Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Behozott (behozatott?) gyógyszerek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Behozott (behozatott?) gyógyszerek"— Előadás másolata:

1 Behozott (behozatott?) gyógyszerek
Nagyné dr Ambrus Ildikó Fővárosi Önkormányzat Nyírő Gyula Kórház Kórházi Gyógyszerészek XVII.Kongresszusa, Zalakaros, 2010.

2 beteg szempontjai, kórház szempontjai,
megítélése kényszerítő körülményei behozott gyógyszer gyógyszerbiztonság betegbiztonság szabályozottság dokumentáció

3 Beteg szempontjai,megítélése
ragaszkodás a megszokott készítményhez, kényszerűség érzése közérzet rontó szituáció

4 Kórház szempontjai,kényszerítő körülményei
finanszírozási okok HBCS közvetlen gyógyszerköltség problematikája, osztályos gyógyszerkeretek, készletezési okok ”alaplista” összetétele  beszerzési lehetőségek

5 a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól
Jogszabályi háttér 1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól Fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás 14. § (2) A biztosított a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás keretén belül a 19. § (1) bekezdésében foglaltak szerint jogosult c) a gyógykezeléséhez szükséges gyógyszerre - ideértve a vérkészítményeket is -, kötszerre és ideiglenes gyógyászati segédeszközre, továbbá a gyógyászati segédeszköz használatának betanítására,

6 19. § (1) Az egészségügyi ellátás keretében a biztosított a kezelőorvos által gyógyító céllal rendelt, az egészségbiztosításért felelős miniszter által az adott ellátásra meghatározott finanszírozási eljárási rend, valamint a vizsgálati és terápiás eljárási rend szerinti szolgáltatásokra jogosult. Ha a biztosított állapota és a gyógyítás szempontjai azt szükségessé teszik, a kezelőorvos a finanszírozási eljárási rendben, valamint a vizsgálati és terápiás eljárási rendben foglaltaktól eltérhet. Az egészségügyi szolgáltató a biztosított kérésére a 23. § f) pontjának figyelembevételével térhet el a finanszírozási eljárási rendben, illetve a vizsgálati és terápiás eljárási rendben foglaltaktól.

7 A biztosított által részleges térítés mellett
igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások 23. § A biztosított részleges térítés mellett jogosult f) saját kezdeményezésére az ellátás 19. § (1) bekezdésében foglaltaktól - többletköltséget okozó - eltérő tartalommal történő igénybevételére;

8 41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet a közforgalmú, fiók- és kézigyógyszertárak, továbbá intézeti gyógyszertárak működési, szolgálati és nyilvántartási rendjéről 31. § (1) A fekvőbeteg-gyógyintézetben - a 27. § (2) bekezdésében foglaltakat figyelembe véve - csak az intézeti gyógyszertárban nyilvántartott gyógyszer tartható és alkalmazható.

9 2/2008. (I. 8.) EüM rendelet a gyógyszertárban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékekről 7. § (2) Fekvőbeteg-gyógyintézetben csak az intézeti gyógyszertár által beszerzett és regisztrált, illetve kiszolgáltatott gyógyszerek tarthatók és alkalmazhatók.

10 Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok kézikönyv (MEES) 1.0 változat
F.BEGY standard A hatályos jogszabályok szerinti eljárások szabályozzák az egészségügyi szolgáltató szervezetben a betegek által történő gyógyszerbevitelt/gyógyszerelést, és az elbocsátáskor történő gyógyszerkiadást.

11 F.BEGY.14.3.2. standard magyarázata
Az egészségügyi ellátás része az ellenőrzött gyógyszerfelhasználás, ezért a nem engedélyezett úton történő beszerzést mindenképpen kerülni kell. Vonatkozik ez a beteg által behozott/ felajánlott, valamint a karitatív célú adományokra és ingyenes orvosi mintákra is.

