Teremtés vagy evolúció ??? Csemegi Károly Könyvtár C s o n g r á d 2010. 05. 22.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösség 4. ISTEN CSALÁDJÁBAN ÉLNI
Advertisements

A kiáltó világ.
Bibliai lelkigondozás Mi a célja? A materialista és a humanista ugyanarra törekszik: Érezze jól magát a segítséget kérő Önértékelésében Társkapcsolataiban.
Ezért senki se kérkedjék az emberekkel. Hisz minden a tietek: Pál, Apolló, Kéfás, a világ, az élet, a halál, a jelenvalók, az eljövendők: minden a tietek.
Az Élet Igéje április.
Hol a résem Miért jó nekem odaállni?
Jézus Istennek nevezése
Hogyan formál át Isten az igehirdetésen keresztül?
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
A házasság még nem a mennyország
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
Nóé bárkája Legenda vagy valóság?
A Biblia Isten szava.
Advent 4. vasárnapja Advent két szálon fut: várakozunk a Messiás születésének a minden évben való megünneplésére, és próbálunk felkészülni a lelkünkben.
Istenfélelem. Meghatározás  Istent és az Ő akaratát tartani a legfontosabbnak  NEM azt jelenti,hogy félni Istentől, habár meg van írva:  „Mert a mi.
és a legkevésbé teljes az
A SIKERES ÉLET TITKA.
Bibliaismereti alapok
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
A Biblia emberképe Az Univerzumban 1 milliárd galaxis van
Készítette: Szabó Zénó
A középkori filozófia főbb kérdései
Hit és tudás a Teremtés Könyve alapján
Hit és Tudás Szombathely, SEK, április 4. Dr. Németh Norbert.
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Jézus te vagy minden álmom
Lelkésztestületi ülés Ramocsaháza, március 27.
Zsolt 6,3-5 Kegyelmezz, Uram, mert elcsüggedtem, gyógyíts meg, Uram, mert reszketnek tagjaim! Lelkem is csupa reszketés, és te, Uram, meddig késel? Fordulj.
A Biblia – Kisifi Isten Igéjének hasonlatai Isten Ígéjének hasonlatai.
PÁL LEVELE A RÓMAIAKHOZ ig Az okos istentisztelet.
Személyes élet és szolgálati látás elvétele, célok kialakítása.
Eleve elrendelés vagy szabad akarat? Forgatókönyv az életem ?
Nagyböjt első hete.
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Boldog 2014-et !.
Koinónia a gyakorlatban
Ki az ember? Isten eltorzult képe Francis A. Schaeffer:
Asztal- és életközösség Jézussal
Az élet igéje november „Aki szeret engem, megtartja tanításomat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk és benne fogunk lakni.” (Jn 14,23).
Készítette: Jon A. Palmer
"Az Úr félelmében járva" Apcsel 9:31 Jon Palmer. Az Úr félelmében járva Az egyháznak tehát egész Júdeában, Galileában és Samáriában békessége volt: eközben.
A TÉKOZLÓ FIÚ (Ötödik lecke) A döntés. Hogyan jutunk el a keskeny útra? Isten szentsége miatt lehetetlen, hogy a bűnnel közösségben legyünk mivel ez Isten.
Isten munkája - Isten felkentje
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
Tudomány,hit,apologetika
BECSÜLETESSÉG Becs, becses… ÉRTÉKES! Becsül: értékel, tisztel.
ADAKOZÁS „ Nagyobb boldogság adni, mint kapni!”
A félelem szerepe az életünkben
„ Én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem – így szól az Úr ! „ Jer a.
1 Továbblépés - Az üzenet.
Az Élet Igéje augusztus.
Mindig kapcsolatban Vele
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Minden nap egy (újabb) ajándék. Mit tennél? - 24 óra alatt - Mit bánnál a legjobban hogy nem tettél meg? - Lenne még időd rá?
Az Élet Igéje szeptember.
Oldal váltás kattintásra !
Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Mózes első könyve. Mózes első könyve Előadó: Zarka Péter.
Az első csoda: Kánai Menyegző
1. A „teremtéstörténet(ek)” elbeszélése(i) a) Helye (helyük) a Bibliában: Ter (1 Móz) 1, 1 – 2, 25 (= első két fejezet). b) Keletkezése: - Viszonylag.
A. Az „Ige” kifejezés. János evangélista Jézus Krisztusról mint az „Igéről” ír: - a görög szövegben a Logosz szó szerepel. János a görög filozófiából veszi.
Urunk, olyan jó, hogy a nevedben együtt lehetünk
Miért olyan fontos a hit?
I. A KIJELENTÉS Isten szól magáról.
A teremtő és gondviselő Atya
VIII. A Szentlélek Isten
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
3. parancsolat Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül azt, aki hiába mondja ki a nevét! (2Móz 20,7)
Előadás másolata:

