Szent István Egyetem Általános Kutatásmódszertan Doktori (PhD) kurzusa Bevezetés a heurisztikába Köszöntjük a Hallgatót!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A SZENT ISTVÁN EGYETEM OMMI-ba kihelyezett ÖKOGAZDÁLKODÁSI ÉS KUTATÁSMÓDSZERTANI TANSZÉKE • ÁLTALÁNOS • KUTATÁSMÓDSZERTANI • INTERAKTÍV INTERDISZCIPLINÁRIS.
Advertisements

Készítette: Raczkó Viktória
Néhány fontos terület a Kreatív Ipar fejlődéséhez
Komplex Instrukciós Program
A tanácsadó képzés regionális munkaerő-piaci hatásai
Szent István Egyetem Általános Kutatásmódszertan Doktori (PhD) kurzusa
Szent István Egyetem Általános kutatásmódszertan doktorképző kurzusa
Alapképzések a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon (TÁMOP-3. 1
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Matematika a filozófiában
Tudás, közösség, hatalom
Digitális technika, digitális áramkörök
Szemiot i ka.
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
Képességszintek.
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Intelligens szoftver megoldások acélszerkezeti tervezéshez.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
A számítástechnika és informatika tárgya
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Mesterséges intelligencia
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 1 1.
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Ismeretalapú rendszerek alaptechnikái I. Szabályalapú rendszerek.
Ismeretalapú rendszerek alaptechnikái
Ismeretalapú rendszerek alaptechnikái I. Szabályalapú rendszerek.
Szakirány választás április Pénzügy és számvitel szak Választható szakirányok Pénzügy szakirány Számvitel szakirány.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
A hazai és a nemzetközi hadtudományi kutatások műhelyei, főbb képviselői, a legfontosabb hadtudományi kutatási témák GŐCZE ISTVÁN ZMNE, Gőcze.
A tanulás reneszánsza Dr. Vass Vilmos egyetemi docens ELTE PPK
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
KOMMUNIKÁCIÓ Gyula,
A csillagászat keletkezése
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap Két ország, egy cél, közös siker! Dr. Kovács Ferencné.
A szövegértési feladatok összeállítása
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
Kompetensek lettünk? június 27..
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Gyermekvilág régen és ma
Az idegen nyelvi képzés kihívásai, tanulás-módszertani problémái
TUDOMÁNYOS ELŐADÁS KÉSZÍTÉSE Kutatásmódszertan
Algoritmikus gondolkodás és fejlesztésének lehetőségei
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Gondolattérkép Gyarmathy Éva (2001): Gondolatok térképe. In: TaníTani, 2001/ sz. pp: Összeállította: Marton Eszter.
Miért fontos, Gyermekednek,hogy Az anyanyelvén tanuljon?
Pedagógus értékelési rendszer
HEFOP és projekteredmények, hasznosíthatóság és egymástól tanulás Dr. Podruzsik Szilárd.
Barankovics István Alapítvány Tanári Kerekasztal Kiss Mária Rita BIA Ifjúsági projekt vezető.
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Mérő László ELTE PPK Gazdaság- és Döntéspszichológiai Szakcsoport Memetika november 17.
Operációkutatás I. 1. előadás
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Az újkori bölcselet első jelentős képviselői: F. Bacon és Descartes
VEZETŐI DÖNTÉSEK „Navigare necesse est” dönteni mindenkinek kell.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Alkotó jellegű és játékos gyakorlatok
Előadás másolata:

Szent István Egyetem Általános Kutatásmódszertan Doktori (PhD) kurzusa Bevezetés a heurisztikába Köszöntjük a Hallgatót!

