Prezentáció a prezentációról
Budapest térinformatikája ArcGIS alapokon Kocsis Miklós
Térképészet és térinformatika
Térképészet Szoftvertípusok Zentai László
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Minden változik. A térinformatika is! CASCADOSS műhely január 29. Szeged Dr. Szabó Szilárd Terinformatika-online.
Adatbázis kezelés.
Térinformatika adatok tudásbázisán alapuló kereső- motor IKTA / 2000.
TÁVÉRZÉKELÉSI ADATOK FELHASZNÁLÁSA AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
Akik a céljaikat árkon-bokron keresztül is elérik:
Tömeggyarapodás hasonlóságelemzése Melyik tápanyag összeállítás lenne a legmegfelelőbb sertések számára, minél nagyobb tömeggyarapodás elérése céljából.
– SQL 3: SELECT - 1. – Tarcsi Ádám, január 31. Adatbázis gyakorlat.
TÁMOP A/2-10/ Mi jellemzi a topográfiai térképeket? 2.Mit ért a lokáció és attribútum fogalmán? 3.Mi jellemzi a számítógépes térképezést?
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis alapfogalmak
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.
– SELECT - 1. – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Térinformatika Domján Ádám.
A GIS alapfogalmai, kialakulása, története
GEODATA – Baross projekt Bartha Gábor Miskolci Egyetem.
Térinformatikai alapvetések
A jövő HR megoldása Fejér Tamás. perbit.insight Munkavállaló kezelő Munkakör kezelő Toborzás kezelő Továbbképzés kezelő.
Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
Előadás másolata:

 Mi a térinformatika és mi a jelentősége? Mire és hogyan használhatók a térinformatikai rendszerek?  A valós világ elemeinek, eseményeinek, jelenségeinek modellezési folyamata.  A valós világ modellezési eljárásai: - térképkészítés, - raszteres modellezés és a raszteres rendszer funkciói, - vektoros modellezés és a vektoros rendszer funkciói.  A térinformatikai rendszerek vonatkozási rendszerei.  A térbeli adatok adatnyerési technológiái: - földi geodéziai eljárások, - mesterséges holdakon alapuló helymeghatározás (GPS) - digitális fotogrammetriai eljárások, - távérzékelés.  Digitális domborzati modell létrehozása és jelentősége.

Tegyünk fel néhány kérdést a mindennapi életünkből: Milyen útvonalon juthat el leggyorsabban a tűzoltó autó a tűzesethez a forgalom figyelembevételével? Hol van az a pince, ahol a legjobb bort mérik Villányban? Hogyan határolható le és hány iskolás gyerek él egy újonnan létesítendő általános iskola vonzás- körzetében, ha a vonzáskörzetet úgy határozzuk meg, hogy a gyerekek gyalog, sétálva, az utakon gyalogátkelőhelyen átkelve, 20 perc alatt elérjenek az iskolába?

Árvízkor egy árvédelmi töltés feltételezett helyen történő, vagy egy bekövetkezett átszakadásakor  mely területek és települések, mennyi idő múlva kerülnek víz alá?  milyen útvonalon lehet kimenekíteni a lakosságot, hány embert, állatot kell kimenekíteni?  az egyes helyeken mekkora lesz a vízmagasság?  milyen és mekkora az okozott kár épületekben, termőföldben stb.?

keresünk egy olyan információs rendszert, ami ezekre és az ezekhez hasonló kérdésekre tud választ adni. Az ilyen rendszereket térinformatikai rendszereknek, azok elméletével és gyakorlati kérdéseivel foglalkozó tudományágat pedig térinformatikának nevezzük. A kérdések utáni válaszokat keresve, feltűnhet, hogy – kimondva vagy kimondatlanul – mindegyik kérdésben szerepet játszik valaminek (útvonalnak, körzetnek, pincének, településnek) a helye, vagyis a kérdések megválaszolásához szükség van a helyhez kötött információkra is.

A TÉRINFORMATIKA A VALÓS VILÁG Elemeinek, Eseményeinek, Jelenségeinek, vagyis a környezeti-gazdasági-társadalmi elemeinek térbeli modellezésére szolgáló információrendszer.

A térinformatika a valós világ elemeinek Űrfelvétel New York-ról a Világkereskedelmi Központtal 2001 szeptember 11-e előtt.

eseményeinek És a 2001 szeptember 11-i váratlan eseménykor.

jelenségeinek

térbeli modellezésére szolgáló információrendszer

a definíciónk alapján nagyon sokféle modellezés értelmezhető térinformatikaként, így

Vagy a Sas-köd gigászi gázoszlopainak a modellezése

A továbbiakban a térinformatika keretében csak a földfelszín környezeti-gazdasági-társadalmi elemeinek a modellezésével foglalkozunk!

Térinformatika elnevezés mellett külföldön elterjedt a GIS – Geographical Information System elnevezés (főleg az angol nyelvterületen), a FIR – Földrajzi Információs Rendszer (a GIS magyar megfelelője), a Geoinformációs Rendszer, amely szintén a Föld, mint égitestünk görög nevéből kiindulva talán legjobban mutat rá arra, hogy az ilyen rendszerekben kezelt információk mire vonatkoznak. Ezek az elnevezések már tartalmazzák azt a szűkítést, amit a térinformatika definíciójába - az előbbiekben látottak szerint - beleerőltettünk.

