Operációs rendszerek X Window System.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Linux ismeretek: A Unity felület
A hálózat működése 1. A DHCP és az APIPA
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
ADATBÁZISOK.
Virtualizált Biztonságos BOINC Németh Dénes Deák Szabolcs Szeberényi Imre.
Billentyűzet és egér.
Kliens-szerver architektúra
Hálózati és Internet ismeretek
Főbb változások, újdonságok
Számítógépes operációs rendszerek
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
Grafikus felhasználó felületek Linux-on
Új online technológiák: lehetőségek és kihívások Kerese István Fejlesztési platform üzletág igazgató Microsoft Magyarország
Operációs rendszerek Beállítások.
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
Windows felhasználói felület Az felhasználó és a operációs rendszer közötti kapcsolatot az úgynevezett héj (shell) valósítja meg.
A Linux grafikus felhasználói felülete
13.a CAD-CAM informatikus
Készítette: Kecskés Imre
OSI Modell.
Grafikus felhasználói felületek
Windows operációs rendszer
X Window System A LINUX GRAFIKUS FELÜLETE Készítette: Pető László.
A Windows grafikus felülete
Ember László Damn Small Linux Microsoft VPC környezetben.
Ember László XUBUNTU Linux (ami majdnem UBUNTU) Ötödik nekifutás 192 MB RAM és 3 GB HDD erőforrásokkal.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Az operációs rendszerek
6. Előadás Merevítő rendszerek típusok, szerepük a tervezésben
Darupályák tervezésének alapjai
 A felhasználói felület határozza meg az operációs rendszer megjelenését, az asztal felépítését, és azt, hogyan navigálhatunk az operációs rendszer.
Hálózati Bombermen Belicza András Konzulens: Rajacsics Tamás BME-AAIT.
Az operációs rendszereK
Operációs rendszer.
LOGO Webszolgáltatások Készítette: Kovács Zoltán IV. PTM.
Az Interneten az állományok mozgatására leggyakrabban az FTP program használatos. Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek: kapcsolódás.
1.4. Fordítás, szerkesztés, az objektumkönyvtár használata.
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
Grafikus interfészek. Graphical User Interface (GUI): Gnome, KDE, XFCE A GUI olyan program, amely vizualisan mutatja meg az adatokat es az akciokat. Ablakokat,
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
A gyakorlatok munkakörnyezete
OPERÁCIÓS RENDSZEREK LINUX – PARANCSSOR.
Szoftverek.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
Számítógép hálózatok.
TARTALOM: A LINUX ÉS A WINDOWS AZ UBUNTU LINUX FELÜLETE -A GNOME -A KDE -AZ XFCE A WINDOWS FELÜLETE LINUX ÉS WINDOWS PROGRAMOK ÉS MEGFELELŐIK STATISZTIKÁK.
Java web programozás 5..
Készítette: Derecskei Nikolett
2. Operációs rendszerek.
A számítógép perifériái
Alapok Gyakorlat 2015/16 őszi szemeszter Automatizálási tanszék.
UMN Mapserver és a Grass használata a Geológiában Soós Dániel, Phd. Hallgató Miskolci Egyetem Geodéziai és Bányaméréstani Intézeti Tanszék.
Dr. Mileff Péter. 2 A grafikus felület  Ha egy operációs rendszer versenyképes szeretne lenni, akkor kétség kívül szüksége van egy grafikus kezelői.
Grafikus felhasználói felületek Linux alatt. Grafikus Interface A grafikus felhasználói felület (angolul graphical user interface, röviden GUI) olyan,
Grafikus felhasználói felület Linux alatt Széll Viktor.
Az operációs rendszer.
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Neumann János Informatikai Kar
A Linux operációs rendszer
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

Operációs rendszerek X Window System

Az X Window rendszer Grafikus kimenettel rendelkező alkalmazások felhasználói felületének a megjelenítése. 1983-84: a Massachusetts Institute of Technology-n (MIT, USA). Azonos kezelői felületet biztosít a hálózaton összekötött különböző operációs rendszereket futtató gépeken. Működés: az alkalmazás és a kezelői felület szétválasztása. Így: a kezelői felületet a helyi gépen futó X szerver jeleníti meg, míg az alkalmazás akár egy távoli gépen is futhat.

Az X Window rendszer Forráskódja publikus. Elsősorban a UNIX rendszerek támogatják.

