Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Advertisements

Kommunikáció a gyógyszertárban Dr. Hankó Zoltán alelnök (MGYK) Gárdony.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
A depresszió korszerű kezelése
Didaktika a gyógyításban
„Gyógyító Régiók” A MÁTRAI GYÓGYINTÉZET Munkacsoportja Vezető: Dr. Urbán László A MÁTRAI GYÓGYINTÉZET Munkacsoportja Vezető: Dr. Urbán László.
Tabletták helyett egészségnyereség Együttműködésre épülő új modellek „Egészségközpontú egészségügy” Szakmai konferencia Jakab Zoltán.
Image kutatások helye, szerepe a gyógyszeripari piackutatásokban
Szociális munka az onkológiában
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
XLVII. Rozsnyay Mátyás Emlékverseny
AZ IDEGRENDSZERI SZÖVŐDMÉNY OKA
Különös tekintettel a gyógyszerekre
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
A PAJZSMIRIGYMŰKÖDÉS MUTATÓINAK VÁLTOZÁSA A VÉRBEN A TIREOSZUBSZTITÚCIÓS KEZELÉS FOLYAMÁN Témavezető: Dr. Dujmovics Ferenc Szerző: Bojtos Lilla Újvidék,
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
GfK LHS HealthCareDr. Lantos Zoltán – Az egészségügyi reform az orvosok szemszögéből2008. február 21. Az egészségügyi reform az orvosok szemszögéből Dr.
Kertész Balázs Szinapszis Kft. Kutatási igazgató
Az orvoslátogatás szerepe a gyógyszer-értékesítésben
Légző rendszer betegségei
Szakmai feladatok a gyógyszer-expediálás során
Szakmai feladatok a gyógyszer-expediálás során
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
Klinikai Gyógyszerészet
Citosztatikus keverékinfúziók előállítása I.
Orvosi-gyógyszerészi szakmai oldal Jogi oldal Minőség, relatív ártalmatlanság, hatékonyság. Mind az értékelési, mind a forgalmazási szakaszban Minőség,
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján A DrDiag rendszer szakmai információkat ad az orvosok egészségügyi szakemberek, gyógyszerészek, ápolók számára.
Cardiopulmonális resustitatión átesett 100 beteg nyomonkövetése osztályunk anyagában retrospektív vizsgálat útján Dr. Lévai Csilla, Dr. Katona Zsuzsa,
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Informatika a gyógyszertárban
A HVI hálózat működése Dr.Tóth Ferenc 2040 Budaörs Templom tér
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
Országos Onkológiai Intézet nyarán uniós beruházás keretében az OOI belgyógyászati tömbje elkészült, az új helyre költöző intézeti gyógyszertár.
Kitagolás – foglalkoztatás – életminőség Az intézményi kiváltás foglalkoztatási szempontú aspektusai.
Neuropszichológiai vizsgálatok az igazságügyi pszichológiai gyakorlatban Pataky Ilona December 2.
Oktatás kiemelkedő fontossága
KOLLABORÁCIÓT ÉS KOOPERÁCIÓT TÁMOGATÓ ESZKÖZÖK
Dr. Kincses Gyula, Kincses Gyula Javaslat az egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény- rendszerének kialakítására Dr. Kincses Gyula.
Mit gondol, okoz-e jelentős hatáscsökkenést, ha kimarad néha a gyógyszer bevétele? (százalékos megoszlás)
OTC (vény nélkül kapható) készítmények expediálásának feltételei, előnyök, hátrányok, a gyógyszerész felelőssége Készítette: Bali Andrea Tóth Adrienn 2007.
HR konferencia november 16. SKULL tréning és tanácsadás Szervezeti vitalizáció.
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
A probiotikumok II..
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
©gresz 1 Off-label gyógyszerelés engedélyezésének gyakorlati tapasztalatai a fekvő- és járóbeteg-ellátásban Dr. Gresz Miklós OEP Budapest, október.
Off label használat miatti egyedi támogatáskiáramlás Dr Szőkéné dr Süveges Piroska Ártámogatási Főosztály Orvosszakmai Ügyek és Egyedi Támogatások Osztálya.
Terápiás támogatás – mit tehetnek a gyógyszerészek? Dr. Hankó Balázs Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet Közös nevezőn.
Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet módosítása január Előadó: dr. Radics.
Kedvezményes ajánlat a Biorezonanciás dohányzás leszokást elősegítő kezelésre Gyógyerő Egészségközpont Oláh Tamás e.v. tel:
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján Forradalmian új orvos- informatikai rendszer, melynek részei: Gyógyszerkereső Gyógyszerfigyelő- és értesítő rendszer.
Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető Gyógyszerészek az egészségfejlesztésben Budapest szeptember 29.
A lelki egészségfejlesztési központok és a lelki egészségfejlesztés szakmai támogatása az országos háttérintézmények bevonásával dr. Koós Tamás szakmai.
Off-label terápia a családorvos szemszögéből Dr. Ádám Ágnes 2009.október 29.
A Gyógyszerhamisítás veszélyei Szellemitulajdonjog-védelem a gyakorlatban III. rész Amit egy középiskolásnak tudni illik... TE DÖNTHETSZ!
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
Elmélet helyett gyakorlatban – mit tehetnek a gyógyszeripari vállalatok? A gyógyszerszedés folyamatának támogatása; a gyógyszerszedés hasznosságának elfogadtatása.
Szakmapolitikai fórum
Micromedex 2.0.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
A Fabry terápia fejlődése
Behozott (behozatott?) gyógyszerek
A légzőszervi betegségben szenvedők ismeretei a gyógyszerhasználatról és a rehabilitációs programokról CSMÖ MELLKASI BETEGSÉGEK SZAKKÓRHÁZA, DESZK Farkas.
Előadás másolata:

Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás” új lehetőség az Egészségpénztárak számára Siófok 2008. november 10.

Hatékony gyógyszerelés = gyógyszerterápiás-gondozás megfelelő gyógyszer + gyógyszerterápiás-gondozás

A betegek több, mint 50 %-a helytelenül alkalmazza a gyógyszereit Problémafelvetés A betegek több, mint 50 %-a helytelenül alkalmazza a gyógyszereit Eredménytelen terápia; Nem várt hatások kialakulása; Életminőség veszteség, anyagi kár.

A gyógyszerterápia eredményességét rontó tényezők a gyógyszerterápia idő előtti abbahagyása; a helytelen bevételi-idő alkalmazása (reggel veszi be az altatót); helytelen adagolás (több, vagy kevesebb mennyiség bevétele az előírtnál); az együtt alkalmazott gyógyszer kölcsönhatások, „antagonizmusok” következményei;

A gyógyszerterápia eredményességét rontó tényezők II. az alkalmazott készítmény összeférhetetlensége a beteg egyéb betegségével; az elfogyasztott étel, ital kölcsönhatása az adott gyógyszerekkel; az életmód, életvitel gyógyszerhatást befolyásoló következményei; a gyógyszerek helytelen tárolása; stb.

A gyógyszer terápiás gondozás célja A megfelelő terápiát a megfelelő időben, dózisban és módon – minőségbiztosítás és –fejlesztés; Frissülő adatbázisok; Homogén ellátási protokollok; Egyénre szabott – dokumentált – terápiás menedzsment.

A gyógyszerterápiás gondozás alaptípusai I. Egészség fejlesztő Az egészséges paciens „kezelése” az orvos közreműködése nélkül, vény nélkül kiadható készítményekkel, gyógyhatású termékekkel, táplálék-kiegészítőkkel (pl.: vitaminok, nyomelemek alkalmazásakor)

A gyógyszerész feladata: (egészségfejlesztő…) segítségnyújtás az egészséges paciensnek a termék- választásban; tájékoztatás a helyes alkalmazásról, életviteli tanácsadás; a terápia eredményességének nyomonkövetése, szükség esetén módosítása, a hatás-elmaradás okainak módszeres vizsgálata.

