2. osztályos példa Bubernik Eszter

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

2. Osztályos példa Drámajátékos foglalkozás Bubernik Eszter
A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül
Médiapedagógia.
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
A holokauszt tanítása iskolámban
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
3. osztály Drámajátékos foglalkozás Bubernik Eszter
A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban
4. osztály Drámajátékos foglalkozás Bubernik Eszter
Gyakorlat Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány
SZÜLŐI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztési keretében között kitöltött szülői kérdőívek kiértékelése (A kérdőív kitöltésére.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Önismeret Horváth Renáta.
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
A „Storyline” - módszer alkalmazása a tanulásban akadályozott gyermekek ismeretszerzésében Szakál Judit Siteri Anikó Bárczi Gusztáv EGYMI Debrecen.
Kémiai reakciótipusok
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Szeretet, türelem, tolerancia
A napraforgó tulajdonsága: Borús id ő ben is a nap felé fordítja fejét.
A Mályi-projekt. Bevezető A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is Olyan.
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
Nevelés és nevelői attitűdök
IKT-alapú programcsomag alkalmazása a szociális kompetencia fejlesztésében Készítette: Andiné Csorba Klára
4. osztályos példa Bubernik Eszter
3. osztályos példa Bubernik Eszter
1. Osztályos példa Drámajátékos foglalkozás Bubernik Eszter
1. osztályos példa Bubernik Eszter
CSALÁDI NAPKÖZIT MŰKÖDTETŐK RÉSZÉRE SZERVEZETT TANFOLYAM ( Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Iskolánk gyógypedagógiai intézmény
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A lelki egészség védelme az iskolában
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
HOGYAN VALÓSÍTHATÓ MEG A TÁMOP A HANGSZERES OKTATÁSBAN?
A demokrácia problémája a településfejlesztésben Rövid és hosszú távú gondolkodás Miskolc Szegénységellenes Világnap 2014, okt. 17.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Almárium – Trescsik Angéla Ne kerteljünk, tanuljunk lépésről.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Csipp-csepp, egy csepp – Ritmus az életünkben Papp Leonóra.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az óvodai tevékenységterv
Az én kedves barátimnak
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A Magyar Nyelv Napja kezdőkép Tarczal-Márta Edit
Nyelvtan és helyesírás tankönyvek
Új tanulásszervezés – mit és miért kell tennünk?
LEGO Dacta program.
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
S AJÁT MODUL ÖS TANÉVBEN D ROGPREVENCIÓ Szegedi Károlyné.
E Z ITT A REKLÁM HELYE Társadalmi célú reklámok a rasszizmus és kirekesztés ellen Készítette: Hős Orsolya május 14.
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
„SZÜLŐI KLUB” – DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSOK
DRÁMAPEDAGÓGIA ÓVODAPEDAGÓGUSI SZEMMEL
Közösen a bántalmazás ellen
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

2. osztályos példa Bubernik Eszter

Életkor: 2. osztály Témakör: Közösségben élünk Téma: Óra a kiközösítésről

A foglalkozás Tartalma: Önmagunk és mások pozitív, szeretetteljes elfogadása. Mindenkinek vannak értékei, de senki sem tökéletes. A kiközösítés elkerülése. Célja: Az empátia-, szociális érzékenység fejlesztése, közösségépítés

A kompetenciafejlesztés fókuszai: Önismerettel összefüggő kompetenciák, önszabályozás (tolerancia, nyitottság, véleményelfogadás, bizalom, empátia), szociális kompetenciák, anyanyelvi kompetenciák

Az órán alkalmazott módszerek: beszéltetés, kérdezés, megbeszélés, szerepjáték, értékelés tanulásszervezés: frontális osztálymunka, csoport munka taneszközök, szemléltetés: kép Süsüről, Süsü dala

Megelőző feladat a tanító számára: A gyerekek megismertetése a Süsü a sárkány című mesével. A következő óra témája: A Hófehérke című mesén keresztül az emberi értékek, jó tulajdonságok keresése, a másság elfogadása a téma.

1. Ráhangolódás, feszültségoldás Mi változott meg? című játék A játékot a közös megtanulás, kipróbálás után folyik. Az egyik tanuló kimegy a teremből, kint megváltoztatja a ruházatának egy részét. Ennek láthatónak kell lenni. Mikor bejött a többieknek ki kell találni, hogy mi változott meg rajta. A kitaláló lesz a következő, aki kimegy.

1. Ráhangolódás, feszültségoldás Egy kis közös játék után a feldolgozandó téma előkészítése tanári narrációval. A tanító elmeséli, hogy miközben odafelé tartott Meseország felől az egyik fülével gúnyolódó, csúfolódó nevetést a másik fülével pedig bánatos sírást hallott. Majd megjegyzi, hogy valaki nagyon szomorú.

1. Ráhangolódás, feszültségoldás Kérdés: Mit gondolnak a gyerekek, hogy ki lehet ez az elkeseredett mesehős? Meghallgatja a véleményeket.

2. Motiváció Majd pedig bemutatja Süsü képét a gyerekeknek és körmese formájában felidézik azt. 3. Célkitűzés A kiközösítés témájának körbejárása.

4.Téma feldolgozása Süsü tulajdonságainak összegyűjtése Süsü képét rögzítik a táblán, majd köré írják a megismert külső és belső tulajdonságait. Felsorolás Félelmetesen nagy, ijesztő, csúnya, zöld, erős, kedves, segítőkész, barátságos, galamblelkű, félénk stb.

4.Téma feldolgozása Kiválogatják azokat, amelyek nem tetszettek az apjának, amiért elzavarták otthonról. Elmondják a gyerekek, hogy nekik volt-e, ami nem tetszett Süsüben. Majd azt a mondatot mindenkinek be kell fejeznie, hogy „Nekem tetszik benne, hogy….”

4.1. Süsü érzései Mit érezhetett Süsü azon az estén, amikor elzavarták otthonról? Közös megbeszélés. Felsorolás

4.2. Befogadnátok-e Süsüt? Érvek és ellenérvek a befogadás mellett és ellen. Majd a hallottak közös megbeszélése. Érv: Ellenérv:

4.3. Süsü élete megváltozik A mesében a kis sárkány otthonra talál, barátai és családja is lett. Mely tulajdonságai segítették még abban, hogy megtalálja a helyét? Az összegyűjtött tulajdonságokat szintén felírják Süsü képe mellé. Felsorolás

4.4. Szerepjáték A tulajdonságok, helyzetek eljátszása rövid jelenetekben, kiscsoportokban. Mindenki maga választhatja meg, hogy milyen tulajdonságot akar eljátszani. Majd a helyzetgyakorlatok közös értékelése.

4.5. Nekem tetszik benned… játék Egy-egy kiválasztott gyerekről mondanak jó tulajdonságokat.

5. Összegzés A mese tanulságának megbeszélése. Hangsúlyozva, hogy önmagunk és mások pozitív, szeretetteljes elfogadása mennyire fontos, mivel mindenkinek vannak értékei. Mindenkiben lehet hibát találni mivel senki sem tökéletes. Ahányan vagyunk annyifélék vagyunk. Nekünk feladatunk egymás tisztelete és szeretete, így a kiközösítés elkerülése is.

6. Az óra értékelése 7. Az óra lezárása Pozitívumok és mire kell máskor jobban odafigyelni. 7. Az óra lezárása Meghallgatják Süsü dalát