12 F.BEGY.14.3.2. standard magyarázata
A gyógyszerhasználat felügyeletéhez azon gyógyszerek használatát is ismerni kell, amelyeket nem az egészségügyi szolgáltató szervezetben írnak fel vagy rendelnek. Az egészségügyi szolgáltató szervezet a következő esetekben járulhat hozzá olyan gyógyszer használatához, amit nem a gyógyszertár szerzett be:

13 A gyógyszert a beteg részére egyedi import útján szerezték be.
A gyógyszert a beteg részére személyre szólóan egyedileg készítették. A gyógyszer adagolásának biztonságát veszélyezteti, ha a beteg nem a saját gyógyszerét használja. A beteg speciális betegségének gyógyszeres terápiájára az egészségügyi szolgáltató szervezet nincs felkészülve.

14 F.BEGY.14.3.2. standard magyarázata
A fenti esetekben az egészségügyi szolgáltató szervezetbe hozott gyógyszereket a beteg kezelőorvosa ismeri, az egészségügyi személyzet kezelésében tartja, és bejegyzik a betegdokumentációba.

15 F.BEGY.14.3.2. standard magyarázata
Ezt a gyógyszerhasználati gyakorlatot az egészségügyi szolgáltató szervezet szabályai és eljárásai irányítják a betegek biztonságának és a terápia eredményességének biztosítása érdekében. Az egészségügyi szolgáltató által elbocsátott beteg gyógyszerelése kritikus, amennyiben távozáskor rendelt gyógyszerhez a hozzájutás annak különlegessége miatt, vagy időbeli korlátok miatt akadályozott. A szolgáltató tegyen meg mindent a folyamatos gyógyszerelés biztosítása érdekében megfelelő információ nyújtásán, vagy saját gyógyszerellátási rendszerén keresztül.

16 A betegeknél az ápolók által kiadagolt gyógyszeren kívül gyógyszer
Hazai példák HÁZIREND-BETEGTÁJÉKOZTATÓ Gyógyszerek: Kórházi kezelés alatt a betegek gyógyszerei biztosítottak. A betegeknél az ápolók által kiadagolt gyógyszeren kívül gyógyszer nem lehet.

17 Fővárosi Önkormányzat Bajcsy Zsilinszky Kórház Protokoll
Kiadás: 1. Dátum : Oldal: 1/16 Betegjogi protokoll, adatkezelés A beteg által behozott gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök kezelése A beteg által a Kórházba behozott gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket az osztályos ápoló a beteg nevével és kórtermi ágyszámával megjelöli. A gyógyszerek elkülönített helyen való tárolásáról és megóvásáról gondoskodik.

18 KÉRJÜK, FELVÉTELKOR HOZZA MAGÁVAL:
Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. Betegtájékoztató KÉRJÜK, FELVÉTELKOR HOZZA MAGÁVAL: Előző zárójelentését, egyéb orvosi leleteit, gondozási könyveit, az otthon szedett gyógyszerek listáját, esetleg speciális gyógyszereit, gyógyszer-túlérzékenységre vonatkozó dokumentumokat. Elbocsátás Hazautazása előkészítésekor kérjük vegye figyelembe, hogy jelenleg érvényes finanszírozási rendelkezések értelmében a hazabocsátás napján - a reggeli kivételével - az intézet nem biztosít gyógyszert és étkezést!

19 Nemzetközi kitekintés
Patients’ own drug (POD) 1997, Southampton University Hospitals Eljárási rend kidolgozása munkacsoport (vertikális szakmai összetétel) személyzet oktatása algoritmus felállítása a gyógyszer alkalmazhatóságára előnyök a beteg számára kimutatható költség megtakarítás a kórház számára Establishment and audit of a patients' own drug scheme By S. Dua, ClinDipPharm, MRPharmS , Hospital Pharmacist Vol 7 No 7 p July 2000

20 Megoldás?????


Letölteni ppt "Behozott (behozatott?) gyógyszerek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések