Mitől gyakorlat a játék? Honnan gúny a humor?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A KISCSOPORTOK FEJLŐDÉSÉNEK ALAPELVEI
Advertisements

Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Viselkedésformák a csoportban
Készítette: Raczkó Viktória
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Rizikó magatartások népegészségügyi és lokális közösségi hatásai, kompetenciák és kommunikáció (érvelés-film)
Kell a gyereknek a korlát!?
A stressz kezelés lehetőségei a pedagógus pályán
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
A Bálint Márton Általános és Középiskola
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
A tudatos élet alapelvei
Az ütközések fejlesztő ereje -
Pénzkérdés… A zsebpénztől a felelős gazdálkodásig.
Kritika érte a sajtót. Jogos kritika…?!?! Nem foglalkozik eleget a hazai piac burzsuj-ingatlanjaival. Valóban, igaz, nehéz megfelelő mélységű információhoz.
A Belga LSZ fejlesztési terve
Készítette: Molnár Fruzsina Eszter szociális munka III. évfolyam
A játék és a nevetés “Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk.” Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus.
Bemutatás Ü Adatok Ü Az Alapítvány célja Ü Működésmódja Ü Célterületei Ü Eddigi programok Ü További programtervek.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Kognitív megközelítések
A jó közérzet művészete
Kozma Judit „Jó gyakorlat - rossz gyakorlat” a roma állampolgárokkal végzett szociálpedagógiai munkában Miskolc, szeptember 12.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
A jó közérzet művészete Maria Treben.
Játék.... KISISKOLÁSOK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Nagy Erzsébet Mátis Katalin Bóné Orsolya.
Kommunikáció beteg gyermekekkel
1 1 1.
Módszertani megújulás a nevelő munkában
Együtt egymásért és magunkért
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Amit szülőként feltétlenül tudnod kell a videojátékokról VI. Nemzetközi Médiakonferencia Balatonalmádi, szeptember 28. Fekete Zsombor.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
Fogd A Kezem Alapítvány
Különbözőek vagyunk!.
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Útmutatások a szerepjátékok alkalmazásához  Magyarázd el a szerepjáték alkalmazásának folyamatát  Magyarázatodban ne használd a „eljátszani” szót Mond.
Fejlesztő munka I. félév. Fejlesztést végző pedagógusok: 4 fő ( 2 fő logopédus, 1 fő tanító / nyelv- és beszédfejlesztő pedagógus, 1 fő tanító/
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Vérmérsékletem képekben
SzülőSuli 5. Hogyan határozza meg gyermekünk jövőjét párkapcsolatunk és jelenlegi családmodellünk? Tölgyesi Klára Pécel, Egylépcső.
Az ütközések fejlesztő ereje -
Mit tartunk ma normális családnak?
AZ ÉLET NAPOS OLDALA.
Mit tennél, ha te is ilyen helyzetben élnél, mint a képeken látható gyerekek és felnőttek? Gondolkozz el ebben a pár percben, hogy te milyen szerencsés.
EAAD Szolnokon Dr. Bagi Mária.
Mennyire tudsz relaxálni?. Az alábbi kérdések közül hányra tudsz igennel válaszolni? Előre szólok a tévézés és a semmittevés nem azonos a relaxációval.
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Előadás és tréning.  Túl kevés a jóból ( szükségletek toxikus be nem töltése és nem a szülői tökéletlenség )  Túl sok a rosszból ( kritikusság, elutasítás,
Szakíts magadnak id ő t Szakíts magadnak id ő t!
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Lelkesedni lélekkel lehet Palágyi Kata
Stratégiai játékok. Mit nevezünk stratégiai játéknak? Az ilyen típusú játékokban a játékosok megadott szabály szerint lépnek. Általában kötelező lépni.
Időperspektíva a CKIK-ban ( ). Időperspektíva Az embereket saját magukról, a világról és másokkal való kapcsolataikról kialakított képüket egy.
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
Módszertani lehetőségek a digitális nemzedék megszólításában
Hozzátartozók és szociális intézmények 2.rész
Kutyás terápia alkalmazása szegregált intézményekben Köböl Erika gyógypedagógus, terápiáskutya-felvezető, habilitációs kutya kiképző, AURA Segítő Kutya.
Tanuló neve:Faragó Dominik János Felkészítő tanár:Győri Tamás
Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány
Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola
Segítő állatok iskolánkban
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
A jó közérzet művészete
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Mitől gyakorlat a játék? Honnan gúny a humor? Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely Tölgyesi Klára www.egylepcso.hu Mitől gyakorlat a játék? Honnan gúny a humor? A játék és a humor határainak kezelése a segítő kapcsolatokban. Marosvásárhely, 2012. március 3.