II. Panaszkezelés vény nélkül kiadható készítményekkel Ha a beteg panaszával közvetlenül a gyógyszerészhez fordul orvos közreműködése nélküli terápia beállítás történik vény nélküli készítményekkel, gyógyhatású termé- kekkel, táplálék kiegészítőkkel. (pl.: fejfájás, hasmenés, székrekedés, megfázás, testsúly- csökkentés, mozgásszervi panaszok, enyhe alvászavarok, depresszió, klimaxos panaszok, stb.)

A gyógyszerész feladata: (ha a beteg panaszával közvetlenül a gyógyszerészhez fordul…)  döntés arról, hogy a beteg orvos közreműködése nélkül kezelhető e: differenciál- diagnosztika;  segítségnyújtás a betegnek a gyógyszerválasztásban, figyelembe véve az esetleges egyéb betegségeit, szedett gyógyszereit, anyagi tűrőképességét;  tájékoztatás a helyes gyógyszeralkalmazásról, életviteli tanácsadás;  a terápia eredményességének nyomonkövetése, szükség esetén módosítása, vagy a beteg orvoshoz küldése. A hatás-elmaradás okainak feltárása.

III. Krónikus betegségben szenvedők gyógyszerterápiájának menedzselése A beteg számára a terápiát az orvos határozza meg; az adott beteget egyidejűleg több orvos kezelheti; a vényköteles gyógyszerek mellé a beteg recept nélkül kiadható termékeket vásárolhat.

A gyógyszerész feladata I.: (krónikus betegségben szenvedők…) a rendszeresen alkalmazott gyógyszerek időre történő beszerzése, előkészítése; kontra-indikáció ellenőrzés az alapbetegségekkel összefüggésben; interakció, ellenőrzés; segítségnyújtás a betegnek a gyógyszerválasztásban (generikus helyettesítés);

A gyógyszerész feladata II.: (krónikus betegségben szenvedők…) tájékoztatás a helyes gyógyszeralkalmazásról, életviteli tanácsadás; a terápia eredményességének nyomon követése, mellékhatás figyelés; a beteg együttműködésének elősegítése, kontrolálása; szükség esetén a kezelőorvos tájékoztatása; a várt gyógyszerhatás elmaradás okainak vizsgálata;

Idős, gyógyszeralkalmazásban rosszul együttműködő, krónikus betegségben szenvedők gyógyszerterápiájának menedzselése A beteg terápiáját az orvos határozza meg, de a paciens kora, vagy állapota miatt a rendszeres pontos, helyes gyógyszeralkalmazásra nem képes.

A gyógyszerész feladata I.: (rosszul együttműködő, krónikus betegségben szenvedők…) a rendszeresen alkalmazott gyógyszerek időre történő beszerzése; kontra-indikáció ellenőrzés az alapbetegségekkel összefüggésben interakció, ellenőrzés részletes tájékoztatás a helyes gyógyszeralkalmazásról és annak fontosságáról; gondoskodás a gyógyszerek házhozszállításáról;

A gyógyszerész feladata II A gyógyszerész feladata II.: (rosszul együttműködő, krónikus betegségben szenvedők…) Járóbeteg „Unit Dose” gyógyszeradagolás; a terápia eredményességének nyomon követése, mellékhatás figyelés; a terápia alkalmazás szoros kontrolja napi telefon, sms kapcsolat a beteggel; a kezelőorvos rendszeres és/vagy sürgős tájékoztatása; a várt gyógyhatás elmaradás okainak vizsgálata.

Szükséges feltételek Gondozási protokollok; Megfelelő klinikai és kommunikációs ismeretek; Konzultációs sarok, informatikai háttér, ismertetők, betegtájékoztató anyagok; Együttműködés a beteggel és az ellátásban résztvevők között; Finanszírozás.

Működés A beteg önkéntes bejelentkezése és nyilvántartásba vétele; Egyénre szabott után-követés, rendszeres kapcsolattartás; Szakmai és technikai segítség a szedett gyógyszerek eredményességének maximálására.

Egészségpénztárak kapcsolódása A szolgáltatás díjának egyik lehetséges finanszírozója; A szolgáltatástípus beemelése a finanszírozandó ellátások közé; Portfolió -bővülés „prémium szolgáltatás” -al; Tagtoborzás.

Köszönöm a figyelmet !