Mi az oka annak, hogy a definíció vonatkozásában mindez ideig nem alakult ki egységes álláspont? Hiányzik az általános elnevezés és a konkrét megvalósítások közötti különbség elhatárolása. Vannak térinformatikai rendszerek, amelyek szakmai elnevezés alatt működnek: (Land Information System – földügyi információs rendszer, Urban Information System – városi információs rendszer). Először is ez a szakterület viszonylag rövid múlttal rendelkezik és nagyon gyorsan fejlődik.

A lényeg: A térinformatika a térbeli információk elméletével és feldolgozásuk gyakorlati kérdéseivel foglalkozó tudomány. A térinformatikai rendszereknél az információk elemzésében fontos szerepet játszik a térbeliség, a megjelenítésben pedig a képi jelleg. (A képi megjelenítéssel kapcsolatban gondoljunk csak egy topográfiai térképre, amely tartalma szövegesen leírva több kötetnyi - kezelhetetlen - anyagot eredményezne).

Ezért szükség van egy olyan információrendszerre, amely a helyre vonatkozó adatokat együtt tudja kezelni a tulajdonságra vonatkozó adatokkal. (A tulajdonságra vonatkozó adatokat a továbbiakban a térinformációs rendszereknél általánosan használt terminológia szerint attribútumoknak nevezzük.) Vizsgálatok szerint az információk 80%-a helyhez kötött. (Steven Talbot szerint a New York-i városi rendszerben használt adatok 85% földrajzi vonatkozású).

Hát ez meg milyen dinoszaurusz itt és mely települések közelében van? Vagyis a lokáció nem más, mint egy, vagy több objektum kiválasztása a tulajdonságai(k)nak lekérdezéséhez a térbeli helyzet(ük) alapján.

Tekintsük a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (továbbiakban DÉDUKÖVIZIG vízrajzi rendszerét, amely többek között tartalmazza: A vízrajzi állomások térbeli (térképi) adatait

és az attribútumokat tartalmazó relációs adatbázist.

A térbeli adatbázisban egérrel kijelölünk egy objektumot,

majd ezt követően megjelennek a kijelölt objektum (vízrajzi mérőállomás) táblázatos attribútum adatai a pontos térbeli hellyel és vízállás adatsorral.

Lokációnál a kijelölt objektumnak megjeleníthető: a pontos térbeli helye (EOV koordinátái), a törzsadatai, egyéb attribútum adatai ( pl. idősor adatok), - vagyis egy objektumhoz korlátlan számú attribútum tábla tartozhat, vagy akár az objektumhoz tartozó komplett dokumentáció is (helyszínrajzok, műszaki rajzok, fényképek, műszaki leírások, határozatok stb.) Megjegyzés: A vektoros térinformatikai rendszer funkcionalitásánál részletesebben tárgyalásra kerül a lokáció!

Pl. megjeleníthető a térbeli adatbázisban kijelölt tó teljes vizikönyvi tervdokumentációja is.

Hot Link kapcsolat ArcView 3.xx térinformatikai rendszerben egy Adobe Acrobat pdf állománnyal. (Fischer Krisztián, Kiss-Vincze Róbert, Orosz Balázs PTE PMMF műszaki informatikusok szakdolgozatából )

Hol van az a nyár, hol a régi szerelem? (Ami egy logikai feltétel megfogalmazásával az illető személy tartózkodási helyének megtalálására ad lehetőséget). Vagyis a feltételadás nem más, mint egy, vagy több objektum kiválasztása, helyének meghatározása az attribútum adatokra adott ”szűrő” feltétellel.

Tekintsük megint a DÉDUKÖVIZIG vízrajzi rendszerét

Keressük pl. a Babócsai Rinya vízfolyáson létesített vízmércéket. Az ArcView 3.xx térinformatikai rendszerben a feltétel a Query Builder (logikai lekérdezés gyártó) ikonra történő kattintás után, a megjelenő ablakban állítható össze. A logikai kifejezés begépelhető zárójelek ( ) közé, vagy az ablak Fields (mezők) és Values (értékek) Query Builder ablakrész megfelelő sorain kettős egér kattintással, a relációs jelen ( stb.) egyszeri kattintással. Ezek hatására a sorban álló szöveg, illetve relációs jel lehozható a kifejezés területre. A kifejezés formája: ([mezőnév1] reláció1 érték1) logikai művelet ([mezőnév2] reláció2 érték2)…, ahol a logikai művelet and (és), or (vagy) vagy not (nem) lehet. Esetünkben a feltétel: ([Vízfolyás] = ‘Babócsai Rinya’)

Adatbázis mezők Relációjelek, logikai műveletek A kiválasztott mező értékei Kifejezés terület az összeállított szűrő feltétellel Query Builder lekérdezés gyártó ablak

Ezt követően csak a feltételnek megfelelő vízrajzi állomások jelennek meg a térképen, Megjegyzés: A vektoros térinformatikai rendszer funkcionalitásánál részletesebben tárgyalásra kerül a feltételadás!

Nyugalom! Egy térinformatikai rendszer nemcsak ennyi!

De ez ne olyan legyen, mint amikor a feleség odaszól a tv-n meccset néző férjének: öt percre átmegyek a szomszédba, keverd meg félóránként a levest...