Diákhitel Lehetőség és felelősség

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Advertisements

 Szociális alapú ösztöndíj kifizetésére: Rendszeres Szociális Ösztöndíj, Rendkívüli Szociális Ösztöndíj, Alaptámogatás, Szakmai Gyakorlati Ösztöndíj,
Adósság. Adósság Jó hitelRossz hitel Jó hitel Egyes hitelek befektetésnek tekinthetők. Ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy olyasmit vásároljon, ami.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Frissdiplomások Szemerszki Marianna Tanulási utak és képzési tervek a felsőoktatásban.
Hogy akarsz gyorsan pénzhez jutni? Avagy a jótündér elhagyta a varázspálcáját, úgyhogy ez maradt...
KamatFix 2015 árfolyamvédett eszközalap. 2 Egyéni személybiztosítás fejlesztési csoport | KamatFix 2015 •Tőkevédelem •Hozamvédelem •Árfolyamvédelem.
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
A jövő kezdete! Élő kommunikáció az interneten, iWowWe a kommunikáció új generációja Pénzcsinálási alapképzés.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
Balatonalmádi március 08.. Új Széchenyi Hitel Program Pályázati dokumentációt figyelni.
5 éves a Diákhitel „Ötről a hatra” fotó és novella pályázat avagy A Diákhitel ma már a felsőoktatás szerves része.
Kivonat.
2007. április 24. BG Finance Zrt. Meizl József.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév 2. félév.
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
Matl Gábor osztályvezető Diákhitel Központ Zrt. Budapest, július 10.
Az Oktatási Hivatal feladatai, szolgáltatásai január 20.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
PTE IGYK Felvételi 2012 PTE IGYK AZ ELÉRHETŐ TOVÁBBTANULÁS ELSŐ HELYEN IGYK!
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Hogy mindenki jobban éljen! Adókedvezmény az átlagos és az átlag alatti keresetből élőknek.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
AEGON Ösztöndíj Program
Tájékoztató az OTP Bank Partnerei részére
Gyermekünk jövője attól függ, hogy otthonról milyen útravalót kap!
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
A továbbtanulás ANYAGI oldala Előadó: Márkus Attila Diákhitel Központ Zrt.
A hallgatói mobilitás és a pénzügyek Németh Péter hivatalvezető-helyettes.
Tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Kecskemét, november 28.
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
K&H trambulin tapasztalatok
Tájékoztató jellegű információk! Fejlesztési tőkefinanszírozás kockázati tőke- finanszírozás beruházási hitel fejlesztési tőke- finanszírozás.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
˝ FELSŐOKTATÁS 2007 Hiller István Oktatási és kulturális miniszter November 8.
JEREMIE Programok módosulásai
1. 2 Mi a hitel? 3 Mi a hitel? - válasz A hitel olyan pénzösszeg, amelyet az egyik fél a másiknak egy meghatározott lejáratra ad. A hitel visszafizetése.
Gábor Kálmán A fer hatása a felsőoktatásra Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia 2006 Felsőoktatási Kutatóintézet Institute for Higher.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Exkluzív számla termékbemutató az OVB részére
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
Veszprém november 10.. A vállalkozásfejlesztés Célunk: elsősorban a megyében működő vállalkozások tevékenységének szellemi és pénzügyi segítése.
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
HEVES MEGYEI VÁLLALKOZÁS- és TERÜLETFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Mikrohitel Programok Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány Vállalkozói.
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
III. További finanszírozási alternatívák
A külföldi hallgatók egyetemválasztási szempontjai
Jogszabályok, intézményi szabályzatok Törvények, kormányrendeletek A nemzeti felsőoktatásról szóló évi CCIV. törvény 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
Az első lépések a vállalkozás átvilágítása a vállalkozás átvilágítása tájékozódás a forrásokról tájékozódás a forrásokról tervezés tervezés.
Pénzportál Szabadegyetem A pénz- és tőkepiacok speciális intézményei előadássorozat Különleges feladatokkal felruházott hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások:
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
10 érv, hogy a Nyíregyházi Egyetemet válaszd!
A felsőoktatási felvételi eljárás
Előadás másolata:

Diákhitel Lehetőség és felelősség Márkus Attila Regionális képviselő Diákhitel Központ Zrt. Tatabánya, 2013. január 30..

Változások a felsőoktatásban Ami változik: Átalakuló állami szerepvállalás Kibővül a diákhitel rendszere: 2001 óta Diákhitel1 2012/13-as tanévtől új konstrukció: Diákhitel2 – csak a képzés önköltségének fedezésére fordítható Ami nem változik: A továbbtanulás továbbra is költségekkel jár, mely sok esetben anyagi áldozatot jelent a családok számára is.

A továbbtanulás komoly pénzügyi döntés I. Az egyetemi/főiskolai lét kiadási oldala Megélhetés, ruházkodás 69 337 Ft/hó A tanulmányok költségei 7 778 Ft/hó Összes rendszeres kiadás 77 125 Ft/hó Képzési költség 30 000 - 60 000 Ft/hó Forrás: Kutatópont hallgatói kutatása 2012

A továbbtanulás komoly pénzügyi döntés II. Hogyan fedezhetők a kiadások? Kedvező ár/érték arányú felsőoktatási intézmény megválasztása Hasonló színvonalú képzés, kevesebb költséggel. Diákmunka, nem a tanulás rovására Megfelelő egyensúly megtalálása. Ösztöndíj Több tudást is hoz. Szülői/családi támogatás Figyelembe véve a teherbíró képességet! Diákhitel felvétele Csak komoly tájékozódást és mérlegelést követően!

Általában a hallgatói hitelezésről I. 2001 óta közel 335 ezer Diákhiteles hallgató 245 milliárd forint folyósított Diákhitel Kamat – a folyósítás napjától rárakódik a felvett tőkére Egyedülállóan alacsony kamatszint A törlesztés vállalható: 103 ezer visszafizetett hitel Jövedelemarányos törlesztés, ami munkaviszonytól függetlenül kötelező Igénylése egyszerű, kényelmes: www.diakhiteldirekt.hu

Általában a hallgatói hitelezésről II. Forrás: Kutatópont hallgatói kutatása (2012) A Diákhitelt felvett hallgatók 40%-a a Diákhitel segítsége nélkül nem tudta volna elvégezni a felsőfokú tanulmányait.

A Diákhitel1 legfontosabb jellemzői I. Felhasználhatóság: bármire költhető Jogosultság: 35 év alatti aktív hallgató, külföldi tanulmányokra is Elbírálás: nincs hitelbírálat, jövedelemvizsgálat, nem kell sem kezes, sem más fedezet. Felvehető hitelösszeg: maximum 250 ezer Ft/szemeszter, havonta vagy egy összegben. Törlesztés: hallgatói jogviszony megszűnését követő 4. hónaptól

A Diákhitel1 legfontosabb jellemzői II. Kötelező havi törlesztés: 1-2. év: minimálbér 6%-a, 3. évtől: két évvel korábbi egyéni jövedelem 6%-a Díjmentes előtörlesztés Nincs rögzített futamidő Kamata változó, jelenleg 7,75% Kedvezmények - gyermekvállalás, rokkantság, anyagi nehézség esetén

A Diákhitel2 legfontosabb jellemzői Felhasználhatóság: kötött, csak a képzési díj kiegyenlítésére, közvetlenül a felsőoktatási intézmény számára átutalva. Jogosultság: 35 év alatt, önköltséges képzésben való részvétel esetén, kizárólag magyarországi tanulmányokra Elbírálás: nincs hitelbírálat, jövedelemvizsgálat, nem kell sem kezes, sem más fedezet Felvehető hitelösszeg: maximuma a ténylegesen fizetendő képzési költség, annál nem lehet magasabb. Törlesztés: a hallgatói jogviszony megszűnését követő 4. hónaptól Államilag kamattámogatott hitel: a hitelfelvevő által fizetendő kamat csupán évi 2%

Diákhitel – „Befektetési hitel” Korunk megtérülő befektetése Piacképes tudás és diploma A Diákhitel a továbbtanuláshoz, mint a jövőbe történő befektetéshez nyújt kiegészítő finanszírozási forrást – rendkívül kedvező feltételek mellett.

Mit ér a diploma? I. Jövedelmi előny már pályakezdéskor Jobb elhelyezkedési ráta Vonzóbb karrierkilátások Nagyobb esély a munkahely-megőrzésére (válságban is) A nők foglalkoztatottsági hátránya kisebb a diplomások körében, mint az alacsonyabb képzettségű csoportokban Forrás: OECD, Education at a Glance, 2011

Mit ér a diploma? II. Forrás: OECD, Education at a Glance, 2011

Miből fizethető vissza a Diákhitel? Olyan jövedelemből, amit a Diákhitel segítségével megszerzett diploma nélkül sokan nem érhetnének el. Forrás: www.afsz.hu/sysres/adattar2011/index.html

Összegzés Ha valaki felelős befektetésként kezeli a továbbtanulást, a piacképes diplomája bőségesen visszahozza a ráfordított pénzt, időt és energiát. A Diákhitel okosan felhasználva segíthet abban, hogy a hallgató értékes tudást szerezzen és minél többet hozzon ki az egyetemi, főiskolai éveiből. Nem annyira a Diákhitel felvétele jelenti a kockázatot, hanem, hogy jó továbbtanulási döntést hoz-e valaki, és azt következetesen végigcsinálja-e?