Duális felsőfokú képzés a PMMIK-n

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

A felsőoktatási szakképzési programok
A gazdaság és az oktatás együttműködése
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Könyvtárhasználati verseny
Hol található a Gépészmérnöki Kar?
A MARKETING GYAKORLATA A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN Kuráth Gabriella Pécsi Tudományegyetem november 4.
Mérnökképzés a XXI. század elején Jobbágy Ákos oktatási igazgató BME.
A gyakorlatvezető mentor
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola VI. alprogram: Karrierszolgáltatások.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
„ A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
A „Sorsfordító – sorsformáló”munkaerő- piaci program keretében bonyolított képzések bemutatása Dömötör Csaba főigazgató, FVM Dunántúli Agrár-szakképző.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Perjésiné Hámori Ildikó
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Nem kötelezettség, mindkét fél számára lehetőség Duális képzés.
TOVÁBBTANULÁSI TÁJÉKOZTATÓ. MATEMATIKA MIÉRT ÉRDEMES MATEMATIKÁT TANULNI? Hasznos Közismert tény, hogy a matematikus szakma a világon az egyik legjobb.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Felsőoktatási Szakképzés
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
DPR és ALUMNI Dr. Kuráth Gabriella területfelelős.
Környezetmérnöki szak
Duális képzés „kecskeméti” modellje és tapasztalatai
SZTE Egyetemi Tavasz TÁJÉKOZTATÓ A KÉTCIKLUSÚ KÉPZÉSRŐL Dr. Szendrei Mária Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.
A BKF tudástranszfer modellje a
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Kar Nemzetközi Gazdálkodás Gulyásné Dr. Csekő Katalin egyetemi docens tanszékvezető.
Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének szakfelelőse Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon.
Gazdaságtudományi Kar Faculty of Economics Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről Miskolc, március 25. Veresné dr. Somosi.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből Rozner Gábor.
EDUTUS FŐISKOLA EDUTUS FELNŐTTKÉPZÉSI AKADÉMIA
Informatikai szakok duális oktatása a Miskolci Egyetemen 2015.
Korszerű és innovatív mérnökképzés!. Képzéseink rt itt kedvedre választhatsz! BSc 11 alapszak MSc 6 mesterszak PhD 2 Doktori Iskola.
DUÁLIS SZAKOK AZ SZTE KÍNÁLATÁBAN TÁMOP F-14/1/KONV Egység, alprojekt/alprogram neve Projektzáró rendezvény, Karsai Krisztina.
ELŐADÁS CÍME Duális képzés a Kecskeméti Főiskola tapasztalatai alapján Kovács Zsuzsanna Duális Képzés és Módszertani Központ 2016.február 26.
1. Logisztikai menedzsment mesterképzési szak  A szak indítása: 2011  Végzettség: okleveles logisztikai menedzser  Képzési idő: 4 félév  Jelentkezési.
SZAKMAI GYAKORLAT Levelező tagozatos hallgatóknak SZEDMÁKNÉ DR. LAJTAI VIRÁG.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
Emberi erőforrások FOKSZ. FOKSZ Felsőoktatási szakképzés 4 félév 2 szakirány: személyügyi és humánpolitikai 120 kredit  90 kredit, besorolási szakon.
Gépészmérnöki és Informatikai Kar rt itt a helye! Korszerű és innovatív mérnökképzés! „Hallgatóvá fogadom”
A felsőoktatási felvételi eljárás
DUÁLIS KÉPZÉS felépítése
Korszerű és innovatív mérnökképzés!
Élelmiszertudományi Kar Szakmai Konzultáció október 25.
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
Duális logisztikai menedzsment mesterképzési program
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Korszerű és innovatív mérnökképzés!
Hallgatói tájékoztató a kötelező szakmai gyakorlat részleteiről
A Mercedes-Benz duális szakmunkás képzés bemutatása
Hallgatói tájékoztató a kötelező szakmai gyakorlat részleteiről
Felsőoktatási Szakképzés
Gyker.uni-eszterhazy.hu A külső szakmai gyakorlatok adminisztrációját támogató rendszer használatának bemutatása EKE  Kutatáshasznosítási Iroda Gyakorlati.
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Gyker.uni-eszterhazy.hu A külső szakmai gyakorlatok adminisztrációját támogató rendszer használatának bemutatása EKE  Kutatáshasznosítási Iroda Gyakorlati.
Előadás másolata:

Duális felsőfokú képzés a PMMIK-n

A felsőoktatási duális jellegű képzési formáról… A duális jellegű képzési forma bevezetésének elsődleges célja a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeinek összehangolása. Az országosan is újszerű képzésben a hallgatók amellett, hogy gyakorlatot szereznek szakmájukban, az elméleti tudásukat is bővítik a szakmai gyakorlat során. A kialakított képzési rendszerben olyan versenyképes munkavállaló kerül ki az iskolapadból, aki azonnal – több hónapos vagy akár többéves továbbképzés és további anyagi ráfordítás nélkül is –, képes belépni a munka világába. A képzést a hagyományosnál lényegesen hosszabb vállalati gyakorlat, valamint a szervezetek és a hallgatók közötti sokkal szorosabb kapcsolat jellemzi.

Mit is jelent a Duális képzés Mit is jelent a Duális képzés? Gyakorlatorientált felsőfokú képzés - Németországban 1972 óta A szakma megtanulásához szükséges idő megoszlik a felsőoktatási intézmény és a gazdaság között Folyamatos visszajelzést ad a gazdasági igényekről, így a képzés gyorsan tud arra reagálni Az elmélet és a gyakorlat összekapcsolása növeli a képzés színvonalát - gazdasági szakemberek is oktatnak Elmélet A hallgatók lemorzsolódása lényegesen kisebb Flexibilis képzés, amely a vállalatok igényeihez igazodik Gyakorlat

Duális képzés tanulásterületei Tárgyi tudás Iskola Cég Elmélet Gyakorlat Duális képzés Módszer kompetenciák Iskola Cég Analízis/szintézis Projektmunka Szociális kompetenciák Iskola Cég Prezentáció Kommunikáció

Duális képzés a gyakorlatban A duális képzés során minden félév elméleti oktatással kezdődik. Ekkor megismerkedhetsz a mérnöki munkához szükséges elméleti tudnivalókkal. Ezt követően a vállalat munkatársai megmutatják, hogy a vállalat az ismeretanyagot hogyan alkalmazza a gyakorlatban. A vizsgaidőszakban a főiskolával közösen felmérjük, mennyire sikerült elsajátítanod az elméleti és gyakorlati tudnivalókat. A tavaszi félév a vizsgaidőszakkal még nem fejeződik be! Június végén, július elején tovább folytatod a vállalat tevékenységének és munkafolyamatainak megismerését. Projektfeladatokon keresztül, a közös munka során tovább mélyítheted elméleti tudásodat.

Miért érdemes a duális képzést választani? Modern gyakorlati ismereteket szerezhetsz Vállalati képzéseken vehetsz részt Valódi problémákkal és megoldásokkal találkozhatsz Elismert diplomát kapsz, biztonságosan tervezhető életpályát kezdhetsz Megismered a cég életét Kiváló munkaerőpiaci lehetőségeid lesznek Rendszeres jövedelmet kapsz

aki versenyképes diplomával rendelkezik Miért jó a cégnek? Olyan szakembert kap: aki versenyképes diplomával rendelkezik aki rendelkezik a munkavégzéshez szükséges szakmai és személyes készségekkel aki átmenet nélkül, azonnal – több hónapos vagy akár több éves továbbképzés és további anyagi ráfordítás nélkül is – munkába állítható

Mit várnak el mindezért a vállalatok? A hallgató vegyen részt minden elméleti oktatáson és gyakorlaton. Jó eredménnyel teljesítse tanulmányait . A gyakorlatokon igyekezzen minél jobban felhasználni a megszerzett elméleti ismereteit. Aktívan vegyen részt a vállalat projektjeinek megvalósításában.

Mit kell tenned, hogy csatlakozhass a képzéshez? Részt vehetsz a „duális” képzésben, amennyiben: felvételt nyersz a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karán meghirdetett Gépészmérnök alapszakra és megfelelsz az vállalatnál történő kiválasztási eljáráson.

Melyik vállalatoknál lehet duális gyakorlatot szerezni?

Köszönöm a figyelmet!