Az általános kutatásmódszertan vázlata 1. A diszciplína elhatárolása a szekunderkutatás alapján 2. A kutatások és írásművek "forgatókönyve” 3. A szakirodalom-kutatás és ismeretgazdálkodás 4.A tudományos írásművek módszertana 5. Szaknyelv használat és fejlesztés 6. Az ismeretalkotás módszerei a) Probléma megoldó gondolkodás b) Heurisztikus technikák c) Kreativitás lélektani fokozása 7. A kutatási eredmények értékelése és tervezése 8. A tudományos tevékenység értékelése és szervezése

Az általános kutatásmódszertan fontos részei: a problémamegoldó gondolkodás, a heurisztika és a kreativitás-fokozás, a kutatások és a tudományos munka értékelése, tercier kutatások gyümölcsei, vagyis olyan módszerek kidolgozása, amelyekkel a primer és szekunder kutatásokat végezzük. Az agy, a biológiai hardver nagy kapacitása kihasználatlan, mert "programozása" a gondolkodási technikát jelentő szoftver, nem kielégítő. Ezt pótolják a heurisztika és a kreatív módszerek.

Mit jelenthet a heurisztika a művelt ember számára? — Archimedes „Heurékája” Minden vízbe mártott test... „heurékázás” (a nagy felfedezés öröme) mégsem volna jó kifejezés — Bühler „ahá élménye” a tanulás közben kivilágosodó belátás „aháisztikának” mégsem mondanánk Kapcsolatos: a felismeréssel, rájövéssel, felfedezéssel, feltalálással, invencióval sőt még az intuícióval is

A heurisztika fogalma és kezdetei • Baumgarten ( ) Aesthetica című művében a filozófiai megközelitést emliti „heuristica” néven • A heurisztika kapcsolatos a tanulással, Karl Bühler előbb említett „ahá” élményével. • Az ellentétek tanulmányozása és kombinálása ókori és középkori alkalmazások után a strukturalizmusban és a mátrix technikában került használatba. • A nyelv teszi lehetővé, hogy bizonyos „szabályok” szerint új gondolat szülessen az olvasottból. • Pólya György a „felfedezés-feltalálás” módszerének, helyesebben az alkotó gondolkodás technikájaként újítja fel, amit Descartes és Leibniz már a 16. században tervezett.

A heurisztika megoldási változatok képzése és azokból való választás; célra irányított felismerések elősegítése, módszeresen kiváltott logikus következtetés, fantázia vagy intuíció révén. Bolzano ( ) szerint olyan kutatásban használható szabályok és módszerek, amilyent minden épeszű ember alkalmaz — nem tudatosan.

Történeti kialakulása • Fogalmát ismerték, nevét nem Papposz ie. 300 matematikai megoldások Descartes „értelemirányitás” szabályai Leibniz „ars inveniendi” de nem írja le • A szó megjelenik más értelemben Baumgarten Aesthetica, nála jelentése még filozófia Kant használja más (célirányosság) értelemben • Gyakorolják és kezdik így nevezni Bolzano ( ) szabályait leírja Pólya György Svájcban 1931 nevét Papposz módszerével egyesíti USA 1956 „How to solve it” Lénárd Ferenc 1964 problémamegoldó gondolkodása • Az elnevezés gyökere Mikola Sándor-Beke Manó 1911 Heurisztika az elemi iskolai matematika oktatásban

A „gondolatgenerálás” fő formái

Néhány új alkotástechnikai gondolat: az asszociáció és analógia kiterjesztése • A tudományközi (transzdiszciplináris) analógiák • Más tudományágak mediatizált irodalmának hasznosítása • A nyelvközi (transzlingvális) asszociáció, a szavak formai és jelentésbeli hasonlósága alapján • A nyelv alkotási vonatkozásai és a szaknyelv fejlesztése összehasonlító terminológiai kutatással

Történelmünk, irodalmunk, szokásaink virágait, csokorrá a magyar nyelv köti össze. Használata nem választható el az ismeretek fejlesztésétől, a nyelv a tudásnak nemcsak teste, hanem lelke is. Nyelv nélkül nincs gondolkodás, a nemzeti nyelvek más-más gondolatot szülnek, több nyelv ismerete fokozza a gondolkodás hatékonyságát, a nyelv a nemzeti identitás megtestesítője, ezért korszerűsíteni kell ”szakmai nyelvújítással”.