Távoli kliens alkalmazás Az X Window System X munkahely Távoli kliens alkalmazás X szerver X protokoll képernyő képernyő

Az X Window System

Az X Window rendszer működése Kliens-szerver modell használata. A szerver kezeli az ún. grafikus munkahelyet, amelynek a részei: képernyő, illetve képernyők, billentyűzet, alfanumerikus bemeneti eszköz, egy grafikus bemeneti eszköz. A kliens egy grafikus be/kimenetet igénylő (általában interaktív) folyamat.

Az X protokoll

Az X protokoll A rendszer magja az X protokoll: definiálja a kliens és a szerver együttműködésének a módját: leírja a lehetséges grafikus funkciókat és, a megengedett akciókat. A protokoll kétirányú aszinkron kommunikációt tesz lehetővé.

Az üzenetek típusai Kérés (kliens küldi a szervernek). Válasz (szerver küldi a kliensnek). Esemény (szerver küldi a kliensnek). Hiba (szerver küldi a kliensnek).

A hálózati kommunikáció mérséklése Kliens: az üzenetek összegyűjtött csomagját küldi át. Szerver: helyben kezel egyszerű eseményeket: pl. egérmozgatás, szoftver erőforrásokat hoz létre: pl. palettát, grafikus környezetet, betűtípushoz tartozó leírást, ezen erőforrások kezelése: létrehozás a kliens kérésére, majd a kliens folyamat ezeket egyszerű hivatkozással érheti el.

Az X Window rendszer működése

Az X Window rendszer koncepciója Az alapvető elem a grafikus, ún. X munkahely. Amely áll: egy X display-ből (X megjelenítő), egy vagy több X screen-ből (X képernyő), és bemeneti eszközökből: egy karakteres bemeneti eszköz (általában billentyűzet), egy pozicionálásra alkalmas grafikus bemeneti eszköz: pl. egér, fényceruza, tablet, érintő-képernyő.

Ablakkezelés A grafikus képernyő kezelése az ablakok létrehozását jelenti. Az ablakok rendszere hierarchikus: gyökér ablak: a kliens ezt nyitja meg a működésének az elején, leszármazott ablak: az ős a gyökér ablak, származási fa struktúra (pl. üzenettovábbítás).

Az ablakok mozgatása A leszármazott ablakok területe csak az ősük ablakfelületén látszik. A kilógó vagy átlapolódó ablakoknál automatikus vágás valósul meg. Egy ablakfelület kitakarása esetén a szerver "kitakarás eseményt" küld a kliens folyamatnak. Lehetőség az ablak automatikus frissítésére, a kliens kérésére.

Bemeneti eszközök kezelése I. Input eszközök állapotváltozásakor a szerver esemény üzenettel értesíti a klienst. A bemeneti információ elosztása az ún. input focus alapján: mindig egy kliens folyamat birtokolja, a szerver által definiáltan adható át más kliensnek, az input focus birtokosa értesítendő a bemeneti eszközök állapotváltozásakor,

Bemeneti eszközök kezelése II. az origó az aktív ablak bal felső sarka, az x,y koordinátákat ehhez képest adja vissza (relatív megadás), karakteres input esetén a karakter-hozzárendelést a szerver végzi, a kliens kérheti a billentyű-kiosztás megváltoztatását.

A megjelenítő eszköz kezelése Raszteres (képpontokból, pixelekből álló) grafikus terminált kezel. Az ablakok helyének kezelése: a képernyő bal felső sarkától számolt derékszögű koordináta rendszerben. Az ablakok és rajzelemek elhelyezkedését képpontokban méri.

Rajzolás Egyszerű, előre definiált rajzelemek használata (X11 könyvtár). A rajzelemek halmaza bővíthető a felhasználó által. Rajzolás történhet a: képernyőre illetve, a memóriába: pl. a letakart képernyő tartalom karbantartása, majd a ”kitakarás esemény” utáni frissítés miatt.

Színek használata Palettázás: a kliens egy 256 elemű (8 bit-es) palettáról választ színeket, a kért színeket a szerver; 16, 24, vagy akár 32 bit-en jelenítheti meg, az azonos képernyőt használó alkalmazások: ugyanazt a palettát használják, vagy ha kevés a szín egy adott alkalmazásnak, akkor paletta-váltás (új paletta kiosztás) történik.

Az X Window rendszer használata

A kezelői felület elemei Egy működő X rendszernek három fő eleme van: Windowing system: ez felelős az X protokoll megvalósításáért. Window manager. Session manager.

Window manager I. A Window manager egy kitüntetett kliens folyamat. Az ablakok felhasználó által történő manipulálását segíti elő. Minden Windowing system-hez csak egy Window manager kapcsolódhat. Opcionális választási lehetőség, a rendelkezésre álló Window manager-ek közül.