Játék és humor a munkámban Tréning csoportok A csoportvezető eszköze, munkaforma A csoportvezető spontán eszköze A csoportvezető számára kezelendő csoportjelenség Családterápia A terapeuta tudatosan használt módszere A terapeuta spontán vagy tudatosan használt módszere A terapeuta számára kezelendő helyzet Játék és humor a munkámban Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, tolgyesiklara@egylepcso.hu

Néhány alaptétel „…a játék korábbi mint maga a kultúra.” Huizinga Etológia: Minél hosszabb a szülői gondoskodás, minél kevésbé veszélyeztetett a család vagy csoport, annál aktívabban és gyakrabban játszanak tagjai A humor gyógyító erejű A humor lehet a verbális bántalmazás eszköze A humor olykor a helyzetek túlélésének megoldó kulcsa S ezek néha olyan közel vannak egymáshoz, mint a sírás a nevetéshez A kliens nyelve a legfontosabb! Néhány alaptétel Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, tolgyesiklara@egylepcso.hu

Terápiában Terápiában Játék Humor A terapeuta tudatosan használt módszere Maga a szó eszköz! Valójában strukturált gyakorlatok Szociális játékok, de tárgyjátéknak tűnnek Derűt hoznak a „nehézbe” Nondirektív információ gyűjtés Ajtónyitogató, bekopogtató, jégtörő Átkeretez Paradox technika Határfeszegetés A túlélés eszköze Kapcsolat és én-kép erősítő A terapeuta számára kezelendő helyzet Gyerekek:” Most inkább játsszuk azt, …!” „Inkább ne játsszunk ilyet!” Szülők: „Én nem fogok itt játszadozni tízezerért!” Nevetséges helyzetet teremt a kliens A kliens részéről: a „kibújás” eszköze az ellenállás kifejeződése a túlélés eszköze patológiás a nevetés katagelaszticista (kinevető) szülő gelotofóbiás szülő Terápiában Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, tolgyesiklara@egylepcso.hu

Csoportban Csoportokban Játék/gyakorlat Humor A csoportvezető eszköze, munkaforma Célja van, tudatosan használt munkaforma Kártyázunk, de máshogy (tárgy v. társas játék?) Szituatív játékok Mozgásos játékok Spontán eszköz Tudatos módszerként kevésbé jellemző Egy jól „összerázott” csoportban jelen van A csoportvezető számára kezelendő csoportjelenség „játszhatok egyet veletek?” „nekem sok a játék, tanuljunk!” Indulatáttétel Gyászoló csoporttag kiborulása egy ártatlan játékban - Nevetséges csoporttag Az (ellenálló) viccet mesél, vicceset mond (gyakran) Jókor jött humor! Vicces nevek a névkitűzőn! Aki késik ajándékot hoz a csoportnak! Csoportban Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, tolgyesiklara@egylepcso.hu

Tévhitek a humorról Feltételezések: A jobb humorérzékűek egészségesebbek Pozitívabb az én-képük Ellenállóak a fertőzésekkel szemben Kevésbé stresszesek Nem hajlanak a depresszióra Pozitívabban élik meg életeseményeiket Optimisták Elégedettebbek az egzisztenciális helyzetükkel Kiderült (Nicholas Kupiper, Rod A. Martin) gelotológusok kutatásaiból: Az utóbbi igaz! Nem jobb az immunitásuk, rosszabb az egészségi állapotuk (túl könnyen átlendülnek a pozitív oldalra, többet esznek, isznak, dohányoznak) Nincs kisebb szív és érrendszeri rizikójuk Napi többszöri nevetés nem vezet feltétlenül jobb lelki állapothoz A humort használó abban bízik (jogosan!), hogy ezt (s ezen keresztül őt) könnyebben elfogadják Tévhitek a humorról Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, tolgyesiklara@egylepcso.hu

Humor kategóriák Kuiper humor kategóriái: Szociális humor Primitív humor Kötekedő humor Martin humor kategóriái: Önerősítő humor Affiliatív (kapcsolatépítő) humor Agresszív humor Önleértékelő humor Humor kategóriák Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, tolgyesiklara@egylepcso.hu

A segítő szakember a szerződés szerint vezet/kísér a cél felé, s csak a célba jutás érdekében játszik vagy humorizál! (oldalra legfeljebb szünetben haladhat) Ha rosszul sül el a poén, ne hagyjuk úgy! Csak a szociálpozitív, jóindulatú humort használjuk segítő szerepben! A segítőnek kötelező megküzdenie saját nehézségeivel, különben meg van a veszélye, hogy a humort a felszínen maradás eszközeként használja, érzékeny helyzetekben. A segítő mintanyújtása a legerősebb tanító eszköze! Összefoglalás Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, tolgyesiklara@egylepcso.hu

A segítő szakmában szükséges optimizmus „Életderű, a dolgok megváltoztathatóságába vetett hit, a jó kilátások elvárása, a reménykedni tudás, tudni az élet napos oldalán járni, játszani, tudni a dolgokat elfogadni olyannak, amilyenek, és perspektívájában látni a dolgokat” /Cristopher Peterson és Lia M Bossio: Az optimizmusról, 1991./ A segítő szakmában szükséges optimizmus Egylépcső Tréning és Terápiás Műhel, www.egylepcso.hu, tolgyesiklara@egylepcso.hu

Irodalom Allen Klein: A humor gyógyító ereje AMOENA Kiadó, 2004, Budapest Bagdy Emőke-Pap János: Ma még nem nevettem Kulcslyuk Kiadó, 2011, Budapest Irodalom Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, tolgyesiklara@egylepcso.hu

ARAD: Gordon kommunikációs alaptréning – szülőknek 2012. április 27-29. CSÍKSZEREDA: Előadás pedagógusoknak 2012. április 6-7. Ahol találkozhatunk… Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, tolgyesiklara@egylepcso.hu

Köszönöm a figyelmet! Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely, www.egylepcso.hu, tolgyesiklara@egylepcso.hu