Teremtés vagy evolúció ??? Csemegi Károly Könyvtár C s o n g r á d

1. Mi a teremtés és evolúció körvonala? 2. Van-e a teremtés és evolúció között különbség?

Csábító elképzelések (kicsi kortól így neveljük a gyerekeket) Dínók, ősember, sejtelmes kövületek, mamut csontok Az összekeverés!

A majomtól az emberig: - felegyenesedés (két lábon járás) - eszközhasználat (a kéz és az ujjak szerepe) - agykoponya méretének megváltozása - beszéd és eszközkészítés Materialista elképzelések

Létrejött az evolúció csúcsa az ember: - filogenetikai törzsfa legfejlettebb faja az ember - fejlődési folyamat csúcsa az ember - A szubjektum, amellyel kapcsolatban van az objektummal - Az ember köznapi és tudományos megismerésre képes - Érzéki észlelés jellemzi - Elvont gondolkodásra, empirikus és teoretikus gondolkodásra képes - Az ember eljuthat az igazság megismerésére - Az ember számára a világ megismerhető Materialista elképzelések

Az evolúció módszerei, fő faktorai: A rendelkezésre álló anyagból Nagyon hosszú idő alatt Véletlen által (csak az anyag önmozgása) Mutáció által Szelekció által ( a legalkalmazkodóbb túlélése ) Izoláció által Az anyag önszerveződése által  : Teremtő nélkül, akarat nélkül, terv nélkül, cél nélkül = ezért értelem nélkül! Materialista magyarázat

A Könyvek Könyve a Biblia alapvetően más magyarázatot ad a világ és az élet keletkezésére, így az ember keletkezésére, mindennapi életére is! Középpontban a TEREMTŐ Isten áll! - A magyarázat eltér a materialista nézettől, az Isten kijelentésén alapul ( ez viszont objektív valóság )! - A Biblia hitelessége kulcs kérdés: 2Tim. 3: 16: „ A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre.” 2Péter 1: 21: „Mert sohasem ember akaratából származott a prófétai szó, hanem a Szent Lélektől indíttatva szólottak az Istennek szent emberei.” Bibliai magyarázat

A teremtés Bibliai rendje: 1Mózes 1. Bibliai magyarázat

A teremtés módszerei, fő faktorai: 1. A semmiből (creatio ex nihilo) 2. Spontán módon 3. Erő által 4. Ige által 5. Bölcsesség által 6. Akarat által 7. Jézus elvei, lényege által  : Tervezés és kivitelezés által, határozott céllal, ezért értelmes módon! Bibliai magyarázat 1. Rendelkezésre álló anyagból 2. Nagyon hosszú idő alatt 3. Véletlen által 4. Mutáció által 5. Szelekció által 6. Izoláció által 7. Az anyag önszerveződése által