Window manager II. A Window manager által meghatározott műveletek: ablakkezelési stratégia (pl. átfedés), események továbbadása, mozgatás, méretezés, zárás, ikonizálás, menü biztosítása, kiegészítés: widget, gadget (lib).

Session Manager Hagyományos rendszerben: a belépés karakteres környezetben zajlik, xinit: X szerver indítása, window manager kiválasztása, elindítása. X Display Manager (Session Manager): egy állandóan futó X szerveren a felhasználó grafikus felületen történő belépését, környezet választását teszi lehetővé, opcionális része a rendszernek.

X Display Manager (Session Manager) xdm: állandóan futó démon, funkciók: getty, init, login, megjelenés: X11R4, használt protokoll: X Display Manager Control Protocol (XDMCP).

Windowing (Desktop) Environment X protokoll szabvány. Window(ing) Environment: egyéni külső megjelenés (pl. ablak kinézet, szegély), widget, gadget (pl. szegély, menü), GUI generátor, window manager.

Window manager-ek Open Look Window Manager (olwm) SUN. Motif Window Manager (1993-tól SUN). OSF: Common Desktop Environment (dtwm). Universal Window Manager. KDE K(ool) Desktop Environment (kwm). TWM (Tab Window Manager). fvwm, icewm, afterstep, sawfish, enlightement.

Widget Library-k I. Az Athena projektben eredetileg kifejlesztett könyvtár az Athena Widget Library. Csak a legalapvetőbb elemeket tartalmazza, és a kontroll elemek kezelése eltér a manapság használatosaktól. A korai toolkit-ekből egy jól ismert az Open Software Foundation (OSF) Motif csomagja. Tartalmaz egy window manager-t és a hozzátartozó widget library-t. 1980-tól a korai 1990-es évekig volt elterjedt. A legkomolyabb hibája, hogy súlyos összegekbe kerül a developer license. Manapság már vannak jobb alternatívák árban, sebességben, szolgáltatásokban.

Widget Library-k II. Ilyen a Gtk, amely a GIMP projekthez készült. Aránylag kicsi, sok szolgáltatással, bővíthető, és teljesen ingyenes. Másik népszerű toolkit a Qt. A KDE projekt óta ismert igazán, mivel a KDE alapját szolgáltatja. A forráskódja nem, de a használata ingyenes. További alternatíva a LessTif, amely egy ingyenes API kompatibilis helyettesítője a Motif-nak.

Desktop Environment-ek OSF: Common Desktop Environment. KDE K(ool) Desktop Environment. GNOME (GNU Network Object Model Environment).

Ismertebb Desktop Environment-ek I. CDE (Common Desktop Environment): Az egyik legelső Desktop Environment. Célja egy szabványosított felület létrehozása volt a különböző UNIX rendszerek számára. Egyik hibája, hogy nem volt elég szolgáltatás gazdag. De a legnagyobb hibája, hogy drága volt, így a szabad szoftverek világából lényegében ki is halt. Linux alatt a legelterjedtebbek a KDE és a GNOME. Ezen kívül még akadnak mások is így pl. a: GNUStep, ROX, GTK+Xfce, UDE. Azonban a KDE és a GNOME rendelkeznek a legnagyobb támogatással, így ők a legjelentősebbek.

Ismertebb Desktop Environment-ek II. KDE - K(ool) Desktop Environment: Window manager: kwm. Grafikus eszközkészletként a Qt-t használja, amelyet kibővít környezet specifikus funkciókkal (kdelibs): ezzel a programozók számára egy eszközkészletet ad, hogy egyszerűen fejleszthessenek azonos kinézetű programokat. Környezet kiegészítő praktikus elemek, pl.: launcher (indító) panel (klauncher), általános file manager (Konqueror), konfigurációs program (control panel) amellyel a felület általánosan konfigurálható.

Ismertebb Desktop Environment-ek III. GNOME: A GNOME megszületésének is ugyanazok az okai, mint a KDE-nek. Egy jól használható, ingyenes Desktop Environment az ingyenes rendszerek számára. Hasonlítanak is egymásra. A legjelentősebb különbség, hogy a GNOME nem rendelkezik saját window manager-el. Nem akarták megkötni a felhasználó kezét abban, hogy melyik window manager-t választja. (Korábban a fejlesztők az Enlightenment window manager-t favorizálták, jelenleg a Sawfish-t.) A GNOME a Gtk toolkit-re építkezik, a gnome-libs könyvtárával ezt egészíti ki. A fejlesztők ezek felhasználásával készíthetnek ebbe a környezetbe illeszkedő programokat. Részei: launcher panel: panel, file manager: gmc (és a Nautilus), control panel: control center