1. Marketing ökölszabály: Hiányban az eladó, versenyző kínálatban a vevő az úr. Következtetés: ha nincs verseny, hiányra törekszik az eladó (a gyártó). 2. Megfigyelés: Ha többen eszik a cseresznyét a legszebbeket és gyorsabban szedegetnek és a maradékot ott hagyják. Az egyedül lassan cseresznyéző mindet megeszi, mert a szépeket hagyja a végére. Ökölszabály: A közös használat (fogyasztás) pazarláshoz vezet.

1+2. Ha nincs verseny és közös a haszon úgy hiány és pazarlás = szegénység uralkodik. Erre is érvényes közmondás (ökölszabály?): Közös lónak túrós a háta. De melyik közmondás segít a szegénység leküzdésében? Ki korán kel aranyat lel. De ha ez nem érvényesül, mert: ki korábban kel és több aranyat mégse lel (vagy nem ő lel), úgy nem küzdhető le a nyomorúság.

20 Példaként: Mátrixsorozat mint marketing- heurisztikum (utalás a tankönyvre) • 8 lépcsős kombinációs értékelő mátrixok (és ami belőlük következik) • 1/ Kettőből választás p), 2/ 2 x 2 szemantikai mátrix (14p/1-1), 3/ Többtagú diszkrét választék mátrix (208p/3-5), 4/ 10 x 10 kontinuus mátrix: pozicionáló kereszt (210p/3- 7), 5/ bipoláris polaritási profil (211/3-8), 6/ döntési táblázat (212/3-9), 7/ Nem kompenza- torikus súlyozott pontozás (334p, 342p) 8/ ökonómiai dimenziókkal végzett hasznosságbecslő számítás ( p)

A kutatásmódszertan oktatásának tartalma

23 Mátrixsorozat mint marketing- heurisztikum (utalás a tankönyben ábrák és oldalak) 1/ Kettőből választás p), 2/ 2 x 2 szemantikai mátrix (14p/1-1), 3/ Többtagú diszkrét választék mátrix (208p/3-5), 4/ 10 x 10 kontinuus mátrix: pozicionáló kereszt (210p/3-7), 5/ bipoláris polaritási profil (211/3-8), 6/ döntési táblázat (212/3-9), 7/ Nem kompenzatorikus súlyozott pontozás (334p, 342p) 4/ 10 x 10 kontinuus mátrix: pozicionáló kereszt (210p/3-7), 5/ bipoláris polaritási profil (211/3-8), 6/ döntési táblázat (212/3-9), 7/ Nem kompenzatorikus súlyozott pontozás (334p, 342p) 8/ ökonómiai dimenziókkal végzett hasznosságbecslő számítás ( p)

Mi hiányzik az ökonómiai értékelés módszertanából? 1. A tulajdonságok ökonómiai kifejezése, 2. A preferenciák és a direkt hasznosság mérése, 3.A bizonytalan jövő kvantifikált becslése. Megoldásuk heurisztikus mert: megközelítő pontosságú becslések, vélemények; előre jelzők (anticipáltak, jövőbe tekintők) a megismerhető részeikből egészre következtetők, eredményük arányszámokkal fejezhető ki, így szorzatosan vonhatók össze, és minden tényező hatása külön is kimutatható.

Kreativitásfokozás • Az egyéni lélektani állapotok inkább a transzcendens irányba hatnak • Gyakorlatilag a csoportdinamika alkalmazása az ami hasznosítható A team fogalma 5-7 multidiszciplináris tag A „körbejárásos” módszer Pontozás vagy rangsorolás Thurstone (műkorcsolya)

Mi a mai nap fő tanulsága? • A tudatosan alkalmazott gondolkodástechnika még a számítógépnél is újabb -- kiforratlanabb -- tudományág • A számítógép nagy lökést ad az ismeretfejlesztésnek, de trenirozott elme nélkül az nem valósítható meg • A ritka zseni, a „vak tyúk”szerencséje, és a szakember véletlen rábukkanása mellett egyre nagyobb szerephez juthat a gondolkodás technikája (a heurisztika és a tudatos kreativitásfokozás)