Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
„Ez az icike-picike mind megette!”
Egészséges környezet - egészséges gyermek
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Helyes táplálkozás.
Általános táplálkozás
Új irányok az étkeztetésben
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
B-vércsoport.
Táplálkozással kapcsolatos Gyakorlati tanácsok CF-eseknek
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
A táplálkozás rendje.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
A diabétesz dietoterápiája
Változások az utóbbi évtizedekben
Az egészséges táplálkozás irányelvei
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Mi az, amit én tudok a közétkeztetésről
A helyes táplálkozás.
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
Aktív, egészséges életmód
Testi - lelki egyensúly
Római étrend,étkezés.
Német étkezési szokások
Egészséges életmód.
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK AZ EGÉSZSÉGES ÉLET MEGŐRZÉSÉHEZ RÁCZ MÓNIKA dietetikus okl. táplálkozástudományi szakember DEBRECENI EGYETEM TÁMOP B-14/
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
ÉTLAPTERVEZÉS ÉS ÉTELKÉSZÍTÉS AZ ÓVODÁS KOROSZTÁLYNAK A 37/2014. (IV. 30.) EMMI RENDELET SZERINT RÁCZ MÓNIKA dietetikus okl. táplálkozástudományi szakember.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
A KÖZÉTKEZTETÉSI RENDELET SZEREPE AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉSBEN FARKAS NÓRA OKL. TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM TÁMOP B-14/
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI. Rendelet - hatósági ellenőrzése Dreska Erzsébet közegészségügyi.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Vérzékenységben szenvedő és gyenge látású űrhajósok számára
Élelmiszer lábnyom.
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Étlap olyan űrhajós számára, aki folyton ideges és csontritkulása van
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
A csontok diétája.
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Élelmiszer lábnyom.
Előadás másolata:

Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó Egészséges és tápláló étrend mennyiségi és minőségi mutatói a szociális intézményekben Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó

Korcsoportonkénti napi energiaszükséglet kcal/ nap 1-3 év 4-6 év 7-10 év 11-14 év 15-18 év 19-69 év 70 felett Egésznapos étkezés 1100-1300 1350-1650 1700-2050 2000-2400 2000-2600 2000-2500

Ajánlás egész napos étkezésre 3 x főétkezés reggeli, ebéd, vacsora 2 x kisétkezés tízórai, uzsonna A főétkezéseket komplettálni kell Napi 0,5 l tej, vagy ennek megfelelő kalcium tartalmú tejtermék / sajt, túró, kefir, joghurt/ 4 adag zöldség, gyümölcs, 1 adag nyersen 3 adag gabonaalapú élelmiszer, 1 adag teljeskiőrlésű

Tej 1,5%-os vagy 2,8 /-os legyen Tejföl kizárólag ételkészítéshez 10 nap átlagában összenergia 30 %-a származhat zsírból Hozzáadott cukor az összenergia 8 %-a lehet Bő olajban sült étel 10 naponta 1 x Tejszín ételkészítéshez használható

Kerülendő Ételpor, leveskocka, sót tartalmazó ételízesitő 30 %-nál magasabb zsírtartalmú hús 20 % feletti zsírtartalmú húskészítmény Koffein tartalmú vagy energiaital Tea világosra főzve Alkohol tartalmú ital Szénsavas vagy cukrozott üdítő, szörp Hozzáadott cukrot tartalmazó vagy 50 %-alatti gyümölcstartalmú gyümölcslé Sertés és baromfizsír 12 %-nál magasabb zsírtartalmú tejföl

Malnutrition Universal Screening Tool BMI >20 = 0 pont /becslésre : felkarkörfogat, ulnahossz/ 18,5-20 = 1 pont <18,5 = 2 pont Elmúlt 3-6 hónapban nem tervezett testtömegvesztés <5% = 0 pont 5-10% = 1 pont >10% = 2 pont Akut betegség, tervezett éhezés (5 nap): 2 pont

Táplálékbeviteli lap (monitorozáshoz) MIKOR szükséges? MUST 1 pont esetén Minden olyan akut esetben, ha kétségeink vannak Későbbre tettem 7

Hippokratesz: betegség és tápláltsági állapot összefügg: jobban járnak a jól tápláltak

A per os táplálkozást akadályozó leggyakoribb betegségek, állapotok. A felső tápcsatorna organikus szűkületei /szájüregi, garat, nyelőcső tumorok, benignus stenosisok/. Neurológiai betegségek /stroke, craniocerebralis trauma, tumorok, ALS, Parkinson betegség, dementia, stb./. Polytrauma, égés Gégészeti tumorok irradiációja, kiterjesztett műtétei utáni állapot.