A Biblia teremtési alapelvei nincsenek a természeti törvényeknek alárendelve, ezért lényegük csak hit által érthető meg. Teremtési faktorok Biblia-i helyekkel alátámasztva: Isten Igéje által (Zsolt 33: 6, Jn. 1: 1-4, Zsid. 11: 3) Isten ereje által (Jer. 10: 12) Isten bölcsessége által (Zsolt 104: 24, Péld 3: 19 „értelem”, Kol. 2: 3 „bölcsesség, értelem”) Isteni akarat szerint (1 Móz. 1: 26, vének Jel. 4: 11) Isten fia által (Jn. 1: 1-4, Jn. 1: 10, Zsid. 1: 2/b) Jézus lénye szerint (Mt.11: 29, Jn.10: 11, Jn.14: 27) Alapanyag nélkül (Zsid. 11: 3) Időfaktor nélkül (Zsolt. 33: 9)

Természettudományos tankönyv-e a Biblia? A jó* evolóciója ???? * „És látá Isten hogy ez jó.” * „És látá Isten hogy ez jó.”

Mi a jó ??? A Biblia is ismeri a jó fogalmát: pl. - a teremtés során - Jézusról szólóan - a megváltást illetően Hétköznapi értelemben szeretjük a szót használni: pl. jó ez vagy az!

Az evolúció során a „jó” fogalma ismeretlen! 1. A kifejlődés: nem megfelelő, jobb és még jobb megol- dásokat ismer, amelyek bizonyos idő után továbbfejlődnek. 2. Az evolúció során sohasem mondhatjuk: „hogy valami jó”. 3. A jó vagy tökéletes az evolúciós elmélet végét jelentené (Darwin). Az evolúció során célszerű események vannak!

Az evolúció egyik alapdogmája a célszerűség Csak az fejlődik tovább ami célszerű! A „sok célszerű” kiválogatásában az evolúció a rendteremtő tényező (szelekció).

Jó és Célszerű ellentmondása

Tegyük fel a szemüvegét és nézzünk szét a természetben Jó - Célszerű

C é l s z e r ű s z é p s é g ? Mi ebben a célszerű? Ez jó és tökéletes!

Vödrös orchidea Cortyanthus speciosa

a m ű k ö d é s Mi ebben a célszerű?? Ez jó és tökéletes!

Hogyan képzelhető el az előző elmés rendszer fokozatos kifejlődése? (csúzda, fürdő, menekülő nyílás, közben beporzás és elölről ugyanez) Ha egy kis részfeladat ebben a rendszerben nem működik, a növény kipusztul, mert nincs megtermékenyítés, nincs utód. Orchideát porzó rovarok élete és a megporzás

Orchis insectifera L. Légybangó

Luxus mintázat! (pikkelyek) Túlinformáció! (interferencia) Mi ebben a szépségben a célszerű??

PÓKHÁLÓSLEPKEPÓKHÁLÓSLEPKE tavaszi nyári a két nemzedék Araschnia levana Oka a megvilágítási idő

Mi a jónak a célszerűsége? (Felragyogtatni Isten teremtő szeretetét!) Véletlenül (Monod) vagy vakon (Dawkins) jött létre?

„A szelekció az egyetlen rendteremtő erő” (J. Huxley) A csíkozás álcázás vagy figyelemkeltés? Miért csíkos a zebra?

juhar tölgy gyertyán Miért karéjos és fűrészes?

A bemutatott példáknak nem a célszerűsége, hanem a jósága, tökéletessége a feltűnő !

Az élőlények megjelenési sokfélesége messze túlmutat azon, ami a túléléshez szükséges (célszerűség). A „célnélküli” jellegzetességekben a Teremtő bensőségessége (1), az egyén fontossága (2) és a szépség ajándéka (3) jelenik meg. MIÉRT?

Protestáns Teremtéskutató Kör = PTK Cserháti Mátyás, biológus Dr. Szilágy Imre, vegyészmérnök Célunk: Olyan tudományos kutatás, népszerűsítés, amely a Teremtőt dicsőíti. A tudomány ismert, modern módszereivel dolgozunk. Azokra a kutatási területekre összpontosítunk, ahol a vizsgált vagy megfigyelt események és a Biblia kijelentése harmóniában vannak.

„ A természet örök könyvét forgatni ne szűnjél. Benne az Istennek képe leírva vagyon.” (Vörösmarty Mihály) Köszönöm a figyelmet!