Mesterséges táplálás indokolt (MMTT-ajánlás) 5 napot meghaladó elégtelen táplálék felvétel 4 héten belüli, 10%-ot meghaladó testsúlyvesztés Aktuális súly kevesebb az ideális 80%-ánál BMI < 20 kg/m2 Mért antropológiai érték < ideális 80%-a Se albumin < 30 g/l Lymphocyta-szám < 1,2 G/l Csökkent/anergiás válasz bőrtesztre

Kalóriaszükséglet kiszámítása Becslés alapján: nem súlyos beteg: 20 kcal/ttkg/nap közepesen súlyos beteg: 25-30 kcal/ttkg/nap súlyos, intenzív ellátásra szoruló beteg: 30-40 kcal/ttkg/nap ttkg = a jelenlegi testtömeg, majd fokozatosan emeljük az ideálisra

Mesterséges enteralis táplálás Per os Sebészeti stoma pharyngostoma oesophagostoma gastrostoma duodenostoma jejunostoma Nasogastricus szonda Percutan Endoscopos Gastrostoma

Táplálási módok Szondán keresztül Sztómán keresztül nasogastricus szondán keresztül nasoduodenalis szondán át nasojejunalis szondán át Sztómán keresztül gastrostoman keresztül (PEG vagy sebészi) jejunostoman keresztül (PEJ, jejunokat vagy sebészi)

PEG (Percutan Endoscopic Gastrostoma) Javallat: 3 hétnél hosszabb táplálás esetén Endoszkóppal behelyezhető ezért a beteg részére nem megterhelő beavatkozás Csere kb. 1 év után szükséges Kényelmes, biztonságos Zavart betegeknél is jól alkalmazható Különböző méretekben elérhető

PEG gondozása Stomaápolás naponta Forgatás, mozgatás naponta Figyelni a gyomornedv szivárgását a PEG mellett A behelyezés után 4-5 nappal a külső rögzítő lazítása

1800 kcal beviteléhez szükséges 1500 ml tápszer vagy 4500 ml hígított bébiétel vagy 2500 ml hígított főzelék vagy 1600 ml húsos készétel Az értékek átlagos tápszersűrűségű hígításra vonatkoznak.

Szondatápszerek Kiegyensúlyozott tápanyagtartalom 6 féle rost fedezi a napi vitamin, ásványianyag és nyomelem bevitelt (RDA) Alacsony osmolaritás Kiemelt támogatás

MDOSZ 2005-ben végzett felmérése a házilag előállított turmixok mikrobiológiailag nem feleltek meg az előírásoknak a turmixok kalória és tápanyagtartalma átlagosan 20%-kal maradt el a dokumentációban feltüntetettől a valóságban a szükséges mennyiség töredékét adták be a betegeknek

Táplálás előtt Ellenőrizzük a szonda helyzetét Átmossuk a szondát Tápszer testhőmérsékletű legyen! Ügyeljünk a sterilitás szabályaira

Táplálás közben Folyamatos táplálás Bólus táplálás: Figyeljük a cseppszámot A szerelék átjárhatóságát Min. 4 óránként mossuk át Gyógyszer adás a Y toldalékon Bólus táplálás: Figyeljük a beteg általános állapotát Lassan adjuk Panasz esetén visszalépés a tolerált mennyiséghez

Táplálás után Mossuk át a szondát vízzel (ásványvízzel) Rendezzük a beteg környezetét Dokumentáció!

Gyógyszer beadása Lehetőleg folyékony formában kérjük Tablettát alaposan törjük össze Vízben oldjuk fel Tápszerbe vagy ételbe keverni TILOS! Szonda átmosása (víz) Gyógyszer beadása

Szövődmények: hasmenés hányinger, hányás gyomor retenció szonda elzáródása bakteriális fertőzés

Hasmenés kezelése csökkenteni a tápszer adagolási sebességét táplálás felépítés megtervezése első 2 - 3 napban higított tápszer adása bakteriális fertőzés megelőzése rostos tápszer adása

A hányás kezelése lassítani a táplálás sebességét csökkenteni az egyszerre beadott mennyiséget áttérni folyamatos táplálásra ileus jeleit figyelni

A szonda elzáródásának megelőzése átmosás testhőmérsékletű vízzel, (ásványvíz) táplálás megkezdése előtt és után folyamatos táplálás közben 4 óránként gyógyszer adás előtt és után feloldott gyógyszert csak vízzel adjuk be túl lassú adagolásnál (20 ml/óra) használjunk pumpát rostos tápszert 10 ch-nél vékonyabb szondába ne adjuk

Bakteriális fertőzés A tápszert a megengedettnél hosszabb ideig tárolják felbontás után szobahőmérséklet: 8 óra hűtőben 24 óra Az előírtnál hosszabb ideig használja a szereléket Csak szondatápszert adjunk Higiénikus kezelés (tiszta kéz, tiszta eszköz) Szonda átmosás előírás szerint

Köszönöm a figyelmet!